Minun käsitykseni on, että lääkärien koulutuksessa käydään jonkun verran nimen omaan passiivisen instabiliteetin tunnistamista läpi, anterior drawer, sulcus sign jne (voi olla, että koulutus on rajusti muuttunut, mutta en tosiaan usko, tai ainakaan lääkärien puheesta se ei vielä käy ilmi.. ;) ), tämä taas johtaa lääkärien ajatusta edelleenkin vahvasti "descartesmaiseen" rakennevika = kipu. Joka taas nykyaikaisen kivuntutkimuksen mukaan ei tosiaankaan pidä paikkaansa, itse asiassa suurin osa rakenteellisista "vioista" on täysin oireettomia ja pahatkin "rakennevikaiset" taas voidaan kuntoututtaa oireettomiksi.
Nuo instabiliteettitestit siis eivät kerro mitään kivusta, eivät Fuhrerin yllämainituista lenght-tension suhteista eivätkä ainakaan lapaluun hallinnasta, jonka häiriöt ovat taustalla lähes kaikissa kroonistuneissa olkapääkivuissa. Korostamalla instabiliteettia saadaan kipupotilas kyllä tehokkaasti kroonikoksi, koska hän oikein alkaa varomaan sitä kipeää olkapäätään, eikä hän myöskään motivoidu ihan helposti kuntouttamaan sitä, koska lääkäri löysi "syyn" kipuun: löysä olkapää... :jahas:
Eli olkanivelen ns. löysyys ei aiheuta itsessään kipua! Kipua ja muita oireita olkapäässä aiheuttavat lihasten toiminan häiriöt, joiden vuoksi lapaluun ja olkanivelen "normaali" liike ei onnistu ja/tai ihmiselle syntyy erilaisia kiputiloja. Aktiivinen stabiliteetti siis on paljon olennaisempaa niin kivun, kuin toiminnankin kannalta ja korreloi myös paremmin asiakkaan oireisiinkin.