Oikis on itseä oikeastaan kiinnostanut aina. Tuo kauppakorkeakoulukin kummittelee jossain takapiruna, mutta kyllä tuo oikeustieteellinen tuntuu kuitenkin siltä mitä sitä haluaa elämällään tehdä. Tässä pikkuhiljaa alkanut ottamaan selvää eri kouluista ja kokeisiin valmistautumisesta. Tämän kevään ylioppilas olen ja hain jo keväällä, mutta lukumotivaatio oli niin nollassa että en käynyt edes pääsykokeissa. Nyt kun on töitä painaessa alkanut tuntumaan että lukumotivaatiokin alkaa palaamaan on aika varmaan alkaa tutustumaan lakiasioihin tarkemmin.
Sikäli mikäli oikein olen kuitenkin käsittänyt niin hirveästi ei kannata uhrata näin etukäteen opiskeluun, muuta kuin korkeintaan vastaustekniikkaan tutustuen, sillä pääsykoekirja on se millä sinne kouluun haetaan? Tietenki tämä helpottaisi omaa urakkaa siinä mielessä että voisin panostaa tähän työntekoon nyt siihen asti kun töitä on tarjolla, jonka jälkeen pitää pienen breikin ja alkaa lukemaan pääsykokeisiin.
Ehkä en ole paras mahdollinen henkilö antamaan neuvoja, sillä itsekin olen tämän kevään ylioppilas ja hain Helsingin oikeustieteelliseen, mutta en päässyt. Mutta kuitenkin tosiaan näin etukäteen ei hirveästi kannata uhrata opiskelulle aikaa syystä, että pääsykoekirjat vaihtuvat joka vuosi (Turku, Joensuu, Vaasa, Helsinki) niin aikamoinen tuuri saisi käydä, että osaisi lukea oikeaa oikeudenalaa etukäteen. Rovaniemellä muistaakseni on erilainen käytäntö pääsykoekirjojen suhteen eli jos en väärin muista niin siellä käytetään samaa kirjaa joka vuosi jota vain päivitellään aina vuosittain. Siitä en osaa sanoa, kuinka kannattavaa tämän kirjan lukeminen etukäteen on ja tähän Rovaniemelle hakeneet / päässeet osaavat vastata paremmin. Rovaniemestä vielä sen verran, että sinnehän myös tuo jokaisen vuoden versio julkaistaan aikaisemmin eli Rovaniemelle pystyy aloittamaan lukemisen jo aiemmin ja lisäksi jos Rovaniemelle hakee suosittelen käymään avoimen yliopiston kautta kursseja, sillä hyväksyttyjen kurssien osalta saa hyvityspisteitä itse kokeeseen. Tämä on poikkeuksellinen järjestelmä verrattuna muihin oikiksiin eli muihin oikiksiin ei pääsykokeeseen saa lähtöpisteitä suoritetuista kursseista.
Mitä sitten voit tehdä ennen pääsykoekirjojen julkaisua on esim. mainitsemasi vastaustekniikkaan tutustuminen (mikä ei todellakaan ole vaikea tai ihmeellinen, mutta se on hyvä oppia siten, että se tulee selkärangasta sitten itse koetilaisuudessa) ja ehkä suosittelisin kuitenkin lukemaan hieman hakukaupunkisi vanhoja pääsykoekirjoja niin pääset sisälle oikeudelliseen tekstiin. Itsellä meni ainakin jonkin aikaa ennen kuin oikeudellisen tekstin lukemiseen tottui, sillä se saattaa olla hieman vaikealukuista ja epäselvää aluksi, kun on tottunut lukemaan lukiokirjoja. Ja ehdottomasti sitten kun pääsykoekirjat tulevat niin töistä kannattaa ottaa breikki koko lukuajan ajaksi, sillä lukeminen vaatii niin paljon.
Sain kuvan, että haluaisit kuitenkin vielä olla työelämässä ja keskittyä opiskeluun vasta ensi keväällä, mutta jos opiskelu kiinnostaa jo nyt niin kerron mitä teen itse tällä hetkellä välivuotena. Heti kun sain tiedon etten päässyt oikikseen sisään niin otin selvää Helsingin avoimen yliopiston oikeustieteen kurssien tarjonnasta ja ilmottauduin niille. Koen itselleni olevan tästä hyötyä monessakin mielessä, sillä näin totun entistä enemmän oikeudellisen tekstin lukemiseen, tenteissä tulee harjoiteltua vastaustekniikkaa ja tottuu koetilaisuuksiin (mikäli näitä sattuu jännittämään niin ei mene sitten pääsykoe pilalle jännittämisen takia), tutustuu mahdollisesti tuleviin opiskelukavereihin ja muutenkin saman henkisiin ihmisiin sekä mikä parasta kaikki suorittamani opintopisteet avoimessa yliopistossa siirtyvät sitten tutkintooni kun pääsen itse oikeustieteelliseen sisälle. Alustavasti olen laskeskellut, että saisin välivuotena kasaan n. 40op, joten jos ensi vuonna pääsisin sisälle niin olisin vain 20op jäljessä tänä vuonna alottaneistä (60op vuodessa on suositusaika). Lisäksi ainakin Helsingin oikeustieteelliseen on mahdollista päästä
avoimen väylän (en ole 100% varma onko tämä väylä muissakin oikiksissa) kautta mikäli on suorittanut väh. 60op oikeustieteen opintoja Helsingin avoimessa yliopistossa ja keskiarvo on väh. 3,75. Avoimen väylän kautta otetaan joka vuosi max. viisi hakijaa, joten vaikka min. keskiarvo on 3,75 niin raja saattaa olla tuotakin korkeampi.
Omat kokemukseni perustuvat vain siis Helsingin oikeustieteellisen käytäntöihin, joten suosittelen tutustumaan tarkemmin oman hakuvaihtoehdon systeemeihin tiedekuntien nettisivuilla tai ottamalla yhteyttä ko. tiedekuntaan.