Matalapalkka-alat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Supaman
  • Aloitettu Aloitettu
Originally posted by Sakkeus
Ehkä ostatkin jo heraa ja maltoa etkä varsinaista palautusjuomajauhetta, mutta jos et osta niin tee niin ja näin saat joka kuukausi ylimääräisillä rahoilla maksettua yhden uuden topin ja muutaman ravintolan sisäänpääsymaksun ;) :thumbs:.

:D


Offtopickia tähän väliin, olemme kaverin kanssa kokoamassa splatterisotaporukkaa ja hinta ei tod. ole paha, aseen vuokra 20 ecua nokkaa kohti ja siihen kudit päälle ~ toiset 20 e. Niin eikös moni alunperin "kiinnostunut" ole nyt perumassa "kun ei oo rahaa..." mutta kummastipa sitä pätäkkää kumminkin löytyy kun on biletyksestä kyse...:evil: Eli pointtina edelleenkin se, että jos ja kun toimeentulo on kohtuullisella tasolla, niin kyllä se on ihan itsestä kiinni, riittääkö raha vai ei. Eri asia sitten, jos nettopalkka on tosiaan tyyliin 800 euroa, sillä on kyllä jo aika vaikea pärjätä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Re: Re: Paperin palkat

Originally posted by Sakkeus
Ja tässä onkin suurin major löyly epäkohta kun verrataan hoitoalalla olevia ja paperityöläisiä. Molemmat tekevät kolmivuorotyötä, mutta paperityöläisten palkat ovat tuplasti isommat. Ja sairaalassa usein hoitajat joutuvat koko yön juoksemaan ja tekemään fyysistä työtä, tai sitten vääntämään paperitöitä koko yön (eniten sairaanhoitajat), kun tehtaalla riittää monille että istuu ja katsoo valvontapöytään..
Se on TÄYSIN totta että hoitoalalla palkat on aivan liian pieniä verrattuna työn vaativuuteen/raskauteen (AMK-erikoissairaanhoitaja tosin saa lisineen samaa palkkaa kuin vasta valmistunut insinööri, eli lapaseen jää n. 10 000mk/kk). Myös palomiesten ja poliisien palkat ovat ihan naurettavia työnkuvaan nähden.
Mutta tässä palataan edelleen siihen että edelliset työt maksetaan verotuloista, paperiliitossa taas firman voitoista. Osaltaan paperiliitto kantaa varmasti kortensa kekoon veromaksujen kautta. Verotuloja on pakko saada enemmän jos kuntien/valtion työntekijöiden palkkoja aiotaan nostaa. Raha kun ei kasva puissa...näin ainakin äitini on kovasti joskus minulle selitellyt.
 
Re: Re: Re: Paperin palkat

Originally posted by HCG-1
(AMK-erikoissairaanhoitaja tosin saa lisineen samaa palkkaa kuin vasta valmistunut insinööri, eli lapaseen jää n. 10 000mk/kk).

Sairaanhoitajalla on tosiaan pari mahdollisuutta saada tuon verran käteen: ennakonpidätys 10% tai sitten joka viikonloppu tuplavuorot/ympäri vuorokauden . Vaimo on kuudetta vuotta sairaanhoitajana, eikä tuollaisia nettotuloja vielä ole päästy näkemään.
 
Re: Re: Re: Re: Paperin palkat

Sairaanhoitajalla on tosiaan pari mahdollisuutta saada tuon verran käteen: ennakonpidätys 10% tai sitten joka viikonloppu tuplavuorot/ympäri vuorokauden . Vaimo on kuudetta vuotta sairaanhoitajana, eikä tuollaisia nettotuloja vielä ole päästy näkemään.
Ihan normalilla vuorojaolla (aamu- ilta ja yövuoroja yhtäpaljon) AMK-erikoissairaanhoitaja vetää tollasen tilin. Oon melkeen 3 vuotta tuijotellu vaimon palkkanauhoja huuli pyöreenä (perseen myynti tuskin näkyy HUS:in palkkanauhassa :D ). Kummallisinta tässä vielä on se että vaimo saa säästöön mukavia summia, mulla loppuu rahat aina ennen tilipäivää vaikka enemmän tienaankin...
 
Re: Re: Re: Re: Re: Paperin palkat

Originally posted by HCG-1

Ihan normalilla vuorojaolla (aamu- ilta ja yövuoroja yhtäpaljon) AMK-erikoissairaanhoitaja vetää tollasen tilin. Oon melkeen 3 vuotta tuijotellu vaimon palkkanauhoja huuli pyöreenä (perseen myynti tuskin näkyy HUS:in palkkanauhassa :D ). Kummallisinta tässä vielä on se että vaimo saa säästöön mukavia summia, mulla loppuu rahat aina ennen tilipäivää vaikka enemmän tienaankin...


No tollasella vuorojaolla varmasti saakin helpohkosti 10tmk nettona mutta mitä ite oon listoja nähnyt sairaaloissa ja tehnyt msh- ja sh-sijaisuuksia niin ei kyllä kuukaudessa montaa yövuoroa tule. Yleensä se on 3 yötä kolmessa viikossa ja loput aamua ja iltaa, ja km.yks viikonlopputyövuoro kuukaudessa.
 
No en nyt ihan tarkkaan muista onko niitä yövuoroja ihan yhtä paljon kun aamu- ja iltavuoroja. Viikonloppuja ei kyllä millään ole tavallisella listalla 3kpl/kk vapaana. Ennemminkin 3 töissä ja 1 vapaalla...:confused:
 
En tarkottanutkaan että n.1100e/kk käteen saava ei sais valittaa pienistä palkoista. Ei sekää mitää herkkua varmasti ole ja priorisointia joutuu harrastamaan vielä paljon enemmänkin tienaavat.
Ja tuosta et miksei suomalaiset opiskele. Vaikka jokanen opiskelis 100 vuotta ni siivoojia ja kaupan kassoja tarvitaan :curs: ! Mutta mitä HAITTAA ois siitä et ne sais parempaa palkkaa? Muutaku se et niin ei IKINÄ käy niin kauan ku ihmiset tekee sitä työtä pienemmälläkin palkalla?
Ainoo haitta ois se et ne jotka NYT saa heitä parempaa palkkaa ei vois enää kuvitella olevansa parempia ihmisiä 'kun tajuttiin aikanaan opiskella'.
Palkat määrittelee kysynnän ja tarjonnan laki se on selvä asia, mutta niin kauan kun pienipalkkainen ihminen ei saa palkallaan kunnon toimeentuloa ni saavat parempipalkkaiset myös luvan kuunnella asiasta valitusta ja olla käyttämättä argumentteja jotka antaa ymmärtää että KAIKKI vois olla 'paremmalla' alalla.
:)
 
Originally posted by Fat22
Ja tuosta et miksei suomalaiset opiskele. Vaikka jokanen opiskelis 100 vuotta ni siivoojia ja kaupan kassoja tarvitaan :curs: !

Niinpä. Kivahan se olisi jos kaikki saisivat korkeakoulututkinnon, mutta kun yhteiskunnassa ei voi olla pelkkiä korkeapalkkaisia ja/tai kovaa koulutusta vaativia duuneja.

Eikä ne suuret tuloerot mikään mörkö olisi jos niillä pienimmilläkin tuloilla tulisi toimeen. Mutta kun ei niin ei ...
 
Mitä enemmän tienaa, sitä enemmän on menoja. Ostetaan kalliimpia vaatteita, vaihdetaan parempaan asuntoon(kalliimpi vuokra, asuntolaina), laitetaan auto..... ja ollaan yhtä "köyhiä" kuin opiskeluaikoina. EI PALKAN SUURUUS MERKKAA, VAAN MITEN SEN KÄYTTÄÄ!!!!! Pienituloiset ihmiset joutuu miettiin enemmän mihin/miten sitä rahaa kuluttaa. Paras keino säästää on olla ostamatta joku tavara, kuin se että ruokakaupassa laskee senttejä. Kaikilta löytyy näitä turhia ostoksia, joista voi tinkiä.
 
Lisää pohdittavaa

Mielestäni on kohtuutonta puhua yleisesti matalapalkkaisista aloista, jos yhdistellään insinööörejä, pokeja, siivoojia ja opettajia samaan keskusteluun. Suomalainen perisynti on tehdä vastakkain asetteluja eri alojen välillä, joilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Aina vaan huudetaan, että niille ja meille lisää liksaa kun noikin saa niin paljon. Kai keskimäärin palkkojen erot perustuvat johonkin?

On selvää, että keskimääräisesti ihmisille tulisi maksaa heidän työnsä vaativuuden mukaan. Esim. jokainen osaa siivota tai olla pokena parin päivän koulutuksen jälkeen. Insinöörien tai opettajien työtä ei tehdä hyvin, mikäli koulutus ei ole kohdillaan. Kaikilla ole paukkuja/soveltuvuutta kyseisten hommien tekoon.

Osittain on kyse myös rakenteellisesta ongelmasta. Suomalainen sosiaalijärjestelmä on luonut julkisia sektoreita, kuten koulutus, joilla ei ole todellista yksityistä kilpailua. Valtio/opetusministeriö tekee kaikkensa, ettei koulutus saa maksaa mitään. Siten myös alan työntekijät, opettajat, tasapäistetään kun heille ei voida maksaa tuloksien mukaan (tuloksia ei ensinnäkään julkistaa...).

Jokaista sektoria tulisi kohdella yksittäisenä tapauksena. Opettajien palkka on useimmiten määritelty valtion/kuntien toimesta ts. palkkaus ei toimi siten, että hyvät opettajat saisivat parempia hommia + lisää liksaa et vice versa. Keskustelu heidän osaltaan tulisi siis ohjata jonkun sortin tulospalkkaukseen, kuten yksityiselläkin sektorilla. Kaikki alat, jotka perustuvat valtion/kunnan määrittelemiin palkkaluokkiin, ovat aina palkkakeskustelun kohteena.

Toinen esimerkki insinööreistä. Ne, jotka työskentelevät yksityisellä sektorilla, voivat testata oman markkina-arvonsa vaikka joka päivä vaatimalla lisää liksaa työnantajalta. Jos työnantaja ei maksa, niin haetaan töitä muualta ja kokeillaan sieltä palkannousua. Yksityisen sektorin insinöörien palkkajoustojen tulisi siis toimia molempiin suuntiin; hyville enemmän ja keskiverroille markkinahinta. Julkisella sektorilla ollaan taas sidottuja "ikälisiin" ja muuhun paskaan, jolla ei ole mitään tekemistä osaamisen ja tuloksien kanssa. Sama "ikälisä"/"palvelusvuodet" shitti on yleistä mm. poliiseilla, palomiehillä, intissä, jne. Juuri näillä aloilla palkasta valittaminen yleisintä.

Kuten todettua, tässä tehdään monia yleistyksiä vain parista sektorista, joten toivottavasti pidättäydymme keskustelusta tyyliin "mutta miten minä selviän, sillä ja sillä palkalla kun menot on sitä ja tätä" kommentteja. Tarkoitus on yleistää, jotta puhumme keskiarvoista, emme poikkeamista tai yksittäisistä tapauksista.

Itse en ole millään edellä mainituista aloista. Tosin, kuten varmaan tuli selväksi, työskentelen yksityisellä sektorilla.
 
pectoris. Kuten sanoin, palkkojen erot perustuvat kysynnän ja tarjonnan lakiin. Siitä puhuit itsekin kun sanoit että insinöörit voi tarkistaa arvonsa...

Muistakaa kuitenkin että kaikilla ei ole paukkuja myökään siivoamaan toisten paskoja. Mulle ainakin pitäis maksaa siitä enemmän ku toimistossa istumisesta. Toki siitäkin pitää maksaa kun ihminen jaksaa opiskella monta vuotta koulussa, mutta mun mielestä parempi systeemi ois opiskelun parempi tukeminen tai vaikka sellanen et niissä ammateissa mihin on tarvinnu pitkään lukea, sais sellasta erityislisää ensimmäisinä vuosina joka menis suoraan opintolainan takaisinmaksuun.
 
Usein kun vertaillaan palkkoja, harva vertailee omaa bruttopalkkaansa (+lisät ja lomarahat) vaan kyllä tilinauhasta etsitään käteen jäävä summa per kuukausi.

Sitä on sitten kiva verrata Ilta-Sanomien "Mitä naapurisi tienaa" listaan. Tai Tilastokeskuksen keskiarvoihin missä 30 vuoden työhistoria ja satunnaiset Jorma Ollilat nostavat keskiarvoja.

Kyllä kouluttamatonkin voi tehdä hyvää tiliä. Töitä pitää vaan tehdä vähän enemmän ja työ ei ole aina kivaa sisätyötä. Esimerkkinä salikaverini joka työskentelee paskakuskina, veti toissakesänä 30000 mk / kk netto parhaana kuukautena. 12 tunnin ylitöitä / päivä ja urakkaa päälle ja lomarahaa.

Itsellä peruskoulupohjalla 24-vuotiaana 35 t euroa (brutto) ja kahdeksan viikkoa palkallista lomaa vuodessa. Tavallisissa duuneissa joissa palkka katsotaan taulukoista (ei saa edes sitä 20% mieslisää?) ja ovihommat päälle.

Täällä on suhteellisen paljon koululaisia, pätkätöitä tekeviä opiskelijoita ja työelämäänsä aloittelevia nuoria henkilöitä. Ei kai voi tosissaan odottaa ansaitsevansa yhtä paljon kun joku 20-30 vuotta työelämässä ollut? Tai mikäs siinä, kai sitten voi.

Tuskin ketään kiinnostaa, sori vaan Pakkislaiset, mutta jos kuuluu siihen pieneen etuoikeutettuun ryhmään joka asuu oikeassa paikassa, on oikean ikäinen ja yrittää pärjätä elämässä niin. Ehkä sitten pärjäilee paremmin kun keskiverto tv-addikti.

Ei kaikkea voi silti mitata rahassa.
 
Nostetaas taas vanhaa ketjua ylöspäin. Googletessa kyseistä asiaa tämä sivu tuli vastaan.

Kirjoitetaan omaa tarinaa tänne.

Pakolliset menot kuukaudessa n.900€

Vuokra 550€
Vesi 17€
Autopaikka 15€

46€ Salimaksu
40€ netti
20€ puhelin
100€ ruokaan
70€ dieseliin

ja muita pieniä menoja...

Palkka pyörii siellä 1200-1500€ ja kyse on kaupan alalta.
 
100e ruokaan? Miten se on mahdollista, vai haetko kirkolta ruokaa kaksi kertaa viikossa?


Tuo oli karkea arvio, mutta perustuu tämän hetkiseen kulutukseen. Kirkolta en hae ruokaa, mielessä toki on käynnyt.

Se miten olen saanut ruokalaskua putoamaan on.

Kallis liha pois (tilalle päiväyslihaa)
Leikkeleet pois
Juustot pois (ehkä kerran kuukaudessa tulee pieni paketti ostettua)
Maitoa menee viikossa pari litraa

1500-2000Kcal VHH dieetti ei kauheasti syö kukkaroa, kun osaa hyödyntää tarjoukset.
 
Mielenkiintoisen ketjun on Joleo nostanut..
2003 jengi on mieltänyt matalapalkkaisiksi aloiksi vartiat ja siivoojat ym n 1000€ nettoliksoilla. paljonko 2013 vartia tai siivooja tienaa jos tehdään 160kk tuntia?
 
2v kokemuslisillä III-tason liksa nettona n. 1450e. Näin tutulla. Työajalla ma-pe, 8-16. Vuorotyöllä sais pari sataa lisää.
 
Back
Ylös Bottom