Nesteytys kesän lämmöissä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja t0mppa_
  • Aloitettu Aloitettu
Kyllä se on täysin yksilöllistä ja siihen paljon elämäntapa, työ, treeni, saunominen, jopa kahvin juonti lisää mineraalien tarvetta. Esimerkiks ihminen joka istuu päivän ilmastoidussa toimistossa ja menee sen jälkeen kotiin makaamaan sohvalle ei tarvi läheskään samaa kuin raksaäijä, joka treenaa ja saunoo paljon. Sama koskee kaikkea ravintoa.

The amount we need varies between nutrients and depends on many individual factors including our age, gender, diet, medical conditions, and even where we live.

Olosuhteet tietysti vaikuttavat: jos harrastat 3h hikiliikuntaa tai makaat sohvalla ilmastoidussa huoneistossa, on nesteen ja sitä kautta suolojenkin tarve aivan eri. Mutta, jos verrataan kahta samankokoista tekemässä samaa asiaa saman ajan, ei eroja voi paljon olla. Sotket nyt keskenään yksilöllisyyden ja olosuhteiden vaikutuksen.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mikäköhän olisi järkevä määrä suolaa tälläisiä päivinä runsaasti hikoilevalle isokokoiselle (+120kg miehelle)? Tuollainen Himalajan ruususuola käytössä.
Ruostesuola 😏 On niitä parempia ja puhtaampiakin. Siis jos suolaa enempikin käyttää niin ehkä se kannattaa olla jotain muuta?
 
Mutta, jos verrataan kahta samankokoista tekemässä samaa asiaa saman ajan, ei eroja voi paljon olla. Sotket nyt keskenään yksilöllisyyden ja olosuhteiden vaikutuksen.

Kyllä ihmisten aineenvaihdunassa ja ravinteiden tarpeessa voi olla suuriakin eroja, vaikka olis identtiset elintavat. Esimerkiks jollain toimii kroppa ilman hiilareita hemmetin hyvin ja joillain yoisella ei olenkaan. Samalla lailla jollain toimii kroppa paremmin runsaammalla suolalla ja jollekkin se määrä voi olla vaarallinen. Ei näissä asioissa ole mitään yhtä ja oikee, vaan se pitää testata mikä toimii itsellä. Olishan se helppoa valmentajille ja kehonrakentajillekkin, jos kaikille toimis samat kikkailut suolojen ja hiilareiden kanssa ja lopputulos olis aina sama, mutta kun se ei ihan niin mene, vaan jokaisen kroppa toimii ja vastaa eri tavalla.
 
Kyllä ihmisten aineenvaihdunassa ja ravinteiden tarpeessa voi olla suuriakin eroja, vaikka olis identtiset elintavat. Esimerkiks jollain toimii kroppa ilman hiilareita hemmetin hyvin ja joillain yoisella ei olenkaan. Samalla lailla jollain toimii kroppa paremmin runsaammalla suolalla ja jollekkin se määrä voi olla vaarallinen. Ei näissä asioissa ole mitään yhtä ja oikee, vaan se pitää testata mikä toimii itsellä. Olishan se helppoa valmentajille ja kehonrakentajillekkin, jos kaikille toimis samat kikkailut suolojen ja hiilareiden kanssa ja lopputulos olis aina sama, mutta kun se ei ihan niin mene, vaan jokaisen kroppa toimii ja vastaa eri tavalla.
Jos puhutaan yleisellä tasolla, niin olen vahvasti eri mieltä. Vaikka joitain yksilöllisiä eroja onkin, olemme kuitenkin pääsääntöisesti "samasta puusta". Nämä näkemäsi erot ovat enemmänkin korvien välissä kuin oikeasti fysiologisia ja ovat pikemminkin mieltymyksiä.
 
Yksilöllisyys tarkoittaa nykyään pakkiksella sitä, että syödään mistä tykätään ja etsitään sitten syyt miksi se onkin juuri itselle yksilöllisesti sopivin. Ja nämä syyt ovat nettivideoiden tarinoissa, ei geenitesteissä tai verikokeissa.
 
Yksilöllisyys tarkoittaa nykyään pakkiksella sitä, että syödään mistä tykätään ja etsitään sitten syyt miksi se onkin juuri itselle yksilöllisesti sopivin. Ja nämä syyt ovat nettivideoiden tarinoissa, ei geenitesteissä tai verikokeissa.

Onko täällä sitten joskus vallinnut semmonen konsensus, että jokaisen pitäisi syödä ja juoda samalla tavalla? Mulle ainaki uus juttu tää et on vaan yks ja ainut oikee tapa tehdä asioita, eikä missään nimessä kannata koittaa mikä toimii itsellä.
 
Jos puhutaan yleisellä tasolla, niin olen vahvasti eri mieltä. Vaikka joitain yksilöllisiä eroja onkin, olemme kuitenkin pääsääntöisesti "samasta puusta". Nämä näkemäsi erot ovat enemmänkin korvien välissä kuin oikeasti fysiologisia ja ovat pikemminkin mieltymyksiä.

Kyllä ne on ihan mitattavissa olevia fysiologisia asioita. Eikä ihmiset todellakaan ole samasta puusta, eri populaatioidenkin välillä on valtavia eroja geeneissä ja ravinnon vaikutuksissa. Pelkästään itä ja länsisuomalaiset jo eroaa geeneiltään niin paljon, että ravinto vaikuttaa elimistöön eri tavalla.

 
Toki eroja voi olla. Ongelma on siinä, että on hankala selvittää mihin ryhmään kuuluu. Täällä selvitystyö tuntuu menevän seuraavasti. 1. Tykkään ruuasta X. 2. On ryhmä R jolle sopii. 3. Kuulun R:ään!

Olen esimerkiksi nähnyt, karrikoidusti, esim. seuraavaa 1. Tykkään lihasta.. 2. Liha oli Mongolivaloittajille etu. 3. Olen mongolivalloittaja!
 
Kyllä ne on ihan mitattavissa olevia fysiologisia asioita. Eikä ihmiset todellakaan ole samasta puusta, eri populaatioidenkin välillä on valtavia eroja geeneissä ja ravinnon vaikutuksissa. Pelkästään itä ja länsisuomalaiset jo eroaa geeneiltään niin paljon, että ravinto vaikuttaa elimistöön eri tavalla.

Ei, erot ovat geenitasolla pieniä, ei "valtavia". Samat yleiset ravinto ja terveelliseen elämään liittyvät suositukset pätevät kyllä koko Suomessa ja paikallisesti sovellettuna jopa ympäri maailman. Nuo ravintosuosituksethan (joita harva noudattaa) antavat kyllä paljonkin liikkumavaraa omien mieltymysten toteuttamiseen.

Miten selität sen, että ravintosuositukset ovat eri maissa hyvin samantyyppisiä? Ovatko siis maailman (lähes) kaikki ravitsemuksen asiantuntijat väärässä?
 
Miten selität sen, että ravintosuositukset ovat eri maissa hyvin samantyyppisiä? Ovatko siis maailman (lähes) kaikki ravitsemuksen asiantuntijat väärässä?

Sen takia, koska ne perustuu suurimmaks osaks samaan dataan ja onkin ihan ok yleispätevät ohjeet ja kompromissi, kun niissä tulee vähän kaikkea, joten niillä tulee lähes jokainen toimeen jotenkin. Yksilötasolla ne voi kuitenkin olla kaukana optimaallisesta, ja Silloin kun suoritusta tai hyvinvointia halutaan optimoida on turha miettiä jotain yleisiä suosituksia.

Pelivaraa niissä ei juurikaan ole eläinperäisen ravinnon tai vaikka suolan osalta, joista molemmat parantaa monella suoritusta selvästi. Tästä esimerkkinä voi katso vaikka miten esim. Efferding on metodeillaan pystynyt parantamaan maailman huippujen suorituskykyä ja hyvinvointia.
 
Viimeksi muokattu:
Riippuu keneltä kysyy.
Aivan totta. Mutta jos yhdeksän kymmenestä (tai luultavasti useampikin) asiantuntijoista ja tutkimuksista on sitä mieltä eikö kannattaisi uskoa selvää enemmistöä, niin ainakin itse teen. Vaikka eipä tuo oma suolan ja lihan käyttökään aina ihan suositusten mukaan mene 😀.
 
Aivan totta. Mutta jos yhdeksän kymmenestä (tai luultavasti useampikin) asiantuntijoista ja tutkimuksista on sitä mieltä eikö kannattaisi uskoa selvää enemmistöä, niin ainakin itse teen. Vaikka eipä tuo oma suolan ja lihan käyttökään aina ihan suositusten mukaan mene 😀.

Nämä asiantuntijat ovat vaan aika huonosti tietoisia voimaurheilijan tarpeista ja heidän datakin pohjauttuu valtaväestöllä tehtyihin tutkimuksiin. Kannattaa kuunnella asiantuntijoita, joilla on myös kokemus voimalajien parista. Esimerkiks Layne Norton on kritisoinut vahvasti dataa lihan osalta, hän ei myöskään suolaa demonisoi.


View: https://youtu.be/zEF6LZ-Gy_g
 
Nämä asiantuntijat ovat vaan aika huonosti tietoisia voimaurheilijan tarpeista ja heidän datakin pohjauttuu valtaväestöllä tehtyihin tutkimuksiin. Kannattaa kuunnella asiantuntijoita, joilla on myös kokemus voimalajien parista. Esimerkiks Layne Norton on kritisoinut vahvasti dataa lihan osalta, hän ei myöskään suolaa demonisoi.


View: https://youtu.be/zEF6LZ-Gy_g

Niin, eiköhän voimaharjoittelijalle suositellakin reilumpaa proteiinin saantia kuin väestölle keskimäärin. Mutta eikös puhe ollutkin (ainakin minulla oli) mitä yleisellä tasolla voidaan suositella ihmisille. Muuten, tuo proteiininsaanti ravintosuosituksissa on 10-20 % energiasta, jos kalorit vaikkapa 3000 kcal/d, niin proteiinit 20% energista on 150 g, mikä on jo useimmille riittävä.

Suolan liiallisen syönnin terveyshaitoista on riittävästi näyttöä, eri asia sitten saako suolasta apua voimaharjoitteluun. Auttaahan ne kaikenlaiset lääkeaineetkin voimien ja lihasten kasvatuksessa, mutta ovatko ne terveellisiä?
 
Kyllä olen itsekin huomannut että tarvitsen enemmän suolaa kuin ehkä muut. Hikoilen paljon. Toisaalta en syö eineksiä, leipää, juustoa tai muuta suolapaskaa kuin max kerran päivässä.

Itseäni risoo se täydellinen gerrymandering mihin tuota "yksilöllisyyttä" käytetään. Milloin sillä perustellaan carnivore, milloin joku tietty kivennäisvesi, milloin mikäkin.
 
Niin, eiköhän voimaharjoittelijalle suositellakin reilumpaa proteiinin saantia kuin väestölle keskimäärin. Mutta eikös puhe ollutkin (ainakin minulla oli) mitä yleisellä tasolla voidaan suositella ihmisille. Muuten, tuo proteiininsaanti ravintosuosituksissa on 10-20 % energiasta, jos kalorit vaikkapa 3000 kcal/d, niin proteiinit 20% energista on 150 g, mikä on jo useimmille riittävä.

Suolan liiallisen syönnin terveyshaitoista on riittävästi näyttöä, eri asia sitten saako suolasta apua voimaharjoitteluun. Auttaahan ne kaikenlaiset lääkeaineetkin voimien ja lihasten kasvatuksessa, mutta ovatko ne terveellisiä?

Määrä tekee myrkyn, se pätee vähä kaikkeen, mutta mikä on kullekkin liikaa on taas toinen juttu. Eläinrasvaa en mättäis kaksin käsin, jos olis apoe4-geeni, tai suolaa jos kuuluisin siihen vähemmistöön, joiden verenpaine reagoi herkästi siihen. Itsellä on verenpaine ollut aina kunnossa runsaasta suolan käytöstä huolimatta ja kolet hyvät vaikka syön runsaasti eläinrasvaa. Toki muuttaisin ruokavaliota, arvot olis huonot.
 
Määrä tekee myrkyn, se pätee vähä kaikkeen, mutta mikä on kullekkin liikaa on taas toinen juttu. Eläinrasvaa en mättäis kaksin käsin, jos olis apoe4-geeni, tai suolaa jos kuuluisin siihen vähemmistöön, joiden verenpaine reagoi herkästi siihen. Itsellä on verenpaine ollut aina kunnossa runsaasta suolan käytöstä huolimatta ja kolet hyvät vaikka syön runsaasti eläinrasvaa. Toki muuttaisin ruokavaliota, arvot olis huonot.
Juu, vaikka olemmekin samasta puusta, emme me kuitenkaan klooneja ole.
 
Tuosta suolan runsaasta nauttimisesta vielä: vaikka osalla meistä se ei verenpainetta nostakaan, ei se silti tarkoita sitä, etteikö siitä voisi silti koitua terveyshaittoja.

Lainaus sydänliiton sivuilta:
"Runsas natriumin (käytännössä suolan) saanti kohottaa ja saannin vähentäminen alentaa verenpainetta. Runsas suolan saanti lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa myös verenpaineesta riippumatta. Runsas suolan käyttö lisää myös kalsiumin eritystä virtsaan ja voi siten altistaa osteoporoosille. Lisäksi se saattaa lisätä mahasyövän riskiä. Suolan käyttö ei ole hoitokeino matalaan verenpaineeseen eikä alhaiseen veren natriumpitoisuuteen."

Hieman epämääräisiltä kyllä kuulostavat nuo osteoporoosista ja mahasyövästä varoittelut. :unsure:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom