Mietteitä maataloudesta

eno sanoi:
Luulisi että luomuunkin tukirahaa tarvitaan ainakin jossain ketjun vaiheessa. Nääs kun semmosta luin, että luomulla saadaan n. 50% normaalia pienempiä satoja ja kaikkea sitäkään ei saada luomuna myytyä, joten se loppu sotketaan tavalliseen. Tokihan luomusta enemmän huudetaan kaupassa kuin tavallisesta, mutta riittäneekö silti.

Totta, ei täällä kukaan miljonääriksi pääse luomutuotteita viljelemällä. Tarkoitinkin lähinnä sitä että luomutuotteet ovat kilpailukykyisempiä ja monelle pienelle maatilalle parempi vaihtoehto kuin ei-luomutuotannolla kituuttaminen kun vastassa ovat keski-Euroopan suurtilat. Sukutilanikin siirtyi luomukarjan tuottajaksi, ja vaikka tuotantomäärät laskivat niin tuotto nousi.

Hitto, minähän alan puhua kuin vanha maanviljelijä, pitääkin lähteä kyntämään pottua ja kutsumaan lehmät laitumelta... :jahas:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Köh köh. Pitääkin "maalaisena" vähän valaista asiaa. Olen saanut seurata sivusta koko elämäni maatalon hommia ja toivottavasti pääsen isännäksi jossain vaiheessa. Tuossa EU:un liityttäessä oli muuten hyvä sauma päästä eläkkeelle 50+ vuotiaana. Nykyään eläkkeelle siirtymistä on kiristetty, mutta faija pääsee eläkkeelle paljon ennen 60-vuoden ikää. Eläkkeistä puolet maksetaan itse, ja toisen puolen maksaa valtio, eli kannattaa vähän maksella sinne niin pärjää sit kiikkustuolissa.

Ja noita tukia valvotaan pirun tarkkaan. Pahinta on vielä että niihin tulee suuria muutoksia joka vuosi. Esim. yksi isäntä rakensi navetan, sai investointi tukea jonku 20%, seuraavana vuonna investointi tuki nostettiin johonkin 50 prosenttiin. On isäntä sitten kierrellyt sitä parin miljoonan navettaa ympäri ja miettinyt että oisko kannattanut rakentaa vuotta myöhemmin...

Kaikista pelloista on otettu satelliittikuvat. kesäkuuhun mennessä pitäis olla virastoissa selvillä että mitä, mitäkin lohkolla kasvaa. Jos on huono kevät ja hommissa kestää niin sitten mennään lakkikourassa pyytämään lisäaikaa. Noita peltolohkoja tihrustetaan kai satelliitilla jonkin verran, ja lisäksi tarkastajat tekevät pistotarkastuksia, joissa kuljetaan sit pellot ympäri mittanauhan kanssa. Ja voi sitä parkaa ketä on tehnyt vahingossa jonkun virheen sinne, pahimmassa tapauksessa lähtee kymmenien tuhansien eurojen arvosta tukia pois. Ilmeisesti noi tarkastajat arpoo että minne lähtee, meillä ei oo käynyt kertaakaan, kun naapurissa on käynyt joka vuosi. Nykyään pitää siis olla hienot ohjelmat tietokoneella, mitkä laskee kaikki aineet mitkä sinne peltoon lykätään. Jokaisesta aineesta on omat direktiivinsä, eli mitään fosforia ei sinne peltoon aleta enään tunkemaan liikaa tai tulee sapiskaa. Pelloista otetaan maanäytteitä joka lohkosta joista näkee kyllä että mitä siellä on. Pirun tarkkaa säätöä.

Vesistöjen suojelu on kanssa oma jobinsa. Valtaojien viereeen jätetään se määrätyn levyinen kaistale heinää kasvamaan. Torjunta-aineiden käyttö on kanssa tosi tarkkaa. Että saa mennä ruiskun kanssa pellolle, täytyy käydä koulutuksessa jotta saa luvat tohon hommaan. Ja toi tutkinto pitää uusia muutaman vuoden välein. Heh Faija tiesi että muutama hyvä torjunta-aine kielletään EU:n -02 alueella ja sitä ostettiin sitten kunnon varasto...

Eli ei sitä rahaa nyt taivaasta suoraan tipu vaan sitä anotaan brysselin pohjattomasta kassasta ja lisäksi on jotain kansallisia tukia. Naurettavinta tässä hommassa on se että jossain saksassa missä on suurimmat sadot ja muuta niin on myös suurimmat tuet. Noi tuethan on vaan korvaamassa sitä tulonmenetystä mikä aiheutui viljelijöille EU:n yhdistyessä ja yhteiseen maataloustuotteiden markkinatalouteen liityttäessä. Eurooppalaista viljaa myydään siis maailmanmarkkinahintaan, mikä on todella pieni. Tolla maailmanmarkkina hinnalla et saa ees menoja katettua Suomessa. Empä usko että sake- ja fransmannit noista tuistaan luopuu, siellä pistetään tiet poikki ja mellakka pystyyn.

Jos elannon haluu hankkia maataloudesta niin hommaa sit isot koneet ja helvetisti lääniä. Sit vaan painetaan keväällä jyvät maahan mahdollisimman nopeesti, pidetään kasvit elossa ja syksyllä korjataan talteen. Joskus on todella kiire, mutta esim. kevät hommien jälkeen voi hengähtää vähän. Talvella sit voikin tehdä niitä etelän matkoja siinä paperitöiden välillä.

Niin ei maataloushommissa nykyään lihakset enään niin kasva. Muistan vielä skidinä kun lannoitteet tuotiin 50 kilon säkeissä. Siitä vaan rekasta kyljet auki ja purkamaan täys lasti. Sitten vähän myöhemmin tuli joku säädös että noiden säkkien paino rajoitettiin 40 kiloon =/ Mutta sellaset kunnon kangassäkit täynnä viljaa oli ennen painavia. En nyt osaa sanoa tarkkaa painoa mutta varmaan päälle 60-80 kiloa jos täytti ihan kokonaan. Faijakin puhuu kunnioittavalla äänellä entisajan rekkamiehistä joiden kanssa noita sit kannettiin autollinen. Nykyään kaikki "romantiikka" on kadonnut. Tilataan suursäkit ja auto nostaa ne pois. Sit nostetaan ne kauhakuormaajalla lavalle ja sieltä syöttölaitteella kylvökoneeseen. Suurin osa raskaista hommista on jäänyt pois.

Joo ja traktorit on nykyään tosi mukavia. Ilmajousitetut penkit, kunnon radiot ja ilmastoinnit on nykyään jokaisessa uudessa vehkeessä. Itsellä on edessä 160 hehtaarin työmaa. Jos säät sallii, aikaa tollasen kasvamaan saamiseen menee joku 3-viikkoa hyvillä vehkeillä jos poutaa pitää.

Toivottavasti tästä sai jonkinlaisen käsityksen näistä hommista. Ei tää nyt mikään kultakaivos oo, mutta kyllä tällä leivän saa vaikkei aina tuntipalkoille pääsekkään. Nykyään ei mitään maataloa perusteta tyhjästä, vaan pitää sit saada iso tila missä on koneet kunnossa. Jos maatalous päästetään kuihtumaan suomessa, niin sitä ei hevillä saada uudestaan tehokkaaksi. Sama pätee tietysti monilla muilla aloilla.
 
Gascoignelta hyvää tekstiä. Ei tosiaan enää nykyään pienet tilat pärjää. Ei tahdo saada edes omiaan pois. Meilläkin on ollut jo muutamia vuosia pellot vuokralla, koska niitä ei nyt niin hirveästi ole.
 
Itsellä ja perheellä ei ole maata,mutta kyllä se maajussien armoton mollaus käy välillä vituttaan.

Niitä tukiaisiahan on kaikenlaisia.Monessa virassa/ammatissa pääkaupunkiseutu kuuluu ihan eri palkkaluokkaan kuin muu Suomi.Enkä minä ole koskaan kuullut Tampere- tai Oulu-lisästä,vaikka niissä elinkustannukset ovatkin korkeammat kuin maalla.Helsinki-lisiä kyllä on.

Nokia,telakat ja vastaavat saa valtiontukea ja se on ihan ymmärrettävää.Ei Nokialla rahasta pula ole ,mutta ei sitä ole varaa poiskaan päästää.Telakoilla on välillä kusiset paikat ,mutta pakko niitä on ylläpitää.Maatalous taas pyörii niin vahvasti tukien varassa ettei ilman niitä ole tulevaisuutta,omavaraisesta maataloudesta luopuminen olisi pelkkää itsensä silpomista.

Sitten on niitä helvetin isoja tiloja joissa saattaa olla ulkopuolisiakin töissä.Hyvähän se on ,että pystytään porukkaa työllistämään eikä työllistävän "firman" nokkamiehen kuulukaan persaukinen olla...
 
Masse Majava sanoi:
Ihan sen mukaan oon ton ajatellut mitä olen nähnyt. Ei siellä mitään vilppiä tehdä, jos sitä meinasit. Perustuu vaan siihen, että kun omistat riittävän monta hehtaaria lääniä, pistät osan kasvamaan puuta ja loput kesannolle(tästäkin saa kai jotain rahaa/tukia, ettei tule ylituotantoa) niin lopputulos on, että päivääkään ei töitä tarvii tehdä, kun perintömaat hoitaa palkanmaksun. Maanviljelijöiksi nämä itseään tituuleeraa. Vanha pihassa lojuva navetta ei ole lehmiä tai viljaa nähnyt miesmuistiin, mutta kivasti sinne saa sen jahdin piiloon talveksi:)

Missäs mun jahti ja mersu on? Vai oonko vaan niin vitun tyhmä, etten osaa nostaa tukia? :nolo:

Metsää pitää harventaa, laikuttaa, istuttaa, taas harventaa, merkata rajoja, hoitaa taimikkoa jne. Eikä siitä metsästä kuule hirveitä maksella, tukea saa kuitenkin vain tehtyä työtä vastaan. Pelloista täytyy olla tosiaan puolet kasvamassa, jos tukia aiot saada. Ettsilleen.

Katso vaikka tuosta.
 
CPvamma sanoi:
En jaksanut lukea koko threadia läpi mutta mitä jos ottasit mopos ja ajasit hevon vittuun?

Mitä jos ottaisit ja bannaisit itsesi? Tai nojoo, mitä jos joku mode tekisi tämän puolestasi? :jahas:

Vittuilla saa, mutta parempi perustella.
 
Voisit silti vähän harkita mitä sammakoita sieltä suusta tulee. Tuostakaan postista ei saa selvää kenelle se on edes osoitettu ja miksi. :david:
 
Mitä tulee threadin aloittajaan ja hänen mielipiteeseensä, niin hänen ainoa syntinsä oli asiasta tietämättömyys. Hän aloittikin keskustelun nimenomaan sivistääkseen itseään, nähdäkseen, oliko hänen mielipiteellään kaikupohjaa.

Jos olisit lukenut threadin läpi, olisit huomannut, että kyseisen henkilön mietteisiin vastattiin jo moneen kertaan varsin tyhjentävästi.
Vittuilu puolestaan ei auta ketään tarkoitusperistä, katsantokannasta tai henkilökohtaisista mielipiteistä riippumatta.
 
Jokainen haluava varmasti voi mennä kokeilemaan maanviljelijän tai maitotilan pitäjän arkea.

aamulla viideltä sängystä ylös joko navettaan tai pellolle kaiken uurastuksen jälkeen illalla uutisten jälkeen nukkumaan... tässä välissä pidetään lounastauko 20 min. ja kahvitauko 10 min.
On aika erilaista hommaa kuin 8 h läppärin ääressä istuminen.

Tukiaisia nostetaan jos niitä saadaan ja sekin helvetinmoisen mittailun ja paperisodan tuloksena, papereiden täyttämiseen tarvitaan lähes juristin koulutus.

En ihmettele kuitenkaan miksi tukiaisten nostamista arvostellaan, mutta samalla tavalla voisi ihmetellä montaa muuta kummallisuutta mihin valtio tahi EU rahansa syytää, niin kuin esim. jonkun jo mainitsema korkeakulttuuri....????
 
Nykymaailmassa kun kaikki pyörii vapaan markkinatalouden ehdoilla, monelle voi tuntua oudolta ettei kaikkia tarpeellisia (tai joittenkin mielestä tarpeettomia) toimintoja kuten juuri maataloutta ja korkeakulttuuria voida enää pyörittää ilman tukia.

Jos mitään tukia ei maksettaisi niin kaikki ruoka tuotaisiin sieltä mistä sen halvimmalla saa ja kotimainen maatalous kuihtuisi käsiin. Samoin korkeakulttuuri, vain pieni osa kansasta on valmiita maksamaan siitä niin paljon että se olisi kannattavaa, mutta toisaalta jos sen tukeminen lakkautettaisiin, tekisi se pitemmällä aikavälillä hallaa kun kansakunnan kulttuurin huipentumana pidettäisiin ennen pitkää jotain Idols-kisaa :david:

Siinä sitä olisi hieno tulevaisuudenkuva suomalaisillekin, syötäisiin halpaa tuontiruokaa, katsottaisiin telkkarista Idolssia ja Nykäsen Matin arvokasta kulttuurituotantoa. Työ ja toimeentulo saataisiin siitä että myydään toinen toistaan halvempia kännykkäliittymiä kanssaihmisille.
 
Gascoigne sanoi:
Köh köh. Pitääkin "maalaisena" vähän valaista asiaa. Olen saanut seurata sivusta koko elämäni maatalon hommia ja toivottavasti pääsen isännäksi jossain vaiheessa. Tuossa EU:un liityttäessä oli muuten hyvä sauma päästä eläkkeelle 50+ vuotiaana. Nykyään eläkkeelle siirtymistä on kiristetty, mutta faija pääsee eläkkeelle paljon ennen 60-vuoden ikää. Eläkkeistä puolet maksetaan itse, ja toisen puolen maksaa valtio, eli kannattaa vähän maksella sinne niin pärjää sit kiikkustuolissa.

Ja noita tukia valvotaan pirun tarkkaan. Pahinta on vielä että niihin tulee suuria muutoksia joka vuosi. Esim. yksi isäntä rakensi navetan, sai investointi tukea jonku 20%, seuraavana vuonna investointi tuki nostettiin johonkin 50 prosenttiin. On isäntä sitten kierrellyt sitä parin miljoonan navettaa ympäri ja miettinyt että oisko kannattanut rakentaa vuotta myöhemmin...

Kaikista pelloista on otettu satelliittikuvat. kesäkuuhun mennessä pitäis olla virastoissa selvillä että mitä, mitäkin lohkolla kasvaa. Jos on huono kevät ja hommissa kestää niin sitten mennään lakkikourassa pyytämään lisäaikaa. Noita peltolohkoja tihrustetaan kai satelliitilla jonkin verran, ja lisäksi tarkastajat tekevät pistotarkastuksia, joissa kuljetaan sit pellot ympäri mittanauhan kanssa. Ja voi sitä parkaa ketä on tehnyt vahingossa jonkun virheen sinne, pahimmassa tapauksessa lähtee kymmenien tuhansien eurojen arvosta tukia pois. Ilmeisesti noi tarkastajat arpoo että minne lähtee, meillä ei oo käynyt kertaakaan, kun naapurissa on käynyt joka vuosi. Nykyään pitää siis olla hienot ohjelmat tietokoneella, mitkä laskee kaikki aineet mitkä sinne peltoon lykätään. Jokaisesta aineesta on omat direktiivinsä, eli mitään fosforia ei sinne peltoon aleta enään tunkemaan liikaa tai tulee sapiskaa. Pelloista otetaan maanäytteitä joka lohkosta joista näkee kyllä että mitä siellä on. Pirun tarkkaa säätöä.

Vesistöjen suojelu on kanssa oma jobinsa. Valtaojien viereeen jätetään se määrätyn levyinen kaistale heinää kasvamaan. Torjunta-aineiden käyttö on kanssa tosi tarkkaa. Että saa mennä ruiskun kanssa pellolle, täytyy käydä koulutuksessa jotta saa luvat tohon hommaan. Ja toi tutkinto pitää uusia muutaman vuoden välein. Heh Faija tiesi että muutama hyvä torjunta-aine kielletään EU:n -02 alueella ja sitä ostettiin sitten kunnon varasto...

Eli ei sitä rahaa nyt taivaasta suoraan tipu vaan sitä anotaan brysselin pohjattomasta kassasta ja lisäksi on jotain kansallisia tukia. Naurettavinta tässä hommassa on se että jossain saksassa missä on suurimmat sadot ja muuta niin on myös suurimmat tuet. Noi tuethan on vaan korvaamassa sitä tulonmenetystä mikä aiheutui viljelijöille EU:n yhdistyessä ja yhteiseen maataloustuotteiden markkinatalouteen liityttäessä. Eurooppalaista viljaa myydään siis maailmanmarkkinahintaan, mikä on todella pieni. Tolla maailmanmarkkina hinnalla et saa ees menoja katettua Suomessa. Empä usko että sake- ja fransmannit noista tuistaan luopuu, siellä pistetään tiet poikki ja mellakka pystyyn.

Jos elannon haluu hankkia maataloudesta niin hommaa sit isot koneet ja helvetisti lääniä. Sit vaan painetaan keväällä jyvät maahan mahdollisimman nopeesti, pidetään kasvit elossa ja syksyllä korjataan talteen. Joskus on todella kiire, mutta esim. kevät hommien jälkeen voi hengähtää vähän. Talvella sit voikin tehdä niitä etelän matkoja siinä paperitöiden välillä.

Niin ei maataloushommissa nykyään lihakset enään niin kasva. Muistan vielä skidinä kun lannoitteet tuotiin 50 kilon säkeissä. Siitä vaan rekasta kyljet auki ja purkamaan täys lasti. Sitten vähän myöhemmin tuli joku säädös että noiden säkkien paino rajoitettiin 40 kiloon =/ Mutta sellaset kunnon kangassäkit täynnä viljaa oli ennen painavia. En nyt osaa sanoa tarkkaa painoa mutta varmaan päälle 60-80 kiloa jos täytti ihan kokonaan. Faijakin puhuu kunnioittavalla äänellä entisajan rekkamiehistä joiden kanssa noita sit kannettiin autollinen. Nykyään kaikki "romantiikka" on kadonnut. Tilataan suursäkit ja auto nostaa ne pois. Sit nostetaan ne kauhakuormaajalla lavalle ja sieltä syöttölaitteella kylvökoneeseen. Suurin osa raskaista hommista on jäänyt pois.

Joo ja traktorit on nykyään tosi mukavia. Ilmajousitetut penkit, kunnon radiot ja ilmastoinnit on nykyään jokaisessa uudessa vehkeessä. Itsellä on edessä 160 hehtaarin työmaa. Jos säät sallii, aikaa tollasen kasvamaan saamiseen menee joku 3-viikkoa hyvillä vehkeillä jos poutaa pitää.

Toivottavasti tästä sai jonkinlaisen käsityksen näistä hommista. Ei tää nyt mikään kultakaivos oo, mutta kyllä tällä leivän saa vaikkei aina tuntipalkoille pääsekkään. Nykyään ei mitään maataloa perusteta tyhjästä, vaan pitää sit saada iso tila missä on koneet kunnossa. Jos maatalous päästetään kuihtumaan suomessa, niin sitä ei hevillä saada uudestaan tehokkaaksi. Sama pätee tietysti monilla muilla aloilla.
Sanoppa muuta. Nyt mietin että jatkanko tilaa vai lähdenkö lukemaan. Ikävä kyllä kukaan ei tiedä onko 20 vuoden päästä maatalous kannattavaa joten lähden lukemaan ja vuokraan pellot... Onnea peltotöihin. Rupeais sulamaan.. :thumbs:
 
Viivi sanoi:
Jokainen haluava varmasti voi mennä kokeilemaan maanviljelijän tai maitotilan pitäjän arkea.

aamulla viideltä sängystä ylös joko navettaan tai pellolle kaiken uurastuksen jälkeen illalla uutisten jälkeen nukkumaan... tässä välissä pidetään lounastauko 20 min. ja kahvitauko 10 min.
On aika erilaista hommaa kuin 8 h läppärin ääressä istuminen.

Tukiaisia nostetaan jos niitä saadaan ja sekin helvetinmoisen mittailun ja paperisodan tuloksena, papereiden täyttämiseen tarvitaan lähes juristin koulutus.

En ihmettele kuitenkaan miksi tukiaisten nostamista arvostellaan, mutta samalla tavalla voisi ihmetellä montaa muuta kummallisuutta mihin valtio tahi EU rahansa syytää, niin kuin esim. jonkun jo mainitsema korkeakulttuuri....????

Alkuperaiseen asiaan liittyen mielestani tukia ei pida lopettaa, mutta haluaisin nyt puuttua tuohon tyomaara asiaan. Itsekin maatiloilla tyoskennelleena voin sanoa etta valilla arsyttaa kun (minun tuntemillani) maanviljelijoilla on sellainen asenne etta he tekevat niin ja niin paljon toita ja kaupungissa asuvat eivat tieda tyonteosta mitaan. Joo, tottahan se on etta kevaalla, kesalla ja syksylla niita hommia riittaa, mutta ei se maanviljely ole mitaan kellon ympari tauotta tekemista niin kuin usein halutaan uskotella. Sitapaitsi, usein tyoskennellaan "kotona" eli jos verrataan Pk-seudulla asuvaan henkiloon, joka viettaa tyomatkoineen n.9-12h toissa niin tuskinpa ne maanviljelijatkaan ympari vuoden paiskivat toita tuolla tuntimaaralla.

Niin, ja itsella on arvostusta maanviljelijoita kohtaan tod. paljon, onhan melkein koko suku ammattikunnan harjoittajia, mutta valilla meinaa vain kuohahtaa kun otetaan sellainen halveksuvan savyinen marttyyrisenne omaan ja muiden tyontekoon, varsinkin meihin nk."toimistorottiin"...
 
Itse en ole maanviljeliljä, eikä suvustakaan taida löytyä yhtään. Olen kuitenkin asunut kehä kolmosen ulkopuolella koko ikänä ja päässyt kuitenkin seuraamaan eri tilojen toimia. Minulle ainakin on todella tärkeää, että voi edelleen ostaa Suomalaista ruokaa suht edullisesti. Jos tuet poistettaisiin, niin ruoan hinnastahan viljelijöille se palkka tulisi ottaa. Vois monelta päästä itku kun esim. maitolitran hinta olisi 2 euroa. Toi nykyinen tuki järjestelmä tavallaan auttaa mun mielestä myös köyhiä/vähäosaisia, koska he pystyvät ostamaan ruokansa kaupausta kohtuulliseen hintaan

Jos elintarviketuotanto keskitettäisiin kehitysmaihin, niin luultavasti kehitysmaiden ihmiset joutuisivat "orjuutuksen" kohteiksi. ( Kuten kahvinviljelijät Keski- ja Etelä-Amerikassa). Nykyinen tuki systeemi kuulostaa asiasta tietämättömän korvaan epäreilulta muita kuin viljelijöitä kohtaan, mutta on se kuitenkin paras vaihtoehto viljelyn ja omavaraisuuden turvaamiseksi. AJATUKSIA?
 
Mulla on yks kaveri joka toimii pienen kunnan eu-tukiasiamiehenä (en tie mikä on tarkka titteli) ja kirosi sitä samaa mitä täällä on tullut esille eli säännökset muuttuu jatkuvasti. Tokaisi vaan, että just kun on päässyt selville jostain asiasta niin seuraavaksi tulee uudet säännökset ja taas homma uusiksi. Ei oo kuulemma mukavaa selitellä maajusselle, että miks tässä kävi nyt tällä tavalla, että viime vuonna oli näin ja nyt onkin asiat ihan toisella tavalla. Todellista lippujen ja lappujen palauttelua tuo ilmeisesti on.

Ei kai niitä tukia oikein voi lopettaa, työttömiä tuolla tavalla saataisiin suureen joukkoon vaan lisää. Pakko EU:sta on kaikki repiä mitä sieltä irti saa, naurattaa vaan tämä rahojen kierrätys Brysselin kautta. Suomi maksaa EU:lle ja EU maksaa takaisin Suomeen. Tällaista kai tämä byrokratia on.
 
Mariachi sanoi:
Alkuperaiseen asiaan liittyen mielestani tukia ei pida lopettaa, mutta haluaisin nyt puuttua tuohon tyomaara asiaan. Itsekin maatiloilla tyoskennelleena voin sanoa etta valilla arsyttaa kun (minun tuntemillani) maanviljelijoilla on sellainen asenne etta he tekevat niin ja niin paljon toita ja kaupungissa asuvat eivat tieda tyonteosta mitaan. Joo, tottahan se on etta kevaalla, kesalla ja syksylla niita hommia riittaa, mutta ei se maanviljely ole mitaan kellon ympari tauotta tekemista niin kuin usein halutaan uskotella. Sitapaitsi, usein tyoskennellaan "kotona" eli jos verrataan Pk-seudulla asuvaan henkiloon, joka viettaa tyomatkoineen n.9-12h toissa niin tuskinpa ne maanviljelijatkaan ympari vuoden paiskivat toita tuolla tuntimaaralla.

itse olen ns. konttorirotta, mutta tiedän myös maatilan arjen sillä olen ollut itse mukana kyseisessä toiminnassa vuosia anopin ja apen kautta.

Tekeminen on tosiaan ympäri vuorokautista, varsinkin jos viljelet jotain muuta kuin viljalajikkeita, kuten vihanneksia tai juureksia

Talvella työtä toki hieman vähemmän, ( jolloin voit pitää sen kesäloman 2 viikkoa lanzarotella ) mutta silloinkin kiitettävästi.
Ajattele esim jos viljelet kaalia,porkkanaa perunaa,sipulia, purjoa.... listaa voisi jatkaa loputtomiin..... Kaupat ja tukut eivät tosiaan osta koko kesän satoa samalla kertaa, vaan vihannekset säilytetään varastoissa, josta ne tilauksen tullessa puretaan ja siistitään myyntikuntoon.

Keväällä ( helmi/maaliskuu ) alkavat istutukset kasvihuoneissa, loputon lämpötilan tarkistelu ( ulkona kylmä ) huoneista, myös yöllä herätyksiä on useita.

loppukeväästä ja kesästä:Siirretään esikasvatetut tuotteet ulos aurinkoon ja annetaan hetki vielä vahvistua ennen istutusta.
Kyntö istutukset jotka jatkuvat ympäri kesän, ja sadonkorjuu työt pakkaaminen ja putsaaminen kauppialle ja tukuille, kastelu yötämyöten jos ei sada ja laitteiden siirto tarvittaessa.

Syksyllä: sadonkorjuuta, kyntöä kasvihuoneiden korjausta ja suojelua taas tulevalta talvelta.

Haluamme kaikesta huolimatta syödä puhdasta kotimaista ruokaa ja juomaa, jos tukiaisia ei maksettaisi ei lähikaupasta löytyisi muuta kuin afrikkalaista papaijaa ja mautonta kurkkua, ja kitkerää tomaattia.

Toki on tärkeää tukea myös muita asioita, kuten kulttuuria ja taidetta, nuorisoa ja syrjäytyneitä.

Ei nyt kuitenkaan latisteta viljelijöita, ja kuinka moni on valmis jättämään tuet valtiolle ja eu:lle jos itse saisi mahdollisuuden parantaa elinkeinoaan ja olojaan ???

Kuinka moni jättäisi vuokratuen kelaan jos tietää että sellaiseen olisi mahdollisuus ?
 
Viivi sanoi:
Keväällä ( helmi/maaliskuu ) alkavat istutukset kasvihuoneissa, loputon lämpötilan tarkistelu ( ulkona kylmä ) huoneista, myös yöllä herätyksiä on useita.

loppukeväästä ja kesästä:Siirretään esikasvatetut tuotteet ulos aurinkoon ja annetaan hetki vielä vahvistua ennen istutusta.
Kyntö istutukset jotka jatkuvat ympäri kesän, ja sadonkorjuu työt pakkaaminen ja putsaaminen kauppialle ja tukuille, kastelu yötämyöten jos ei sada ja laitteiden siirto tarvittaessa.

Syksyllä: sadonkorjuuta, kyntöä kasvihuoneiden korjausta ja suojelua taas tulevalta talvelta.
ja kaikesta hauskinta on, että jos kesä menee vituilleen ja tuotteita ei saa myytyä niin rahat meni. Vielä tärkeämpi on juuri sadonkorjuu. Jos ulkona sataa vettä niin sitä hermo kireenä oottaa tuleeko sitä keliä vai meneekö kalliit lannoitteet yms. turhaan. Sitten hakataan metsää jos on että saadaan peitettyä kulut.. :kippis1:
 
yuti sanoi:
ja kaikesta hauskinta on, että jos kesä menee vituilleen ja tuotteita ei saa myytyä niin rahat meni. Vielä tärkeämpi on juuri sadonkorjuu. Jos ulkona sataa vettä niin sitä hermo kireenä oottaa tuleeko sitä keliä vai meneekö kalliit lannoitteet yms. turhaan. Sitten hakataan metsää jos on että saadaan peitettyä kulut.. :kippis1:

Eikohan se ole sama tilanne kelle tahansa ykityisyrittajalle..... ;)

Mutta iso :kippis1: suomalaiselle maataloudelle ja ruuantuotolle, kylla sita ruisleipaa ynna muita osaa arvostaa kun mutustelee naita keski-eurooppalaisia patonkeja kesat ja talvet, ja vaikka tassa parissa postissa olen kirjoittanut negatiiviseen savyyn, niin asenteeni suomalaiseen maanviljelyyn on kokonaisuutena positiivinen....
 
Lypsykarjatiloista voi ainakin sanoa että homma pyörii melkein 24/7, kantturat kun on lypsettävä joka ikinen aamu ja ilta. Lanzarotelle pääsee 2 viikoksi jos sattuu lomittajan saamaan niin pitkäksi aikaa tai ollenkaan.
Nostan hattua kaikille maanviljelöille!
 
Mariachi sanoi:
Eikohan se ole sama tilanne kelle tahansa ykityisyrittajalle..... ;)
nusnus: monenko yksityisyrittäjän, muun kun maanviljelijän vuoden tulot riippuu kahdesta viikosta? Ei monen... :piis:
 
Muutama asia pisti keskusteluissa silmiini:

Miksei osteta vain Lidlistä?

-No voi nyn rrrkele. Samaa tukitavaraa se Saksalainenkin tuote on. Saksassakin maksetaan vaikeiden alueiden lisätukia, niinkuin Suomessakin ja paremmat paikat saa sen perustuen. Yhteiset maatalouslait. Myös suomalaiset maksaa saksalaisten peltojen tukia ja päinvastoin.


Miten maanviljelijät ovat ne maat saaneet?

-Onko joku kuullut raivauksesta? Isojaon aikana joku kommarikunkku keksi jakaa isot tilat pienemmiksi, mutta siitä on nyt aikaa. Ilmeisesti joillakin on perintäjutuista väärää tietoa. Maita ei peritä, vaan ne on pakko ostaa vanhemmiltaan tai muilta. Mielumin maksaa isäukolleen, kun valtiolle perintöveroa. Liian vähän tilasta ei saa maksaa, tai menee lahjaveroa. Jos maksaa liian paljon, niin vanha isäntä saa myyntivoittoveroa.


Kateus on outo juttu. Jos joku on tehnyt töitä 40 vuotta ja ajaa 10 vuotta vanhalla mesellä, niin ollaan kateellisia. :david: Missä muussa ammatissa on muuten valtio tehnyt järjestelmällistä työtä ammatikunnan hävittämiseksi ja jopa myöntänyt sen tiedotusvälineissä? Hyvin on toiminut ja yli puolet on lopettanut.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom