Oliiviöljy - Nestemäinen kulta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja arnold
  • Aloitettu Aloitettu
Meta title: 🫒🔥 OLIIVIÖLJY – NESTEMÄINEN KULTA JOKA NOSTAA RUOAN JA TERVEYDEN TASOA 🔥🫒

Meta description: Laadukas öljy parempaan makuun, palautumiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.


Pii sanoi:
Molemmat ovat erittäin hyviä ja tärkeitä, näiden vain täytyy olla määrältänsä keskenään tasapainossa. ( omega 6 / 3 suhde 4 / 1 - 1 / 1 alueella).
Mistäkö olet saanut tuollaiset suhdesuositukset, kun viralliset on 4:1 - 10:1?

Kanada (Scientific Review Committee of Canada) 5:1-6:1
Iso-Britannia (British Nutrition Task Force) 6:1
Euroopan yhteisö (Scietific Committee for Food of the European Community) 4:1
YK (FAO/WHO expert Committee on Fats & Oils in Human Nutrition) 5:1-10:1
Pohjoismaat (Nordiska näringsrekommendationer) 4:1 - 10:1
 
teemupii sanoi:
Mistäkö olet saanut tuollaiset suhdesuositukset, kun viralliset on 4:1 - 10:1?

Kanada (Scientific Review Committee of Canada) 5:1-6:1
Iso-Britannia (British Nutrition Task Force) 6:1
Euroopan yhteisö (Scietific Committee for Food of the European Community) 4:1
YK (FAO/WHO expert Committee on Fats & Oils in Human Nutrition) 5:1-10:1
Pohjoismaat (Nordiska näringsrekommendationer) 4:1 - 10:1

Vaikkapa täältä tai täältä taikkapa täältä tai sitten täältä tai täältä taikkapa samansuuntaista täältä


Kansallisissa suosituksissa on otettu myös maatalouspoliittiset koukerot mukaan.
Eli mitä tuotamme, ja mitä se sisältää. Tältä pohjalta on koitettu rakentaa mahdollisimman hyvä ravintosuositus.
Tämä ei kuitenkaan ole optimaallisin ravintosuositus.
 
Pii sanoi:
Vaikkapa täältä tai täältä taikkapa täältä tai sitten täältä tai täältä taikkapa samansuuntaista täältä


Kansallisissa suosituksissa on otettu myös maatalouspoliittiset koukerot mukaan.
Eli mitä tuotamme, ja mitä se sisältää. Tältä pohjalta on koitettu rakentaa mahdollisimman hyvä ravintosuositus.
Tämä ei kuitenkaan ole optimaallisin ravintosuositus.
Omasta mielestäni ne järjestöt, jotka ovat määritelleet edellisessä viestissä antamani rajat, eivät olleet minkään ruokaöljyn tuottajia taikka muita omia tuotteitaan myyviä yrityksiä.

Linkeistäsi ainakaan kolmessa ei puhuttu ollenkaan omega-3/omega-6 suhteen pienentämisestä 1:4stä (Virginon sivut oli alhaalla). Hypnopaleolaihdutus sivuilla oli suhteeksi annettu 1:2-4, mutta harmillisesti ei ollut sanottu mihin tutkimuksiin tämä tieto perustuu. Linoliven sivut taas mainosti omaa tuotettaan ilman mitään tieteellistä tietoa. Muissa asioissa kuin suhteen suosituksessa oli viittaus tieteelliseen tutkimukseen...
 
Hyvää pohdintaa Counanilta, teemupiiltä ja muilta.. :thumbs:

Rypsiöljy on todellakin vahvoilla vertailtaessa kasviöljyjä. Painottaisin kuitenkin sitä seikkaa, että rasvanlähteiden absoluuttista hyvyyttä ei voida mitata vain ja ainoastaan rasvahappoprofiilin perusteella.
Toki se antaa tärkeää osviittaa, mutta kun puhumme antioksidanteista ja antioksidatiivisistä vaikutuksista, olemme vielä jokseenkin hataralla pohjalla.

Tältä pohjalta oliiviöljykin saattaa paljastua terveydelle erittäin suotuisaksi elintarvikkeeksi, jota se toki on jo nykytietämyksen valossa. Tarkempaa tietoa aiheesta on hyvin vaikea antaa, koska on varmasti olemassa vielä lukuisia antioksidantteja ja niiden terveysvaikutuksia, joita emme vielä edes tunne.

Muistakaa myös, että kokonaisuus ratkaisee, kasviöljyjenkään suhteen ei ole kyse vastakkainasettelusta, vaan usein molempi parempi.

:kippis1:
 
Antioksidanteista puhuttaessa kannattaa muistaa että elimistö valmistaa itse enemmän antioksidantteja kuin mitä voimme ravinnosta edes saada, ja jostain syystä tutkimuksissa ei olla pystytty osoittamaan että antioksidanttien syöminen vähentäisi esimerkiksi syöpiä. Koeputkessa voidaan varmuudella sanoa että antioksidantit tuhoavat vapaita radikaaleja, mutta "syön vitamiineja -> en sairastu yhtä suurella todennäköisyydellä syöpään kuin sellainen ihminen joka ei syö" yhteyttä ei olla pystytty tutkimuksissa todistamaan. Tärkein tekijä syövän ehkäisyssä tuntuu olevan se että ei syö syöpäriskiä nostattavalla tavalla, kuin se että syö syövän syntyä estävää ruokaa.
 
teemupii sanoi:
Omasta mielestäni ne järjestöt, jotka ovat määritelleet edellisessä viestissä antamani rajat, eivät olleet minkään ruokaöljyn tuottajia taikka muita omia tuotteitaan myyviä yrityksiä.

Linkeistäsi ainakaan kolmessa ei puhuttu ollenkaan omega-3/omega-6 suhteen pienentämisestä 1:4stä (Virginon sivut oli alhaalla). Hypnopaleolaihdutus sivuilla oli suhteeksi annettu 1:2-4, mutta harmillisesti ei ollut sanottu mihin tutkimuksiin tämä tieto perustuu. Linoliven sivut taas mainosti omaa tuotettaan ilman mitään tieteellistä tietoa. Muissa asioissa kuin suhteen suosituksessa oli viittaus tieteelliseen tutkimukseen...

Edellisen viestini loppuosa ei ollut tarkoitettu kiistämään esittämiesi lähteiden oikeellisuutta. Asia tuli esitettyä hiukan huolimattomasti.
Tarkoituksenani oli esittää yleisellä tasolla eräs näkökohta kansallisista suosituksista joita valtiolliset instanssit levittävät. Nämä tahot joutuvat suosituksissaan ottamaan huomioon käytännön realiteetit, joka ei välttämättä ole teoreettinen optimaali.
Esim. meidän ruoka-aine ympyrämme silloin kun minä vielä kulutin koulunpenkkejä.

Sitten itse linkkeihin:
1. Virgino; täällä mainitaan ihmisen evoluution alkuaikoina 6:3 suhteen olleen 4:1 - 1:1
2. Tolonen; kohdassa Omega-3 perhe: Tässä sanotaan suoraan että suhteen tulisi olla 1:1 (ALA:LA)
3. Linolive; Edelleen maininta tavoitesuhteen olevan 1:1
4. Hengitysyhdistys; Jälleen mainitaan ihmisen evoluutiovaiheen 6:3 suhteen olleen 1:1
5. Heikkilä; kohdassa kasvirasvat ja sokeri aiheuttavat tulehduksia: Todetaan 6:3 ihannesuhteen olevan 1:1
6. Kivikauden ruoka....; Täällä suositellaan 6:3 suhteeksi 2:1 - 4:1

Eli kaikissa linkeissä käsitellään 6:3 suhdetta.
Enpä kiellä sitä että osa linkeistä on kaupallisia, enkä sitä että näistä kaikista puuttuu viittaus tutkimukseen. Onko mailmalla edes tehty sellaista 4-1:1 suhteella ?
Lähes jokaisessa viitataan ihmisen evoluutiohistoriallisen ruokavalion 6:3 suhteeseen, joka mainitaan olleen 1:1 luokkaa.

Jos 6:3 suhteen ruokavaliossa keskittää 1-4:1 alueelle siitä tuskin on kenellekkään haittaa taikka vaaraa, veikkaanpa että vain silkkaa hyötyä.
Mutta jos 6:3 suhde huitelee 10:1 luokassa altistaa itsensä erinäselle määrälle tulehdusperäsiä tauteja.
 
Counani sanoi:
Se margariinissa oleva rypsiöljy on ainakin ennen ollut kovetettua, eli juuri niitä vaarallisia trans-rasvoja. En tiedä miten on nykyään, mutta joka tapauksessa se margariini on mitä luultavimmin valmistettu teollisesta "tavallisesta" rypsiöljystä josta ei montaa hyvää sanaa ole sanomista.
Margariinitiedotuksen sivuilla on lista margariinien sisältämien eri rasvalaatujen määristä, ja siellä sanotaan että suurimmassa osassa margariineja on alle 1% transrasvoja (http://www.margariinitiedotus.fi/julkaisut/Sk_ma03.pdf).
 
Pii sanoi:
Sitten itse linkkeihin:
1. Virgino; täällä mainitaan ihmisen evoluution alkuaikoina 6:3 suhteen olleen 4:1 - 1:1
2. Tolonen; kohdassa Omega-3 perhe: Tässä sanotaan suoraan että suhteen tulisi olla 1:1 (ALA:LA)
3. Linolive; Edelleen maininta tavoitesuhteen olevan 1:1
4. Hengitysyhdistys; Jälleen mainitaan ihmisen evoluutiovaiheen 6:3 suhteen olleen 1:1
5. Heikkilä; kohdassa kasvirasvat ja sokeri aiheuttavat tulehduksia: Todetaan 6:3 ihannesuhteen olevan 1:1
6. Kivikauden ruoka....; Täällä suositellaan 6:3 suhteeksi 2:1 - 4:1
En tiedä mitä väliä evoluution aikasella rasvahapposuhteella on siihen mitä tänä päivänä pitäisi syödä. 1:1 suhde on varmaankin laskettu siitä että silloin syötiin paljon kalaa, mutta unohdetaan samalla sanoa että sen ajan ihminen eli vain 20-vuotiaaksi, ja suurimmaksi syyksi näin lyhyeen ikään pidetään vajavaista ravintoa. Kun lukee Heikkilän artikkelin kokonaan huomaa, että hänen mielestään lihan sisältämät kovat rasvat eivät ole haitallisia. Tämän ajatuksen taas kumoaa muut linkkisi, joten hieman on luottamus pulaa tätä artikkelia kohtaan. Hän tuntuu sysäävän kaiken syyksi transrasvat, mutta ei ota kantaa tutkimuksiin joiden mukaan ihmiset eivät saa terveyden kannalta merkittäviä määriä ko. rasvoja. "Kivikauden ruoka" -artikkeli myös itkee transrasvoista, ja sisältää esimerkiksi seuraavat lauseet "Teollisten rasvaseosten transrasvat eivät ole Suomessa saaneet juurikaan julkisuutta. Joissakin muissa maissa, kuten Tanskassa jo nyt ja Yhdysvalloissa lähivuosina transrasvat tulee merkitä erikseen tuoteselostuksiin niiden vahingollisuuden vuoksi, mistä on runsaasti tutkimusta jo kymmenen vuoden ajalta." Transrasvat ovat terveellisiä, mutta margariinit sisältävät niitä pääsääntöisesti alle yhden prosentin, joten terveyden kannalta niillä ei ole mitään merkitystä. Yksikään artikkeli paitsi Tolosen ei kerro miksi suhteen pitäisi olla 1:1, eikä Tolonenkaan ole muistanut tavoistaan poiketen kertoa mihin lähteisiin hänen tietonsa perustuu.

1:1 suhteen puolesta puhuu se että japanilaiset syövät omega-6/omega-3 rasvahappoja tässä suhteessa, ja heillä on maailman pienimmät sydänkuolleisuusluvut, mutta toisaalta samaan hengenvetoon voidaan sanoa että japanilaiset kärsivät vähiten myös liikapainosta, jonka minä (ja monet muut) katson olevan suuremman syyn sydänkohtauksiin kuin omega-6/omega-3 suhteen.
 
teemupii sanoi:
Artikkelissa kerrotaan että keskimääräinen jenkki saa 5.8g transrasvoja päivässä, enkä usko että suomalainen saisi tuotakaan vertaa.

Tämä ei ole uskonasia. :whip:
Tuoreimman kansanterveyslaitoksen tutkimuksen, Finravinto 2002, mukaan suomalaiset miehet saavat trans-rasvahappoja päivittäin keskimäärin 1,3 g ja naiset 1,0 g. Trans-rasvahapot eivät siis enää ole ruokavaliomme suhteen ongelmakohta.

:wanha:
 
Eikö oliiviöljystä olekaa sitte mihinkään? Ei viittis iha turhan takia lipittää, ku kuitenki 100% rasvaa (lihoo...iik..). Jätänpä rasvat sitte jatkossaki hyllylle. Tosin ei sekään kai oo hyväks..
 
teemupii sanoi:
En tiedä mitä väliä evoluution aikasella rasvahapposuhteella on siihen mitä tänä päivänä pitäisi syödä. 1:1 suhde on varmaankin laskettu siitä että silloin syötiin paljon kalaa, mutta unohdetaan samalla sanoa että sen ajan ihminen eli vain 20-vuotiaaksi, ja suurimmaksi syyksi näin lyhyeen ikään pidetään vajavaista ravintoa.
Ehkenpä; elivät 30 - 40 vuotiaiksi on lähempänä oikeaa.
Ravinto oli sikäli vajavaista, että sitä ei ollut riittävästi.
Mutta veikkaanpa, että suurempi merkitys aikaiselle kuoleisuudelle oli hiukkasen puutteellinen terveydenhoito ja lääkitys. :rolleyes:
Evoluutio merkitys tulee siitä, että ihmislajike on joutunut vuosituhannet rämpimään tietyntyyppisellä ravintokoostumuksella johon on elimistön ollut sopeutuminen.
Nykyaikainen ruokakulttuuri on vajaan sadanvuoden aikana kehittynyt.
Näin huimaan muutokseen ei evoluutio ole kerennyt vastaamaan, mutta selvästi se kuitenkin on kytkeytynyt jo toimimaan.
Erinlaiset elintapasairaudet koittavat poistaa keskuudestamme huonoiten nykykulttuuriin soveltuvat yksilöt "jalostaen" näin ihmistä nykykulttuuriin sopivaksi. :kippis1:

teemupii sanoi:
Kun lukee Heikkilän artikkelin kokonaan huomaa, että hänen mielestään lihan sisältämät kovat rasvat eivät ole haitallisia. Tämän ajatuksen taas kumoaa muut linkkisi, joten hieman on luottamus pulaa tätä artikkelia kohtaan.
Heikkilä on sikäli mielenkiintoinen persoona, että hän elää kuten opettaakin.
Eli toimii itse koekaniinina.

teemupii sanoi:
Transrasvat ovat terveellisiä, mutta margariinit sisältävät niitä pääsääntöisesti alle yhden prosentin, joten terveyden kannalta niillä ei ole mitään merkitystä.
Transrasvat terveellisiä ??? :confused:

teemupii sanoi:
Yksikään artikkeli paitsi Tolosen ei kerro miksi suhteen pitäisi olla 1:1, eikä Tolonenkaan ole muistanut tavoistaan poiketen kertoa mihin lähteisiin hänen tietonsa perustuu.
Luulenpa, että ko. asia on jonkiasteisessa murrosvaiheessa.
Yhdellä jos toisella taholla on asiasta jonkinlainen intuitiivinen tuntemus, mutta yksiselitteiset tutkimustulokset puuttuvat.
Laitanpa vielä yhden linkin ; kansanterveyslaitoksen ravitsemussuositukset.
Täällä suositellaan omega 6:3 suhteeksi 2:1 joka on yllätys yllätys sama kuin rypsiöljyllä.
(...( n-6 ja n-3 ) rasvahappojen osuus on vähintään 3 % kokonaisenergiasta, johon sisältyy 1 % n-3 rasvahappoja.)


teemupii sanoi:
1:1 suhteen puolesta puhuu se että japanilaiset syövät omega-6/omega-3 rasvahappoja tässä suhteessa, ja heillä on maailman pienimmät sydänkuolleisuusluvut, mutta toisaalta samaan hengenvetoon voidaan sanoa että japanilaiset kärsivät vähiten myös liikapainosta, jonka minä (ja monet muut) katson olevan suuremman syyn sydänkohtauksiin kuin omega-6/omega-3 suhteen.
Syänkohtauksen lihavuuden piikkiin on voitu osoittaa vain osalla tapauksista.
Sivulta 3 löytyy hiukan tätä tietoa. Jotteivat riisikepit nyt tuudittuisi väärään luuloon, niin kyllä laihojakin kellahtaa sydäriin.
Nykyisin ainakin osaksi sydärin aiheuttajiksi epäillään tulehdusreaktiota jotka vahingoittavat verisuonten seinämiä. linkki toinen linkki Ja vähän Tolostakin

Siis omega-6 rasvahappo ylläpitää tulehdusta ja omega-3 rasvahappo ehkäisee sitä.
Tulehduskin on erittäin tärkeä reaktio mm. puolustusjärjestelmässä. Mutta liiallinen omega-6 pitoisuus suhteessa omega-3:een tekee tulehduksista turhan räväköitä. Tällöin tulehdus itse aiheuttaa jo vauriota, joka taasen ylläpitää tulehdusta. (kroonisoituu)
 
Pii sanoi:
Ehkenpä; elivät 30 - 40 vuotiaiksi on lähempänä oikeaa.
Ravinto oli sikäli vajavaista, että sitä ei ollut riittävästi.
Mutta veikkaanpa, että suurempi merkitys aikaiselle kuoleisuudelle oli hiukkasen puutteellinen terveydenhoito ja lääkitys. :rolleyes:
Mistä olet saanut tiedon että kivikautisen ihmisen elinikä olisi 30-40 vuotta, kun itse olen nähnyt yleensä arvioiden olevan kahden kymmenen ja hieman sen yli?
Pii sanoi:
Evoluutio merkitys tulee siitä, että ihmislajike on joutunut vuosituhannet rämpimään tietyntyyppisellä ravintokoostumuksella johon on elimistön ollut sopeutuminen. Nykyaikainen ruokakulttuuri on vajaan sadanvuoden aikana kehittynyt.
Mihinkäs tämä tieto perustuu? http://www.yle.fi/teema/tiedeuutiset/EiKalaa.shtml jos edellä olevan linkin mukainen tieto pitää paikkansa, niin silloin kivikauden ihmisen omega-3:n saannissa oli varmaan suuria puutteita, vai osattiinko jo silloin rypsiöljyn valmistus.
Pii sanoi:
Heikkilä on sikäli mielenkiintoinen persoona, että hän elää kuten opettaakin. Eli toimii itse koekaniinina.
Minä en ainakaan uskoisi mitään tutkimusta joka on tehty vain yhdellä ihmisellä, tai ainakaan silloin jos en itse olisi tuo tutkittava kohde.
Pii sanoi:
Transrasvat terveellisiä ??? :confused:
Tarkoitus oli sanoa epäterveellisiä...
 
En tiedä noista tutkimustista ja muista, mutta maalaisjärjellä ajateltuna tuo 20-vuotiaaksi eläminen kuulostaa aika "epäloogiselta". Jos nainen tulee hedelmälliseksi n. 14-15 vuotiaana niin (olettaen, että hän heti saa lapsen) jääkö lapsi 5-6 vuotiaana ilman oman äitinsä huolenpitoa, kun tämä kuolee 20-vuotiaana. Ei kuulosta lajin selviytymisen kannalta mitenkään järkevältä. Uskoakseni tuolla eliniän lyhyydellä, kuinka vanhaksi ovat paleoliittisen kauden ihmiset eläneetkään, on muut syyt kuin eläinperäinen ruokavalio ja tätä kautta eläinrasva. Olot oli vissiin hieman kovemmat silloin, ei ollut lääkkeitä, sairaanhoitoa ym.
 
Counani sanoi:
En tiedä noista tutkimustista ja muista, mutta maalaisjärjellä ajateltuna tuo 20-vuotiaaksi eläminen kuulostaa aika "epäloogiselta". Jos nainen tulee hedelmälliseksi n. 14-15 vuotiaana niin (olettaen, että hän heti saa lapsen) jääkö lapsi 5-6 vuotiaana ilman oman äitinsä huolenpitoa, kun tämä kuolee 20-vuotiaana.
Kyseiseen aikaan ihminen tuli nuorempana sukukypsäksi, eikä silloin ollut ns. teini-ikää ollenkaan. Nykyihmisen noussut elinikä näkyy nykyään esimerkiksi siinä, että naisten sukukypsyysaika on pidentynyt.
 
teemupii sanoi:
Kyseiseen aikaan ihminen tuli nuorempana sukukypsäksi, eikä silloin ollut ns. teini-ikää ollenkaan. Nykyihmisen noussut elinikä näkyy nykyään esimerkiksi siinä, että naisten sukukypsyysaika on pidentynyt.
Tuskin nyt jokainen on mennyt 20 vuotiaana kuolemaan. Eiköhän tuo ole nyt jonkinsortin tutkijoiden ja astronauttien heittämä keskiarvo. Silloin oli muutenkin maailma julmempi ja biisonit söivät pääasiassa ihmisiä ja silloin oli almanakatkin eri luokkaa. :thumbs:
 
onion sanoi:
Tuskin nyt jokainen on mennyt 20 vuotiaana kuolemaan.
Keski-iästä tässä on koko ajan puhuttu, ja vanhimmat sen ajan ihmiset ovat varmaan eläneet nelikymppisiksi. Millonkohan tänne tulee joku kertomaan että Raamatun mukaan Metusalem eli melkein tuhatvuotiaaksi :thumbs: takaisin.
 
teemupii sanoi:
Keski-iästä tässä on koko ajan puhuttu, ja vanhimmat sen ajan ihmiset ovat varmaan eläneet nelikymppisiksi. Millonkohan tänne tulee joku kertomaan että Raamatun mukaan Metusalem eli melkein tuhatvuotiaaksi :thumbs: takaisin.
No älä nyt vittu koraania revi! Totesin vaan että on hammashuolto parantunut sitten pronssikauden.
:lol2:
 
Back
Ylös Bottom