Täällä vähän toisenlainen ongelmasyöjä ilmoittautuu _o/
Tätä keskustelua selatessa huomaan kyllä, että en kuulu kehonkuvansa kanssa kamppailevien syömisähiriöisten kirjavaan joukkoon, mutta otsikon alle passaan varsin mainiosti. Yhdistävänä tekijänä on se, että ongelmani on myös korvien välissä ja liittyy ruokaan. Olen kranttu. Siis TODELLA kranttu. Siis HARC CORE KRANTTU.
Ongelmat alkoivat 5-vuotiaana, kun aloin kiukuttelemaan milloin mistäkin ruoasta. Vanhempani, opettajani ja muut aikuiset elämässäni luovuttivat ja menin läpi peruskoulun syömällä lounaaksi näkkärin voilla ja lasin maitoa.. Viimeistä vuotta lukuunottamatta ruokapäiväni koostuivat pitkälti seuraavasti:
Aamupala: 2 palaa vaaleaa paahtoleipää, voita, maitoa
Lounas: näkkäri, voita, maitoa
Päivällinen: Kukkurallinen lautasellinen valkoista makaroonia, ketsuppia, lasi maitoa
Iltapala: vaaleaa paahtoleipää, voita, maitoa
Välillä oli ranskalaiskausia, eli päivälliseksi tuli vedettyä lautasellinen mikroranskiksia, muuten sama setti. Jotain erittäin satunnaisia omituisuuksia ruokavalioon kuului, kuten koulun perunamuusi ja äitini tekemä siskonmakkarakeitto. Näitä söin siis alle kerran kuussa.
Kyllä, kuulostaa todella kieroutuneelta, järjettömältä ja omituiselta, tiedän.
Kasvoin viimein aikuiseksi ja päätin, että tilanteeseen täytyy tulla muutos. En voi loppuelämääni elää näin. Miten selittäisin lapsilleni, että teidän pitää syödä lautanen tyhjäksi sitä ja tätä, kun äiti samaan aikaan syö makarooneja ketsupilla? Reilussa vuodessa olen edennyt TODELLA pitkälle, vaikka ruokavalioni onkin edelleen varsin yksipuolinen pääruokien osalta. Nykyään normipäivä menee näin:
Aamupala: Ruisleipää, voita, salaattia, keittokinkkusiivu, aamupalajuustoa, kurkkua, paprikaa, maitoa
Välipala: Hedelmä
Lounas: Salaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa (punaista, keltaista, oranssia), pähkinöitä, hapankorppua, voita, aamupalajuustoa, kurkkua, rasvatonta jugurttia
Välipala: Hedelmä tai pari palaa hapankorppua päällisineen + jugurttia
Päivällinen: Proteiini/ruis/jotain muuta tummaa pastaa (n. 50-70g raakana), 1-2 kevytnakkia, reilu puoli lautasta salaattia (samoista aineksista kuin päivällä), maitoa
Iltapala: Sama kuin aamupala
Syömisen opettelu on ollut aikamoinen prosessi. Kalorilaskuri on käytössä päivittäin ja saan nykyään (uskomatonta kyllä) riittävästi kaikkea. Hiilareita pari prossaa liikaa ja ne on yleensä rasvasta pois. Kuitenkin normipäivänä kalorilaskurin piirakan osaset ovat suurinpiirtein balanssissa. Painoa on lähtenyt viitisen kiloa ja pari olisi vielä tavoitteena. Syömisongelmallani ei kuitenkaan koskaan ole ollut mitään tekemistä painoni kanssa, en siis ole kieltäytynyt mistään siksi että olisin nähnyt itseni lihavana vaan siksi, että vierastan uusia makuja. Hiljalleen yritän maistaa kaikkea, mitä miekkonen kokkailee ja onhan sitä tuloksiakin saatu jo aikaan. Makaronilaatikkoa ollaan väsäilty jo useampaankin otteeseen ja keitetyt perunat toimii :D
Matka jatkuu.. Otan mieluusti vinkkejä hyvistä, helposti valmistettavista ja "mauttomista" ruoista vastaan. Chilikastikkeet ja muut extreme-maut kannattaa tässä vaiheessa unohtaa, mutta tosiaan, tällaisena uusavuttomana "ikinä en oo mitään kokannu"-aloittelijana kannattaa muutenkin pysyä perusjutuissa
Nyt pitää lähteä salille, mutta ehkä jatkan tästä myöhemmin
