Masennus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Feint
  • Aloitettu Aloitettu
Riippuvuutta eivät varsinaisesti aiheuta. Lopetusoireyhtymä voi kehittyä liian nopeasta lopetuksesta. Se että masentuu uudesta ei ole lääkkeen syy vaan sen käytön lopetuksen. Masennuksella on voimakas uusiutumistaipumus. Se että joku joskus hoitanut lääkkeellä sitä ja nyt sen käytön lopetuksen jälkeen masentuu taas, ei tarkoita että ne lääkkeet aiheuttaisi masennusta. Kaikkea lääketutkimusta tietysti raha ajaa. Ei ne lääkefirmat hyväntekeväisyyttä tee. Ja ovat jääneet useista kusetuksista kiinni. Mutta sitä toimintaa on tehty koko ajan läpinäkyvämmäksi ja vaikeammaksi huijata. Myös valtavat sakot huijauksista varmasti tuntuvat. Suomalaisia terkkarilekureita ei ole millään lailla korruptoitu lääkefirmojen toimesta. Mitään rahaa sieltä ei lääkärille tule vaikka tietyn firman lääkettä määräisikin.
Tämä on jännä miten monella lääkärillä on vankkumaton usko mielialalääkkeisiin. Tutkimuksissa ovat hitusen blaseboa parempia teholtaan ja tutkitusti voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Lääkärin usko menee potilaaseen ei lääkkeisiin. Tilanteessa jossa pälliryyniä on kokeiltu montaa erilaista vuosien aikana ilman tehoa niitä edelleen tuputetaan ainoana hoitona. Jopa sellasia lääkkeitä joita on jo ilman vastetta kokeiltu. Kuulemma voisi nyt toimia vaikka ei aikaisemmin toiminutkaan samaan vaivaan.
Omassa tapauksessa kipujen syyt ovat selkeät on ortopedin lausuntoa tähystyksestä, magneetti ja ct kuvaa jne, silti vikaa pitäisi lähteä pällin kautta hoitamaan. Kyllä siellä joku dollarit käärii taustalla.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Monesti masennukseen saattaisi auttaa ihan lopputili, eroaminen tai muu isohko elämänmuutos.

Ja monasti ei. Tässä pitää kyetä bongaamaan onko se työ, parisuhde vai joku muu joka masennuksen aiheuttaa.

Avasin hetki sitten etusivullakin mainitun James Hollisin erään teoksen. Ennakkoluulot oli hyvin korkealla. Olen aina pitänyt psykoanalyysiä huuhaa hommelina. Kävin muutaman kerran terapiassa eikä sillä mitään virkaa ollut. Kun psykoanalyysin tieteellinen näyttökin on hyvin ohutta, niin en odottanut paljoakaan. Lisätään soppaan vielä Wikipedian pintapuoliset kuvaukset Freudista ja muista psykoanalyysin guruista ja jäljelle on vain olo, että mitä helvetin huumeveikkojen proosaa tämä on.

Mutta mutta. Hollisin kirjaa lukiessa tuli nopsaan selväksi, että tekijä näkee mun Sieluun-> näkee mitä ajattelen ja tunnen vaikka ei ole koskaan minua tavannut. Pelottava ja voimakas kokemus. Ainoa looginen selitys on oltava, että kaikki ihmiset tuntevat ja ajattelevat näin. Sielu ei tässä ole mikään uskonnollinen sielu vaan se mitä jokainen ihminen pohjimmiltaan on, esim. jos et tykkää porkkanoista et voi pakottaa Sieluasi niistä tykkämään vaikka Ego olisi näin päättänyt.

Jos Sielu on sitä mieltä, että paska duuni tai paska kumppani ja vaikka Ego kuinka koittaisi väittää muuta, seuraa masennus. Silloin elämänmuutos ratkaisuna toimii. Jos taas masennus johtuu aivokemiasta tai menetyksestä (terveys, kumppani, työ, etc) tai jostain muusta Ego Sielu ristiriidasta silloin valittu elämänmuutos on virhe ja vain pahentaa tilannetta.

Itsellä parani masennus eroamalla kumppanista, jota rakastin kyllä kovasti, mutta tulevaisuuden haaveet eivät olleet enää pidempään aikaan olleet samat + muita henkilökohtaisia ongelmia. Tämä toi stressiä koska itse yritin sopeutua, ja lopuksi olikin jo lähes kaikki masennuksen oireet havaittavissa. Muutama viikko yksin oloa, niin mieli ja vireystila paranivat. Ikävä ja erotuskat toki jäivät, mutta muuten olin jo täysin eri mies.

Eli sitäkin kannattaa tutkia, että voisiko elämässä olla joku isompi aiheuttava tekijä. Työ tai parisuhde varmaan yleisimmät. Monesti saattaa olla, että ihminen elää itselle sopimattomattomissa olosuhteissa, ja tähän sitten popsitaan lääkkeitä. Vaikka parempi ratkaisu olisi muuttaa niitä olosuhteita.
Tämä kuvaa juuri Ego vs. Sielu ristiriitaa. Ego sanoi sulle "haluan olla hyvä kumppani en jätä enkä petä vaan rakastan". Samalla Sielu sanoo "toi akka on täysi dorka lets hit the road". Sielu edustaa sun sisintä sitä et voi pettää. Jos petät seurauksena on masennus.

Edit: Masennuksessa on toki se ongelma, että isoja elämänmuutoksia on siinä vaiheessa vaikea tehdä. Eli ennakoida pitäisi melkein osata, silloin kun vielä on voimavaroja.

Hollisin sanoin valinnat ovat Ahdistuneisuus muutoksesta tai Masennus johtuen nykytilasta. Aina pitäisi valita Ahdistuneisuus ja muutos koska vain siten kehittyy ja paranee.

Aina sanotaan, että pitäisi elää itsensä näköistä elämää. En ennen Hollisia ikinä tajunnut mitä helvettiä se lopulta tarkoittaa. Nyt ymmärrän ainakin, että itsensä löytäminen on kaikkea muuta kun triviaalia. Itsensä näköinen elämä on mulle vaikka sitä että kun viikolla on koko ajan helvetillinen kiire niin perjantaina ja lauantain välisenä yönä rentoudutaan lukemalla ja kirjoittamalla pakkikselle.
 
Masennus ei ole yksi ja sama sairaus kaikille siitä kärsiville.

Tosiasiassa masennus jakautuu 12 alatyyppiin, jotka eroavat toisistaan syntytavaltaan, oireiltaan ja jopa fysiologisilta ominaisuuksiltaan. Yllättävän teorian esittää ryhmä suomalaisia tutkijoita latvialaisen kollegansa kanssa Brain, Behavior, and Immunity -tiedelehdessä.

Nykyisin masennus jaetaan lähinnä vaikeusasteen mukaan lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan. Lisäksi tunnistetaan vuodenaikaan liittyvät tilat, kuten kaamosmasennus, sekä synnytyksen jälkeinen masennus.

Kirjo on paljon suurempi, jos evoluutiopsykologi Markus J. Rantala ja professori Hasse Karlsson ovat oikeassa. Rantala on Turun yliopiston dosentti ja Karlsson integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professori. He erottelevat masennuksen lajit niiden syiden perusteella.

Masennus voi johtua infektiosta, pitkäkestoisesta stressistä, yksinäisyydestä, traumaattisesta kokemuksesta, surusta, hylkäämisestä rakkaussuhteessa, synnytyksestä, vuodenajasta, kemikaaleista kuten päihteistä, sekä ruumiillisesta sairaudesta tai nälkiintymisestä.

”Iso konsepti on ollut, että masennus on yksi sairaus. Sen ongelma on siinä, että eri potilaat saavat hyötyä eri hoidoista. Osalle lääkkeet tuovat apua, osalle eivät. Luultavasti nämä kaksi ryhmää eroavat jo siinä, mistä heidän masennuksessaan oikein on kyse”, Karlsson sanoo.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005417105.html

Mielenkiintoista ja äkkiseltään vaikuttaa järkevältä. Mitä ajatuksia herättää?
 
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005417105.html

Mielenkiintoista ja äkkiseltään vaikuttaa järkevältä. Mitä ajatuksia herättää?

Artikkeli kuvaa hyvin sitä mitä itse ajattelen masennuksesta. Kyseessä on elintasosairaus, joka johtuu siitä, että ihminen on lyhyessä ajassa siirtynyt luonnosta kulttuuriin eikä kroppa pysy muutoksen perässä. Nykymaailma stimuloi kroppaa epäluonnollisesti ja tästä seuraa vaihtelevia ongelmia, joita ei osata tarkkaan jaotella vaan puhutaan yleisesti masennuksesta.
 
Tämä on jännä miten monella lääkärillä on vankkumaton usko mielialalääkkeisiin. Tutkimuksissa ovat hitusen blaseboa parempia teholtaan ja tutkitusti voivat aiheuttaa haittavaikutuksia.

Olen huomannut, että ihmiset (mukaan luettuna jopa useat ellei peräti suurin osa lääkäreistä), jotka käyttävät tuota "jokin on hieman plaseboa parempi jos sitäkään" -kommenttia, eivät ymmärrä kerta kaikkiaan, mitä käsite placebo tarkoittaa.
 
En jaksa selata koko ketjua läpi, joten sori jos on jo ollut.

Ite oon kärsinyt erilaisista masennus- ja ahdistushäiriöistä aika paljonkin. Loka-helmikuu on pahin jakso. Parhaat lääkkeet tähän mennessä: Säännöllinen kuntosalitreeni ja kirkasvalolamppu.

Yksi homma, mikä kannattaa myös tsekata on kilpirauhasarvot! Mulla todettiin kilpparin vajaatoiminta puoltoista vuotta sitten ja viime talvi meni ekaa kertaa pitkiin aikoihin ilman mt-lääkkeitä, kiitos thyroxinin. Kilpparilla on erittäin suuri merkitys myös mielialajuttuihin.

Voin kertoa kokemuksistani enemmänkin, mutta tässä näin lyhykäisyydessään.
 
Mä olen masentunut aina syksyisin etten täytä täydellisesti tämän hetken yhteiskunnallisia ihannenormeja.

Minä tunnistan kaamosmasennuksen itsessäni. Tämä on imo yksi ilmiselvä kehityksen tuoma masennustyyppi, koska ihmisen kuuluisi asua päiväntasaajalla. Mulla kaamosmasennus tuntuu samalta kuin kesällä ensimmäinen puoli tuntia heräämisen jälkeen. Kaamoksen aikaan se puoli tuntia vaan jatkuu läpi päivän ja vaikeuttaa kognitiivisten tehtävien suorittamista.
 
Minä tunnistan kaamosmasennuksen itsessäni. Tämä on imo yksi ilmiselvä kehityksen tuoma masennustyyppi, koska ihmisen kuuluisi asua päiväntasaajalla. Mulla kaamosmasennus tuntuu samalta kuin kesällä ensimmäinen puoli tuntia heräämisen jälkeen. Kaamoksen aikaan se puoli tuntia vaan jatkuu läpi päivän ja vaikeuttaa kognitiivisten tehtävien suorittamista.
Toisilla vain se kaamosmasennus on sitä sorttia että laittaa etsimään kuuklesta ohjeita hyvään hirttosilmukkaan, itsellä onneksi ajatusmaailma on lähinnä että kaikki on paskaa... paitsi kusi.
Raid heitti tuossa kilpparit, itse sain siihen aikanaan lääkityksen mutta ei se kyllä vaikuta niin mihinkään, tyroksiinin aloitin lähinnä kun mietin että dietti menisi paremmin mutta ei se siihenkään saatana vaikuta.
 
Artikkeli kuvaa hyvin sitä mitä itse ajattelen masennuksesta. Kyseessä on elintasosairaus, joka johtuu siitä, että ihminen on lyhyessä ajassa siirtynyt luonnosta kulttuuriin eikä kroppa pysy muutoksen perässä. Nykymaailma stimuloi kroppaa epäluonnollisesti ja tästä seuraa vaihtelevia ongelmia, joita ei osata tarkkaan jaotella vaan puhutaan yleisesti masennuksesta.

Nopeasti tapahtuneet muutokset elämässä joita ei hoida tarpeeksi ajoissa pitkittyessään aiheuttavat masennusta, hyvä olisi jokaisella olla joku jolle avautua ja ammattihenkilöön turvautua heti tai mahdollisimman pian, ongelmana siinä tosin on se että monet peittävät masennuksen jota ulkopuolisen voi olla vaikea havaita eikä masentunut koe välttämättä tarvitsevansa hoitoa, vähättelee/välttelee koko asiaa ja sulkeutuu itseensä tämä on minun näkemys siitä miten masennus syntyy.

Itselläni on vaikea puhua omista ongelmistani kasvokkain pyrin joko elämään asian kanssa ja antaa ajan parantaa haavat. Olen hieman kateellinen henkilö, enkä luota itseeni sen takia en luo itselleni vaikeita tavoitteita vaan menen sieltä mistä pääsen helpoiten.


Kaamosmasennus itselläni näkyy siten että turhaudun nopeasti ja annan periksi itselleni herkemmin sekä mielenkiintoni lopahtaa herkemmin, väsyttää eikä jaksa keskittyä.
 
Minä pistin juuri kirkasvalolampun tilaukseen.

Tosin ei itselle. Mutta onko porukalla positiivisia kokemuksia? Sama onko lume vai ei jos pelaa.
 
Kirkasvalolamppu ollut useamman vuoden käytössä syksystä lopputalveen. Vaikea sanoa, onko sillä minkä verran vaikutusta, mutta ihan yleisvalonakin kiva lamppu. Ei siitä ainakaan haittaa ole ollut.
 
Erillisen kirkasvalolampun lisäksi on muuten kokeilunarvoinen idea varustaa asunnon normaalit valaisimet päivänvalosävyisillä 6000K-värilämpötilan lampuilla, niitä kun saa nykyään sekä energiansäästölamppuina että LEDeinä mihin kantaan vain ja aika tehokkainakin, kun vain vähän hakee ja luonnollisemman sävyinen sisävalaistus kattolampuissa jne. tekee kyllä hyvää.
 
Mulla syksy on aina toimeliainta aikaa, mutta sitten pimeys syö voimat ja kevättalvi on aika tuskaista pitkälle kesään. Eipä kai kirkasvalolampun kokeilu mitään haittaisi, mieluummin toki viettäisi aikaa etelämmässä.


Saako tuon artikkelin kokonaan näkyväksi?

Täsä.

MASENNUS ei ole yksi ja sama sairaus kaikille siitä kärsiville.

Tosiasiassa masennus jakautuu 12 alatyyppiin, jotka eroavat toisistaan syntytavaltaan, oireiltaan ja jopa fysiologisilta ominaisuuksiltaan.

Yllättävän teorian esittää ryhmä suomalaisia tutkijoita latvialaisen kollegansa kanssa Brain, Behavior, and Immunity -tiedelehdessä.

NYKYISIN masennus jaetaan lähinnä vaikeusasteen mukaan lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan.

Lisäksi tunnistetaan vuodenaikaan liittyvät tilat, kuten kaamosmasennus, sekä synnytyksen jälkeinen masennus.

Kirjo on paljon suurempi, jos evoluutiopsykologi Markus J. Rantala ja professori Hasse Karlsson ovat oikeassa. Rantala on Turun yliopiston dosentti ja Karlsson integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professori.

He erottelevat masennuksen lajit niiden syiden perusteella.

Masennus voi johtua infektiosta, pitkäkestoisesta stressistä, yksinäisyydestä, traumaattisesta kokemuksesta, surusta, hylkäämisestä rakkaussuhteessa, synnytyksestä, vuodenajasta, kemikaaleista kuten päihteistä, sekä ruumiillisesta sairaudesta tai nälkiintymisestä.

”Iso konsepti on ollut, että masennus on yksi sairaus. Sen ongelma on siinä, että eri potilaat saavat hyötyä eri hoidoista. Osalle lääkkeet tuovat apua, osalle eivät. Luultavasti nämä kaksi ryhmää eroavat jo siinä, mistä heidän masennuksessaan oikein on kyse”, Karlsson sanoo.

SAIRAUSKIRJON ideaa tukee se huomio, että kliinistä masennusta potevilla ihmisillä on lukuisia erilaisia oireita. Oireet voivat olla jopa ristiriidassa keskenään.

Kun yhdet kärsivät unettomuudesta, toiset voisivat vain nukkua nukkumistaan. Joidenkin ruokahalu vähenee, toisilla lisääntyy. Sama koskee psykomotorista vilkastumista tai hidastumista.

Potilaat poikkeavat toistaan myös fysiologisesti. Aivojen välittäjäaine serotoniini ja stressihormoni kortisoli eivät käyttäydy samalla tavalla kaikkien masentuneiden elimistössä.

Toisissa nämä mekanismit käyvät ylikierroksilla, toisissa tavallista huonommin.

Esimerkiksi pitkäkestoinen stressi lisää kortisolin eritystä. Traumaperäisestä stressihäiriöstä masentuneen elimistössä saman hormonin pitoisuus laskee.

KORTISOLIN eritys jää usein alhaiseksi myös niin sanotussa epätyypillisessä masennuksessa. Siinä ilottomuuteen yhdistyy voimakas torjutuksi tulemisen pelko.

Tutkijaryhmä luokittelee tämän hierarkiaristiriitaan liittyväksi masennukseksi.

Hierarkiaristiriita kehittyy esimerkiksi silloin, kun ihminen jää työttömäksi tai kokee kolauksia urallaan. Masennus tarkoittaa tällöin sitä, että henkilö ikään kuin vetäytyy sosiaalisesta kisasta ja arvioi uudelleen tavoitteitaan ja mahdollisuuksiaan.

Masennukseen liittyy usein matala-aktiivinen tulehdus mutta ei aina. Myös tulehdus siis erottelee erilaisia masennuksen tiloja toisistaan.

Tutkijoiden artikkeli ei ota kantaa siihen, mitkä ovat yleisimpiä masennuksen muotoja. Karlsson tunnistaa hoitotyönsä pohjalta kaksi suurinta masennuksen ryhmää.

”Toiset laukeavat isosta menetyksestä kuten hylkäämisestä tai läheisen kuolemasta. Toiset taas alkavat pitkäkestoisesta stressistä, joka voi aiheutua työttömyydestä tai työpaineista.”

TUTKIJAT erittelevät masennuksen oireita evoluutiopsykologian avulla.

Evoluutiopsykologian näkökulmasta jotkin mielemme ominaisuudet ovat kehittyneet ratkaisuiksi ihmislajin muinaisten elinolojen asettamiin haasteisiin. Jokin piirre on sopeutuma, koska se on auttanut selviämään ja jatkamaan sukua.

Osa masennusoireista on sopeutumia, tutkijat esittävät. Sopeutumat ovat kuitenkin syntyneet toisenlaisessa oloissa kuin nykyisin.

Stressi käy esimerkistä. Se on kehittynyt palvelemaan meidän selviytymistämme. Stressi virittää elimistön taistele tai pakene -tilaan, joka nostaa suorituskykyä uhkaavassa tilanteessa.

”Stressi on tarkoitettu lyhytaikaiseksi. Nykyään se kroonistuu esimerkiksi deadlinejen tai yksinäisyyden takia ja aiheuttaa ongelmia. Elimistö ei saa viestiä, että vaara on ohi”, Rantala sanoo.

Nykyisten metsästäjäkerääjien elämä muistuttaa yhä oloja, joissa ihmislaji aikanaan kehittyi. Heillä ei masennusta esiinny juuri lainkaan. Heitä ilmeisesti suojelee liikkuvampi ja yhteisöllisempi elämäntapa.

MATALA-AKTIIVINEN tulehdus näyttäisi olevan yksi syistä, jotka tekevät masennuksesta nimenomaan nykyaikaisten länsimaiden sairauden.

Tulehdusta ruokkivat modernit vitsaukset stressi, ylipaino, univaje, yksinäisyys ja liikkumattomuus. Tulehdus taas ruokkii masennusta.

YKSI masennuksen tyypillinen oire on ikävien ajatusten pyörittely mielessä eli ruminaatio. Tällainen murehtiminen on tutkijoiden mukaan niin ikään mielekäs sopeutuma, mutta sekin voi mennä liiallisuuksiin.

”Ruminaation tarkoitus on setviä ongelmaa, joka on aiheuttanut masennuksen, ja auttaa välttämään sitä tulevaisuudessa”, Rantala selittää.

Ajatus murehtimisesta ihmistä palvelevana sopeutumana ei ole vain tapa ymmärtää oireen syntyä. Se myös sanelee, miten sitä pitäisi hoitaa.

Murehtimisen sammuttaminen lääkkeellä voi olla tutkijoiden mukaan vain haitaksi.

”Pitää pystyä selvittämään, minkälaista ruminaatio on. Jos se keskittyy siihen ongelmaan, joka aiheutti masennuksen, potilasta täytyy auttaa ongelman selvittämisessä. Jos se taas keskittyy muuhun, siihen pitää puuttua”, Rantala sanoo.

TUTKIJARYHMÄ toisi masennuksen määritykseen ja hoidon valitsemiseen verikokeet ja muut laboratoriotestit.

Stressihormoni kortisolin ja tulehdusaineiden selvittäminen voisi auttaa tunnistamaan, millaisesta masennuksesta on kyse.

Tulehdusarvot voivat kertoa hyödyllisen murehtimisen tai alakulon kääntymisestä haitalliseksi.

Masennushoitojen teho on tutkimuksissa parantunut, kun samalla on annettu tulehdusta laskevaa lääkettä.

”Toistaiseksi on hoidettu masennuksen oireita. Meidän ideamme on, että hoidetaan sen syitä ja vähennetään alttiutta masennukselle eli matalaaktiivista tulehdusta. Samalla oireet hoituvat”, Rantala sanoo.

Verikokeiden tuloksille ei ole toistaiseksi riittävän yksiselitteisiä tulkintoja. Kun viitearvot täsmentyvät, voi tuloksia käyttää hoidon suunnittelussa.

MASENNUKSEN uusi jaottelu 12:een eri tyyppiin on Karlssonin mukaan perusteltu ehdotus, ei lopullinen totuus.

”Seuraava vaihe on, että sitä testataan käytännön kokeissa.”

Nykyiset hoidot muuttuisivat selvästi. Verikokeiden lisäksi itse masennuksen syyn selvittely korostuisi nykyistä enemmän.

”Masennuksen yksilöllisyys on jäänyt huomiotta. Sairaus voi johtua hyvin monista syistä, ja meidän pitäisi puuttua niihin jollakin tavalla. Kliinisessä työssä niitä ei riittävästi ajatella”, Karlsson sanoo.

Rantalan ja Karlssonin ohella uuden teorian esittäneeseen ryhmään kuuluvat Severi Luoto Aucklandin yliopistosta ja Indrikis Krams Latvian yliopistosta.
 
Mulla on ollut kirkasvalolamppu muutaman vuoden käytössä. Ei se mikään sateentekijä ole, mutta olen huomannut, että minun tekee mieli laittaa lamppu aamuisin päälle. Uskon että siitä on jotain apua, mutta lamppuun liittyy sellainen käytännön ongelma, että ohjeiden mukaan kannattaisi viettää aamulla 30 min melkein nenä kiinni lampussa. Mun aamut on kuitenkin sellaisia, että ehdin istumaan paikallaan 5 min, kun lapioin puuroa naamaan. Käytännössä suositusten mukaista annostusta kirkasvaloa ei pääse kertymään. Pitääkin kokeilla tuota @no-body n niksiä tällä kaamoskaudella.

Kerran lähdin tammikuun alussa työkeikalle päiväntasaajan tuntumaan. Olin todella hämmästynyt siitä miten älyttömän hyvältä tuntui, kun yllättäen saikin ajaa töihin aamuauringon valossa. Inhosin hotellielämää ja inhosin keikkaa, mutta olin todella onnellinen siitä valosta. Aiemmin en ollut täysin tajunnut miten suuri merkitys kaamoksella on fiiliksiin. Kesällä olen aivan pörinöissäni valosta, mutta kaamos hiipii vissiin niin pikkuhiljaa, ettei apaattisuuden lisääntymistä täysin tajua itsekään.
 
Kirkaspanolamppu on itelläkin ollut ostoslistalla mutta ei ole saanut aikaiseksi.
Kuinkahan pitkään tuolla etelän lämmössä&auringossa pitäisi olla että se piristäisi kun mun mielestä kahdella viikolla ei vielä ole mitään vaikutusta?
 
Puoli vuotta? Sehän siinä on paskaa kun tulee takaisin niin tuntuu entistä enemmän mörön perseeltä tämä pimeys.
 
Kirkasvalolamppu muuten on migreeniherkälle aikamoinen helvetinkone, onneksi nyk työpaikassa kukaan ei ole keksinut roudata sellaista kahvihuoneeseen, varmaan siksi että migreenipotilaita on useampia.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom