Eikös kukaan ole sanonut, ettei sitä prodea voi syödä varastoon, koska se kuten kaikki muutkin herkut, ylijäämä varastoituu rasvaksi jenkkkahvaan? Liki 3g prodea per painokilo on melko runsas määrä, eikä naturaalin aineenvaihdunta pysty muuttamaan sitä lihakseksi ihan helposti. Proteiinin saannin optimointi ei ole ihan helppoa, mutta koska prodella on hintansa, sitä on turhaa ahmia liikaa. Miten optimoidaan proteiinin määrä? Ei harmainta aavistusta..
Ihan niin se ei mene (disclaimer: et suoraan väittänytkään) että yli tarpeen menevä proteiini varastoituisi automaattisesti läskiksi. Keho osaa muuntaa ylimääräistä protskua glukoosiksi
glukoneogeneesin avulla.
(Tästä syystä ei protskua pitäisi syödä ylenmäärin jos ketoosilla halutaan olla)
Lyhkäisesti: jos syöt yli kulutuksen, se varastoituu tavalla tai toisella. Oli kyseessä sitten hiilihydraatti, rasva tai proteiini. Ja jos syöt alle kulutuksen, voit laihtua.
Itse sopivan protskumäärän suhteen: jos ateriamäärä ja ateriakokonaisuudet tuntuvat hyviltä..ja protskumäärä ei itsessään IMO ole liikaa vaikka sieltä 3,4g tulisikin. Ylimääräistä kyllä on, reilusti. Säästyy siinä rahaakin kun vähän vähentää.
Omalta kohdaltani jätin jossain vaiheessa palkkarin pois, koska
a) protskua tuli reilusti,
b) käytän intrajuomaa jossa aminoita (hyöty maks marginaalinen, mutta kun maistuu hiilarilitku paremmalta),
c) minulla on yleensä mahdollisuus syödä hyvin pian treenin jälkeen,
d) ruoka maistuu paremmin ilman palkkaria ja
e) saatoin tuolla tavalla ottaa alunperin palkkarin protskuun menneet treenipäivän ekstrakalorit vaikkapa kiinteästä hiilarinlähteestä.