En työskentele alan parissa:D , mutta kerro minulle myönnetäänkö kansalaisuus esim. raiskaukseen syylistyneelle henkilölle? Minä en nimittäin puhunut mistään parkkisakoista.
En ymmärrä lausettasi:
Tuosta saa kuvan, että monia vuosia Suomessa asuneiden henkilöiden, jotka eivät ole syyllistyneet vakaviin rikoksiin, rikollisuustilastot kasvavat dramaattisesti, kun he ovat saaneet Suomen kansalaisuuden. Ymmärrätkö, että vaikka Suomen kansalaisuuden saaneiden ulkomaalaisten keskuudessa rikollisuus olisikin yhtä suurta kuin ulkomaan kansalaistenkin, niin kaikkien ulkomaalaistaustaisten (myös Suomen kansalaisten) rikollisuustilastot pysyisivät täsmälleen samana, sillä niissä katsotaan epäiltyjen määrä 1000 henkilöä kohden (jos tarkoitit kaikkia ulkomaalaistaustaisten tekemiä rikoksia, niin ota huomioon, että suomalaiset tekevät edelleen suurrimman osan Suomen rikoksista)?
Jos taas oletetaan, että Suomi ei ole niin korruptoitunut maa kuin annat ymmärtää (eli, että kuka tahansa raiskaaja/murhaaja saa kansalaisuuden), niin kaikkien ulkomaalaistaustaisten (myös Suomen kansalaisten) rikollisuustilastot laskevat. Sama pätee työllisyystilastoihinkin.
edit. ja tosiaan kansalaisuutta ei saa naimalla suomalaista naista.
Käsittääkseni rikollisuustilastoja voidaan mitata muutenkin kuin "rikollisuus 1000 henkilöä kohden". Yleisimmät mediassa näkyvät tilastot käsittelevät ulkomaalaisten Suomessa tekemien rikosten yhteismäärää. Vuositasolla kansalaisuuden saaneiden rikollisuus vaikuttaisi kyllä. Kansalaisuuden saamisen suhteen ja yleensäkin ulkomaalaissäännösten suhteen ollaan kyllä menty parempaan suuntaan. Pahimmat kohdalleni sattuneet ulkomaalaistaustaiset roistot kyllä kantavat Suomen passia. Tämä ihmetyttää minua itseänikin, sillä järjestelmän tarkoituksenahan on tuottaa Suomeen lähinnä "hyödyllisiä kansalaisia" ja kansalaisuuden saamisen pitäisi jopa kannustaa pysymään kaidalla tiellä.
Hmmmm, onkohan meillä menneet käsitteet sekaisin tuon "naimisen" suhteen.
Itse ainakin tarkoitin, että kansalaisuuden saamista edesauttaa, jos "nai suomalaiSEN naiSEN". Jos pelkästään "nai suomalaiSTA naiSTA", ei se vaikuta kansalaisuuteen. Eli tarkoitin avioliittoa suomalaisen kanssa ja perustelen argumenttini seuraavalla: (Kansalaisuuslaki 3 luku 22§)
22 §
Suomen kansalaisen puolison osalta tehtävät poikkeukset
Suomen kansalaisen puolisolle voidaan myöntää
Suomen kansalaisuus 13 §:n 1 momentin 2 kohdan estämättä, jos:
1) puolisot asuvat ja ovat asuneet yhdessä vähintään kolme vuotta; ja
2) hakijan varsinainen asunto ja koti on ja on ollut Suomessa:
a) viimeksi kuluneet neljä vuotta keskeytyksettä; tai
b) yhteensä kuusi vuotta 15 ikävuoden täyttämisen jälkeen, joista viimeksi kuluneet kaksi vuotta keskeytyksettä.
Nuhteettomuuteen puolestaan sovelletaan seuraavaa lakipykälää. Huomioi erityisesti, että tekijä on saanut istua jopa ehdotonta vankeutta, eikä se silti estä kansalaisuuden saamista. Vaikka lakien pitäisi olla "tie, totuus ja elämä", sovelletaan kaikessa hallinnossa tapauskohtaista harkintaa ja tarpeeksi lipevä henkilö saa kyllä puoltoja. Hallintolakikin sanoo, että hallinnolliset päätökset tulisi pääsääntöisesti tulkita asiakkaan eduksi. Ainiin, siitä nuhteettomuudesta (kansalaisuuslaki 3 luku 19§)
19 §
Poikkeukset nuhteettomuusedellytyksestä
Ulkomaalaiselle voidaan myöntää Suomen kansalaisuus 13 §:n 1 momentin 3 kohdan estämättä, jos hakijan tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun perusteella nuhteettomuusedellytyksestä poikkeamiselle on perusteltu syy ottaen huomioon etenkin rikoksesta tai rikoksista kulunut aika, rangaistuksen ankaruus sekä teon laatu. Huomiota kiinnitetään myös siihen, onko hakija syyllistynyt toistuvasti rangaistaviin tekoihin. Arvioinnissa voidaan ottaa huomioon myös ulkomailla annettu tuomio, jos tuomittu rangaistus ei ole Suomen rangaistusjärjestelmän vastainen.
Arvioinnin perusteella voidaan määrätä odotusaika, jona hakijaa ei kansalaisteta, ellei tähän ole perusteltua syytä. Odotusaika voi olla yhden tai enintään seitsemän vuoden mittainen luettuna ehdottomana tuomitun vankeusrangaistuksen suorittamisesta. Ehdollisen vankeusrangaistuksen, yhdyskuntapalvelun, nuorisorangaistuksen ja sakkorangaistuksen osalta odotusaika voi olla yhden tai enintään kolmen vuoden mittainen luettuna rikoksen tekopäivästä. Sama koskee rikosta, josta tuomioistuin on jättänyt rangaistuksen tuomitsematta. Sisäasiainministeriö voi antaa ohjeita odotusajan tarkemmasta määräytymisestä.
Jos otetaan esimerkiksi tuo mainitsemasi raiskaus, niin tuomiohan siitä vaihtelee 1-6v välillä. Normaalitaso lienee 2 vuden paikkeilla ja rangaistushan voidaan myöntää myös ehdollisena. Laki ei sinänsä estä raiskaajan kansalaisuuden saamista. Itseasiassa hauska kun mainitsit asian. Tiedän omasta kaupungistanikin kaksi somalitaustaista miestä, jotka ovat saaneet kansalaisuuden seksuaalirikoksistaan (raiskaus) huolimatta. Murhaajia en sentään tiedä, enkä usko kyllä kenenkään murhaan syyllistyneen saaneen kansalaisuutta.