- Liittynyt
- 30.6.2003
- Viestejä
- 2 702
Ei se mitään, tämäkin tulee myöhässä kun ei joka ilta viitsi avata himassa konetta. Ketjussa tuli muutama juttu joka osuu kohdalle eli voi nekin kirjoittaa samalla.
Meillä tosiaan vesikiertoinen lattialämmitys, öljyä meni tankkiin lokakuun lopussa n. 1200l ja maksoi 1300e. Tuosta sain 1400l vuosikulutukseksi ja seuraava tankkaus syksyllä kertoo sitten enemmän (samoin sähkö on oikeasti luokkaa 4200kWh/v). Jonkinlainen tavoite on ollut 1000l/v, aika näyttää mitä menee. Aurinkojärjestelmän hyöty alkaa jo aikaisin keväällä ja nyt vasta nähdään että mikä on todellinen. Järjestelmää on myös koko ajan säädetty ja viritetty, viimeksi toissa viikolla huomattiin että kuuma vesi hanalla +60C, eikä +53C kuten kesällä säädetty jne.
Mökin suunnittelu tehtiin 2007-08 ja siihen aikaan olin hiukan skeptinen MLPn kanssa. Toisekseen I-taso isolla at+var (painov.iv) ja poreammevaraukset ohjasi täysmitoitettuun pumppuun, riittävän isoon kaivoon ja suureen hintaan. Kaukolämpöä ei saanut edes porukalla meidän alueelle, joten vanhat kokemukset öljystä ja siihen uutena aurinkosysteemi oli sitten "se" ja "samma på" euroina (ei enää jälkilaskennassa). Sitten vielä se riippumattomuus sähköstä eli meillä tehtiin myös varavoiman syöttö. Pistoke on seinässä eli "plug&play" (agregaattia ei tosin ole ainakaan vielä).
Enerventistä vielä, että se "pyörivä osa" on aika ihme epeli kun vääntää -25C raitisilman +22C poistoilmaa käyttäen tuloilmaksi +13C ja sitten tuo 400W jälkilämmitys (n. 90% teholla) nostaa sen +18C. Jäteilma on kyllä sitten kylmää (-20C). LTOn kenno on kuiva, poistoilmapuhaltimen ympärillä jäätä (ymmärrettävästi). Savun tai voimakkaan ruoan hajua saattaa hiukan levittää, käytännössä meillä vain KHH:een jonka tulo linjassa ekana. Toisaalta näin talvella kun tuo laskee kosteutta läpi niin huoneilma ei kuivu siten kuin kuutiokoneilla.
No jos 1000 litralla pääsee niin sitten tilanne on hieaman eri ... tai kyllä vissiin 1000 litran hinnalla sen 10 000kwh ostaisi. Mitä muuten öljy -/ aurikokeräinsysteemi kustansi (jos lattiakiertoa ei lasketa mukaan)?
Itseä kanssa houkuttaisi se että pienet sähkökatkot ei haittaisi, ja olenkin tutkinut vähän että minkälainen agrekaattisysteemi tuohon maalämpöön olisi kytkettävissä. Toisaalta talon sijoituskin pitää huomioida näissä. Täälläpäin ei ole ollut kuin kaksi muutaman minuutin sähkökatkosta 3 vuoden aikana. Sähköfirman tieto on että ainostaan saaristossa menee letkut maan päällä ja muualla kaikki maakaapeleita.