Määräaikaisen työsopimuksen purku??

Liittynyt
24.1.2003
Viestejä
414
Ikä
42
Vaihdoin työpaikkaa viimevuoden lokakuussa ja mulle tehtiin vuoden määräaikanen työsopimus. En oo viihtyny kyseisessä paikassa tippaakaan ja nyt ois tarjolla toinen työpaikka.

Eli onko mulla mitään mahdollisuutta päästä sieltä pois ennen ku tää mun sopimus päättyy?? Onko mitään tehtävissä, jos ne vaan ilmottaa, että sä et jätkä lähe mihinkään täältä ennen syyskuun loppua??
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tomi sanoi:
No totta hitossa voit lähteä. Sanot itsesi irti. Irtisanomisaika on korkeintaan 1 kk.

Voin lähteä, vaikka oon pistäny nimeni paperiin, jossa on määritetty työsopimuksen kesto??
 
Juupeli82 sanoi:
Voin lähteä, vaikka oon pistäny nimeni paperiin, jossa on määritetty työsopimuksen kesto??

Mulla on mielikuva ettet voi lähteä ellei työnantaja siihen suostu. Toimii myös tosinpäin. Olisiko helpointa yrittää sopia työnantajan kanssa.
 
muzzi sanoi:
Mulla on mielikuva ettet voi lähteä ellei työnantaja siihen suostu.
Jupsista juu. Mietihän nyt, jos tämä olisi totta. Olisi se hienoa tehdä vaikkapa 12 kk työsopimus ja paukutella koeajan jälkeen henkseleitä ja heitellä pomoa nuuskalla. "What-evvaaa!!! I can do what I want!!!"
 
Mulla taasen on semmonen kuva että määräaikasta työsuhdetta ei välttämättä lain mukaan irtisanota yhtähelposti kuin toistaiseksi voimassaolevaa. Periaatteessa noi yleiset irtisanomisehdot ei päde, paitsi jos sopimukseen on erikseen kirjattu jotain irtisanomisesta.

Silti jos et kerran ole viihtynyt ja parempi mesta on tarjolla niin sano kuitenkin itsesi irti ja lähde ihmeessä, sano nykyinen työnanjasi sitten mitä tahansa.
 
Työntekijällä on aina mahdollisuus irtisanoa työsopimuksensa päättymään irtisanomisajan kuluttua. Mitään erityistä syytä ei irtisanomiseen tarvita. Tässä tapauksessa irtisanomisaika on 14 päivää, koska työsuhde on jatkunut alle vuoden.

Työnantaja sen sijaan tarvitsee perustellun syyn työntekijän irtisanomiseen. Työnantaja voi irtisanoa työntekijän vedoten henkilökohtaisiin syihin tai tuotannollisiin/taloudellisiin syihin.

Työsopimuksen purkaminen on taas asia erikseen. Purettaessa työsopimus, työsuhde loppuu välittömästi eikä lain mukaista irtisanomisaikaa noudateta. Purkaminen onnistuu puolin tai toisin vain tapauksissa, jossa työnantaja tai työntekijä on rikkonut työsopimusta sellaisella tavalla, ettei toiselta osapuolelta voida kohtuudella odottaa työsuhteen jatkamista. Työsopimuksen purkamiseen vaaditaan siis aina painava syy, koska purkaminen on irtisanomista "rajumpi" työsopimuksen päättämistapa ( johtuen siitä, ettei irtisanomisaikaa ole ).

Kannattaa kuitenkin erottaa käsitteenä tavallinen työsopimuksen purkaminen, työsopimuksen purkaminen koeaikana, jolloin työsopimus voidaan purkaa melko köykäisin perustein.
 
Yhtyen reenariin tarkentaisin, että työsopimuksen voi toki myös purkaa ja työsuhteen lopettaa välittömästi, mikäli yhteisymmärrys työnantajan kanssa saadaaan aikaiseksi.

Aina on kavereillakin työnantajat näissä asioissa joustaneet, ja samoin itseni kohdalla, paikkaa pidetään varalla tulevaisuudessa, vaikka menin muualle töihin. :)
 
MÄÄRÄAIKAISTA työsuhdetta ei voi lopettaa tosta noin vaan.

Sen takia se on määräaikainen, koska sitoo molempia osapuolia sen työsuhteen päättymispäivämäärään asti.
 
Narutumppu sanoi:
Yhtyen reenariin tarkentaisin, että työsopimuksen voi toki myös purkaa ja työsuhteen lopettaa välittömästi, mikäli yhteisymmärrys työnantajan kanssa saadaaan aikaiseksi.

Aina on kavereillakin työnantajat näissä asioissa joustaneet, ja samoin itseni kohdalla, paikkaa pidetään varalla tulevaisuudessa, vaikka menin muualle töihin. :)

Tämä nyt ainakin pitää paikkansa. Kannattaa tietysti ensin yrittää sopia työnantajan kanssa asiasta.
 
Hippa sanoi:
MÄÄRÄAIKAISTA työsuhdetta ei voi lopettaa tosta noin vaan.

Sen takia se on määräaikainen, koska sitoo molempia osapuolia sen työsuhteen päättymispäivämäärään asti.

Pitää paikkansa, paitsi jos molemmat haluaa lopettaa työsuhteen yhteisymmärryksessä. Silti lähtisin ainakin itse vaikka työnantaja ei suostuisi. Tuskin lähtee käräjille.
 
Hippa sanoi:
MÄÄRÄAIKAISTA työsuhdetta ei voi lopettaa tosta noin vaan.

Sen takia se on määräaikainen, koska sitoo molempia osapuolia sen työsuhteen päättymispäivämäärään asti.

Aika vähän on semmoisia työsuhteita jotka voisi tosta vaan lopettaa. Tosin määräaikaisen työsuhteen voi niin halutessaan lopettaa ihan niinkuin minkä tahansa muunkin (kokemusta on). Siihen ei tarvitse kuin jonkun "hyvän syyn". Toki kannattaa aina miettiä, että lähteekö ovet paukkuen vai hoitaako asian siten, että joskus tarvittaessa voisi olla ovet auki takaisinkin päin.
Mutta työsuhteesta pääsee eroon, jos niin haluaa.

-edit- Selvennystä...
-edit2- Voi kristus, kun osaa olla vaikeaa...
 
Jep, Reenari olikin tuossa jo täysin oikeassa.Työntekijä voi lopettaa myös määräaikaisen työsuhteen. Mutta painottaisin että kannattaa yrittää sopia työnantajan kanssa. Sopiminen on mahdollinen aina laista,tes istä ja työsopimuksesta riippumatta. Itsekkin lopetin yhden työsuhteen tossa syksymmällä ilman irtisanomisaikoja kun päästiin sopuun työantajan kanssa. Purkaa et voi, ellei työnantaja ole rikkonut tai laiminlyönyt työsopimuksesta tai laista johtuvia,työsuhteessa olennaisesti vaikuttavia velvoitteitaan niin vakavasti, ettei työntekijältä voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista edes irtisanomisajan pituista aikaa.(TSL 8:1§) Eli toimita irtisanominen työnantajan tietoon, irtisanomisaika on 14 vuorokautta,koska työsuhteenne on kestänyt alle vuoden. Kannattaa noudattaa sitten tota irtisanomisaikaa,sillä jos lopetat työt irtisanomisajasta huolimatta,olet velvollinen suorittamaan työnantajalla kertakaikkisena korvauksena irtisanomisajan palkkaa vastaavan määrän.(TSL 6:4§)
 
On aivan totta, että määräaikainen työsopimus ei ole irtisanottavissa, mutta tämä koskee vain työnantajaa. Mikäli työnantajalla on alunperin perusteltu syy tehdä määräaikainen työsopimus, eli ns. pätkätyösopimus, ei hän voi sitä irtisanoa. Työsuhde loppuu, kun määräaika umpeutuu. Vaikka määräaikaista työsopimusta ei voida irtisanoa, se voidaan purkaa, mikäli tähän on syytä.

Työntekijällä on aina mahdollisuus irtisanoa itsensä. Ei ole väliä onko työsopimus voimassa toistaikseksi, vai määräaikaisesti.

Irtisanomisajoissa noudatetaan aina lakia. Työantaja ei voi sopia lainmukaisia irtisanomisaikoja pitemmistä irtisanomisajoista. Muutenhan tämä voisi johtaa tilanteisiin, joissa työnantaja asettaisi työntekijöilleen esimerkiksi kolmen vuoden irtisanomisaikoja. Lyhyemmistä irtisanomisajoista työntekijän hyväksi voidaan sen sijaan sopia.

irtisanomisajat kun työnantaja irtisanoo:
1) 14 päivää, jos työsuhde on kestänyt enintään vuoden.
2) kuukauden irtisanomisaikaa, jos työsuhde on jatkunut yli vuoden, mutta enintään 4 vuotta.
3) kahden kuukauden irtisanomisaikaa, jos työsuhde on kestänyt yli neljä vuotta mutta enintään 8 vuotta
4) neljän kuukauden irtisanomisaikaa, jos työsuhde on kestänyt yli 8 vuotta mutta enintään 12 vuotta.
5) kuuden kuukauden irtisanomisaikaa, jos työsuhde on kestänyt yli 12 vuotta.

irtisanomisajat kun työntekijä irtisanoo:
1) 14 päivää kun työsuhde on kestänyt max. 5v.
2) kuukausi kun työsuhde on kestänyt yli 5v.

Toivottavasti joku ymmärsi jotain tosta sekavasta selvityksestä. En jaksanut kaikkea lakikirjasta tarkistaa, että älkää ampuko jos joku asiavirhe löytyy ;)
 
Minkä ihmeen takia tehtäisiin määräaikaisia sopimuksia, jos kerta työntekijä voi lopettaa ihan milloin haluaa?

Oon joskus yrittänyt selvittää noita juttuja (vuonna -98) ja silloin oli ainakaan ei onnistunut määräaikaisen työsuhteen lopettaminen, koska työnantaja ei halunnut sitä.
 
Helvetti, alkaa jo itseäänkin epäilyttämään.. Mutta ideahan on se, että pääsääntönä on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, ja se että siitä tehdään määräaikainen, on työnantajan päätettävissä. Tällöin työnantaja arvioi työntekijä tarpeen siksi aikaa,eikä työnantaja voi sitä ainakaan irtisanoa muutakun purkaa tai koeaikapurkaa...damn.tulee proffalta kohta ruoskaa ku päässy työoikeuden opit menemään unholaan =)
 
Irtisanomisessa noudatetaan pääsääntöisesti työsopimuksen säännöksiä. Määräaikaisen sopimuksen kohdalla yleensä tulee kyseeseen vain sopimuksen purkaminen, eikä mitään irtisanomisaikoja silloin noudateta. Jos työntekijä purkaa määräaikaisen työsopimuksen ennenaikaisesti ilman hyväksyttävää syytä, on hän vahingonkorvausvelvollinen työnantajalle mahdollisesti aiheutuvista vahingoista.

Käytännössä siis työnantajan on osoitettava aiheutunut vahinko. Suurimpaan osaan töistä löytyy uusi työntekijä, mutta jos kyseinen tehtävä vaatii yksilöllistä panosta (Mika Kallio joutui maksamaan oliko se 30000e sopimusrikkomuksesta, ei kuitenkaan ihan sama juttu...) tai erityistä osaamista (tietyn alan ydinfyysikko ym.) voi korvausvelvollisuus aktualisoitua. Kuitenkaan työnantaja ei voi vaatia työntekijää pysymään työpaikallaan, eikä tämä olisi edes järkevää.

Näin siis lyhyesti... :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom