Oliiviöljy - Nestemäinen kulta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja arnold
  • Aloitettu Aloitettu
Meta title: 🫒🔥 OLIIVIÖLJY – NESTEMÄINEN KULTA JOKA NOSTAA RUOAN JA TERVEYDEN TASOA 🔥🫒

Meta description: Laadukas öljy parempaan makuun, palautumiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.


mtk77 sanoi:
Omega6:tta ja 3:a on erilaisia eli ne eivät ole yksi ja sama. EPA ja DHA, jotka ovat omega3:sia saadaan pääasiassa kalaöljyistä, jotka kannattaa olla farmaseuttista versiota, koska.

-rittävinä annoksina maha ei mene sekaisin
-EPA ja DHA suhde parempi.
-haitalliset "jätteet" poistettu

Voisko joku mainita sopivia tuotemerkkejä näistä farmaseuttista versiota olevista kalaöljyistä? Niin ja mistä niitä kannattaa ostaa?
 
Vitamar. Saa Sittarista 7.30 /plo. Sitruunalla maustettu ja ihan hyvän makuinen. Meillä juo penskatkin tuota eikä valita mausta. Noihin möllereihin ja muihin kapseleihin verrattuna ylivoimaiset epa- ja dha-pitoisuudet. Pellavansiemenöljyä saa muuten sittarista muistaakseni 5.50e 1/2 litraa.
 
Onko vitamar farmaseuttista tasoa? Hinta on ainakin sellainen että en ihan lonkalta usko...

Käsittääkseni suomen ainoa farmaseuttisen tason kalaöljy olisi Tolosen E-EPA. Monet on myös tilanneet clearwaterilta kanadasta, siinä kun on DHA:takin. Searslabiltakin kai toimittavat suomeen mutta hinta on kalliimpi.

Kun tuota möllerin öljyä aina joka puolella kehutaan, niin lähetin sinnekin kyselyn monta kuukautta sitten, mutta siihen ei ole vastattu. Ehkäpä syynä on että niiden öljy ei olekaan niin puhdasta kuin on annettu ymmärtää. Esim. toloselta antoivat ihan suosiolla niiden mittaustulokset kun kysyin. Clearwaterilla taas mittaustulokset on netissä.

Ongelmahan noissa tavan öljyissä tosiaan on PCB ja muut epäpuhtaudet. Jos kalaakaan ei enää saisi "riskiryhmät" syödä uusien suositusten mukaan kuin muutaman kerran kuukaudessa, niin siitä voi päätellä millaista kamaa tuo ei-farmaseuttisen tason öljy on. Niillä on kyllä valmistusstandardit, mutta niissä seurataan suunnilleen että paikat on puhtaat ja joka jepellä on tukka kiinni.
 
Uh, menipä se sitten vaikeeks. En halua mitään pcb-kertymiä itseeni. Murheelliset saastuttajat, ilman niitä tääki ois niin helppoa. Ok whine seis.

Kiitoksia Counanille ja Miukulle kommenteista, mutta nyt mä en uskalla ostaa tuota tavaraa ollenkaan :)

Ja lisäkysymys olisi vielä: Minkä merkkinen oliiviöljy on hyvän makuista? Kaupassa meinasin sitä ekan kerran ostaa tänään, mutta valinnanvaran paljous teki siitä liian vaikeeta. Mielellään ottasin semmosta mitä voi juoda suoraan pullosta, niinkuin tuo virginon rypsäri on, eli herkullisen makuista. Ja jos niissä on laatueroja niin tietysti parasta! :)
 
Safloriöljy (safflower oil)
saadaan saflorin siemenistä
voimakas, pähkinäinen maku
ei käytetä kuumennettaviin ruokiin
runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja

Rasvahappokoostumus g/100 g tuotetta

Rasva 100
Tyydyttyneet 6,2
palmitiinihappo (16:0) 4,3
steariinihappo (18:0) 1,9
Kertatyydyttymättömät 14,4
Monityydyttymättömä 74,6
linolihappo (18:2n) 74,6

E-vitamiini 34,4 mg/100g

Ostin kaupasta tällästä öljyä. Taitaa hakata oliiviöljyn ja rypsärin?
Tosin en noista Kertatyydyttymättöminen ja monityydyttymättömien happojen suhteesta tiedä mitään.
Mitenkä päin pitäis olla?
 
Kiuaskivi, Kertatyydyttämättömiä saa olla vaikka miten paljon, ja monityydyttämättömiä ei pitäisi olla liikaa, eli tuossa nuo suhteet ovat vähän väärinpäin. Toisekseen, monityydyttämättömissä pitäisi olla sopivassa suhteessa sekä linolihappoa että alfalinoleenihappoa, tuossa on vain toista niistä. Eli ei mitenkään hirveen hyvältä vaikuta.
Kylmäpuristettu suomalainen virgino rypsäri on mun suosikki tällä hetkellä, maultaan ja ravintoarvoiltaan.

Jaa niin tietenkin, kyllä tuo öljyn valinta varmaan riippuu paljon siitä miten muuten saat rasvoja ravinnosta. Jos sulla puuttuu juuri tuota mitä tuossa on eniten, niin sittenhän se on just hyvä valinta.
 
ljm, älä ihmeessä jätä kalaöljyä ottamatta PCB:n takia. Hommaa vaan sellainen öljy jossa roinaa ei ole, esim. tuo E-EPA on ihan ok ja sitä saa tavan marketista. Ja möllerinkin kelpuutan kauppalistalleni heti kun toimittavat ne pirun mittaustulokset ;-)

Näistä omega-suhteista on väännetty jo pidemmän aikaa ja käsittääkseni eri asiantuntijoilla on hyvinkin erilaisia o3/o6 suhteita. Tuo 4/1 taitaa olla jo aika vanhentunut, itse olen uudemmissa jutuissa nähnyt suhteita 1/1 ja 2/1.

Omega6 on siitä ilkeä epeli, että pöljät "syönpä tuota munkkia kun se on tehty kasvirasvaan"-tyypit voi saada sitä liikaa. Omega3 taas ei "yliannosteltuna" aiheuta juuri mitään *kunhan* antioksedantteja on tarpeeksi paikalla. Itse olen miettinyt että se on saattanut vaikuttaa tuon "ihannesuhteen" muodostumisessa suuntaan tai toiseen.

Se "Okinawalaisten" suhde ei välttämättä sekään ole niin ideaali. Aina muistetaan että heillä ei ole sydän- ja verisuonitauteja, mutta "unohdetaan" kertoa että aivoverenvuotoja on melkein kansantaudiksi saakka. Mutta pitkäänhän nuo elävät, jotka niistä selviävät....

Itse olen melkeinpä jo miettinyt että ei ehkä kannata ihan grammalleen noita säätää kun arvot tutkijatkaan eivät tiedä oikeita suhteita. Sen sijaan olen yrittänyt pitää tuosta antioksidanttipuolesta huolta, ja muutenkin huolehtia että herkästi hapettuvat monityydyttymättömät pysyisivät kasassa. Eli EN ole paistanut rypsärillä vaan oikealla voilla tai oliiviöljyllä. Ja kaikki rasvat joissa on monityydyttymättömiä olen säilyttänyt aina jääkaapissa ja syönyt kylmänä. Omegakuutosia en yritä hankkia erikseen, oletan että saan tarpeeksi ravinnosta, sen sijaan omegakolmosia vedän pellavansiemenen ja kalaöljyn muodossa. Pellavansiemeniäkään en kyllä oikeastaan rasvojen vuoksi syö, hyötysuhde on niin olematon, mutta pitävätpähän massun kunnossa.
 
Perhana mulla meni noi suhteet ihan väärinpäin... oli tarkoitus tietenkin laittaa o3/o6. Eli vanha on 1 x o3/ 4 x o6 ja uudemmat jopa 2 x o3/ 1 x o6... sorry.
 
Miuku sanoi:
Onko vitamar farmaseuttista tasoa? Hinta on ainakin sellainen että en ihan lonkalta usko...

Vitamar ADE (sitruunanmakuinen, 200 ml) kyljessä lukee että farmaseuttinen kalaöljy.
 
Se että siinä kyljessä lukee jotain ei vielä takaa mitään. EPA ja DHA määrät on kyllä sellaisia kun farmaseuttisen tason öljyissä on, eli jos tuota ei olis millään tavalla puhdistettu niin se olisikin aika myrkkyä. Mutta se on sitten tosiaan eri juttu täyttääkö se farmaseuttisen tason öljyn määritelmän, joka on:

- Concentration of EPA and DHA greater than 60%
- Concentration of mercury less than 10 ppb
- Concentration of PCB's less than 30 ppb
- Concentration of dioxins less than 1 ppt

Luultavasti ainakin tuo eka täyttyy. Mutta jotta noihin kaikkiin päästäisiin niin siihen tarvitaan aikamoinen prosessointi. Sen takia tuota vaan epäilin kun hinta on niin älyttömän alhainen farmaseuttisen tason öljyksi.

Tuo näyttää olevan hankintatukun ainetta, siellä ei ainakaan nettisivuilla ollut mittaustuloksia mutta se ei tarkoita että niitä ei saisi jos kysyy sieltä suoraan. Mä en kyllä taida jaksaa kun mua ei itseäni kiinnosta tuollaiset öljyt joissa on vitamiinit mukana. Tykkään enempi säätää itse, eikä sitten vahingossa tule esim liikaa A:ta.

Vaan kyllähän tuo PALJON edullisempaa olisi, jos vaan sitten on oikeasti tarpeeksi puhdasta. Ja mähän olen tällainen supersäätäjä, eiköhän tuokin ihan syötävää kamaa ole kun ottaa ohjeen mukaisia annoksia.
 
En kyllä itse viitti olla hirveen huolissani noista raskasmetalleista. On mun mielestä enemmän tai vähemmän tehty kärpäsestä härkänen noiden suhteen. Uskon kyllä tuon Vitamarin olevan tarpeeksi puhdasta päivittäiseen käyttöön. Oon Miukun kanssa samoilla linjoilla noiden n-6 ja n-3 rasvojen suhteen. Rypsäriä en käytä ja pullosta tulee vedeltyä kala- ja pellavansiemenöljyä. Paistamiseen käytän voita ja oliiviöljyä. Kyllä mä luulen, että noista kalaöljyistä saatavat hyödyt ajaa mahdollisten raskasmetalleista aiheutuvien haittojen ohi niin selkeästi, ettei käyttämättä kannata olla. Pirun hyvät arvot tossa Vitamarissa joka tapauksessa epa:n ja dha:n suhteen on.
 
Ok. Käyn ostamassa tuota Tolosen E-EPAaa. Lueskelin biovitan sivuilta, ja vaikutti ihan hyvältä tuotteelta. Eli Virgino kylmäpuristettu rypsäri ja Tolosen E-EPA on se millä mennään tästä eteenpäin. Pitäisikö vielä jotain lisätä?

Ja vielä kysyisin et onko väliä minkä merkkistä oliiviöljyä ostaa, en oo sitä ennen ostanu ja valikoima on kaupassa hurja, mikä ois hyvänmakusta?
 
ljm sanoi:
Ok. Käyn ostamassa tuota Tolosen E-EPAaa. Lueskelin biovitan sivuilta, ja vaikutti ihan hyvältä tuotteelta. Eli Virgino kylmäpuristettu rypsäri ja Tolosen E-EPA on se millä mennään tästä eteenpäin. Pitäisikö vielä jotain lisätä?

Ja vielä kysyisin et onko väliä minkä merkkistä oliiviöljyä ostaa, en oo sitä ennen ostanu ja valikoima on kaupassa hurja, mikä ois hyvänmakusta?


Samoja oljyjä olen vedellyt. makukysymykset taas ovat makukysymyksiä
sam earchilla löytyy ne oliiviöljyt jotka ovat muita miellyttäneet.
 
Pii sanoi:
Laitanpa vielä yhden linkin ; kansanterveyslaitoksen ravitsemussuositukset.
Täällä suositellaan omega 6:3 suhteeksi 2:1 joka on yllätys yllätys sama kuin rypsiöljyllä.
(...( n-6 ja n-3 ) rasvahappojen osuus on vähintään 3 % kokonaisenergiasta, johon sisältyy 1 % n-3 rasvahappoja.)

Linkki ei toimi. Tahtoo nähdä mitä sen takaa paljastuu.

Jos siellä tosiaan sanotaan noin, niin Fineli on sitten ajastaan jäljessä, kun siellä ei ole mitään O-3 ja O-6 suosituksia.
 
ostin möllerin omega 3sia ja herukansydäntyrniöljykapseleita. aamulla 2-3 mölleriä, illalla 2 noita toisia. että sellanen systeemi... sen pitäisi auttaa rasvanpoltossa. näin ei siis kukaan ole väittänyt, muttah... pysyypähän rasva-aineenvaihdunta käynnissä kun olen sittemmin tiukentanut ruokavaliotani muutenkin.
 
Olen hieman ymmälläni. Kävin eilen kaupassa ja vilkaisin siinä samalla Möllerin kalaöljypullon kylkeen. Siinä sanottiin, että Omega-3 rasvahapot ovat monityydyttymättömiä. Jos kerran Omega-3 ja Omega-6 sarjan rasvahapot ovat ainoita välttämättömiä, niin miksi pitäisi yrittää saada reilusti enemmän kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, kuin monityydyttymättömiä? Ovatko Omega-6 sarjan rasvahapot kertatyydyttymättömiä?

Möllerin pullossa taisi olla myös aika paljon tyydyttyneitä rasvahappoja, eihän se voi olla hyvä juttu? Vai?
 
Siis nuo omega-3 ja omega-6 ovat molemmat monityydyttämättömiä. Siihen oli joku oleellinen syy miksi vaikka niiden välinen suhdeluku olisi juuri oikea, niitä ei saa kuitenkaan ihan liikaa saada. Muistelisin että kyse oli siitä, että se mitä rasvaa syöt, määrittelee solukalvojesi koostumuksen hyvin pitkälle, ja noi monityydyttämättömät härskiintyy helpommin kun kertatyydyttämättömät. Kertatyydyttämättömillä ei tainnut juuri haittavaikutuksia olla, joten siksi suurin osa rasvoista sai olla niitä.

Ja juu, tietysti jos siinä möllerissä ei olisi tyydyttyneitä lainkaan, se olisi parempi kuin että niitä on. Sillä varmastikin ruoasta niitä tyydyttyneitä muutenkin saa helposti liikaa. Mutta kertyykö möllerin päiväannoksesta muka jotain merkittävää määrää tyydyttyneitä päivässä?

Itse päädyinkin sitten vaan ostamaan pellavaöljyä, kun ei ruokakaupassa ollut sitä e-epaa, eikä jaksanut kauemmas lähteä. Kokeilen tuota nyt yhden pullollisen ja mietin sit lisää.
 
Rypsi vastaan oliivi

Oliiviöljyä luullaan monesti terveellisemmäksi kuin rypsiöljyä. Näin ei kuitenkaan ole. Kotimaisessa rypsiöljyssä on vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja kuin oliiviöljyssä. Lisäksi rypsiöljyssä on runsaasti terveellistä linoleenihappoa (omega-3), jota oliiviöljyssä on vain hitusen. Rypsiöljyssä on myös huomattavasti enemmän E-vitamiinia kuin oliiviöljyssä.

Rypsi- ja raspiöljyissä on samanlaiset rasvahappokoostumukset. Suomessa puhutaankin yleisesti vain rypsiöljystä kun tarkoitetaan rypsi- tai rapsiöljyä.

Rypsiöljyn terveellisyys perustuu sen erittäin matalaan tyydyttyneiden rasvahappojen määrään. Lisäksi siinä on runsaasti ns. tyydyttymättömiä öljyhappoja. Rypsiöljy sisältää myös merkittäviä määriä elimistölle välttämättömiä rasvahappoja (linoli- ja alfalinoliinihappo). Näitä elimistö ei pysty itse valmistamaan, vaan ne on saatava ravinnosta. Rypsiöljy on myös erinomainen E- ja K-vitamiinien sekä muiden rasvaliukoisten vitamiinien lähde.


http://www.kuntolehti.com/kirjasto/ravinto/rypsioljy.html
 
Back
Ylös Bottom