Millaista oli 90-luvulla? - Virallinen nostalgiaketju

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja lolwtf
  • Aloitettu Aloitettu
Se tunne kun tuollasella sävelsi itse soittoäänen jonkun ohjeen mukaan ja siellä oli virhe, joten joutui näpyttelemään uudestaan.
dsc_4159.jpg


Ennen kioskilla oli 10, 20 ja 50 pennin karkkeja. Jos joskus sai 10 markalla karkkia, niin se tuntui jättipussilta. Nykyään kaikki alle 400g pussit tuntuu minipusseilta. Kyllähän sen nykyajan lapsistakin näkee, että perjantaina ja vähän muinakin päivinä saadaan se jumbopussi. Limuakin sai vaan saunajuomana, mutta nykyään taitaa senkin kohdalla olla sama kuin karkin...

Vittu näpyttelin sen axelF:n ja Dallasin tunnarin varmaan satamiljoonaa kertaa ja aina lopussa joku nolo oktaavi väärin. Sitten tuli niitä tekstareita jossa oli joku hassu kuva...paitsi sille torvelolle jolla oli se Ericsson joka näytti ne rivin kerrallaan.

- - - Updated - - -

Takatukka permanentilla ja blondauksella. Neonkeltainen hawaiji-paita ja jaloissa pinkkinauhaiset addut. Näissä hiippailin ihan oikeasti.

Onneksi maailma on muuttunut.

Toisaalta melkein kaikki toimi 90-luvulla. Mutta 80-luvulla asiat oli paremmin kun ei tiennyt mistään mitään ja oli tyytyväinen siihen mitä oli.


Collegepaita...housuissa. Pallihiki never forget!

- - - Updated - - -

Proteiinipillerit ja modeemit!!

Oikeesti odottaa heppi kädessä joku puoli tuntia jotain kesyä tissikuvaa joka tulee näytölle pikselikerrallaan kunnes yhteys katkeaa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ai niin. Wrangen protskunapit. 36 nappia kerralla, kolme kertaa päivässä.
 
Ai niin. Wrangen protskunapit. 36 nappia kerralla, kolme kertaa päivässä.
Tilattuna postimyynnistä :puntti: helvetti että ne napit maistui pahville, muistan vieläkin sen maun suussa .

Netistä ei katsottu gymlogeja eikä wlogeja, kirjaston hämyssä luettiin arskan kirjaa ja jos jotain muita sattui olemaan niin sitten niitä.
Mutta jokin ei muutu, vuonna 1991 aloitelessa junnuna salitouhuja oli jossain vaiheessa käytössä 3-jakoinen ohjelma jonka otin sellaisenaan käyttöön taas uudelleen käyttöön viime vuonna.

Jokin asia on muuttunut rajusti, 1991 keksittiin kaverin kanssa ostaa piekkari puoliksi, ei kun aseman kautta ja paperit sisään eikä aikaakaan kun meillä oli ostolupa ja tovi tästä niin asekkin kourassa eikä muutakuin tauluja rääkkäämään.
 
Ai niin. Wrangen protskunapit. 36 nappia kerralla, kolme kertaa päivässä.
Ekan protskupatukan taisin ostaa joskus -99. Oli niin kovaa, että patukka piti laittaa hampaiden väliin ja sitten löydä itseään alakoukulla leukaan. Lisäravinnekaupassa kun kävin kysymässä joskus v. 1996 jotain protskusekoitusta, niin myivät mulle Wrangen soijaprotskua, oluthiivaa ja vehnänalkioita. Niitä sitten laitoin mehukattiin ja yritin juoda oksentamatta. :lol2:
 
TwinLab-vainaalla oli kanssa nyrkin kokoisia nappeja, niitä ei tarvinnut syödä kuin kymmenen päivässä mutta niin isoja ja kovia ettei niihin spigut pystyneet. Pienin niitä lihakirveellä ja senkin ne rikkoi.

EDIT jaa TwinLab on yhä pystyssä.
 
Itse muistan 80-luvusta jotain, 90-luvusta paljon enemmän.
Molemmissa oli hyvät puolensa, mutta oli sitä paljon paskaakin. Sama pätee nykyaikaankin, paljon on hyvääkin, sitä ei vaan aina osaa arvostaa kuin vasta jälkeenpäin.

Toki 80-/90-luvut oli omalla tavallaan huoletonta aikaa, kun ei vielä tarvinnut ottaa vastuuta oikeastaan mistään eikä kantaa huolta huomisesta.
Sain muuten ajokortin helmikuussa 1995... perkele, että siitäkin on jo aikaa.

Kyllähän yksi iso muutos on se, että ennen oli paljon vaikeampi saada tietoa asioista mitä muualla päin maailmaa tapahtuu. Oli ylipäätänsä vaikeampi saada tietoa yhtään mistään. Internetin vallankumouksen myötä tuo kaikki muuttui. Yht'äkkiä kaikki tieto oli helposti saatavilla.

Se mitä tuolla pyrin sanomaan oli jotan sen suuntaista, että ehkä asiat ennen tuntuivat olevan paremmin, kun oli vähemmän tietoa kaikesta paskasta mitä maailmassa tapahtuu. Toki, tuntuu siltä, että nykyään niitä pahoja asioita tapahtuu jatkuvasti enemmän. Se voi ainakin osaltaan johtua siitä, että maailman väkiluku paisuu valtavaa vauhtia. Sen myötä sitten rajallisista resursseista taistelee yhä suurempi määrä ihmisiä ja toki isoon massaan mahtuu entistä enemmän sekopäitä.
 
Luokalla tai kavereiden osalta kenenkään vanhemmat eivät olleet työttömiä, oikeastaan en ollut edes kuullut kenenkään olleen työttömänä.

Keskeltä päätä jakaus suosituin hiustyyli.

Luokkaretkellä Helsingissä nähtiin musta mies, tuijotettiin sitä suu auki ja huudeltiin jtkn.

Talvet kesti hiukan pidempään, ulkojäillä pelattiin vielä pitkälle maaliskuuhun. Aurinkoisia päiviä oli vuoden mittaan enemmän.

Lankapuhelimet, telefaxit ja puhelinkopit, puhelinkortit ja NMT-GSM
 
Luokalla tai kavereiden osalta kenenkään vanhemmat eivät olleet työttömiä, oikeastaan en ollut edes kuullut kenenkään olleen työttömänä.

Niin, eihän siinä 90-alun lamassa ollut työttömiä kuin n. 19% väestöstä :D

Mutta hei! Eikös ysärillä vielä saanut nuuskaa putiikeista. Ei sitä kyllä tullut ostettua, kun silloin kun käytti, käytiin laivalla. Nekin oli parempia ysikytluvulla (turkkusestapäin oli aikanaan tosi nopee lähteä).
 
Mutta hei! Eikös ysärillä vielä saanut nuuskaa putiikeista. Ei sitä kyllä tullut ostettua, kun silloin kun käytti, käytiin laivalla. Nekin oli parempia ysikytluvulla (turkkusestapäin oli aikanaan tosi nopee lähteä).
Sai vuoteen 1992 saakka. Ja röökin ikäraja oli 16 vuoteen 1995 saakka.
 
Ja röökin ikäraja oli 16 vuoteen 1995 saakka.

Joo, kyllähän se oli hienoa silloin, kun juuri itse täytti 18v, kun ikärajaa nostettiin :D
Enää en tupakkaa polta, mutta tuolloin sitä ei vielä ollut ihan niin fiksu.
 
Tänne sopii varmaan legendaarinen Tupla-mainos:



90-luvulla tuli kasvettua ala-asteikäisestä täysi-ikäiseksi, että mahtuuhan tuossa matkan varrelle kaikenlaista. Aika vaikea tosin ruveta erottelemaan jotain yksittäisiä juttuja, jotka olisivat jotenkin päällimmäisenä mielessä. Musan nyt voisi nostaa esille, jos jotain. Siinä 80-luvun loppupuolella ja 90-luvun alussa tuli ihan käsittämättömän kovia rokkilevyjä vaikka kuinka ja monta, ja 90-luvun alkupuoli oli sitä aikaa, kun oma musiikkimaku rupesi kunnolla löytymään, ja aloin kuuntelemaan musaa myös omien mieltymysteni pohjalta sen sijaan, että soittoharrastuksen ohessa klassista oli joutunut kuuntelemaan puoliväkisin jo vuosia aikaisemmin. 90-luvun puolelta Gunnareiden Illusionit, Extremen Pornograffitti, Nirvanan Nevermind, Skid Rown Slave to the Grind, Metallican Black Album jne. Noita voisi luetella vaikka kuinka pitkään. Mutta esimerkiksi edellisiin tulee palattua säännöllisesti vieläkin. Ei nykymusasta saa samanlaisia kiksejä, mitä esimerkiksi noista saa edelleen.

Ennen musaa jaksoi arvostaakin ihan toisella tavalla, kun joutui fillarilla vetäisemään kirjastoon hakemaan cd-levyjä ja soitettavaa. Jyrkiä katsomalla ja Soundeja lukemalla sit hankittiin lisätietoa suosikkiartisteista. Napster näytti sitten tietä nykymeiningille. Toki niillä vanhoilla modeemeilla sai odotella yhtä biisiä 30-45min ja modeemin sirinää säesti vanhempien motkotus puhelinlaskusta. Rupeishan näitä näköjään tulemaan, kun vähän muistelee.

Kuka myöntää katselleensa Tea Khalifaa kovat lahkeessa koulun jälkeen?

 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Nooh onhan automaatteja ja pankkikortteja ollut kuitenkin hieman ennen ysäriä jo.
Mut mites automaatilta on nostettu kyhnyä 70-luvun alussa jos pankkikortti on tullut 80-luvun alussa???

http://newsroom.nordea.com/fi/2012/06/05/muistatko-taman-pankki-ja-maksuautomaatit/

Itselle jäänyt mieleen kännyköiden yleistymisen, polleana alaikäisenä baarissa rehvasteltiin kännykkä kädessä vaikka eihän sillä mitään tehnyt kun ei kellään kaverilla semmosia vielä ollut :D
 
Internet mullisti ensin monia asioita ihan helvetisti. 1994 syksyllä kun aloitin Oulun yliopistolla humanistiopiskelijana, olimme todella edistyneitä, koska automaattisesti meille järkättiin yliopiston Unixpohjaiseen systeemiin tunnukset ja sillä pääsi *gasp & ååååhhh* myös internettiin. Silloin graafinen www oli uusinta uutta ja muistan, kun tietsapiippariserkkuni (olin mukana pikkupoikana 80-luvun alussa, kun hälle ja kaksoisveljelleen ostettiin Vic-20, koodasivat sillä tuntitolkulla Space Invadersia ja voi sitä riemua, kun sitä päästiin pelaamaan) selosti "No mun mielestä tekstipohjainen Gopher on kyllä paljon parempi kuin Netscape...".

Noilta ajoilta jäi aika vahvasti mieleen silloisessa tekstipohjaisessa yliopiston verkossa softakikkula/aplikaatio nimeltään Talk. Se nimittäin oli semmoista, mitä ei tietääkseni ole enää missään, eli 100% tosiaikaista kirjoitettua viestintää. Eli siinä ruutu jakautui kahtia molempien keskustelijoiden kesken (oli siis vain kahdenkeskinen) ja HETI kun kirjoitit jotain, se oli ruudulla, ilman enterin jatkuvaa hakkaamista. Talkilla ja sitten omalla privaatilla irc-kanavalla juttelin aika paljon suomalaisten kaverien kanssa, kun opiskelin 1995-1996 Göteborgin yliopistolla.

Tuota ennen siinä 80-luvun ja 90-luvun taitteessa muutamat paikalliset tietsagurut (joku ehkä muistaa demoryhmän nimeltään Byte Rapers, siinä oli pari vanhaa kaveriani) mennessään amiskan sähkölinjalle opettivat opettajilleen hyvällä rahalla 16v finninaamoina ATK:ta. :D He myös loivat legendaarisen puhelinlankoja toimivan esi-internetin, eli purkin nimeltään Neuvostosavo. Tietää ja muistaa, ken tietää ja muistaa.

Ja joo, sanottakoon suoraan ja karusti, että internet mullisti myös laiskan opiskelijan elämän sillä lailla, että viimeinen vuosi, milloin mulla ei ollut kotona nettiä, on toistaiseksi myös viimeinen vuosi, jolloin olen opiskellut ahkerasti.

Muuten 90-luvusta jäi mieleeni hevin epäsuosio/alakulo, grunge, vanhan teiniajan kaveriporukan hajoaminen ympäri maailmaa ja kännyköiden yleistyminen ja se, mikä vaikutus niillä oli ihmisten kanssakäymiseen. Eniten kännyköissä ärsytti ja ärsyttää vieläkin viime tipassa sopiminen ja oharointi, koska ne mahdollistavat molemmat paljon helpommin kuin aiemmat kommunikaatiovälineet. Ennen kännyköitä asiat piti suunnitella ja sopia aiemmin ja mielestäni sovituista menoista myös pidettiin parikin pykälää kännykkäaikaa tiukemmin kiinni ihan vain siksi, ettei ollut semmoista kommunikaatiovälinettä olemassakaan, jolla viimehetken oharointi/peruminen vielä olisi ollut mahdollista.

Joo ja mitä tulee yhteiskunnan toimintaan, hyvinvointiin ja sen semmoiseen, niin 90-lukuhan oli täyttä paskaa (eli säästöjä ja leikkauksia enimmäkseen) ihan loppua lukuunottamatta, kun Nokia alkoi olla voimissaan. 1980-luvulla oli ns. lihavat ajat, pohjoismaisen hyvinvointivaltion kulta-aika, koska silloin oli myös teollisen ajan ja tuotannon viimeinen kulta-aika. Muistan elävästi, miten 80-luvulla (kävin peruskoulun siis kokonaan 80-luvulla) oli kouluruokailuissa aina salaattia tai raastetta, näkkärin lisäksi pehmeää ruisleipää ja joku jälkkäri, kiisseli, marjapuuro tms. Tuo oli vielä pientä. Muistelen lisäksi, että pienellä maalaisyläasteellammekin oli kouluterkkari jumalauta jokaikinen päivä noin 8-15 välillä päivystämässä ja kerran viikossa vielä koululääkäri siihen lisäksi. Säästösyistä nuo kaikki karsittiin 90-luvulla pois ja nyt on tullut ihan uskomattomia tilastolukuja siitä, miten olemattomat kouluterkkariresurssit kunnassa X tai Y on.
 
Kioskeista sai aika laajalti nuuskaa vielä 2000-luvun alussakin. Lisäksi mitä ysärillä oli tosin, niin julkinen juopottelu oli vähemmän tuomittavaa, kuin nykyisin. Nokian oli voimissaan ja duuniin pääsi heti opiskelujen jälkeen. Korkeakoulussa sai notkua 10-vuotta jne. Olihan noita hyviä puolia. Väitän että jos nyt mentäisiin takaisin sinne niin kyllä ikävä tulisi nykyhetkeen.
 
Grungesta sen verran, että mulle grungen punkimpi linja ei ikinä iskenyt ja Nirvana oli ja on lähes 100% paskaa ja älyttömän yliarvostettu. Sen sijaan grungen Black Sabbathiin nojaava raskaampi ja hitaampi linja, eli lähinnä Soundgarden ja Alice in Chains olivat ja ovat suuria suosikkejani.

1995 muuten Göteborgissa paikalliset humanistit eivät saaneet nettitunnuksia. Humanisteista ne saivat vain Pohjoismaista tai EY-maista (se oli silloin vielä EY, ei EU) tulevat vaihto-opiskelijat. Muuten vain Chalmersin teekkarit ja taloustieteen opiskelijat saivat silloin nettitunnukset. Silloin muutamakin ruotsalainen selitti olevansa huolissaan ja häpeissään maansa valtionvelasta, että kun sitä on enemmän kuin Norjalla oljefondereissa säästöjä.
 
Joo, edesmennyt Cobain ja Grohl tosi mitäänsanomattomia muusikoita. Vai mites se nyt menikään :D

Suosikki ja Bees & Honey pitää vielä mainita. Vanha kunnon Erkki-Pekka ja tiedonjanoiset teinit.
 
Joo, edesmennyt Cobain ja Grohl tosi mitäänsanomattomia muusikoita. Vai mites se nyt menikään :D

En mäkään koskaan Nirvanasta tykännyt.
Foo Fightersistä kuitenkin tykkään, joten tuo logiikka ei nyt aukea minulle ;)
 
kännyköiden yleistyminen ja se, mikä vaikutus niillä oli ihmisten kanssakäymiseen. Eniten kännyköissä ärsytti ja ärsyttää vieläkin viime tipassa sopiminen ja oharointi, koska ne mahdollistavat molemmat paljon helpommin kuin aiemmat kommunikaatiovälineet. Ennen kännyköitä asiat piti suunnitella ja sopia aiemmin ja mielestäni sovituista menoista myös pidettiin parikin pykälää kännykkäaikaa tiukemmin kiinni ihan vain siksi, ettei ollut semmoista kommunikaatiovälinettä olemassakaan, jolla viimehetken oharointi/peruminen vielä olisi ollut mahdollista.

Tämä, ärsyttää kuinka kaikki sopimiset on melkein täysin menettäneet arvonsa. Jos esim. edellisenä päivänä sovitaan jotain, niin säännönmukaisesti se ei pidä paikkaansa ilman paria vahvistuspuhelua tuntia ennen.

Yläasteelta lähinnä muistaa Adidaksen kolmiraitaverkkarit ja pilottitakit, jalassa oli maihinnousukengät ja käsissä rähinätumput. Lätkä ja hockey night oli kova sana, vaikka se joku Pertti Lindgren whoever oli todella ärsyttävä selostaja. Änärissä Teemun uraa seurattiin suurennuslasin kanssa, samalla kerättiin kiekkokortteja ja väijyttiin niiden arvoja jostain Becketistä. Naganon olympiavälierä ja Pavel Bure vituttivat kohtuullisen paljon. Onneksi seuraavana vuonna Mika Myllylä otti kolme maailmanmestaruutta Ramsaussa ja sana karpaasi ei ollut vielä pelkkä vitsi.

Nokia 5110 mullisti lasten kännykkälaiffin, kasilla niitä ei ollut kellään mutta ysillä kaikilla. Pelattiin myös civilization ykköstä ja kakkosta ja alkuperäistä warcraftia sitten kun commodore vaihtui 386:een.

Mutta kaikista eniten kosketti trancen esiinmarssi:

- Dune
- Members of Mayday
- RMB
jne.

Ai niin, musiikkia ja leffoja ei saatu Amerikan serkulta, vaan biisejä kytättiin radiosta ja äänitettiin kasetille. Sen lisäksi joku osti yleensä cd:n, ja kaikki muut sit saivat äänittää sen kasetille. Joillakin oli kopioiva vhs-nauhuri, joilla myös leffoja sai kopsattua, mutta laatu oli ihan paskaa hehehe.

Edit: Ja parasta jynkkyä oli Captain Jackin musavideot!
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom