Mike Tyson

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Ossi-
  • Aloitettu Aloitettu
Poikasena lainasin kirjastoautosta kerta kerran jälkeen kirjan "huippu urheilun maailma 3". Se, jossa oli kamppailulajeista, painonnostosta jne. Siellä oli tietenkin Alista pitkät tarinat ja mustavalkokuvista sai fiiliksiä historiasta. Siellä oli yrmeä -70 luvun Foreman ja sitten kun sama mies palasti -87 takaisin kehiin, kaljupäisenä, tukevoituneena ja hymyilevänä, se tuntui todella ihmeelliseltä. Tuntui että siitä on iäisyys kun Foreman otteli edellisen kerran. No olihan siitä 10v ja Forman oli palatessaan kuitenkin "vain" 38v ja näytti papparaiselta. Jatkon moni sitten tietääkin ja viimeisessä ottelussa Foreman oli lähes 49v ja otteli edelleen hyvällä tasolla. Foremanin "toinen nyrkkeilyura" kesti sen reilut 10v.

Jos nyt on sitä mieltä, että Tyson vs Jones jr on urheilullinen tapahtuma, niin ei se keneltäkään pois ole. Katsoohan miljoonat show-painiakin ja jännittävät niitä katsoessa. Tai ainakin saavat jonkun elämyksen. Foreman otteli 7krt vuoden sisään, ennekuin paluussaan kohtasi ensimmäinen kovemman vastustajan. Ei ole ammattinyrkkeilyn lainalaisuudet muuttuneet tuosta. Vaikka olisit kuka( Lomachenko poikkeus, onko muita?), niin se paluu/uran alku hoidetaan noin.
Mutta business in business and Moses is Moses.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ymmärtääkseni hän postasi tähän ketjuun esim. otteluvideon, jota ei enää ole. Onko siis joku muu poistanut Andyn postauksia?

Tämä on täyttä valetta. Edellisessä viestissäni on kolme otteluvideota, kaksi RJJ:n ja yksi Tysonin. Sen jälkeen en ole laittanut tähän ketjuun yhtään mitään. Toivon totisesti, että olet keksinyt tuon omasta päästäsi. Jos kuitenkin oikeasti alat nähdä asioita, joita muut ihmiset eivät näe, kannattaa olla todella huolissaan.

Mitä itse asiaan tulee, niin tokihan me voimme mennä johonkin descartesiolaiseen filosofiaan ja todeta, että ihmisellä ei voi olla varmuutta mistään muusta kuin omasta olemassaolostaan.


Ei kuitenkaan ole oikein järkevää suhtautua tähän niin, että joko asia on täysin varma tai sitten siitä ei voi sanoa mitään ja kaikki arvaukset ovat 50-50.

Arvaukset ottelijoiden suorituskyvystä ovat aina todennäköisyyksiä. Kun joku primetimessaan oleva henkisistä ongelmista kärsinyt ottelija tekee comebackin, voidaan arvioida vaikka, että on 25% mahdollisuus, että hän tulee kovassa kunnossa ja 75% mahdollisuus että ei. Tuo 25% mahdollisuus, vaikka onkin epätodennäköistä, on silti aivan mahdollista ja kannattaa ottaa huomioon. Tysonin kohdalla mahdollisuus tulla vuoden 2005 iskukykyä paremmassa kunnossa kehään on kuitenkin 0,0001% eikä 25%.

Mitä RJJ:n treenaamiseen tulee, niin perustelin sitä ensisijassa sillä, että hän on otellut kymmenen vuoden aikana parikymmentä matsia. Ja esitin vielä videon, jossa hän voittaa täysiaikaisen 10 erän matsin ihan relevanttia nyrkkeilijää vastaan. Sellainen ei ole treenaamatta mahdollista. Kokeilkaa sparrata täysillä tasaväkisen kaverin kanssa 10 erää putkeen ilman että olette vuosiin treenanneet, niin näette miten käy.

RJJ ei tietenkään ole treenannut 2008-2018 yhtä paljon kuin huippuaikoinaan ja se on merkittävä syy siihen, että taso laskee. Näin käy kaikille vanheneville urheilijoille, kun keho ei voi palautua entisenlaisista treenimääristä. Mutta sama koskee myös Tysonia. Ei hänkään voi nyt 54-vuotiaana treenata samanlaisia määriä kuin 24-vuotiaana.
 
Tämä on täyttä valetta.

Kysyin, onko joitakin sinun postaamiasi viestejä poistettu. Minä en pidä sitä valehtelemisena.

Toivon totisesti, että olet keksinyt tuon omasta päästäsi. Jos kuitenkin oikeasti alat nähdä asioita, joita muut ihmiset eivät näe, kannattaa olla todella huolissaan.

Kyse oli esim. suomalaisen boksaajan videosta, jonka muistin sinun postaneen jonkin aikaa sitten. En löytänyt sitä eilen, joten kysyin asiasta. Tänään katsoin viestihistoriaa pidemmälle, ja huomasin, ettei videota ole poistettu.

Myönnän virheeni!

Siitä huolimatta vain kysyin.

RJJ ... Tyson.

On ihmeellistä, että olemme asiasta lähes samaa mieltä ja silti hommasta vaikuttaa olevan hurja riitaisuus. Toinen näistä kehäraakeista häviää, ja minulle on melko sama kumpi se on, koska kyse joka tapauksessa on näytösottelusta ja vanhojen ukkojen hippaleikistä.

Se, että Tyson sanoo perusteeksi hyväntekeväisyyden, on mielestäni hieno ja arvokas asia. Ihan sillä varjolla toivoisin, että hän leikin voittaisi.

Mutta kuten sanottua, pahoittelen virhettäni ja pyydän sitä julkisesti anteeksi. Kai me tästä yli päästään, aikuset miehet?
 
Kyse oli esim. suomalaisen boksaajan videosta, jonka muistin sinun postaneen jonkin aikaa sitten. En löytänyt sitä eilen, joten kysyin asiasta. Tänään katsoin viestihistoriaa pidemmälle, ja huomasin, ettei videota ole poistettu.

Myönnän virheeni!

Oli se poistettu, kuten myös muutakin keskustelua. Mike palautti ne ja laittoi provon.
 
On kyllä hypet päällä:X3:Ja itse ottelu kuitenki loppujen lopuksi kahden vanhan ukon hyväntekeväisyys höntsäily. Toki ottelijat tienaa hyvät rahat monella tapaa. Ja rahahan se on jälleen kerran se pointti.
 
Itse en nyrkkeilystä ymmärrä oikein mitään. Tysonin ottelu kiinnostaa kuitenkin.
Mikä on nykyinen taso? Veisikö tyyliin Robert Helenius Tysonin kanveesiin helpolla?

Onko mahdollista Tysonin tason olevan raskaan kärkeä ensimmäisen erän ja sen jälkeen hiipuvan? Kuntoahan ei nopeasti saa takaisin? Eikö nyrkkeilyssä tule noutaja jo muutaman erän jälkeen vaikka mikä maailmanmies olisi ilman huippukuntoa?
 
Jos tässä nyt haettaisiin vähän vertailukohtaa muun urheilun puolelta, niin uskoisiko joku että vaikka Mario Lemieux, joka oli verrattaen omassa lajissaan ehkä vielä parempi kuin Tyson omassaan, voisi kaivaa hokkarit esiin nyt 54-vuotiaana, treenata muutaman kuukauden, ja sen jälkeen pystyisi millään tavalla pysymään pelissä mukana NHL:ssä ihan missä tahansa pelissä?

Vertailussa on toki monia ongelmia, mutta vähän hei perspektiiviä näihin "miten pärjäisi Robbea" vastaan jne.
 
Jos tässä nyt haettaisiin vähän vertailukohtaa muun urheilun puolelta, niin uskoisiko joku että vaikka Mario Lemieux, joka oli verrattaen omassa lajissaan ehkä vielä parempi kuin Tyson omassaan, voisi kaivaa hokkarit esiin nyt 54-vuotiaana, treenata muutaman kuukauden, ja sen jälkeen pystyisi millään tavalla pysymään pelissä mukana NHL:ssä ihan missä tahansa pelissä?

Vertailussa on toki monia ongelmia, mutta vähän hei perspektiiviä näihin "miten pärjäisi Robbea" vastaan jne.

Ei pysyis millään tavalla mukana änäripelissä. Ei varmaan moni usko että pysyisi.
 
Kamppailulajit ovat jostain syystä sellaisia, että maallikot kuvittelevat sen että "on kova jätkä" ja lisäksi voimatasojen ratkaisevan paljon enemmän kuin ne oikeasti merkitsevät. Kaiketi siksi, että jossain katutappeluissa tai yläasteen pihatappeluissa treenaamattomien välillä - mistä ehkä on kokemusta - yleensä aggressiivisin tai isoin voittaa.

Tätä osittain ehkä vielä ruokkii se, että kamppailulajeista oikeasti ymmärtävät ihmiset usein korostavat lajien psyykkisiä vaatimuksia. Mutta se, että kovuudella voi kääntää matsin itselleen edellyttää sitä, että se on muilta osin jossain määrin tasaväkinen. Jos toinen on taidollisesti ylivertainen, hän ei missään vaiheessa joudu henkisesti koville vaan lyö toisen levyksi vaivatta. Se henkinen kovuus kun ei suojaa tajuttomuudelta nyrkin osuessa leukaan.

Olen törmännyt esimerkiksi sellaiseen, että työkaverini väitti että hänellä on joku tuttu, joka voittaisi minut potkunyrkkeilyottelussa, vaikka olin siihen aikaan hallitseva suomenmestari raskaassa sarjassa. Ja tämä tuttu ei siis ollut ikinä treenannut mitään kamppailulajia, mutta oli nostanut punttia, tapellut kadulla ja oli niin "kova jätkä" että voisi pärjätä.

Kaveria oli mahdoton saada järkiperustein uskomaan, että tällainen on mahdotonta. Aika harva varmaan kuvittelisi, että joku voisi treenaamatta voittaa vaikka seiväshypyn, kehonrakennuksen tai jousiammunnan suomenmestarin tämän omassa lajissa ihan vaan sillä, että on niin kova jätkä. Kamppailulajien osalta näin kuitenkin kuvitellaan yllättävän usein. :woot:

Sama ilmiö on Tysonin kohdalla. Kun ei ymmärretä sitä, mitkä olivat ne urheilulliset elementit, jotka mahdollistivat Tysonin menestyksen - ja joita ei enää ole - kuvitellaan tämän pärjänneen psyykkisten ominaisuuksiensa takia. Että Tyson tyrmäsi vastustajansa siksi, että oli niin kova, hullu ja aggressiivinen. Näinhän ei tietenkään ollut, vaan pikemmin psyykepuoli oli Tysonin heikkous hänen primetimessaankin.
 
En nyt sano, että 54v. Tyson muutaman kuukauden treenaamisella maailman huipulle palaa, mutta joitain asioita kamppailussa kuitenkin menee eri tavalla kuin vaikkapa pallolulajeissa, kuten edellä mainitussa jääkiekossa.
Kukaan tuskin uskoo, että 45 vuotiaana mentäisiin esim. jalkapallossa kirkkaimmalle huipulle pelaamaan ja pärjättäisiin tasapäisesti ottelusta toiseen nuorien huippujen kanssa. Kuitenkin esimerkkinä George Foreman tämän teki nyrkkeilyssä. Ei tosin vähäisellä treenillä, mutta ikää ja kilometrejä alkoi olemaan.
Bernard Hopkins ei mikään ihan nuori kloppi ollut myöskään, kun voitti viimeisen kerran mestaruuden ja kyseessä oli vielä kevyempi sarja, jossa tämä on yleensä vielä epätodennäköisempää.
Harvinaisia poikkeuksiahan nämä on toki, mutta en vain näe, että esim. monissa yleisurheilulajeissa tällainen olisi edes mahdollista. Kamppailulajeissa kuitenkin välillä voi poikkeuksia mahtua joukkoon. Toki esim. Tysonin kohdalla se vaatisi pidempää aktiivista treenaamista ja toisaalta alkaa ikä tulla oikeasti vastaan.
Larry Holmes muuten kävi vielä 52-vuotiaana (vai oliko jo 53?) pöllyttämässä Butterbeanin. Ei sillä, että Butterbean mikään huippu olisi, mutta varmasti ihan vaarallisen kovaa kippaava ukko "vanhukselle", jos siihin eteen jää seisomaan.
 
On totta, että raskaan sarjan nyrkkeily on sellainen laji, jossa voi olla huipulla suhteellisen myöhäisellä iällä eikä nelikymppinen huippuottelija ole mikään harvinaisuus. Verrattuna kevyempiin sarjoihin isoilla miehillä korostuu mm. ajoitus ja taktinen osaaminen, jotka voivat jopa parantua 40 ikävuoden tienoilla. Nopeus ja herkkyys jotka laskevat iän myötä nopeammin eivät taas ole yhtä tärkeitä kuin vaikka 60-kiloisilla.

Jos tarkastelee hallitsevia ammattilaisten maailmanmestareita, huomaa helposti trendin että isompien sarjojen mestarit ovat vanhempia. Joissain ihan muissa urheilulajeissa primetime sijoittuu sitten vielä eri tavalla ja mm. jalkapalloilijat alkavat olla jo kolmikymppisinä ikäloppuja.

Tysonin kannalta huono juttu on se, että juuri hän on tyyliltään "nopeasti vanhenevaa" kastia. Hänen vahvin aseensa oli uskomaton nopeus, räjähtävyys ja herkkyys, jotka mahdollistivat nopeat sisääntulot ja tuhoisat puolietäisyyden koukkusarjat. Kun ne ominaisuudet ovat iän myötä poissa, suoritustaso laskee paljon pahemmin kuin jollain George Foremanin kaltaisella ottelijalla. Toinen joka meni nopeasti iän myötä alaspäin oli Muhammad Ali jonka täysin erilainen ottelutyyli perustui kuitenkin samoihin fyysisiin ominaisuuksiin. Alilla tosin luultavasti alkava Parkinsonin tauti vielä nopeutti syöksyä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom