Mielipiteet Atkinsistä

M-Nutrition EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/KPL
Lightweight sanoi:
Monet tämän hetken tutkimukset puhuvat kuitu-, proteiini- ja rasvapitoisen ruuan puolesta laihdutuksessa. Myös monien ihmisten henkilökohtaiset kokemukset, kuten ektomorffin ;).
Jep. Oman kokemuksen valossa minäkin asiaa tarkastelen. Laihdutin itse hiilareita vähentämällä ja varsinkin jättämällä sokerin ja vaalean leivän yms. pois. Samalla huomasin että tämän tyyppinen syöminen todella hillitsi myös ruokahalua ja helpotti alemmassa painossa pysymistä.

Olet varmaan oikeassa noiden tutkimusten vaikeuden suhteen, mutta joitain vertailuja on tehty aivan viime vuosina eivätkä ne ainakaan epäedullisia ole low carb -dieeteille.

Yksi tapa tutkia ruokavalion merkitystä on epidemiologinen eli eri väestöryhmien tilastollinen vertaaminen. Tässä vaan näyttää tutkijan ennakkoasenne johtavan usein metsään. "Kerätään kokoon tavanomaiset epäillyt", naljaili Atkins jossain kirjassaan rasvavainoa.

Jos tilastot osoittavat että jossakin väestöryhmässä sydäntaudit ja diabetes ovat lisääntyneet samalla kun rasvan kulutus on lisääntynyt niin tutkijan johtopäätös on helppo ja turvallinen. Hän jättää mieluusti kommentoimatta sen teoriaan sopimattoman "sivuseikan" että samaisessa ryhmässä sokerin ja vehnäjauhojen yms. kulutus on lisääntynyt vielä enemmän.
 
laiskaluu sanoi:
Jos tilastot osoittavat että jossakin väestöryhmässä sydäntaudit ja diabetes ovat lisääntyneet samalla kun rasvan kulutus on lisääntynyt niin tutkijan johtopäätös on helppo ja turvallinen. Hän jättää mieluusti kommentoimatta sen teoriaan sopimattoman "sivuseikan" että samaisessa ryhmässä sokerin ja vehnäjauhojen yms. kulutus on lisääntynyt vielä enemmän.

Toihan se epidemiologisten tutkimusten kompastuskivi on. Niillä voi todistaa todeksi tai vääräksi varsin monta asiaa kun muuttujia on niin paljon, ja toisaalta eri ilmiöiden syy-seuraussuhteet jäävät monesti hämäriksi. Joku kirja taisi tuomita sähkövalon pirun keksinnöksi kun sen saapuminen korreloi monen vaivan yleistymisen kanssa.

Tossa mielessä en kadehdi KTL:n asemaa yhtään; toisaalta ei voida tehdä tarkkoja tutkimuksia koska koekaniineja pitäisi olla paljon ja kokeen pitäisi kestää kauan sekä olla kunnolla kontrolloitu monen muuttujan suhteen. Toisaalla saatavilla on paljonkin epidemiologisia tutkimuksia, mutta niistä johtopäätösten tekeminen on enemmän kuin hankalaa. Tuossa valossa en ihmettele yhtään että virallisten suositusten muuttuminen on hidasta, tosin jollekin hiilarien hillitsemiselle kyllä alkaa olla melkoisen uskottavaa näyttöä jo.

edit: epidemiologiaan liittyen Pohjois-Karjala -tutkimuksesta. Joskus kauan sitten lueskelin epäilyksiä siihen liittyen että ko. sydäntaudin hillitsemisprojekti ei olisikaan ollut niin villi menestys kuin annetaan ymmärtää, vaan sydäntautien kuolleisuus olisi laskenut myös muualla kuin ko. projektiin osallistuneissa kunnissa eli taustalla olisi joku muukin kuin pelkkä eläinrasvan vähentäminen. Onko kellään lisäfaktaa?
 
Ei löydy faktaa tähän hätään mutta muistikuva tuolta 80-luvun lopulta. Valio aloitti ison mainoskampanjan tuotteidensa puolesta ja olikohan Iltiksessä vai Hesarissa iso mainos jossa keskeisenä oli Suomen kartta johon oli merkitty sydäntautikuolleisuuden väheneminen alueittain (olikohan lääneittäin, en muista).

Mainoksessa kyseenalaistettiin Pohjois-Karjala -projektin tulokset ja tosiaan,
kuolleisuus oli vähentynyt kaikkialla koko maassa eikä projektialue ollut ainakaan muuta maata parempi.

Mainoskampanja loppui lyhyeen, muistaakseni terveysviranomaisten painostuksesta. Karttaa seliteltiin mutisemalla jotain että muuallakin maassa oli alettu syömään terveellisemmin kun projektin tulokset olivat niin myönteisiä. Olisi tosiaan kiva jos nuo lukemat löytyisivät jostain.
 
Googletin vähän ja ainoa joka uskoo Pohjois-Karjala -projektiin on paikallinen terveysvalistus ja ehkä yleinen mielipide kun valheita ei ole viitsitty oikoa. Tässä pari esimerkkiä, ensin paikallinen terveysfraasi:

http://www.kansanterveys.info/sivut/yleistataustaa.htm

"Pohjois-Karjala projektin kokemukset ja tulokset tukevat ajatusta, että hyvin suunnitellulla ja systemaattisella yhteisötason terveysohjelmalla voidaan vaikuttaa väestön elintapoihin ja riskitekijöihin ja että tällainen muutos johtaa sydän- ja verisuonitautien ja syöpätautien ilmaantuvuuden ja kuolleisuuden laskuun sekä terveyden lisääntymiseen yhteisössä."


Sitten asiallisempi kriittinen näkemys:

http://www.stakes.fi/finohta/impakti/1998/01/index07.html#Heading24

"Pohjoismaissa tunnetuin ohjelma on vuonna 1972 aloitettu Pohjois-Karjala-projekti. Sen alkamisajankohdasta lähtien kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin on vähentynyt Pohjois-Karjalassa suunnilleen yhtä paljon kuin muuallakin Suomessa. Vähentyminen oli kuitenkin alkanut jo ennen Pohjois-Karjala-projektin käynnistämistä, joten on epäselvää, mitkä vaikutukset ovat varmuudella projektin aikaansaamia."


Ja lopuksi vielä erittäin hyvin ravitsemusasioihin paneutuneen ilmeisesti maallikon sivut joilta löytyy paljon hyviä kirjoituksia:

http://koti.mbnet.fi/lowcarb/saks9.html

"Tästä vuosikausien kampanjoinnista on tullut kuuluisaksi Pohjois-Karjala -projekti, joka yhä elää suuren yleisön mielikuvissa valtaisana menestyksenä, vaikka tutkijat aivan hyvin tietävät että näin ei ole. Sydänkuolleisuus laski samaan aikaan koko maassa, eikä alueellisten erojen syitä todellisuudessa ole osattu selittää."
 
JSmith sanoi:
edit: epidemiologiaan liittyen Pohjois-Karjala -tutkimuksesta. Joskus kauan sitten lueskelin epäilyksiä siihen liittyen että ko. sydäntaudin hillitsemisprojekti ei olisikaan ollut niin villi menestys kuin annetaan ymmärtää, vaan sydäntautien kuolleisuus olisi laskenut myös muualla kuin ko. projektiin osallistuneissa kunnissa eli taustalla olisi joku muukin kuin pelkkä eläinrasvan vähentäminen. Onko kellään lisäfaktaa?

Siinä sinulle Pohjois-Karjalan ja verrokkiryhmä Kuopion tilastot projektin ajalta:

http://www.second-opinions.co.uk/cholesterol_myth_2.html

Ja sivun alussa The North Karelia Project eli Pohjois-Karjala projekti. :kippis1:
 
Atkins on ollut mun kohdalla ainoa toimiva ruokavalio jolla painoa on saatu lähtemään enemmän kuin 200g. Olen nainen ja kärsin merkittävästä (sairaalloisesta) keskivartalon lihavuudesta ja näin ollen riski diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisesta on mun kohdalla jo varma fakta.

Kolmas viikko Atkinsia päättyy huomenna, painoa -6kg ja liikunnan määrä lisääntynyt 3x salikertaan viikossa ja kahtena päivänä viikossa on tarjolla reipas kävelylenkki. Paljon puhutaan siitä, että Atkins on vain hetkellinen apu ja kun hiilareita lähdetään ruokavalioon lisäämään paisutaan takaisin entisiin mittoihin. En täysin usko tätä. Omalla kohdalla on tarkoitus lisätä hiilareita (tälläkin hetkellä syön salaattia enemmän kuin normisti), mutta niistäkin valita enimmäkseen hyviä hiilareita ja seurailla vähän, että kuinka paljon mitäkin syön. Omalla kohdalla lihavuus johtuu pitkälti vääristä ruokailutottumuksista.

Tällä hetkellä syön vähemmän kuin ennen, koska en tunne jatkuvaa nälkää. Olo on mitä mainioin ja jaksaminen parantunut huomattavasti. Just my 2 cents.
 
Capsu sanoi:
Atkins on ollut mun kohdalla ainoa toimiva ruokavalio jolla painoa on saatu lähtemään enemmän kuin 200g. Olen nainen ja kärsin merkittävästä (sairaalloisesta) keskivartalon lihavuudesta ja näin ollen riski diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisesta on mun kohdalla jo varma fakta.

Kolmas viikko Atkinsia päättyy huomenna, painoa -6kg ja liikunnan määrä lisääntynyt 3x salikertaan viikossa ja kahtena päivänä viikossa on tarjolla reipas kävelylenkki. Paljon puhutaan siitä, että Atkins on vain hetkellinen apu ja kun hiilareita lähdetään ruokavalioon lisäämään paisutaan takaisin entisiin mittoihin. En täysin usko tätä. Omalla kohdalla on tarkoitus lisätä hiilareita (tälläkin hetkellä syön salaattia enemmän kuin normisti), mutta niistäkin valita enimmäkseen hyviä hiilareita ja seurailla vähän, että kuinka paljon mitäkin syön. Omalla kohdalla lihavuus johtuu pitkälti vääristä ruokailutottumuksista.

Tällä hetkellä syön vähemmän kuin ennen, koska en tunne jatkuvaa nälkää. Olo on mitä mainioin ja jaksaminen parantunut huomattavasti. Just my 2 cents.
Näin äkkipäätä katsottuna, "näyttäisi" ettei hiilihydrattipitoinen ruoka sinulle kovin hyvin sovi...kannattaakin suorittaa tuo hiilihydraatin lisäys tosi varovasti...pienin askelein...välillä vaikutuksia odotellen...ja tuskin kannattaa edes yrittää päästä takaisin entisiin hilaripitoisuus-osuuksiin suhteessa muihin energialähteisiin.

http://www.anttiheikkila.com/
Linkin henkilö on vaimonsa kanssa jo vuosikaudet elellyt todella matalalla hiilihydraattimäärällä...ja voivat ilmeisen hyvin.
Jos lopulta päädyt samoille linjoille, niin voisi olla ainakin oman "mielenterveyden" kannalta hyväksi käydä mittauttamassa veren rasva ja sokeriarvot nyt ja vielä pari-kolmekertaa puolenvuoden välein, niin näkisit kuinka elimistösi reagoi ja sopeutuu nauttimaasi ravintoon.
 
Kuten olen jo maininnut niin atkins ja ketoosi tyyppiset dieetit ovat aivan erinomaisia säilyttämään lihaksia...mutta on huomioitava että proteiinit on oltava sen 2-3g kiloa kohti...muuten lähtee lihat...itel kävi tossa viimeks just tällein...voimat ei kuitenkaan lähtenyt kun kovat rasvamäärät piti testot korkeena
 
Who wants to live forever?

http://www.yleradio1.fi/tiede/tiedeuutiset/id923.shtml

En nyt väitä, että tällä olisi mitään tekemistä ihmisten ja atkinsin kanssa, mutta:

"Banaanikärpäsillä tehty uusi koe tarkentaa asiaa: niiden elinikä piteni kun ruokavaliosta vähennettiin proteiinia ja rasvaa antavan hiivan osuutta mutta hiilihydraattiravinnon eli sokerin tarjonta ei vaikuttanut elinikään."
 
jhulmi sanoi:
Who wants to live forever?

http://www.yleradio1.fi/tiede/tiedeuutiset/id923.shtml

En nyt väitä, että tällä olisi mitään tekemistä ihmisten ja atkinsin kanssa, mutta:

"Banaanikärpäsillä tehty uusi koe tarkentaa asiaa: niiden elinikä piteni kun ruokavaliosta vähennettiin proteiinia ja rasvaa antavan hiivan osuutta mutta hiilihydraattiravinnon eli sokerin tarjonta ei vaikuttanut elinikään."
Sama periaatteinen koe sioilla olisi hyvinkin mielenkiintoinen...ollaan sen verran samankaltaisia aineenvaihdunnoiltamme.
 

OUTLET PWO -40%

Grapefruit Lemonade

14,90€
Eikös pelkästään jo korkea kulutus lyhennä elinikää, eli aineenvaihdunta jumiin vaan. Hommaan liittyi vapaat radikaalit yms. Mielellään pelkkää valoravintoa :)
 
laiskaluu sanoi:
Googletin vähän ja ainoa joka uskoo Pohjois-Karjala -projektiin on paikallinen terveysvalistus ja ehkä yleinen mielipide kun valheita ei ole viitsitty oikoa. Tässä pari esimerkkiä, ensin paikallinen terveysfraasi:

http://www.kansanterveys.info/sivut/yleistataustaa.htm

"Pohjois-Karjala projektin kokemukset ja tulokset tukevat ajatusta, että hyvin suunnitellulla ja systemaattisella yhteisötason terveysohjelmalla voidaan vaikuttaa väestön elintapoihin ja riskitekijöihin ja että tällainen muutos johtaa sydän- ja verisuonitautien ja syöpätautien ilmaantuvuuden ja kuolleisuuden laskuun sekä terveyden lisääntymiseen yhteisössä."


Sitten asiallisempi kriittinen näkemys:

http://www.stakes.fi/finohta/impakti/1998/01/index07.html#Heading24

"Pohjoismaissa tunnetuin ohjelma on vuonna 1972 aloitettu Pohjois-Karjala-projekti. Sen alkamisajankohdasta lähtien kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin on vähentynyt Pohjois-Karjalassa suunnilleen yhtä paljon kuin muuallakin Suomessa. Vähentyminen oli kuitenkin alkanut jo ennen Pohjois-Karjala-projektin käynnistämistä, joten on epäselvää, mitkä vaikutukset ovat varmuudella projektin aikaansaamia."


Ja lopuksi vielä erittäin hyvin ravitsemusasioihin paneutuneen ilmeisesti maallikon sivut joilta löytyy paljon hyviä kirjoituksia:

http://koti.mbnet.fi/lowcarb/saks9.html

"Tästä vuosikausien kampanjoinnista on tullut kuuluisaksi Pohjois-Karjala -projekti, joka yhä elää suuren yleisön mielikuvissa valtaisana menestyksenä, vaikka tutkijat aivan hyvin tietävät että näin ei ole. Sydänkuolleisuus laski samaan aikaan koko maassa, eikä alueellisten erojen syitä todellisuudessa ole osattu selittää."

Tuon Stakesin diplomaattisen raportin johtopäätös on toisin sanoin se, että Pohjois-Karjala projektin ravitsemusvalistuksella ei ollut mitään vaikutusta. Piste. Siitä huolimatta tätä roskaa syötetään kansalle "totuutena".
 
Tarkennus:
Pohjois-Karjala projekti tunnetusti sisälti muutakin kuin ravitsemusvalistusta (esim. "lopeta tupakointi" yms.) niin voidaan olettaa, että tuolla ravitsemusvalistuksella oli pikemminkin haitallinen vaikutus sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä ei ollut mikään yllätys, sillä runsastärkkelyksinen/vähärasvainen ruokavalio laskee hyvää kolesterolia ja nostaa triglysejä.
 
Muuten, atkinssia ja näitä perustellaan myös sillä että ihmiset ovat kehittyneet syömään lihaa ja kasviksia. Mutta eikvätkö ihmiset ole tottuneet syömään myös ne lihat ja kasvikset raakana? Eli voisiko tästä päätellä että terveellisintä on syödä kaikki raakana?
 
-Marchi- sanoi:
Muuten, atkinssia ja näitä perustellaan myös sillä että ihmiset ovat kehittyneet syömään lihaa ja kasviksia. Mutta eikvätkö ihmiset ole tottuneet syömään myös ne lihat ja kasvikset raakana? Eli voisiko tästä päätellä että terveellisintä on syödä kaikki raakana?

Ihmiset on varmaankin syöneet lihansa kypsänä tulen kesyttämisestä lähtien. Vaikka tuosta tapahtumasta onkin aikaa vain miljoona vuotta, niin silti uskon ihmisen geenistön sopeutuneen kypsään lihaan. :kippis1:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom