Ajatusleikkinä puolestaan se, että jos luottamusmiehen puheilla aiheutetaan hallaa koko yritykselle, niin miksi häntä ei voida irtisanoa kuten sitä paljon parjattua johtoa?
Ajatusleikkinä luotamusmies on vain hivenen 'parannetulla irtisanomisturvalla' varustettu henkilö... eikä pelkästään ajatusleikkinä. Kyllä sen luottamusmiehen voi irtsisanoa, mutta lienee kaikkein kallein duunari irtisanottavaksi, eikä se itseasiassa ratkaise mitään.
Tuohon perusteeseen, miksi näin on, on ihan järkevät syyt. Luottamusmies on vain neuvotteleva porras TA:n vastaavaa kohti. Irtisanominen ei tule olla kostoliike yhtä persoonaa kohtaan.
Muistakaa, että siellä työmaalla asiat riitelee, ei ihmiset... vaikka hyvin usein nämä asiat henkilöitetään johonkin persoonaan, kuten esimerkiksi vaikkapa paljon puhutussa paperiliitossa Ahoseen. Yleinen mielipide usasti on, että ko. henkilö on vaikea ja mulkku persoona... todellisuus voi olla hyvin erilainen ja hän vain toimittaa sitä työtä, mihin hänet on valittu.
Luottamusmies ei ole Suomen lakia noudattavalle työnantajalle mikään 'piru' korttipakassa tmv., hän on helppo ja halpa tapa neuvotella koko työyhteisön kesken. Arvatkaapa paljonko tulisi mitään sopimuksia talon sisäisesti, koko työntekijäporrasta koskevasti, jos tällaista järjestelmää ei olisi ?
Ei sopimusia = enemmän lakkoja.**
Yleisesti kannattaa hivenen avartaa katsantakantaa, ennenkuin rupeaa polttamaan ristillä ketään....noitavainot nimittäin tais jäädä sinne keskiaikaan.
** liitteenä vielä nykyjärjestelmän vakauttavasta ja toimintaa edistävästä toiminnasta eräs FAKTA:
Helsingissä 14 päivänä joulukuuta 2004
Työministeri Tarja Filatov sanoi:
Järjestelmän toimivuutta voidaan mitata myös työtaistelutilastoilla. Kun vuonna 1976 Suomessa järjestettiin 3 282 työtaistelua, vuonna 2002 niitä oli 76. Tosin vuonna 2003 lakkojen määrä oli nousussa (112 lakkoa), muttei ole läheskään 1970- ja 1980-lukujen tasolla. Myös työtaisteluissa menetetyt päivät ovat vähentyneet. Kun vuosien 1993 ja 1997 välillä vuosikeskiarvo menetetyistä työpäivistä tuhatta palkansaajaa kohden oli noin 170, vuosina 1998-2002 määrä oli enää vähän yli 50.
Lähde:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_920_2004_p.shtml