Mielipiteet Atkinsistä

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
laiskaluu sanoi:
.... mutta mielelläni annan kunniaa hiilihydraattien ongelmallisuuden esille tuomisesta Atkinsille joten sanotaan että laihdutin Atkinsin periaatteita mukaillen pari vuotta sitten 4kuukaudessa 14 kiloa helposti, ilman nälkää tai sen kummempaa suunnittelua.

Mannisen poika on samaa mieltä. On helppo raakkua auktoriteettien perässä "hauki on kala" - sävelmää mutta yritäppä olla innovaattori. Atkins oli kuitenkin monessa asiassa oikeassa ja joissakin asioissa väärässä, mutta tiennäyttäjillä on aina kuoppaisin tie kuljettavana. Itse olin low-carbilla ja rasva paloi (vaikken ollut edes varsinaisesti lihava) kuin itsestään ja sain laitella uusia reikiä vyöhon alvariinsa :eek: Sitä oli kuitenkin varsin vaikea noudattaa, jos on paljon liikenteessä (ainakin Suomessa). Moderate-carb soveltunee sen vuoksi Suomen oloihin paremmin. Jotkut asiantuntijat suosittele, että ensin vedetään ylimääräiset taikinat very-low/low-carbilla ja sen jälkeen lisätään hyviä hiilareita kuten hedelmiä, rehuja, palkokasveja jne. Tämä menetelmä on nykysin myös Atkins-dieetin ylläpitovaihe.
 
Mitenkäs tuollainen Atkinsin dieetti soveltuu diabeetikoille? Meinaan kun silloin kielletään ylimääräisten proteiinien saanti...

No, eniwei, testattiin huvikseen henkilöllä jolla oli tyypin 2 diabetes, lääkityksenä vähän pillereitä, eli omaa insun eritystä ihan kivasti vielä jäljellä. Lounaaksi syötiin porukalla hyvää possun paistia ja wokkivihanneksia eli jätettiin pois potut/riisit/makaronit ja testattiin että miten käy.

Tulos oli se, että kun kaksi tuntia ruoan jälkeen mitattiin sokerit, niin ne olivat noin 1,5 yksikköä (mmol/l, vai mikä se nyt on...) alempi kuin "normaalilla" ruoalla aiemmin jolloin mukana on perunaa tai vastaavaa. Ja tärkeimpänä pidettiin sitä että nälkä pysyi poissa!!

Loppupäivä meni myös vähähiilihydraattisella, ja seuraavana aamuna ei ollut samanlainen nälkä kuin normaalisti.

No, nyt vaan odotellaan lääkärin lupaa että tuota kokeilua voisi jatkaa jotta saisi kunnon kokeilun aikaiseksi eikä tyydyttäisi hehkuttamaan puolen päivän kokeilulla....
 
Anssi Manninen sanoi:
Tämä menetelmä on nykysin myös Atkins-dieetin ylläpitovaihe.

Sitähän se Atkins on ollut aina. Alun induktiovaiheen jälkeen nostetaan hiilareita sellaiselle tasolle kun parhaalta tuntuu. Se, että sitä markkinoidaan uudelleen, uudella kehitysversionimellä on taas kasvojenpesua pizzamafian propagandasta.

edit:

Diabeteksestä. Tiedän useamman diabetestä sairastavan jotka ovat hiilareita vähemmällä saaneet sairauden parempaan kontrolliin.

Tässä esim. suositellaan D2 potilaille matalampaa hiilarimäärää kuin suomen diabetesliitto (jonka suositus on 50–60 %)
http://www.joslin.org/news/nutritionarticle.shtml

Tässä sitten intresantti tutkimusartikkeli aiheesta
http://www.ltblekinge.se/bls/medicinkarlshamn/doc/Lasting_Improvement.pdf

(Suomen diabetesliiton tragikoomisimpia suosituksia on ehkä sokerin syöttäminen diabetespotilaille. Löytyy nettisivuilta.)
 
Tyypin 2 diabetes on kuulemma rasva-aineenvaihdunnan häiriö, eli hiilareita saa syödä mutta ei rasvaa....
 
"joskus sitä tuntuu että maailma olis parempi paikka jos tyhmiä ihmisiä saisi ampua"

Lahdattavaksi kaikki, joiden Äo alle 160 :) niin ihmisrodun tulevaisuus näyttää ruusuisemmalta :D
 
Atkinsin dietin vaaroista on ollut monissakin yhteyksissä puhetta ja yhdistetty se (kuten tietysti muutkin vastaavalla periaatteella toimivat dietit nimestä riippumatta) sydän- ja verisuonitauteihin. Telkkarista tuli joku dokkarikin aiheesta joku aika sitten, mutta se meni perhana ohi..

Eli kertokaapahan viisaammat (ei mutut), mikä tuollaisessa dietissä varsinaisesti on "vaarallista"? Korkea proteiinimäärä, korkea rasvamäärä vai matala hiilarimäärä? Ja mitä varsinaisesti tapahtuu, saako dietti rasva-aineenvaihdunnan (ja veren rasva-arvot) aivan sekaisin vai mikä vaikutusmekanismi tuossa sen vaaran/riskin ongelmille aiheuttaa?

-J-
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
JBoy sanoi:
Tyypin 2 diabetes on kuulemma rasva-aineenvaihdunnan häiriö, eli hiilareita saa syödä mutta ei rasvaa....
Minäpä uskaltaisin väittää, että rasva-aineenvaihdunnan häiriö johtuu liian suuresta hiilihydraatin mässäilystä...itselläni esim. oli aikoinaan jo veren trigylseridit kohollaan, joka on juuri merkki rasva-aineenvaihdunnan häiriöstä...kun siloitin hiilihydraattien käyttöä a) vähemmäksi b) hitaasti-imeytyväksi romahtivat trig. arvot alas...rasvaa en säännöstellyt...päinvastoin otin mm. kananmunat ruokavalioon keltuaisineen mukaan...vrk. hiilihydraattien määrät nykyisinkin huitelevat 150 - 250g alueella, eli kyse ei ole kuitenkaan mistään hirmu alhaisista pitoisuuksista...mutta toimii meikäläisellä.

Kun nautitaan hiilihydraattia, nousee veren insuliinipitoisuus...tällä insuliinilla on rasva-aineenvaihduntaa rajoittava vaikutus...jos kerralla huitastaan poskeen kunnon hilariannos, nousee myös insuliini veressä "tappiin" jumiuttaen siksiaikaa samalla rasva-aineenvaihdunnan...lisäten lisäksi samanaikaisesti rasvan ja ylimääräisen sokerin varastoitumista rasvana rasvasoluihin ja ilmeiseti myös samalla esim normaalien lihassolujenkin rasvapitoisuus nousee häiriten näiden toimintaa, sillä näiden kyky varastoida rasvaa on paljon heikompi kuin varsinaisen rasvasolun ja tästä aiheutuukin ko. solun aineenvaihduntaan häiriötä.
Kun näitä insuliinipiikkejä päivästä toiseen uusitaan alkaa elimistön kyky reagoida insuliiniin heiketä ja II-tyypin diabetes kehittyä.
 
Anssi M:
Kyllä minulle lääkäritäti sanoi että tyypin 2 diabetes on rasva-aineenvaihdunnan häiriö.

Pii: Tuota minä en tajua: Miten ylimääräinen sokeri voi varastoitua rasvana rasvasoluihin? Jos Sinä tai joku muu voisi vääntää rautalangasta miten se tapahtuu niin olisi kiva tajuta... Eli tuleeko rasvasoluja lisää? Vai saavatko rasvasolut sokerista lisää energiaa jotta ne kasvavat vai miten hä? Juu, en tosiaankaan tiedä, kiinnostaisi kovasti...
 
Itse olen erittäin positiivisesti asiaan suuntautunut...dieetillä on hyvä mieli ja ainakin näillä minun rasvamäärillä ei tule nälkää...ainakaan kovin helposti. Treenit kulkee ja jopa ennätyksiä on tehty joka dieetillä. Jos ei muuten niin on pystytty liikuttelemaan samoja rautoja kuin massalla noin 15-20kg painavampana...että enkkahan se sitten on...ja lihas säilyy hyvin
 
JBoy sanoi:
Anssi M:
Kyllä minulle lääkäritäti sanoi että tyypin 2 diabetes on rasva-aineenvaihdunnan häiriö.

Pii: Tuota minä en tajua: Miten ylimääräinen sokeri voi varastoitua rasvana rasvasoluihin? Jos Sinä tai joku muu voisi vääntää rautalangasta miten se tapahtuu niin olisi kiva tajuta... Eli tuleeko rasvasoluja lisää? Vai saavatko rasvasolut sokerista lisää energiaa jotta ne kasvavat vai miten hä? Juu, en tosiaankaan tiedä, kiinnostaisi kovasti...
Elimistö kykenee varastoimaan hiilihydraattia varsin rajallisen määrän, muutaman sataa grammaa...hiilihydraatti varastoituu lihaksiin ja maksaan glykogeeninä...lisäksi (näin muistan lukeneeni) glykogeenivarastot täyttyvät maksimissaan n.5%/h vauhdilla...eli kun nautitaan kunnon annos hiilihydraattia, alkaa verensokeripitoisuus voimakkaasti nousta...tämä taasen aktivoi insuliinin erityksen päälle, jotta verensokeri ei nousisi liian ylös (korkea verensokeri on elimistölle vahingollista)...Kun suolisto mm. maksan kautta syytää kokoajan lisää sokereita verenkiertoon on elimistön kyettävä löytää sokerille samaa tahtia myös varastointipaikka ja vieläpä elimmistön kannalta vaarattomassa muodossa.
Osa sokereista menee heti käyttöön...osa varastoidaan glykogeeninä jos vain varastoissa on tilaa (rajallinen varastoimisnopeus) ja loput tungetaan rasvasoluihin rasvana.
Varsinaisia reaktiokaavoja ei meikäläisellä ole esille nykäistä...että millä lailla glukoosin muuntuminen rasvaksi etenee.
 
Onko Anssilla tai kenellekään muulla tietoa, miten arvostettu Diana Schwarzbein on tiedepiireissä? Vai onko kyseessä aivan nobody? Tänään tuohon nimeen törmäsin, ja tietoa kaipailisin.
 
Pii sanoi:
reaktiokaavoja

http://www.metabolic-database.com/html/body_flash_citrate.html

:eek:

kansantajuisesti: "If an excess of carbohydrates is consumed, glucose can be converted to fat in the liver (a process called de novo lipogenesis) or pushed directly into the fat cell as alpha-glycerophosphate."

Lähde: The Ketogenic Diet

"When the glycogen stores are saturated, <b>massive</b> intakes of carbohydrate are disposed of by high carbohydrate- oxidation rates and substantial de novo lipid synthesis (150 g lipid/d using approximately 475 g CHO/d) without postabsorptive hyperglycemia."

Lähde: http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/48/2/240

Tuossa kyllä massive on oikea sana :)
 
JBoy sanoi:
Anssi M:
Kyllä minulle lääkäritäti sanoi että tyypin 2 diabetes on rasva-aineenvaihdunnan häiriö. .

Höpöhöpö. Diabetes eli sokeritauti on nimensä mukaisesti hiilihydraatti(sokeri)aineenvaihdunnanhäiriö. Toki siinä myös rasva- ja proteiiniaineenvaihdunta häiriintyy. Olet ilmeisesti tulkinnut lääkärin puheita väärin, sillä kukaan ei voi ola noin tietämätön. Noi diabetes asiat tulee esiin melkein joka helvetin kurssilla (fysiologia, lääket. biokemia jne.).
 
juha340 sanoi:
Atkinsin dietin vaaroista on ollut monissakin yhteyksissä puhetta ja yhdistetty se (kuten tietysti muutkin vastaavalla periaatteella toimivat dietit nimestä riippumatta) sydän- ja verisuonitauteihin. Telkkarista tuli joku dokkarikin aiheesta joku aika sitten, mutta se meni perhana ohi..

Eli kertokaapahan viisaammat (ei mutut), mikä tuollaisessa dietissä varsinaisesti on "vaarallista"? Korkea proteiinimäärä, korkea rasvamäärä vai matala hiilarimäärä? Ja mitä varsinaisesti tapahtuu, saako dietti rasva-aineenvaihdunnan (ja veren rasva-arvot) aivan sekaisin vai mikä vaikutusmekanismi tuossa sen vaaran/riskin ongelmille aiheuttaa?

-J-

Ei mikään, paitsi jos ruokavalio on hyvin yksipuolinen.
 
Cockton sanoi:
Everlast, trolliksi aika huono esitys.
Pakko kommentoida vielä tätä.
Musta tuntuu että Everlast tossa tarkoitti vain sitä, että jos syö alle kulutuksen, niin aivan 100% varmuudella laihtuu. Se oli tarkoitettu vastaukseksi siihen kun väitit että "normaali" dieetti ei toimi sulla. Eli aivan varmasti toimii jos vaan pystyt pitämään kalorit tarpeeksi alhaalla. Kukaan nimittäin ei liho miinuskaloreilla, se on jo fysiikan lakienkin vastaista. Ja sehän on ihan selvä että joillakin jotkut dieetit toimii PAREMMIN kuin toiset.
 
Anssi Manninen sanoi:
Mannisen poika on samaa mieltä. On helppo raakkua auktoriteettien perässä "hauki on kala" - sävelmää mutta yritäppä olla innovaattori. Atkins oli kuitenkin monessa asiassa oikeassa ja joissakin asioissa väärässä, mutta tiennäyttäjillä on aina kuoppaisin tie kuljettavana. Itse olin low-carbilla ja rasva paloi... jne

Syöt vähemmän kuin kulutat -> laihdut
Syöt enemmän kuin kulutat -> lihoat

Tämä toteutuu söit ne ylimääräiset kalorit sitten proteiinista tai koiran paskasta niin lihoat ja päin vastoin. Kalori on kalori.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom