Mielenosoitus tekijänoikeuslaista

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja kapone
  • Aloitettu Aloitettu
Taha sanoi:
Osaan kuvitella, paljonko MGM:a tai SONY:a kiinnostaa tehdä salauksenpurkuohjelma, jonka voi purkaa.

Ai niin, salauksen ohittaminen olikin laitonta, vai miten se meni.
Tarkentaisin vielä niille, jotka eivät ole kuulleet, että eduskunta lisäsi lakiin ponnen, jossa sanotaan, että lain vaikutuksia pitää tarkkailla ja jos ongelmia ilmenee, niin oikeuksien haltijoita (MGM Sonyt jne.) vaaditaan mahdollistamaan kopioiden ottaminen suojatusta materiaalista.

Eli ne vitun pällit luulee, että noi firmat korvaansa lotkauttaa Suomen hallituksen vaatimuksille. Ennemmin ne jättää ne pari tuhatta levyä myymättä Suomeen, kuin muuttaa 5 miljoonan asukkaan maan takia salausjärjestelmiään.

Laki myös kieltää pahimmillaan jo pelkästään suojauksien purusta keskustelemisen ja suojaustekniikan opettamisen kouluissa. Eli kannattaa olla varovainen mitä kadulla puhuu, tai poliisi vie. Kuinka monella muulla alalla firmat muuten päättävät mitä kouluissa saa opettaa?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
lej sanoi:
Kuinka monella muulla alalla firmat muuten päättävät mitä kouluissa saa opettaa?
On hyvä muistaa, että maailaman 50 vaikutusvaltaisimmasta organisaatiosta 20 on yrityksiä. Ja ei, Suomen valtio ei kuulu top 50:een.
 
onhan noita kieltolakeja ollut ja tullut.

mut eikös noi kopiosuojauksetkin mene mukana kun käryyttää imagesta? ei niitä tarvii purkaa?

edit
Laki myös kieltää pahimmillaan jo pelkästään suojauksien purusta keskustelemisen ja suojaustekniikan opettamisen kouluissa. Eli kannattaa olla varovainen mitä kadulla puhuu, tai poliisi vie.
foilhat2.jpg
 
nevahood sanoi:
onhan noita kieltolakeja ollut ja tullut.

mut eikös noi kopiosuojauksetkin mene mukana kun käryyttää imagesta? ei niitä tarvii purkaa?

edit

foilhat2.jpg
Jos haluat mp3:n niin sitten pitää suojaus kiertää/purkaa.

Nykyäänhän monet ohjelmat kuten Alcohol 120%, vissiin jopa Nero ym. kertoo, että levy on kopiosuojattu ja sitten se kiertää suojauksen ja tekee suojaamattoman kopion/imagen. Uuden lain mukaan tuollaiset ohjelmat tulevat laittomiksi. Ainakin koskien seuraavan sukupolven suojauksia.

PS. Voitko selittää tuota foliohattua vähän enemmän? En mä pelkää, että Suomesta tai EU:sta mikään poliisivaltio lain myötä tulee. En usko tippaakaan, että laiki estäisi laitonta kopiointia. Tai vaikuttaisi niiden käytökseen yhtään keihinlaki on suunnattu. Kiltit tyhmät kuluttajat tuosta kärsii, ne jotka eivät osaa googlea sen verran käyttää, että ohjeet suojausten kiertämiseen löytyisivät.

Päinvastoin uskon, että tuo vain lisää vettä myllyyn esim. siinä, että porukka luo uusia keinoja kiertää suojauksia yhä enemmän ja tekee sen vieläkin räikeämmin.
 
lej sanoi:
Päinvastoin uskon, että tuo vain lisää vettä myllyyn esim. siinä, että porukka luo uusia keinoja kiertää suojauksia yhä enemmän ja tekee sen vieläkin räikeämmin.

Tuntuu siltä, että levyteollisuus yrittää piiskata kauan sitten kuollutta hevosta entistä kovemmin ottein. Enää ei kaupata tuotteita vaan niitä pirun käyttöoikeuksia; saat kuunnella levyä, jos teet sen sellaisilla laitteilla ja järjestelmillä, joka sopii meille (ja meidän yhteistyökumppaneille).

Kun kuulin, että musiikkia saa ostaa netistä digitaalisessa muodossa, ajattelin, että voisin ostamalla muutaman biisin - sen sijaan, että varastaisin ne - tukea musiikkia tekevää artistia edes jotenkin. No, luulin systeemin toimivan periaatteella: rahat teille - ämppärit mulle. Mutta ei. Ensin piti imuroida helvetin typerän näköinen sponsorimainokselta näyttävä soitinohjelma. Sitten 'ostamalla' kappaleen olisin voinut soittaa sitä kyseisessä ohjelmassa tai erillisiä koodeja käyttämällä polttaa juhlalliset 3 kertaa cd:lle. Kiitos, mutta ei kiitos. Jos en saa täyttä käyttöoikeutta tuotteeseen en aio ostaa sitä. Jos cd:tä ostaessaan kuluttajan täytyy lukea sivukaupalla käyttöoikeuteen liittyvää säännöstöä, jäisi cd kauppaan useammilta. Pitäkööt tunkkinsa.

edit: Tokihan minä olisin kappaleisiin saanut sen täyden käyttöoikeudenkin pienellä kikkailulla. Kuitenkin musiikkia myyvä laitos teki koko homman niin vaikeaksi, että jätin koko jutun sikseen.

Ja minä kun niin mielelläni maksan musiikista, jos pidän sitä sen arvoisena. Sen sijaan, että levy-yhtiöt keskittyvät polkemaan kuluttajan oikeuksia, keskittyisivät mielummin siihen, että tuottavat musiikkia, josta joku haluaa oikeasti maksaa.
 
Petteri Järvinen kirjoitti tän viikon Talouselämässä hyvän kolumnin juuri tuosta, että tulevaisuudessa firmoilla on tavoitteena myydä sama tuote moneen eri kertaan eri formaateille samoille ihmisille.
 
Viimeksi mm. Walt Disney Productions ja Universal City Studios haastoivat Sonyn oikeuteen videonauhurin kehittämisen takia. Argumenttina oli se, että ko. laite on omiaan tekijänoikeuslain rikkomiseen ja rampauttaa koko viihdeteollisuuden parissa vuodessa. Tämä tapahtui vuonna 1976.

"I say to you that the VCR is to the American film producer and the American public as the Boston strangler is to the woman home alone."

lol
 
Dangerous_Dave sanoi:
Se, mikä minua tässä eniten vituttaa on se, että rehellistä liiketoimintaa tekevät yrittäjät eivät enää saa ETA-alueen ulkopuolelta tuoda tekijänoikeuden alaista materiaalia myytäväksi omille asiakkailleen. Tulee meinaan olemaan aika helvetin köyhät ajat niillä yrittäjillä, jotka on aikaisemmin erikoistuneet vähän harvinaisemman matskun maahantuontiin ulkomailta. Enää ei siis Suomesta saa Hong Kong- tai Japski-leffoja puhumattakaan vähän harvinaisemmasta kamasta, joka ei muuten saisi kansainvälistä levitystä. Ei myöskään saa myydä erikoispainoksia DVD-julkaisuista tai äänilevyistä, jos niitä julkaistaan ainoastaan jossakin tietyssä ETA-alueen ulkopuolisessa maassa. Itse kunkin on ne erikseen tilattava ulkomailta ja monille ulkomailta tilaaminen jo kynnys sinänsä. Eli ei tämä ainakaan mitenkään suojele teoksen tekijän tekijänoikeuksia, vaan vaikeuttaa materiaalin leviämistä yleisön saatavaksi. Ja se vaikeuttaa alalla toimivien pienyrittäjien toimintaa suunnattomasti ja vahvistaa isojen kansainvälisten korporaatioiden valtaa. Tämän lain puolesta äänestävät kansanedustajat ovatkin siis pienyrittäjiä ja taiteilijoiden tekijänoikeuksia vastustavia, eikä puolustavia poliitikkoja. Pistäkää siis merkille, kuka on tämän lain kohdalla mitäkin äänestänyt, niin näette, minkälainen arvomaailma niillä todellisuudessa on.

Pidän tätä kohtaa tuota kopiosuojauksen purkua pahempana koko laissa, ja ihmettelen miten tähän ei juurikaan ole kiinnitetty huomiota. Tämä lain pykälä tulee tappamaan monia pienyrittäjiä ja erikoisliikkeitä. Ainahan voi toki tilata tavaraa useampia kappaleita ulkomailta, mutta siinä vaiheessa kiltti tullin setä kattoo vaan että "kato, taas joku pälli tilas dvd:itä hong kongista" ja kääräsee lätyt omaan taskuun. Sitten erikoispainoksia voidaan ostaa erikoishintaan huutokaupoista. Ja onhan se toki muutenkin ihan tervettä kehitystä sananvapauden kannalta, ettei edes kirjoja saa tuoda maahan ETA-alueen ulkopuolelta.
 
Äsken satuin kuulemaan radiosta, että eduskunta nyt sitten äänesti tämän lain läpi. Kertokaas mulle, muuttuiko tää homma nyt mitenkään tässä välissä vai onko tää voimaanastunut laki nyt sellainen mitä tuossa yllä on puhuttu?

Nähtävästi tää nyt sitten on vaan laki joka tekee ennestäänkin laittomia harrastuksia hieman enemmän laittomiksi, jos yhtään ymmärsin. En pahemmin oo seurannu koko keskustelua. Meinaako ne nyt millään tavalla tehostaa valvontaa näissä asioissa?

Mites muuten vanhat cd-levyt, joissa ei ole kopiosuojausta, niitä voi edelleenkin kopioida MP3:ksi sen minkä kerkeää?

Taitaa mennä tyhmälle niin monimutkaiseksi koko asia, että välitän uudesta laista yhtä vähän kuin koira paskastaan sen jälkeen kun on sen vääntänyt.
 
No se tekee ennestäänkin laittomia harrastuksia hieman enemmän laittomiksi. Mutta ei vähennä niitä tippaakaan. Lisäksi on jatkossa mm. laitonta painaa shift-nappia, kun laittaa kopiosuojatun cd:n tietokoneen cd-asemaan, jos lakia kirjaimellisesti tulkitaan.

Niin ja älkää enää keskustelko kenenkään kanssa kopiosuojauksista, niin vältytte myös rangaistuksilta.

Eipä toi tosiaan mihinkään vaikuta. Onneksi lakiin kuitenkin lisättiin se todella tehokas kohta, että olisi kiva jos firmat vapaaehtoisesti tekisivät omaan käyttöön sallittua kopiosuojatuissakin levyissä. Uskon tuohon yhtä paljon kuin Nykäsen ja Halmeen kunniasanaan.
 
uönö po ufiplbt lpqjptvpkbvt

Jos purat tuon salakoodin, olet rikollinen. Se on nimittäin salattu tehokkaalla salausalgoritmilla, sillä olen tarkoittanut sen tehokkaaksi.

Jep, loppui sitten meikäläiseltä kaikki levyjen (cd & dvd) ostaminen tähän lakiin. Sorry vaan, tuottajat, mutta en kyllä ala ostamaan levyä vain, että joutuisin lataamaan sen myös netistä voidakseni sitä katsella/kuunnella. Eli jätän sen ostovaiheen väliin ja latailen ainoastaan.

Tai sitten en ota, tai otan mutta en tunnusta, tai otan mutta ette voi todistaa, tai sitten ehkä joskus saattaa olla että..
 
Joo eipä tuu kyllä ostettua sitten levyn levyä enää. Mulla ei oo kämpillä tai autossa edes CD soitinta niin helvettiäkös siinä mitään ostelemaan. Ja mitäpä sitä ei netistä saisi.
 
Tässä vielä aika pitkä teksti Tietokonelehden sivulta, mutta ainakin siinä on selkeästi sanottu mikä on laitonta ja mikä ei
Ministeriö: suojatun musiikin kopiointi laitonta
Suomen uuden tekijänoikeuslain eniten kuluttajia kohauttanut ja ärsyttänyt on kohta siitä, että musiikin kopioiminen suojatuilta cd- ja dvd-levyiltä esimerkiksi omaan mp3-soittimeen olisi jatkossa laitonta. Lain tulkinnasta on ollut epäselvyyttä alusta lähtien. Sen valmistelleen opetusministeriön työryhmän hallitussihteeri Jorma Walden vahvistaa, että tuleva laki kieltää nykymuodossaan musiikin kopioinnin suojatuilta levyiltä kannettaviin soittimiin tietyissä tilanteissa.

Uuden tekijänoikeuslain mukaan cd-levyn suojaus on sallittua purkaa, jos tarkoituksena on musiikin kuuntelu levyltä. Laki "sallii tallennekappaleessa olevan teknisen suojauksen purkamisen teoksen saamiseksi nähtäville ja kuultaville, mutta kieltää teoksen kappaleen valmistamisen suojauksen purkamisen jälkeen".

Tietokoneohjelmalla suojauksen purkaminen laitonta

Sallittua olisi kuitenkin suojauksen purku salaustekniikoita koskevan tutkimuksen ja opetuksen yhteydessä. Kuluttajien oikeudet sen sijaan kaventuvat olennaisesti. Jorma Waldenin mukaan "teoksen kappaleen valmistaminen suojauksen purkamisen jälkeen" tarkoittaa esimerkiksi musiikin kopiointia mp3-soittimeen tai puhelimeen.

"Jos joudut purkamaan teknisen suojauksen, jonka katsotaan olevan vahva eikä vain paperinaru paketin päällä, silloin suojauksen purkaminen on laitonta", Walden sanoo. Mikä sitten on "vahvan suojauksen" kriteeri? "Sanoisin, että jos tarvitset tietokoneohjelmaa suojauksen purkamiseen, se täyttää vahvan suojauksen murtamisen kriteerit", Walden jatkaa.

Jorma Walden ihmettelee teknisten suojausten saamaa laajaa huomiota. Hänen arvionsa mukaan suojattuja levyjä ei hirveästi ole ollut markkinoilla. Jos levyä ei ole kopiosuojattu, musiikkia saa jatkossakin laillisesti kopioida vaikka autossa tai kannettavassa soittimessa kuunneltavaksi.

Walden täsmentää, ettei heikon teknisen suojauksen murtaminen olisi laitonta. "Jos vaikka saat teoksen avattua vahingossa vaikka Windowsissa jollakin Wordilla tai muulla ohjelmalla, ei suojauksen voi katsoa olevan erityisen vahva".

Hän painottaa, että lain tultua voimaan rajanveto jää tuomioistuinten oikeuskäytännön tehtäväksi.

Digimusiikkia sopii ostaa netistä

Kysymykseen siitä, miksi opetusministeriö haluaa kieltää kuluttajilta mahdollisuuden siirtää ostamaansa musiikkia esimerkiksi mp3-soittimeen, Walden vastaa linjauksella digitaalisen musiikin kulutuksen muuttumisesta.

"Internetissä on palveluita, joista voit ostaa musiikkia digitaalisessa muodossa. Markkinoille voi myös tulla tuotteita, joissa musiikin saa kopioida eteenpäin esimerkiksi kannettavaan soittimeen. Tämä on uudentyyppinen tapa hankkia musiikkia", hän arvioi. Waldenin mukaan sellaiset levyt ja nettipalvelut ovat myös yleistymässä, jotka sallivat musiikin siirtämisen erilaisiin laitteisiin.

Musiikilsta tulee mediasidonnainen lisenssi

Musiikin hankinnassa ollaan siis menossa samantapaiseen lisenssikäytäntöön kuin tietokoneohjelmistoissa. Valmistaja saa päättää miten ja millaisilla laitteilla teosta saa käyttää. Koska laki vahvistaa teoksen valmistajan oikeuden rajoittaa teknisen suojauksen avulla katselu- ja kuunteluoikeuden alkuperäiseen mediaan.

Walden muistuttaa lopuksi, ettei uusi tekijänoikeuslaki ole suomalainen keksintö, vaan taustalla on paine koko EU:n yhtenäiseen tekijänoikeuslainsäädäntöön, josta sopiminen on viivästynyt monta vuotta. Uusi tekijänoikeuslaki on hylätty useaan kertaan monissa EU-maissa.

Uusi tekijänoikeuslaki tuo rajoituksia myös esimerkiksi tietokantojen ja ohjelmien levitykseen verkossa sekä keskusteluun salausten ja suojausten purkamisesta. Laista äänestetään näillä näkymin lopullisesti syyskuun lopussa eduskunnan toisessa käsittelyssä, jonka jälkeen se etenee presidentin hyväksyttäväksi.

Musiikin kopiointi "vahvasti suojatuilta cd-levyiltä" mp3-soittimeen on tulevaisuudessa laitonta, jos uusi tekijänoikeuslaki menee nykymuodossaan läpi. Tietokoneohjelman käyttö suojauksen purkuun ylittää opetusministeriön laittomuuden rajan.
Tero Lehto​
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=24667&tyyppi=1

Eli edelleen aika hyvin noi ukot on pihalla. Toikin sanoo suoraan, että pitää osataa digitaalinen musiikki erikseen, eli maksat kaksi kertaa samasta tuotteesta. Nekin levyt, joissa saa pari kopiota tehdä, niin niissä kopiointi onnistuu muistaakseni vain wma-muodossa. Ja kopioiden määrä sekä laatu on rajoitettu.

Ei muuta kuin lataamaan. Saa pienemmät sakotkin, kuin ostetun levyn kopioinnista.
 
Herää kysymys. Mitä vittua mä teen vajaan vuoden vanhalla mp3-soittimella. Tuleeko musta nyt kriminaali, jos treenaan ja kuuntelen musaa soittimella:david:
 
Senkun kuuntelet, kukaan ei tule kyttäämään mitä kuuntelet tai mistä olet digimusasi hankkinut. Järjenkäyttö on sallittua vaikka eduskunta määräis laittamaan ympyriäisiä kiviä polkujen varteen. Se menee kuka menee, minä en mene.

Eugen, outlaw
 
NatuSan sanoi:
Herää kysymys. Mitä vittua mä teen vajaan vuoden vanhalla mp3-soittimella. Tuleeko musta nyt kriminaali, jos treenaan ja kuuntelen musaa soittimella:david:
Juu, ei taida poliisin resurrsit riittää tuota valvomaan. Perustakaamme siis Suomeenkin Stasi! Tai ainakin naapurin ilmianto pitäisi tehdä tehokkaammaksi ja helpommaksi. Ja palkkioksi mp3-rikollisen paljastamisesta tulisi saada etelänmatka.

Lain mukaan olet kriminaali, jos mp3:t on ripattu kopiosuojatulta levyltä. Tässä laissa, kun on samoja piirteitä, kuin sota"syyllisten" tuomitsemisessa, eli joidenkin tulkintojen mukaan laki tulee voimaan myös taannehtivasti.

Mutta ei hätää. Ministeri- ja kansanedustajatasolla asti on kehoitettu, rikkomaan lakia. Ei juurikaan lain vastustajat, vaan lain äänekkäimmät kannattajat. Ota niistä sitten selvää. Säätävät lain, joka on niiden mielestä erittäin loistava ja tarpeellinen, ja jossa kopioinnista rangaistaan, mutta sitten sanovat, että tuskin siitä tuomitaan, jos kuitenkin omaan käyttöön kopioi, koska sen rankaiseminen ei ole järkevää. Vittuako sitten siihen lakiin sen kiellon kirjasivat!?!Häh!

Kohta ei varmaan muitakaan lakeja tarvitse noudattaa, jos ne tuntuu tyhmiltä. :david:
 
Eugen sanoi:
Senkun kuuntelet, kukaan ei tule kyttäämään mitä kuuntelet tai mistä olet digimusasi hankkinut. Järjenkäyttö on sallittua vaikka eduskunta määräis laittamaan ympyriäisiä kiviä polkujen varteen. Se menee kuka menee, minä en mene.

Eugen, outlaw
Joo ei vaikuta mun musan kuunteluun tuo laki yhtään. Tuli vain mieleen juuri kaikki yli-innokkaat kyylääjät, joiden elämäntehtävä on kytätä toisten tekosia. Mutta paskaaks tässä... huomenna taas Vader möyryää rinta -ja käsitreenissä :rock:

edit. Kyyläyksestä puheen ollen. Ladatkaapa LAILLISESTI oululaisen findie-leffa porukan Acid Cineman tuotos Kyylät... loistava tai "loistava" teos :)
 
J Walden sanoi:
Jorma Walden ihmettelee teknisten suojausten saamaa laajaa huomiota. Hänen arvionsa mukaan suojattuja levyjä ei hirveästi ole ollut markkinoilla. Jos levyä ei ole kopiosuojattu, musiikkia saa jatkossakin laillisesti kopioida vaikka autossa tai kannettavassa soittimessa kuunneltavaksi.

Kai kaikille tarttui haaviin miten heikolla pohjalla toi argumentti on? Kääntäen tuon saa muotoon "jos me kopiosuojaamme levyn, sinä et saa laillisesti kopioida sitä muualla kuunneltavaksi" ts. jättää kontrollin siitä missä saat kopioida täysin levyfirmalle. Ääliöhän mä olisin jos en tuollaisen lain voimassaollessa suojaisi kaikkia helkkarin levyjä joita julkaisen. Kun sen kiertäminen on nyt lailla kielletty eikä suojauksen tehokkuus ole vain siitä kiinni kuinka hyvä se sattuu teknisesti olemaan (=perseestä tällä hetkellä).

Tinahatun pasteajille vähän mietittävää: eihän nyt kyse ole siitä ollenkaan kykeneekö poliisi hakemaan juuri sinun ipodiasi pois. Vaan siitä että kuluttajan oikeudet lähtevät juuri tällä tavalla pois: pikkaisen sieltä, vähän lisää täältä, sellaisina annoksina jotka on helppo kuitata aluksi kommentilla "eihän tuo käytännössä vaikuta mihinkään". Tätä kun jatkuu tarpeeksi kauan niin ollaan tilanteessa jossa se uusin laki koskeekin ihan konkreettisesti juuri sinua. Mutta kas, kun taas löytyy porukkaa jota se ei kiinnosta "koska ei tää käytännössä vaikuta mitään kun mä voin itse kiertää niin helpolla ja tuskin edes jään kiinni", niin kappas, taas menee yksi laki läpi. Arvatkaa kuinka paljon suurta osaa tavallisista ihmisistä kiinnosti täälläkin kovasti itketty vitamiinituotteiden rajoittaminen?

Tyly fakta vaan on se että kun toisella puolella on organisoitunut teollisuus jossa ihmiset saavat palkkaa lobbaamisesta, ja toisella puolella kansalaisjärjestöt niin asetelma ei tosiaan ole tasapainoinen.

Sinälläänhän tähän on helkkarin hankala ottaa kantaa. Pseudokapitalismissa kun eletään niin levyfirmojenhan pitäisi vapaan kilpailun mukaan saada myydä vaikka vain pelkkiä savikiekkoja jos niin haluavat, tai laittaa vaikka kuinka natsimainen suojaus joka ei soi kuin täydenkuun aikaan. Noh, kaupankäynti voisi olla hidasta mutta eipä tarvitsisi firmojen itkeä lainsäädännöllisille elimille.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom