ringside sanoi:
Olin tossa hiljan Saksanmaalla. Berliiniläisillä on 40 prossaa kovempi ostovoima kuin Suomalaisilla. Isommat palkat, pienemmät verot ja halvemmat Kebabit.
Saksalaisilla on muutenkin paremmin,
Mersuakin tekevät joka päivä tunnin talkoilla.
*Lainattu Metalliliiton nettisivuilta*
Puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa (Satakunnan piirin retkeilypäivät, Kokemäki 21.8.2004)
Tunti talolle talkoilla
Osa Saksan metallin jäsenistä joutui sopimaan siitä, että joka arkipäivä tehdään tunti talkootyönä. Pidentämällä työaikaa viidellä ilmaisella tunnilla viikossa autotehdas Daimler-Chrysler säilyttää tuotantonsa Saksassa vuoteen 2012 saakka.
Oliko säästötoimenpiteissä kyse tuotannon kannattavuudesta Saksassa vai työnantajien pyrkimyksestä nöyryyttää EU:n keskeisintä, koko työmarkkinoiden suuntaa näyttänyttä IG Metallia?
Pyritäänkö EU:n työnantajajärjestöjen yhteisellä, uudella asenteella kiristämään työmarkkinasuhteita? muutetaanko sopimustoimintaa yhä enemmän yrityskohtaiseksi? Euroopassa tarvitaan nyt entistä näyttävämpää yhteistä toimintaa ammattiyhdistysliikkeeltä edunvalvonnan ja yhteiskuntopolitiikan vaikuttamisen alueilla.
Palkka-ale ilman työpaikkatakuita
Saksan malli on saanut jalansijaa Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa. Eräät suomalaiset työnantajajärjestöjen edustajat ja yritysjohtajat ovat innostuneet Saksan mallista. Viimeksi Nokian pääjohtaja Ollila on vaatinut työajan pidennyksen kautta palkka-alen toteuttamista myös Suomessa. Mikäli tällaisia kovia päätöksiä ei tehdä, uhkaa Suomea Ollilan mukaan näivettyminen. Pääjohtaja Ollilan esitys oli puolinainen Saksan mallista. Vain palkka-ale työajan pidennyksellä, mutta ei mitään takuita Nokian työpaikkojen säilymisestä Suomessa.
Sitä vastoin EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs on tyrmännyt palkka-alen ja työajan pidennysvaateet. Samoin ekonomistit ovat tyrmänneet suomalaisten työnantajien vaatimukset työajan pidentämisestä. On myös muistettava, että suomalaisen teollisuuden työaika on Euroopan mittakaavassa keskivertainen.
Nokian Ollilan ja EK:n Fagernäsin puheet ovat pahasti ristikkäiset. Työnantajaleirin on syytä pikaisesti suoristaa rivinsä, jotta tiedetään millä eväillä työnantajat tulevat aidosti neuvottelupöytään.
Metallin mallilla tyrmätään Saksan malli
Meillä on selkeä vastaus työnantajille. Se on metallin malli. Meillä on joustavat työaikajärjestelyt, ja sovimme tarpeen mukaan hyvin laajasti monista asioista yleissitovien työehtosopimusten pohjalta työpaikkakohtaisesti. Näin vauhditetaan tuotannon läpimenoa ja nostetaan tuottavuutta. Meillä on jo sopimukset tulos- ja voittopalkkiojärjestelmien soveltamisista työpaikoilla. Näin me huomioimme yritysten erilaiset tuottavuuden kehitykset.
Suomessa ei ole tarvetta puuttua työaikakysymyksiin. Jos muillakin aloilla otettaisiin metallin malli käyttöön, kumottaisiin työnantajien väitteet joustamattomista sopimusjärjestelmistä. Metallin mallissa on tärkeää se, että asiat pitää sopia. Työehtosopimus on aina työntekijöiden turva, ns. perälauta. Työnantajat eivät voi sanella sopimuksia, vaikka jotkut pyrkivät niin tekemäänkin. Sopimalla saadaan parhaiten sovitettua yhteen työnantajien ja työntekijöiden tarpeet.
Palkka-alella ei turvata työpaikkoja
Metalliteollisuuden menestystä ei turvata alepalkoilla eikä talkootunneilla. Suomalainen metalliteollisuus pärjää jatkossakin panostamalla yhä enemmän tuote- ja teknologiakehitystyöhön, huolehtimalla työntekijöiden hyvästä ammattitaidosta ja monipuolistamalla sitä sekä nostamalla tuottavuutta ja vaalimalla hyviä työmarkkinasopimussuhteita.
Suomalaisen metalliteollisuuden ei kannata lähteä kilpailemaan halvan tuotannon maiden kanssa. Meidän on kuljettava omaa tietämme. Näin metalliteollisuus säilyy ja laajenee Suomessa, ja metalliteollisuuden palkkalistoilla on osaavia, työhön sitoutuneita, tuottavuudesta huolehtivia ja hyvin palkattuja metallimiehiä ja -naisia.
Edistämme näitä kaikkia asioita työnantajajärjestön kanssa Trio-ohjelmalla ja monilla muilla tuottavuutta kohottavilla yhteistyöprojekteilla. Metalliteollisuuden työntekijöiden ja työnantajien hyvää yhteishenkeä ei pidä rikkoa matkimalla saksalaisia. Metalliliitto ei tule olemaan mukana sellaisissa sopimuksissa, joilla heikennetään työntekijöiden työehtoja tai työttömyys- ja sosiaaliturvaa.