Maailmankatsomusthread (uskontokeskustelut kaikki tänne)

Niin? Mutaatiokaan ei lisää geneettistä informaatiota (tai sellaista mutaatiota ei ole havaittu) esim mäyräkoiran jalat ovat jalostettu mutaatio. Se on virheellinen rakenne, terveydelle haitallinen. Ei ne säteilyttämällä jalostetut kasvitkaan luonnossa pärjää

Mutaatiot OVAT geneettistä informaatiota, niitä tapahtuu koko ajan. Ne ovat pääosin äärimmäisen pieniä DNA:n koodin muutoksia, sinunkaan kaikki geenisi eivät ole prikulleen samat kuin isälläsi tai äidilläsi.
Se että sammutetaan jonkin kokonaisen geenin ekspressio että vaikkapa saadaan mäyräkoiran jalat jäämään lyhyemmiksi on varsin kyseenalaista jalostusta, se ei ole evoluution perusta vaan geenien ja niiden yhteistoiminnan mukautuminen ympäristöön sopivaksi on evoluution perusta.
Otat aivan epärelevantteja pöljiä esimerkkejä mitä ilmeisesti jossain Jeesus-kurssilla opetetaan mukamas kumoamaan koko länsimainen tiede, ettei Jeesus-kurssin Nooan arkit sun muut lapsellisuudet tuntuisi niin pöljiltä. Pahasti ovat päässeet pääsi sisään.
 
Viimeksi muokattu:
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kun lähdetään tarkastelemaan lajin genetiikkaa ja mahdollisia perinnöllisiä sairauksia, niin on syytä pitää mielessä se pullonkaula, johon moni nykyisinkin vielä elossa oleva laji on ajautunut. Sekä ympäristötekijät että ihminen ravintoketjun huipulla ovat ajaneet monet lajit ahtaalle, jolloin populaatioista on tullut äärimmäisen pieniä eikä laji enää pysty selviytymään, kun lisääntymisen mahdollisuus on oikeastaan enää ainoastaan sisarusten välillä mahdollista käytännössä. Mutta tällöin geeniperimästä tulee köyhää, jolloin myös perinnölliset sairaudet pääsevät valtaamaan alaa. Tästä syystä johtuen gepardi on sukupuuton partaalla ja esimerkiksi Zairenleveähuulisarvikuono tullee sukupuutto kohtaamaan melko pian, koska jäljellä on enää tiettävästi kaksi naaraspuolista yksilöä (https://yle.fi/uutiset/3-10124108). Mikäli pussihukat olisivat kuolleet muutoinkin sukupuuttoon metsästyksestä huolimatta, niin se olisi mitä todennäköisimmin johtunut siitä, että populaatio oli käynyt jo aivan liian pieneksi. Ja tästä kiva aasinsilta siihen, että raamatun mukaan kuvitellaan koko ihmiskunnan olevan peräisin 2 yksilöstä.
Noniin, nyt päästiin hyvien kysymysten äärelle.

Ihan ensinnäkin täytyy muistaa se pullonkaula josta väitetty evoluutio on lähtenyt - yksi ainut elävä solu lämpimässä lammikossa!

Toiseksi, pitää kysyä miksi sisäsiittoisuus sitten on vaarallista?

Se on vaarallista siitä syystä että mutaatiot periytyvät! Ihmislaji saa joka sukupolvessa sata uutta sairautta. Koska kaikkien sukujen geeneissä ei ole kaikkia samoja virheitä, sisäsiittoisuutta välttämällä vältetään/hidastetaan mutaatioiden periytymistä. (vältetään/hidastetaan evoluution mekanismia) Kun ajassa mennään taaksepäin perinnöllisten sairauksien määrä vähenee -> tarpeeksi kauas kun mennään, oli geeniperimä täydellinen ja virheetön. Tällöin sisäsiitoisuudessa ei ole mitään ongelmaa! Tämän jälkeen kun eliömaailma on sitten lähtenyt rappeutumaan, on sisäsiittoisuudesta tullut yhä haitallisempaa.

Väitetyn evoluution mekanismihan on nimenomaan mutaatiot ja evoluutio (oikeasti sukupuutto) onkin nopeimmillaan juuri sisäsiittoisissa ja säteilytetyissä olosuhteissa.

Otit itse gepardiesimerkin joka on hyvä!

Gepardi on luonnonvalinnan paineessa erikoistunut juoksemaan. Se on karsinut muut ominaisuudet pois. Nyt se on sukupuuton partaalla koska sen perimä on niin köyhää eikä se enää pääse mutaatioidenkaan kautta takaisin alkukissaan vaan mutaatiot tuhoavat sen rappeutuneen elimistön entisestään.

Nimimerkki no body varmasti säteilyttäisi gepardit jotta uutta informaatiota pääsisi nopeammin syntymään ;-)

Susista voi jalostaa vaikka bulldoggeja mutta ei bulldogeista voi jalostaa susia koska informaatiota on tuhoutunut

Ja maltsun kanssa olen aivan samaa mieltä eläinten mutaatiojalostuksen epäeettisyydestä
 
Viimeksi muokattu:
Olet taas hieman pihalla. Perinnöllisten sairauksien geenien määrä on suhtkoht vakio kaikilla ihmisillä ja kansoilla. Ei ole mitään lajia jolla olisi ollut "täydellinen geeniperimä". Sisäsiittoisuudesta tulee ongelma sen takia, että SAMAT geenivirheet tulevat sekä isältä ja äidiltä jälkeläiselle. Pahoja geenivirheitä kantavat geenit pystyvät säilymään koska ne eivät aiheuta yksinään sairauksia, sitten kun samanlainen geeni tulee sekä isältä että äidiltä se aiheuttaa sairauden.

Puhut niin kuin olisi täydellisestä geeniperimästä alaspäin rappeutunut ihmiskunta, mutta unohdat samalla että urheilussa lyödään jatkuvasti uusia maailmanennätyksiä, olemme viisastuneet ja vaurastuneet äärimmäisen paljon asettaneet aivan mielettömän kovan tason yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen, palveluihin, lisäksi tekniikan ja tieteen saavutukset DNA:n ja perimän selvittämisestä avaruusraketteihin ovat aivan huikeita.

Elämä ei ole lähtenyt yhdestä solusta lammikossa vaan RNA:n kaltaisten molekyylien muodostuminen on edesauttanut samanlaisten molekyylien muodostusta. Tästä on mennyt hyvin pitkä aika varsinaisten bakteerien muodostumiseen, joka äärimmäisen monimutkainen toiminnan ja rakenteen kombinaatio verrattuna elämän alkuun. Ja se alku on oikeastaan ollut vain kemiaa, missä kohden sitten jotain itsensä kaltaisten molekyylien muodostumista edesauttavaa tomintaa/rakennetta voi pitää elämänä on makuasia.
 
Vai olisiko sinun mielestäsi tässä kohdin liskosta pitänyt tulla kotka, jotta evoluution oltaisin voitu todeta tapahtuneen?
Evoluutiota voidaan todeta tapahtuneen silloin kun geneettisen informaation määrä trendinomaisesti lisääntyy populaation sisällä

Ja esimerkiksi liskosta ei voi tulla kotkaa koska siipien kehittyminen on täysin evoluution mekanismin ulkopuolella. Jopa yksi ainut sulka on evoluution mekanismille liikaa, puhumattakaan siitä että linnun läpivirtauskeuhkot eivät voi kehittyä liskon keuhkoista ellei se lisko pidätä hengitystään niin kauan että sattumanvaraiset mutaatiot ovat muuttaneet keuhkojen mekanismia kokonaan
 
Olet taas hieman pihalla. Perinnöllisten sairauksien geenien määrä on suhtkoht vakio kaikilla ihmisillä ja kansoilla. Ei ole mitään lajia jolla olisi ollut "täydellinen geeniperimä". Sisäsiittoisuudesta tulee ongelma sen takia, että SAMAT geenivirheet tulevat sekä isältä ja äidiltä jälkeläiselle. Pahoja geenivirheitä kantavat geenit pystyvät säilymään koska ne eivät aiheuta yksinään sairauksia, sitten kun samanlainen geeni tulee sekä isältä että äidiltä se aiheuttaa sairauden.
Mikähän tässä oli argumentti kirjoittamaani vastaan?
Edit. Onhan tossa väite: Ei ole mitään lajia jolla olisi ollut "täydellinen geeniperimä". Mutta sekin on pelkkä perusteeton väite
Puhut niin kuin olisi täydellisestä geeniperimästä alaspäin rappeutunut ihmiskunta, mutta unohdat samalla että urheilussa lyödään jatkuvasti uusia maailmanennätyksiä, olemme viisastuneet ja vaurastuneet äärimmäisen paljon asettaneet aivan mielettömän kovan tason yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen, palveluihin, lisäksi tekniikan ja tieteen saavutukset DNA:n ja perimän selvittämisestä avaruusraketteihin ovat aivan huikeita
Juu, moiseen ei mutanttiapinat pysty. Ihmisen perimä rappeutuu riippumatta siitä että lääketieteen, teknologian ja elintason kehitys mahdollistaa kovemmat urheilusuoritukset yms
 
Viimeksi muokattu:
Mikähän tässä oli argumentti kirjoittamaani vastaan?

Juu, moiseen ei mutanttiapinat pysty. Ihmisen perimä rappeutuu riippumatta siitä että lääketieteen, teknologian ja elintason kehitys mahdollistaa kovemmat urheilusuoritukset yms

Väitit että sairaudet vähenevät taaksepäin mennessä, näin ei ole. Myös toisesta päästä katoaa kun toiseen päähän tulee lisää.

Lähtökohtaisesti DNA ei rappeudu sukupolvesta toiseen. Luonnonvalinnan paineet ovat toki hieman helpottaneet tekniikan ja lääketieteen ansiosta. Mutta kuvailusi jotenkin täydellisestä alaspäin rappeutuvaan DNA:han on väärä.

Emme ole apinoita vaikka olemme samasta evoluution linjasta, emme ole myöskään kaloja tai yksisoluisia. Apina-angstisi johtuu ainoastaan ahdasmielisistä uskontokäsityksistä, joita ei voi järkevästi sopeuttaa moderniin ymmärrykseen asioista.
 
Toi on mitä objektiivisin määritelmä. Perimä nimenomaan rappeutuu ja informaatio tuhoutuu ihan niinkuin pussihukilla ja gepardeillakin

Ihminen tappoi pussihukat sukupuuttoon, ne olivat saavuttaneet aivan ainutlaatuisia ominaisuuksia pussieläimiksi. Ei niiden perimässä ollut mitään vikaa. Gepardeilla on sisäsiittoisuutta, kaikille eläimille tuppaa käymään näin kun populaatiot supistuvat liian pieniksi. Tässäkin pääsyyyllinen ihminen elinympäristöjen tuhoamisen ja suoran tappamisen kautta.
 
Ei ne säteilyttämällä jalostetut kasvitkaan luonnossa pärjää
Öö... Ei niiden olekaan tarkoitus pärjätä luonnossa. Niiden valinta ei perustu siihen, että ne pärjäisivät itsenäisesti. Niiden valinta perustuu siihen, että niillä on ihmiselle hyödyllisiä ominaisuuksia. Ihminen huolehtii niiden lisääntymisestä. Esim. monien viljakasvien osalta. Ihmiselle on hyödyllistä, että niiden siemenet pysyvät kiinni liian pitkään - jos kiinni pysymistä verrataan luonnossa pärjäämiseen. Ihmisen on silloin helpompi kerätä kypsät siemenet (= puida vilja) ja ihminen huolehtiin siitä, että siemenet päätyvät taas maahan (= kylvö). Monet nykyiset viljakasvit kuolisivat sukupuuttoon ilman ihmistä...
 
Viimeksi muokattu:
Niillä historian jättiläisilläkään ei ole jumalan olemassaoloon kovin paljoa annettavaa.

Siinä mielessä ei varmasti olekaan, että ihmisen pähkäily saisi Jumalan olemaan tai olemaan olematta.
Siinä mielessä on paljonkin annettavaa, että tämän keskustelun aihepiiriin liittyviä kysymyksiä on pohdittu historian saatossa paljon ja todella viisaiden miesten toimesta.
Jos haluaa lisätä omaa tietämystään niin kannattaa perehtyä aiheesta käytyyn keskusteluun. Minusta tuntuu, että monella on sellainen uskomus, että on itse keksinyt omat ajatuksensa.
Väitän että näin ei ole vaan suurimmaksi osaksi ajatukset on opittu jostain ulkoapäin. Suurin osa siitä mitä tässä keskustelussa jauhetaan on vain kaikuja siitä mitä aiheesta on historian saatossa puhuttu.

Esim. pahan ongelmaan liittyvään keskusteluun voi lähteä perehtymään vaikka seuraavasta artikkelista: https://plato.stanford.edu/entries/evil/


Koko tämä kaikkivaltias jumala ja vapaa tahto ovat hyvin paradoksaalinen asia. Mitä vapaan tahdon antamista on se, että uhkailee samaan hengenvetoon rangaistuksella ja tarjoaa palkintoa. Sehän on juuri tahdon manipulointia. Taas asia, joka ei voisi mennä missään muussa yhteydessä läpi. Olisi hyvin koomista, jos raiskaaja väittäisi seksiä harrastetun vapaaehtoisesti - sen jälkeen, kun hän ensin oli uhannut tappaa tai hakata uhrin. Jos mainostetaan vapaata tahtoa, niin annetaan sitten oikeasti vapaus tehdä valintoja.

Ylipäätään... Jos ihmisellä on vapaa tahto tehdä päätöksiä täysin vapaasti, niin voiko esim. jumala tietää asioita etukäteen. Jos ei voi ja jos ei voi vaikuuttaa asioihin (ihmisen vapaa tahto), niin voiko hän olla kaikkivaltias.

Ilmeisesti ymmärrämme käsitteen vapaa tahto eri tavalla. Käytän sitä siinä merkityksessä, että ihmisellä on mahdollisuus tehdä epädeterministisiä liikkeitä. Kyse on siis Newtonin lakeja rikkova ilmiö, jossa ihminen poikkeuttaa oman massansa ennaltamäärätyltä radalta, johon liikemääränsäilymislain mukaiset ulkoiset voimat ovat sen asettaneet.
Näin ollen uhkailu ja lahjonta on tarpeen ainoastaan silloin jos ihminen voi tehdä vapaita valintoja. Muuten ihminen tekisi automaattisesti ennaltamäärätyllä tavalla.

Vapaan tahdon oletuksella Jumalan suhde ihmiseen olisi samantapainen kuin jääkiekkofanin suhde jääkiekko-otteluun. Pelaajien täytyy pelata epädeterministisesti, että ottelussa on järkeä. Toisaalta peliin täytyy luoda säännöt, jotka rajoittavat pelaajien valintamahdollisuuksia. Muuten ottelussa ei taaskaan olisi järkeä katsojan kannalta. Sääntöjen rikkomisesta pitää rangaista ja hyvästä pelaamisesta täytyy palkita, jotta pelaajien motivaatio suuntautuisi pelin kannalta mielekkäästi.

Kaikkivaltius on nähdäkseni hieman termeillä kikkailua, mutta muutama ajatus siitä. Jos ajatellaan että ihmisellä on rajallinen määrä vaihtoehtoja, joista valita on Jumalan mahdollista nähdä kaikki potentiaaliset universumit, joita kustakin valinnasta seuraa. Ihmisen vapaasta tahdosta seuraisi kuitenkin se, ettei Jumala voi päättää mikä potentiaalisista universumeista aktualisoituu vaan tähän vaikuttaa ihminen itse. Tässä mielessä Jumala ei siis olisi kaikkivaltias. Toisaalta jos Jumalalla on mahdollisuus tuhota universumi ja luoda se uudestaan niin tämä täyttäisi nähdäkseni kakkivaltiuden kriteerit. Etenkin jos ajatellaan, että luomisessa Jumala vapaasti asettaa ne reunaehdot ts. fysiikan lait, joiden varaan universumi rakentuu. Silloin Jumala olisi alussa itse asettanut omat rajoitteensa, jotka pätevät siitä eteenpäin hänen mahdollisuuksinsa vaikuttaa ajallisessa elämässä. Nähdäkseni universumissa on nimittäin pakko olla tietty jatkuvuus, että sen voidaan katsoa olevan olemassa. Näin ollen vaikka Jumalalla olisi mahti muuttaa mitä vaan täysin mielivaltaisesti niin tällainen muutos aiheuttasi aiemmin luodun romahtamisen ja jos Jumala haluaa, että aika jatkuu niin hän ei halua peukaloida universumia siten, että se romahtaisi.

Yllättävää muuten ettei kukaan puuttunut vapaan tahdon olemassaoloon, koska se on yhtälailla myyttinen ilmiö kuin Jumalakin. Nykytiede ei tunne vapaata tahtoa vaan päinvastoin kaikki viittaa siihen, että ihminen liikkuu deterministisesti kuten muutkin universumin massat. Monet ihmiset kuitenkin uskovat omaavansa vapaan tahdon, koska heistä tuntuu siltä, että tekevät päätöksiä omista liikkeistään. Tämä on yksi niistä paradokseista, jotka usein sisältyvät ns. tieteelliseen maailmankuvaan, joka ei sisällä mitään uskomuksia. Varsinkin politiikan kentällä paradoksi tulee räikeästi esille sellaisten tyyppien puheenvuoroissa, jotka toisaalta hehkuttavat kovien tieteiden auktoriteettiä ja toisaalta moittivat huono-osaisia ihmisiä siitä, että ovat omilla valinnoillaan saaneet aikaan köyhän elämänsä.
 
Pussihukkien perimässä oli aivan jäätävästi vikaa, Melbournen yliopiston tutkijat selvittivät, pistin oikeen linkin. Tää menee samojen asioiden jankkaamiseksi. Perimän rappeutuminen perustuu juuri siihen mitä olen aiemmin kirjoittanut haitallisten mutaatioiden ylivoimasta. Nyt tuntuu porukoilla välähtäneen mitä tarkoitan. Jos evoluution määritelmäksi ei kelpaa informaation trendinomainen lisääntyminen, en jaksa keskustella. Voittehan te kerta toisensa jälkeen kutsua luonnonvalinnan suosimia surkastumia evoluutioksi (kyllä sitä oikeat tutkijatkin tekee) mutta surkastuminen ei selitä lajien syntyä.
 
Taas olet väärässä/ymmärrät/tulkitset väärin tahallaan:

Pussihukka eli alun perin Australiassa jo kauan ennen ihmisiä. Kun ihmismäärä vähitellen kasvoi, joutuivat pussihukat etsimään itselleen uutta elintilaa Tasmaniasta, Australialle kuuluvalta saarelta. Osasyynä pussihukkien siirtymiseen Tasmaniaan olivat myös dingot, jotka saapuivat Australiaan noin 3 500-4000 vuotta sitten.
Jotain viitteitä on omituisesta perimästä, sekin ajoittuu ihmisen saapumisen kanssa yksiin Australiaan. Laji on ollut täysin elinvoimainen ja hyvin sopeutunut Australian olosuhteisiin, ei todellakaan olisi kuollut sukupuuttoon ilman ihmisen toimintaa.

Kuten aiemmin sanoin, ihmisen vaikutuksesta monien lajien levinneisyys on pirstaloitunutt ja kaventunut ja lukumäärä tullut hyvin pieneksi ihmisen toiminnan seurauksena. TÄMÄ johtaa sisäsiittoisuuteen ja perimän heikkenemiseen. Lähtökohtaisesti pussihukilla ei ollut liian huono perimä, ihminen ajoi ne ahtaalle ja lopulta sukupuuttoon, loppuvaiheessa perimä huononi tämän johdosta.

Evoluutiota ja sopeutumista uusiin oloihin tapahtuu koko ajan, kutsut sitä "surkastuimiseksi" ja sillä sitten voidaan pyyhkiä kaikki fossiiliaineisto, DNA-tutkimus, vissiin geologia, maailmanhistoria ja kaikki ja totuus onkin yksi kirja ja Nooan arkki.
Ei tää nyt vaan näin mene.
 
Viimeksi muokattu:
Ensinnäkin kiitokset carcayu:lle hyvästä kirjoituksesta. Olen osittain samaa mieltä ja osittain eri...

Minusta tuntuu, että monella on sellainen uskomus, että on itse keksinyt omat ajatuksensa.
Väitän että näin ei ole vaan suurimmaksi osaksi ajatukset on opittu jostain ulkoapäin. Suurin osa siitä mitä tässä keskustelussa jauhetaan on vain kaikuja siitä mitä aiheesta on historian saatossa puhuttu.
Samaa mieltä. Tosin varmaan eri mieltä siitä, mitä historia tässä tarkoittaa. Historian suuriin ajattelijoihin lukisin esim. Newtonin, Pascalin yms. Heidän näkemyksensä jumalasta taas ovat minusta melko merkityksettömiä. Siihen aikaan ei jumalan olemassaoloa kovin sopinut kyseenalaistaa. Se otettiin annettuna totuutena. Sen jälkeen, ehkä vasta viime vuosisadalla ja sitä edellisellä, on olettu ajattalemaan jumalaakin kriittisemmin ja esim. Einsteinilla on jo enemmän ajatusta.
Ilmeisesti ymmärrämme käsitteen vapaa tahto eri tavalla. Käytän sitä siinä merkityksessä, että ihmisellä on mahdollisuus tehdä epädeterministisiä liikkeitä. Kyse on siis Newtonin lakeja rikkova ilmiö, jossa ihminen poikkeuttaa oman massansa ennaltamäärätyltä radalta, johon liikemääränsäilymislain mukaiset ulkoiset voimat ovat sen asettaneet.
Minäkin ymmärrän vapaan tahdon mahdollisuutena tehdä epädeterministisiä liikkeitä/ ratkaisuja. Meillä taitaa olla kuitenkin ero siinä, mitä käsitämme determinismillä.

Toiminta on edelleen determinististä, eikä riko mitään Newtonin lakeja, jos aivoissa tapahtuu sähköisiä ja kemiallisia reaktioita, jotka saavat lihakset liikkumaan ja näin liikuttavat ihmisruumista, muuttavat suuntaa yms.
Näin ollen uhkailu ja lahjonta on tarpeen ainoastaan silloin jos ihminen voi tehdä vapaita valintoja. Muuten ihminen tekisi automaattisesti ennaltamäärätyllä tavalla.
Uhkailulla, lahjonnalla, palkitsemisella yms. vaikutetaan aivotoimintaan. Se, että se vaikuttaa käytökseen, ei todista vapaata tahtoa.
Vapaan tahdon oletuksella Jumalan suhde ihmiseen olisi samantapainen kuin jääkiekkofanin suhde jääkiekko-otteluun. Pelaajien täytyy pelata epädeterministisesti, että ottelussa on järkeä. Toisaalta peliin täytyy luoda säännöt, jotka rajoittavat pelaajien valintamahdollisuuksia. Muuten ottelussa ei taaskaan olisi järkeä katsojan kannalta. Sääntöjen rikkomisesta pitää rangaista ja hyvästä pelaamisesta täytyy palkita, jotta pelaajien motivaatio suuntautuisi pelin kannalta mielekkäästi.
Olen sitä mieltä, että pelaajat pelaavat deteministisesti. Se, että me emme pysty näkemään kaikkia tapahtumiin vaikuttavia asioita, saatika laskemaan niiden vaikutuksia - ei tarkoita, etteivät ne olisi silti deterministisiä.

Kvanttifysiikassa asiat/ tapahtumat eivät ole deterministisiä, mutta toistaiseksi klassisen fysiikan maailma käyttäytyy deterministisesti. Kvanttifysiikassa tapahtumat voi nähdä todennäköisyyksinä ja aaltofunktiona, mutta se romahtaa siirryttäessä klassisen fysiikan mittakaavaan.
Kaikkivaltius on nähdäkseni hieman termeillä kikkailua, mutta muutama ajatus siitä. Jos ajatellaan että ihmisellä on rajallinen määrä vaihtoehtoja, joista valita on Jumalan mahdollista nähdä kaikki potentiaaliset universumit, joita kustakin valinnasta seuraa. Ihmisen vapaasta tahdosta seuraisi kuitenkin se, ettei Jumala voi päättää mikä potentiaalisista universumeista aktualisoituu vaan tähän vaikuttaa ihminen itse. Tässä mielessä Jumala ei siis olisi kaikkivaltias. Toisaalta jos Jumalalla on mahdollisuus tuhota universumi ja luoda se uudestaan niin tämä täyttäisi nähdäkseni kakkivaltiuden kriteerit. Etenkin jos ajatellaan, että luomisessa Jumala vapaasti asettaa ne reunaehdot ts. fysiikan lait, joiden varaan universumi rakentuu. Silloin Jumala olisi alussa itse asettanut omat rajoitteensa, jotka pätevät siitä eteenpäin hänen mahdollisuuksinsa vaikuttaa ajallisessa elämässä. Nähdäkseni universumissa on nimittäin pakko olla tietty jatkuvuus, että sen voidaan katsoa olevan olemassa. Näin ollen vaikka Jumalalla olisi mahti muuttaa mitä vaan täysin mielivaltaisesti niin tällainen muutos aiheuttasi aiemmin luodun romahtamisen ja jos Jumala haluaa, että aika jatkuu niin hän ei halua peukaloida universumia siten, että se romahtaisi.
Asiat muuttuvat heti paljon järkevimmiksi, jos oletetaan jumala, jolla ei olekaan ihan kaikki valta maan päällä ja taivaassa. Jos sinulla on kaikki valta, niin sinä myös tiedät tulevat tapahtumat. Jos ei, niin olet sidottu aikaan ja fysiikan lakeihin. Jos olet kaikkivaltias, niin täytyyhän sinulla olla kyky astua ajan (ja sen tuomien rajoitusten) ulkopuolelle.
Yllättävää muuten ettei kukaan puuttunut vapaan tahdon olemassaoloon, koska se on yhtälailla myyttinen ilmiö kuin Jumalakin. Nykytiede ei tunne vapaata tahtoa vaan päinvastoin kaikki viittaa siihen, että ihminen liikkuu deterministisesti kuten muutkin universumin massat. Monet ihmiset kuitenkin uskovat omaavansa vapaan tahdon, koska heistä tuntuu siltä, että tekevät päätöksiä omista liikkeistään. Tämä on yksi niistä paradokseista, jotka usein sisältyvät ns. tieteelliseen maailmankuvaan, joka ei sisällä mitään uskomuksia. Varsinkin politiikan kentällä paradoksi tulee räikeästi esille sellaisten tyyppien puheenvuoroissa, jotka toisaalta hehkuttavat kovien tieteiden auktoriteettiä ja toisaalta moittivat huono-osaisia ihmisiä siitä, että ovat omilla valinnoillaan saaneet aikaan köyhän elämänsä.
Yritin tuossa aikaisemmin vähän sivuta vapaata tahtoa. Minä olen sitä mieltä, että vapaa tahto on illuusio.

Itse olen sitä mieltä, että moni huono-osainen on huono-osainen ilman omaa valintaansa. Jos tuon idean kuitenkin hieman yleistää: Jos kaikki on ennalta määrättyä, eikä vapaata tahtoa ole - miksi yrittää vaikuttaa asioihin? Tuo on hieman hankala kysymys. Vastaus on minusta se, että vaikuttamalla voi muuttaa asioita. On ehkä determinististä tuletko pohdinnan jälkeen tehneeksi jotain muuttaaksesi asioita, mutta jos tulet tehneeksi, ne muuttuvat - jos et, niin ne eivät muutu.

Lawrence Krauss muistaakseni joskus kysyttäessä sanoi vapaasta tahdosta jotain tähän tyyliin: En usko, että ihmisellä on vapaata tahtoa (mikään ei viittaa sen olemassaoloon), mutta neuvoni on, että jatkat elämääsi niin kuin sinulla olisi vapaa tahto.

Tietysti kvanttifysiikka saattaa jossain vaiheessa paljastaa jotain epädeterminististä klassisesta fysiikastakin. Kokonaan toinen kysymys on, onko sekään merkki vapaasta tahdosta...
 
Viimeksi muokattu:
...Tietysti kvanttifysiikka saattaa jossain vaiheessa paljastaa jotain epädeterminististä klassisesta fysiikastakin. Kokonaan toinen kysymys on, onko sekään merkki vapaasta tahdosta...
Klassinen fysiikka on teoria joka on osoittautunut epätodeksi, eikä siis päde tässä maailmassa jossa elämme. Kaikki tässä maailmassa on kvanttimekaanista ja toimii kvanttimekaniikan lakien mukaan. Useissa tilanteissa, joissa tarkastellaan makroskooppisia kappaleita, klassinen fysiikka on hyvä approksimaatio todellisuudesta, ja tämä voidaan (riittävästi yksinkertaistetuissa tilanteissa) myös osoittaa kvanttimekaniikan periaatteista lähtien.

Mitä tulee vapaaseen tahtoon, tällä "klassinen determinismi vs kvanttimekaniikan probabilisitinen maailmankuva" -kysymyksellä ei nähdäkseni ole mitään merkitystä. Päätöksesi ei ole "omasi" jos se määräytyy puhtaan deterministisesti eikä jos se määräytyy yksikäsitteisesti nopanheiton perusteella. Ihmiset ovat luontokappaleita, ja koostuvat alkeishiukkasista jotka noudattavat samoja (probabilistisia) luonnonlakeja kuin samat alkeishiukkaset joista vaikkapa eloton kivi muodostuu. Tässä mielessä siis mitään "vapaata tahtoa" ei tietenkään voi olla olemassa. Aivot ovat kone joka reagoi (aistielinten välittämiin) ulkoisiin ärsykkeisiin luonnonlakien määräämällä tavalla.

Mutta järkevä tapa ymmärtää vapaa tahto, on että vapaa tahto on sama asia kuin havainto vapaasta tahdosta. Eli kokemus siitä, että pystyn kontrolloimaan käyttäytymistäni, tarkoittaa että minulla on vapaa tahto. Jos koen että en pysty vaikuttamaan toimiini, minulla ei ole vapaata tahtoa. (esim minulla ei ole vapaata tahtoa sydämeni sykettä koskien; en pysty lopettamaan sydämeni lyömistä ajatuksen voimalla, vaikka se on osa kehoani.) Tämä ajatus ei ole ristiriitainen sen tiedon kanssa, että kehoni ja kaikki sen osat noudattavat luonnonlakeja. Ne samat luonnonlait ohjaavat aivoissani tapahtuvia prosesseja, jotka toisaalta saavat aikaan raajojeni liikkeet, ja toisaalta kokemukseni tietoisuudesta ja siitä että kontrolloin raajojeni liikkeitä.

Näin ollen tämä näkemys ei myöskään ole mitenkään ristiriidassa sen kanssa, että ihmisten toimintaa arvioidaan moraalisin perustein, tai pyritään ohjaamaan kannustimin tai rangaistuksin. Kokemus hyvästä ja pahasta on olemassa samalla tavalla kuin kokemus tietoisuudesta ja vapaasta tahdosta, ja nämä kokemukset noudattavat logiikkaa: rangaistukset ja palkinnot vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen, hyvät ja pahat teot aiheuttavat mielihyvää ja mielipahaa.
 
Klassinen fysiikka on teoria joka on osoittautunut epätodeksi, eikä siis päde tässä maailmassa jossa elämme. Kaikki tässä maailmassa on kvanttimekaanista ja toimii kvanttimekaniikan lakien mukaan. Useissa tilanteissa, joissa tarkastellaan makroskooppisia kappaleita, klassinen fysiikka on hyvä approksimaatio todellisuudesta, ja tämä voidaan (riittävästi yksinkertaistetuissa tilanteissa) myös osoittaa kvanttimekaniikan periaatteista lähtien.
Onko joku kehittänyt Kaiken teorian? Ymmärtääkseni edelleenkään kvanttimekaniikan perusteella ei voida täysin selittää esim. Suhteelisuusteoriaa ja tietysti myös päin vastoin.
Mitä tulee vapaaseen tahtoon, tällä "klassinen determinismi vs kvanttimekaniikan probabilisitinen maailmankuva" -kysymyksellä ei nähdäkseni ole mitään merkitystä. Päätöksesi ei ole "omasi" jos se määräytyy puhtaan deterministisesti eikä jos se määräytyy yksikäsitteisesti nopanheiton perusteella.
Samaa mieltä. Tähän viittasin viimeisellä lauseellani.
Mutta järkevä tapa ymmärtää vapaa tahto, on että vapaa tahto on sama asia kuin havainto vapaasta tahdosta. Eli kokemus siitä, että pystyn kontrolloimaan käyttäytymistäni, tarkoittaa että minulla on vapaa tahto. Jos koen että en pysty vaikuttamaan toimiini, minulla ei ole vapaata tahtoa. (esim minulla ei ole vapaata tahtoa sydämeni sykettä koskien; en pysty lopettamaan sydämeni lyömistä ajatuksen voimalla, vaikka se on osa kehoani.)
Samaa mieltä tästäkin. Mielestäni vapaa tahto on illuusio.
Näin ollen tämä näkemys ei myöskään ole mitenkään ristiriidassa sen kanssa, että ihmisten toimintaa arvioidaan moraalisin perustein, tai pyritään ohjaamaan kannustimin tai rangaistuksin. Kokemus hyvästä ja pahasta on olemassa samalla tavalla kuin kokemus tietoisuudesta ja vapaasta tahdosta, ja nämä kokemukset noudattavat logiikkaa: rangaistukset ja palkinnot vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen, hyvät ja pahat teot aiheuttavat mielihyvää ja mielipahaa.
Samaa mieltä tästäkin.
 
Onko joku kehittänyt Kaiken teorian? Ymmärtääkseni edelleenkään kvanttimekaniikan perusteella ei voida täysin selittää esim. Suhteelisuusteoriaa ja tietysti myös päin vastoin.
Ei, mutta on selvää että kaiken teorian on pidettävä sisällään kvanttimekaniikka. Se voi siis olla kvanttimekaniikan yleistys, mutta ei sen "supistus". (Samalla tavalla kuin kvanttimekaniikka on klassisen todennäköisyysteorian yleistys).

Klassinen realismi jossa kaikki toimii deterministisesti johtaa ristiriitoihin, ja siten mikään toimiva teoria ei voi perustua tälle ajatukselle. Tätä kehitystä ei voi perua, eli kaikki tulevaisuudenkin fysiikka tulee pohjautumaan probabilistiselle ajattelulle.
 
Itse ehkä odottaisin vielä sitä kaiken teoriaa. Dekoherenssi vaikuttaa melko voimakkaasti.

Tämä ei ole varsinaisesti minun aluettani, mutta mihin muihin ristiriitoihin determinismi klassisessa fysiikassa johtaa kuin siihen, ettei se sovi kvanttifysiikan kanssa saumattomasti yhteen (ja vice versa).
 
Taas olet väärässä/ymmärrät/tulkitset väärin tahallaan:

Pussihukka eli alun perin Australiassa jo kauan ennen ihmisiä. Kun ihmismäärä vähitellen kasvoi, joutuivat pussihukat etsimään itselleen uutta elintilaa Tasmaniasta, Australialle kuuluvalta saarelta. Osasyynä pussihukkien siirtymiseen Tasmaniaan olivat myös dingot, jotka saapuivat Australiaan noin 3 500-4000 vuotta sitten.
Jotain viitteitä on omituisesta perimästä, sekin ajoittuu ihmisen saapumisen kanssa yksiin Australiaan. Laji on ollut täysin elinvoimainen ja hyvin sopeutunut Australian olosuhteisiin, ei todellakaan olisi kuollut sukupuuttoon ilman ihmisen toimintaa.

Kuten aiemmin sanoin, ihmisen vaikutuksesta monien lajien levinneisyys on pirstaloitunutt ja kaventunut ja lukumäärä tullut hyvin pieneksi ihmisen toiminnan seurauksena. TÄMÄ johtaa sisäsiittoisuuteen ja perimän heikkenemiseen. Lähtökohtaisesti pussihukilla ei ollut liian huono perimä, ihminen ajoi ne ahtaalle ja lopulta sukupuuttoon, loppuvaiheessa perimä huononi tämän johdosta.

Evoluutiota ja sopeutumista uusiin oloihin tapahtuu koko ajan, kutsut sitä "surkastuimiseksi" ja sillä sitten voidaan pyyhkiä kaikki fossiiliaineisto, DNA-tutkimus, vissiin geologia, maailmanhistoria ja kaikki ja totuus onkin yksi kirja ja Nooan arkki.
Ei tää nyt vaan näin mene.
Luenko rivien välistä että informaation lisääntyminen evoluution määritelmänä ei kelpaa? Siinä tapauksessa ei kannata jatkaa, koska evoluutiovastaisuuteni perustuu siihen tosiasiaan että informaatio tuhoutuu. Tämä trendi jatkuu siitä riippumatta ja huolimatta että sukupuutto/rappeutumis prosessin aikana tapahtuu muuntelua ja lajiutumista. Lajien sopeutuminen muuttuviin olosuhteisiinkin loppuu siinä vaiheessa, kun eliön sisältämä geneettinen informaatio on niin köyhtynyt ettei se mahdollista enää lajin sopeutumista muuttuviin olosuhteisiin. Esimerkiksi jos bakteeri tulee ensin yhdelle antibiootille resistentiksi informaatiota menettämällä, ja sitten samalla tavalla toiselle ja kolmannelle antibiootille (jne...), niin jossain vaiheessa tulee vastaan tilanne, jossa geneettinen informaatio on niin vähissä, että bakteeri ei voi enää tulla resistentiksi n:nnelle antibiootille. Evoluutioteorian oikeellisuus edellyttää mutaatioita, jotka ovat samanaikaisesti sekä hyödyllisiä että informaatiota lisääviä, mutta tämän kaltaisista mutaatioista ei ole yhtäkään havaintoa. Elämän sanotaan olevan viisi miljardia vuotta vanha. Kun lasketaan kaikkien eliöiden geenit yhteen niin voidaan saada suuntaa antavaa tietoa siitä kuinka tiuhaan uusien geenien pitäisi eliömaailmassa syntyä jotta evoluutioväite voisi toimia.
 
Itse ehkä odottaisin vielä sitä kaiken teoriaa. Dekoherenssi vaikuttaa melko voimakkaasti.

Tämä ei ole varsinaisesti minun aluettani, mutta mihin muihin ristiriitoihin determinismi klassisessa fysiikassa johtaa kuin siihen, ettei se sovi kvanttifysiikan kanssa saumattomasti yhteen (ja vice versa).
Dekoherenssi on siis "kööpenhaminan" kvanttimekaniikan ennustama ilmiö, eikä mikään sen ulkopuolinen osa, vaikka tällaisen kuvan populaarifysiikan artikkeleista helposti saa. Dekoherenssia markkinoidaan jonkinlaisena kvanttimekaniikan "tulkintaa" helpottavana ilmiönä, vaikka todellisuudessa standardi "kööpenhaminan tulkinta" on täysin ristiriidaton eikä vaadi mitään lisäselitystä.

Determinismi tai tarkemmin ottaen klassinen realismi, jossa siis jokaisella observaabelilla on jokaisessa tilanteessa täsmällinen, objektiivisesti määriteltävissä oleva arvo, johtaa valtavaan määrään ristiriitoja havaintojen kanssa, ja tarkemmin ajateltuna ihan konseptuaalisiin ristiriitoihin. Kuuluisimpia esimerkkejä ovat Bellin epäyhtälöt, jotka siis kertovat kaksitilajärjestelmän korrelaatioista tietynlaisessa koetilanteessa. Mutta ristiriidat eivät mitenkään rajoitu tähän, vaan jos mitä tahansa mikroskooppisen maailman ilmiötä pyrkii kuvaamaan klassisen realismin mukaisella teorialla, ajautuu välittömästi ongelmiin.

Yksi esimerkki on aineen lämpökapasiteetti: Lämpö on aineen mikroskooppisten rakenneosien liikkeeseen varastoitunutta energiaa. Aineen lämpökapasiteetti määräytyy sen mukaan, kuinka paljon dynaamisia vapausasteita näillä rakenneosilla on, joihin ne voivat energiaa varastoida: tällaisia ovat esim erilaiset värähtely- ja pyörimismoodit. Kvanttimekaniikka ennustaa, että mikroskooppisten rakenneosien (atomit, molekyylit) energiatilat ovat kvantittuneet: niillä on vain äärellinen määrä erilaisia värähtely- ja pyörimismoodeja, joihin ne voivat energiaa varastoida. Täten erilaisten materiaalien lämpökapasiteetit voidaan teorian avulla myös ennustaa. Klassisen realismin mukaan tällaista kvantittumista ei tapahdu, vaan periaatteessa kaikki erisuuntaiset värähtely- ja pyörimismoodit olisivat erillisiä vapausasteita. Niitä olisi siis ääretön määrä, ja kaiken aineen lämpökapasiteetti pitäisi olla ääretön.

Ylipäätään klassinen fysiikka johtaa siis valtavaan määrään vastaavanlaisia ristiriitoja, ja näin ollen on selvää ettei todellisuutta kuvaava teoria voi olla klassinen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom