Tässä vielä aika pitkä teksti Tietokonelehden sivulta, mutta ainakin siinä on selkeästi sanottu mikä on laitonta ja mikä ei
Ministeriö: suojatun musiikin kopiointi laitonta
Suomen uuden tekijänoikeuslain eniten kuluttajia kohauttanut ja ärsyttänyt on kohta siitä, että musiikin kopioiminen suojatuilta cd- ja dvd-levyiltä esimerkiksi omaan mp3-soittimeen olisi jatkossa laitonta. Lain tulkinnasta on ollut epäselvyyttä alusta lähtien. Sen valmistelleen opetusministeriön työryhmän hallitussihteeri Jorma Walden vahvistaa, että tuleva laki kieltää nykymuodossaan musiikin kopioinnin suojatuilta levyiltä kannettaviin soittimiin tietyissä tilanteissa.
Uuden tekijänoikeuslain mukaan cd-levyn suojaus on sallittua purkaa, jos tarkoituksena on musiikin kuuntelu levyltä. Laki "sallii tallennekappaleessa olevan teknisen suojauksen purkamisen teoksen saamiseksi nähtäville ja kuultaville, mutta kieltää teoksen kappaleen valmistamisen suojauksen purkamisen jälkeen".
Tietokoneohjelmalla suojauksen purkaminen laitonta
Sallittua olisi kuitenkin suojauksen purku salaustekniikoita koskevan tutkimuksen ja opetuksen yhteydessä. Kuluttajien oikeudet sen sijaan kaventuvat olennaisesti. Jorma Waldenin mukaan "teoksen kappaleen valmistaminen suojauksen purkamisen jälkeen" tarkoittaa esimerkiksi musiikin kopiointia mp3-soittimeen tai puhelimeen.
"Jos joudut purkamaan teknisen suojauksen, jonka katsotaan olevan vahva eikä vain paperinaru paketin päällä, silloin suojauksen purkaminen on laitonta", Walden sanoo. Mikä sitten on "vahvan suojauksen" kriteeri? "Sanoisin, että jos tarvitset tietokoneohjelmaa suojauksen purkamiseen, se täyttää vahvan suojauksen murtamisen kriteerit", Walden jatkaa.
Jorma Walden ihmettelee teknisten suojausten saamaa laajaa huomiota. Hänen arvionsa mukaan suojattuja levyjä ei hirveästi ole ollut markkinoilla. Jos levyä ei ole kopiosuojattu, musiikkia saa jatkossakin laillisesti kopioida vaikka autossa tai kannettavassa soittimessa kuunneltavaksi.
Walden täsmentää, ettei heikon teknisen suojauksen murtaminen olisi laitonta. "Jos vaikka saat teoksen avattua vahingossa vaikka Windowsissa jollakin Wordilla tai muulla ohjelmalla, ei suojauksen voi katsoa olevan erityisen vahva".
Hän painottaa, että lain tultua voimaan rajanveto jää tuomioistuinten oikeuskäytännön tehtäväksi.
Digimusiikkia sopii ostaa netistä
Kysymykseen siitä, miksi opetusministeriö haluaa kieltää kuluttajilta mahdollisuuden siirtää ostamaansa musiikkia esimerkiksi mp3-soittimeen, Walden vastaa linjauksella digitaalisen musiikin kulutuksen muuttumisesta.
"Internetissä on palveluita, joista voit ostaa musiikkia digitaalisessa muodossa. Markkinoille voi myös tulla tuotteita, joissa musiikin saa kopioida eteenpäin esimerkiksi kannettavaan soittimeen. Tämä on uudentyyppinen tapa hankkia musiikkia", hän arvioi. Waldenin mukaan sellaiset levyt ja nettipalvelut ovat myös yleistymässä, jotka sallivat musiikin siirtämisen erilaisiin laitteisiin.
Musiikilsta tulee mediasidonnainen lisenssi
Musiikin hankinnassa ollaan siis menossa samantapaiseen lisenssikäytäntöön kuin tietokoneohjelmistoissa. Valmistaja saa päättää miten ja millaisilla laitteilla teosta saa käyttää. Koska laki vahvistaa teoksen valmistajan oikeuden rajoittaa teknisen suojauksen avulla katselu- ja kuunteluoikeuden alkuperäiseen mediaan.
Walden muistuttaa lopuksi, ettei uusi tekijänoikeuslaki ole suomalainen keksintö, vaan taustalla on paine koko EU:n yhtenäiseen tekijänoikeuslainsäädäntöön, josta sopiminen on viivästynyt monta vuotta. Uusi tekijänoikeuslaki on hylätty useaan kertaan monissa EU-maissa.
Uusi tekijänoikeuslaki tuo rajoituksia myös esimerkiksi tietokantojen ja ohjelmien levitykseen verkossa sekä keskusteluun salausten ja suojausten purkamisesta. Laista äänestetään näillä näkymin lopullisesti syyskuun lopussa eduskunnan toisessa käsittelyssä, jonka jälkeen se etenee presidentin hyväksyttäväksi.
Musiikin kopiointi "vahvasti suojatuilta cd-levyiltä" mp3-soittimeen on tulevaisuudessa laitonta, jos uusi tekijänoikeuslaki menee nykymuodossaan läpi. Tietokoneohjelman käyttö suojauksen purkuun ylittää opetusministeriön laittomuuden rajan.
Tero Lehto
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=24667&tyyppi=1
Eli edelleen aika hyvin noi ukot on pihalla. Toikin sanoo suoraan, että pitää osataa digitaalinen musiikki erikseen, eli maksat kaksi kertaa samasta tuotteesta. Nekin levyt, joissa saa pari kopiota tehdä, niin niissä kopiointi onnistuu muistaakseni vain wma-muodossa. Ja kopioiden määrä sekä laatu on rajoitettu.
Ei muuta kuin lataamaan. Saa pienemmät sakotkin, kuin ostetun levyn kopioinnista.