Niin ja mielenkiintoistahan on myös se, että inflaatiota syntyy vaikka keskuspankki ei lisäisi kierrossa olevan rahan määrää lainkaan. Rahan kiertonopeus voi lisääntyä (vaikka jotkut taloustieteen teoriat olettavat, että v on vakio), vakuusarvoja voidaan paisuttaa ja niitä vastaan voidaan ottaa suurempia velkoja, jolla käsittääkseni luodaan tätä "virtuaalirahaa":
Todellinen likviditeetti ei kuitenkaan lisäänny. Tämä on nimenomaan se finanssisektorin luoma harha. Mun mielestä tuossa ylläolevassa kuvaajassa koko termiä ei edes pitäisi käyttää.
Esimerkkinä tilanteesta jossa keskuspankkirahamäärän kasvu ei vaikuta lainkaan inflaatioon on Japanin QE, jossa Japani lisäsi kierrossa olevan keskuspankkirahan määrää reippaasti ja talous jatkoi deflationaarista rataa eikä se siitä inflaatioksi muuttunut vasta kun tämä Yhdysvaltain asuntomarkkinakupla alkoi vaikuttaa myös Japanissa inflaatioon.
Käsittääkseni Japanin osalta se ongelma oli nimenomaan se, että yksityispankit olivat haluttomia luotottamaan jolloin se rahamäärä ei päätynyt sinne reaalitalouteen tavottelemaan niitä tuotteita ja palveluita. Deflaatio jatkui eikä talous elpynyt. Siispä nimitys "Japanin kadonnut vuosikymmen." Yhdysvaltojen lähestymistapa on kuitenkin erilainen, koska julkinen sektori kuluttaa (esim. se American Recovery Act) ja yksityinen sektori ainoastaan pitelee sen liikkeellelaskemia dollarimääräisiä joukkovelkakirjoja käsissään.