Maastopyöräilyä tukeva ohjelma +45 vuotiaalle

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Itse kanssa punttia ja maastopyöräilyä harrastanut yhdessä (pyöräilyä ei tavoitteellisesti), ja suurin haaste on juuri ettei treenit häiritse toisiaan. Jonkinlainen kausitus on varmaan ihan paikallaan, jos esimerkiksi kesällä tykkää pyöräillä paljon. Varsinkin jos on tiedossa jotain haastavia reittejä, niin olis syytä olla hyvin palautunut, ettei mokaile uupumuksen vuoksi.

Salilla suosittelen ehdottomasti niitä kyykkyä ja mavea, mutta niiden lisäksi on paljon muita hyviä liikkeitä. Ylipäätään tasapuolista ja järkevää voimatreeniä koko kropalle, mihin netistä löytyy paljon tietoa.
Maastopyöräily on paljon kivempaa kun on kunnon voimareservi.
 
En nyt tarkoita että kaikki PT:t olisi melkoisen pihalla kestävyysvalmennuksesta, eikä tässä kait varsinaisesti siitä olekaan kysymys, mutta jos tarkoitus on yhdistää kuitenkin voimatreeni ja kestävyysharjoittelu kuntoilumielessä, niin kannattaa valita se PT aika kriittisellä silmällä.
...
Tosin jos liikkuu omaksi iloksi, niin eipä sillä taida olla juuri väliä, onko reeniohjelma optimaalinen, vaan sillä sen sijaan on, että liikkuminen on hauskaa.
Minä en ymmärrä tätä ajattelua, ettei PT osaisi kokonaisvaltaisesti kehittää asiakkaalle täydellistä treeniohjelmaa. On sen fokus sitten voiman, kestävyyden tai molempien hankinnassa. Ainakin mulle on pt-kouluttajana ja tiedän kolleegoistani, ettei meillä valmistu yhtäkään valmentajaa jotka olisivat vain salitreenin osaajia. Aivan perusasioita. Vähän sama kuin jostain talonrakennuskoulusta valmistuisi talonrakentajia jotka osaavat naulata vain yhdenlaisella vasaralla tai eivät osaa ruuvailla kuin ovia paikalleen. Höpöhöpö siis sanon minä, ne ovat kuitenkin ammattilaisia, joten kyllä perus pakkislaisen pitäisi se kestää että perus pt tietää treenaamisesta paljon enemmän kuin kirjoittelija.

Siitä täysin samaa mieltä, että treenaamisen pitää olla sopivalla tavalla hauskaa. Jos mietitään elämänkaaren näkökulmasta asiaa niin aika paljon todennäköisempää on saavuttaa tuloksia tavalla jonka tekeminen on tarpeeksi mielekästä. Hyvä valmentaja osaa erilaisten treenien vaihtoehdoista löytää ne sopivat, ja hyvän ihmistuntemuksen kautta tunnistaa sen mitä asiakas haluaa ja tarvitsee tavoitteidensa kannalta.
 
Ehkä tää käsitys tulee siitä että monella kosketus pt:hen on jonku salin tarjoama palvelu tai kampanja ja näissä keisseissä pt on monesti ymmärrettävästi aika kuntosali orientoitunut.

Ja eihän kestävyys puolella ole personal trainereita. Niitä sanotaan siellä valmentajiksi :D
 
Mitäpä jos kirjoittaja on harrastanut kilpaurheilua melkopitkään ja harrastuksena on valmennuskirjallisuuden lukeminen? PT tutkinnon suorittaneita on niin kirjavia tasoltaan, etten usko läheskään kaikkien olevan päteviä valmentajia kestävyysurheilijoiden voimavalmentajiksi tai saati valmentajiksi.
 
Piti katsoa miten pitkiä lähijaksoja noissa pt-koulutuksissa on, ja nopsaan näytti olevan noin 15 pvä, ainakin niissä kahdessa, joista näki kurssipäivät selvästi. Tämän jälkeen onkin turha sanoa, että varmasti osaavat valmentaa. Pohjalla pitää olla mahdollisesti 4 päivän Basic kurssi käytynä.

Personal trainereiden joukossa on varmasti hyviä, mutta kannattaa olla tarkkana ja mielelläni olisi hyvä olla referenssiasiakkaita tiedossa.

Talonrakentaja vertaus oli kökkö. Olisit ottanut esiin vaikka korjausrakentamisen 1900-luvun alun taloon, niin en taas ottaisi ketä tahansa taloani korjaamaan.
 
Sulla on siis @MikaelIF jokin henkilökohtainen trauma takana tässä asiassa, jonka perusteella haluat lähtökohtaisesti lytätä jokaisen PT:n? Vähän kuin sanoisi kaikkia naisia huoriksi koska et itse saanut ihastuksesi kohteelta? Kysyn sulta, kuinka monta pt:tä tunnet itse ja onko näiden tuntemiesi ihmisten osaamisessa puutteita jollain treenaamisen osa-alueella? Minä tunnen aika pirun monta ja tiedän henkilökohtaisesti että kaikki minun suosituksillani hyvinvoinnin alalle lähteneet Ammattilaiset ovat juuri tuota isolla etukirjaimella.

Olen täysin samaa mieltä kanssasi siitä, että on näitä kirjekurssilla-pt:ksi -koulutuksia, ja koska ala on melkoinen villilänsi ympäri Suomenmaata, niin joukkoon mahtuu marginaalinen porukka joka ei osaa työtänsä vaikka niin mainostavatkin. Mutta kyse on aika pienestä joukosta, kyllä valtaosa omavalmentajista on täysin pätevää porukkaa tekemään treeniohjelman kenelle tahans, koska ovat ammattilaisia tunnistamaan asiakkaan tarpeet ja siten kehittämään täydellisen ohjelman tavoitteiden saavuttamiseen.
 
En lyttää kaikkia, mutta korostan että kannattaa ottaa selvää onko tietoa vai ei. Mielestäni liikunnan ammattilaisia tulee Jyväskylästä, liikuntatieteellisestä. Myös erilaisista liikunnanohjaajakoulutuksista voi tulla ammattilaisia, mutta muutaman päivän kursseilta ei niinkään varmasti. Se olisi vähän sama kun sanoisin itseäni eräoppaaksi, kun olen käynyt erään järjestön eräopaskurssin noin 20 päivää ja lisäksi muutamia asiaa liippaavia eräensiapu ym. kursseja.

Voit mennä vaikka salikomediaa säikeesen lukemaan joitakin kokemuksia trainereista. Itse olen seurannut paria traineria sivusta ja toista en ottaisi edes salille neuvomaan ja toisen voisin ottaa ehkä salille opastajaksi. En kuitenkaan saisi hiihdon, suunnistuksen tai pyöräilyn valmentamiseen häneltäkään mitään mitä en olisi jo saanut satojen tuntien keskusteluista omien valmentajien, maajoukkueurheilijoiden ja muiden valmentajien kanssa. Jos noilla lyhyt kyrsseilla on 16 tuntia kestävyysvalmennusta käsittelevää opetusta, niin se vastaa kutakuinkin matalinto, urheilevien lapsien vanhemmille suunnattua hiihtovalmennuskurssia. Viikonloppu perusteita ja kotiin.

Mutta omasta puolestani voit pitää haaveesi siitä, että liki kaikki lyhytkurssin käyneet ovat ammattilaisia isolla aalla, en tule jakamaan tätä mielipidettä. Joukossa on varmasti hyviä, mutta sattumalta luen juuri taas pyöräilyn voimavalmennuskirjaa ja siellä ei ihan yhtä ruusuista kuvaa anneta valmentajan valinnasta. Siellä painotetaan, yliopistokoulutusta, referenssien kysymistä valmentajalta, ym. Kirja on jenkkiläinen ja kyllä vaikuttaa melko tutulta puhe siitä että nykyinen fitnes buumi on saanut alalle niitä, joita kiinnostaa lähinnä tienata, ei niinkään olla hyvä valmentaja.

Painotan vielä, että mielestäni kannattaa ottaa sellainen valmentaja jolla on paljon kokemusta kestävyyslajien voimavalmennuksesta, ei ketä tahansa voimavalmentajaa. Jos tämä on mielestäsi trauma, niin sille en sitten voi mitään. Asiakkaan kannattaa olla vaativa ja varmistaa että saa sitä mitä tarvitsee.
 
Viikko takana ja hyvinhän sitä viikkoon sai yhdistettyä maastopyöräilyn ja salin. Toki painot vielä haussa niin pystyi ottamaan näin paljon harjoitteita, kun löytyy painot joilla sarjat vielä menee niin ei ehkä noin tiivistä viikkoa pysty tekemään.


Ensimmäinen viikko uudella lyhyellä ohjelmalla takana, tässä vielä aamuinen harjoitus käppyränä - sopivan lyhyt itselle :)
 
En lyttää kaikkia, mutta korostan että kannattaa ottaa selvää onko tietoa vai ei. Mielestäni liikunnan ammattilaisia tulee Jyväskylästä, liikuntatieteellisestä.


...


Mutta omasta puolestani voit pitää haaveesi siitä, että liki kaikki lyhytkurssin käyneet ovat ammattilaisia isolla aalla, en tule jakamaan tätä mielipidettä.
Mitä on MikkeIF:lle kuulunut, onko treenit sujuneet?

Kiva että arvostat liikuntatieteellistä noin korkealle. Sopiiko kysyä, mihin arvostuksesi pohjautuu? Ja mikä ongelma sulla on myöntää, että lyhytkurssin käyneet voi olla täysin päteviä ammattilaisia?
 
No tulihan sinne se voi olla, jota kaipasinkin. Olet varmaan huomannut, että ammattivalmentajienkin välillä on eroja ammattitaidossa. Osa lyhytkurssin käyneistä on varmasti jokseenkin ammattitaitoisia, mutta siinäkin vaikuttaa hyvin paljon henkilön tausta ja tietysti itse henkilökin.

Olisi kiva tietää mille organisaatiolle Oldtime kouluttaa, kun realismi tuntuu menevän aika syvälle ihon alle.

Edit. Eihän siinä pitäisi olla mitään pelättävää, jos asiakas vähän selvittää aikaisemmilta asiakkailta pt:n tasosta. Hyville riittänee aina töitä ja huonolle ei ehkä ihan yhtä hyvin, eikä samalla hinnalla.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Tervehdys taas arvon foorumilaiset,

Nyt on pari kuukautta menty perusohjelmalla jotta hiukan päästy tutuiksi homman kanssa.

3 kertaa viikkoon käyty ja ohjelmana toiminut:
kyykky 4x6, alasoutu 3x8, vinopenkki 3x8, ojentajat 3x8
prässi 4x6, kulmasoutu 3x8, negatiivinen penkki 3x8, vatsat 3x10
mave 4x6, leuat 3x8, penkki 3x8, hauis 3x8

Painoina sellaiset, että menee puhtaasti sarjat, jonka jälkeen seuraavaan kertaan korotettu.

Nyt olisi tarkoitus muuttaa ohjelmaa seuraavien kuukausien ajaksi ja pari eri variaatiota tulee mieleen:
1) pyramidina, eli toistot 12/10/8 jossa painot nousisi aina seuraavaan sarjaan
2) hiukan pidemmät toistot, eli 3x10-12 ilman painojen nostoa toistojen välillä (toki jos puhtaasti niin sitten seuraavaan kertaan enemmän)

Ohjelmaa myös hiukan miettinyt, eli kun tässä maastossa tulee poljettua se 2-3 kertaa viikko 1-3h kerralla niin jalkoja en hirveästi rääkkää, eli joko jatkan tuolla "koko kroppa kerralla" tai sitten ryhmitän 3-jakoiseksi.

Mitä mieltä tästä?

Toimisiko 1) tai 2) vaihtoehto yhtä hyvin sekä "koko kroppa kerralla" vai olisiko etuja jos tekisi 3-jakoisen?

Sen verran vielä, että itselle tuo nykyinen ohjelma on sopivan mittainen, salilla menee alkulämmittelyn ja loppuvenyttelyn kanssa n. 40 min mikä on ihan yes eli ei ole tarkoitus ottaa 10 liikettä/kerta vaan keskittyä perusliikkeisiin (toki noita ojentaja/hauis/vatsat pidän mukana hiukan hifistelynä :) )
 
No tulihan sinne se voi olla, jota kaipasinkin. Olet varmaan huomannut, että ammattivalmentajienkin välillä on eroja ammattitaidossa. Osa lyhytkurssin käyneistä on varmasti jokseenkin ammattitaitoisia, mutta siinäkin vaikuttaa hyvin paljon henkilön tausta ja tietysti itse henkilökin.
Nonniin en ihan ymmärtänyt mitä halusit sanoa tuossa alussa.

Eli valmentajan ammattitaitoon vaikuttaa mielestäsi tämän tausta ja sitten itse tämän henkilö itse ihmisenä. Ok, kiitos tästä tiedosta. Mitä tulee tuohon koulutukseen ammattitaidon perustana, niin palaan aiemmin esittämääsi arvostukseen liikuntatieteellistä kohtaan. En tiedä kuinka paljon ymmärrät ko. tiedekunnan koulutusohjelmista, mutta paljon teoriaa ja käytäntöä siellä on. Paljon on tehty sen eteen töitä, että nämä vastaisivat todellisen työelämän haasteisiin. Tekemistä vielä riittää, ja liikunnanopiskelijoissa on se "vika" että tuntevat harvinaisen selvästi oman tietotaitonsa puutteet, "mitä enemmän tiedän, sitä paremmin ymmärrän sen mitä en tiedä". Se ei vain valitettavasti kuulu yliopistomaailmaan, mutta koulutusohjelma kaipaisi oman osaamisen markkinoinnin kurssin. LitK, LitM tutkinnoilla ei itsessään saa töitä vaan työt pitää osin myös itse luoda. Esim. koulutusfirmojen muodossa, vink vink. Itsensä tunteva ulospäin suuntautunut liikuntaneuvoja osaa markkinoida itsensä paljon paremmin ulospäin kuin kirjaviisas liikuntatieteilijä. Jokaiselle onneksi löytyy pikku avustuksella se myyntipersoona ja töitä. Mitä tulee palkkaukseen niin jokainen työntekijä ja työnantaja sen keskenään sopivat, ja hintahan on sopiva kun siitä kumpikin ovat samaa mieltä.

Mutta eiköhän mikke tämä asiamme ole tällä erää sitten käsitelty. Sulla ei oikein ole halua keskustella asiasta, vaan väkisin tahdot löytää jotain muuta mihin keskittyä. Kiitos tästä, opin ansiostasi paljon. Mukavaa kesänodotusta ja treenejä.
 
Vastaan nyt tähän vielä lainauksella OMASTA kirjoituksestasi 10.7.2015, joka on kutakuinkin sama, mistä otit ilmeisesti itseesi tässä säikeessä. "Älä maksa turhasta ja jätä homma kesken jos sinulle tulee jollain tapaa outo tunne valmentajan ammattitaidosta tai jos teillä ei yksinkertaisesti kemiat kohtaa. Hyvästä trainerista kannattaa maksaa."

Jos et löydä tässä ristiriitaa omien kirjoitustesi suhteen, niin olkaa hyvä, en aio jatkaa enempää. Alla toinen :)

25.8.-15 "Selvitä personal trainer -ehdokkaasi taustoja mahdollisimman laajasti. Muista että sinulla on valta valita. Personal trainerius on kuin villi länsi, koska ammattinimike on suojaamaton koulutusten suhteen."
 
Viimeksi muokattu:
Tervehdys taas - 4 kuukautta aloituksesta ja kyselisin hiukan mielipidettä uudesta ohjelmasta.

Aloitin ohjelmalla 1 jota tehtiin 6 viikkoa, viikon tauko ja sitten ohjelmalla 2 jossa oli välissä parin viikon tauko, kaikkiaan 7 viikkoa. Molempia tehtiin 3x viikko, ei peräkkäisiä päiviä. Jalkapäivän yleensä otin hiukan kevyemmin jotta pyöräilykin sujuisi (toki silti raskas). Sama paino koko sarjan ajan, lisää painoja seuraavaan treeniin jos meni koko sarja puhtaasti.

Ohjelma 1 - ensimmäinen liike 4x6 ja loput 3x8, kesto 6 viikkoa
päivä 1: kyykky / alasoutu / penkki / ojentajat
päivä 2: prässi / kulmasoutu / vinopenkki / vatsat
päivä 3: maastaveto / leuat / penkki / hauis

Ohjelma 2 - ensimmäinen liike 4x6, loput 3x10, kesto 7 viikkoa
päivä 1: kyykky / prässi / takareidet / vatsat
päivä 2: maastaveto / leuat / alasoutu / hauis
päivä 3: penkki / peck-deck / dippi / ojentajat

Nyt olisi tarkoitus ottaa käyttöön 3 sarjaa / liike mutta kasvavilla painoilla, tyyliin 12x60%, 10x80% ja 6-8x90% (ehkä ei juuri noilla prosenteilla mutta tajuat idean :) ).
päivä 1: kyykky / prässi / takareidet / pohkeet / vatsat
päivä 2: maastaveto / leuat / yhden käden kulmasoutu / hauiskääntö / vasarakääntö
päivä 3: penkki / vinopenkki käsipainoilla / pystypunnerrus / vipunostot sivulle / ojentajat

Tarkoitus ottaa sama kaava, eli painoja nostetaan kun setti menee puhtaasti, joka 4. viikko kevyemmin ja tehdään nyt 12 viikkoa jolloin saisi 3 "sykliä" tuota.

Kysymyksiä:
a) kannattaisiko ottaa ensimmäinen liike silti 4x6 eli enemmän voimapainotteisesti?
b) kannattaisiko päivä 2 toinen hauis vaihtaa vaikka takaolkapääliikeeksi
 
Aloitan suunnitelman mukaan tällä mutta vasta loman jälkeen niin pääsee sitten kunnolla tekemään 3x viikkoon:
päivä 1: kyykky / prässi / takareidet / pohkeet / vatsat
päivä 2: maastaveto / leuat / yhden käden kulmasoutu / hauiskääntö / vasarakääntö
päivä 3: penkki / vinopenkki käsipainoilla / pystypunnerrus / vipunostot sivulle / ojentajat

Kaikki samalla kaavalla, toistot 12/10/8 sarjassa nousevilla painoilla. Ehkäistään vähän vammojakin kun tuli joku aika sitten tekniikkavirhe mavessa ja selkä hiukan kiitti siitä kun painot koko sarjan samat niin lämmittelyä tarvii erikseen ja tuo 12/10/8 mahdollistaa kevyemmän lämmittelyn.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom