Luonnon ja evoluution tyhmien kysymysten kerho

Liittynyt
27.3.2005
Viestejä
2 343
Tämän ketjun tarkoitus on kerätä yhteen kaikki evoluutioon ym. liittyvät kysymykset ja herättää huomiota niissä, jotka asioista jotain tietävät. Itselläni tulee joskus joistakin vastauksista vain enemmän kysymyksiä mieleen ja valitettavasti kaikkiin kysymyksiin ei ole niin helppoa löytää vastausta netistäkään.

Tähän threadiin ei kuulu uskontokeskustelut, vaan ne kuuluvat Maailmankatsomusthreadiin. Threadin tarkoitus on olla informatiivinen ja antaa yksilölle vastauksia luontoa koskevissa kysymyksissä, jotka eivät mielestäni kuulu Maailmankatsomusthreadiin, ja toisaalta hukkuvat Tyhmien kysymysten kerho -threadin syövereihin saamatta mitään huomiota.

Aloitan samalla kysymyksellä, jonka olen jo postannut Tyhmien kysymysten kerhoon:

Kirjassaan Sokea kelloseppä sivulla 146 Richard Dawkins kertoo, miten tutkijat olivat lisänneet koeputkeen, jossa oli RNA:ta, etyleenibromidia (estää RNA-synteesin). Etyleenibromidia lisättiin kuitenkin vain laimea liuos, ja sitä mukaan kun RNA-sukupolvia tuli, tulivat nämä sukupolvet koko ajan vastustuskykyisemmäksi. Lopulta RNA pystyi monistumaan, vaikka etyleenibromidia oli kymmenkertainen liuos alkuperäiseen kopioitumisen pysäyttäneeseen liuokseen nähden.

Kysymys kuuluukin, että oliko näillä ensimmäisillä RNA:lla valmiina jo pienen pieni vastustuskyky etyleenibromidille, joka sitten kehittyi? Vai kehittyikö vastustuskyky siksi, koska etyleenibromidia lisättiin? Eli RNA tavallaan "ajatteli" että on kehitettävä mutaatio, joka selviäisi etyleenibromidista.
Jos vastaus on ensimmäinen (joka oman veikkaukseni mukaan on), niin eikö teoriassa RNA pystyisi tulla vastustuskykyiseksi melkein mille tahansa aineelle, jos tätä ainetta lisättäisiin vain pieniä määriä?

Tuli vielä toinen kysymys mieleen: Onko olemassa kasveja, jotka ottaisivat vettä lehdillään juurten sijasta?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kannatan, samoilla perusteilla kuin Masterpiece. Lupaan vastailla jos aikaa on. Jos kyse on kreationismista, niin pureudutaan havaittavissa oleviin faktoihin, tieteen metodologiaan ja tieteenfilosofiaan. Ontologiset keskustelut mielellään Maailmankatsomus-threadiin.
 
Tuli vielä toinen kysymys mieleen: Onko olemassa kasveja, jotka ottaisivat vettä lehdillään juurten sijasta?

Minusta jotkin juurettomat vesikasvit taitavat ottaa vettä muillakin kasvin osilla.
 
Mä luen juuri parhaillaan origins of species :) Ihan mielenkiintosta.
 
Ihan hauska topic, vaikken yhtä tieteelliseen analyysiin kykenekkään. Biologiantunneilla lukiossa tuli vähän havahduttua tähänkin asiaan ja kysymyksiä tuli kyllä mieleen. Opetettiin siis, että mutaatiot aiheuttavat muutoksia olioissa ja luonnonvalinnan kautta vahvat selviytyvät ja suotuisa ominaisuus periytyy (esim. vaalea talviturkki). En ollut oikeastaan aikaisemmin suuremmin kyseenalaistanut jänöjussin valkoista suoja-asua, sillä sen tarkoitus oli looginen -> väri on ikäänkuin "suunniteltu" suojaksi. Anyway eihän evoluutio voi ajatella ja kyse on siis sattumasta.

Tästä pohjustuksesta päästään asiaan. Kaikista faktoista huolimatta on mielestäni hankala miettiä, että nämä asiat ovat syntyneet sattumalta. Ja ei, en lipsu nyt jumaluuteen tai muuhunkaan. Usein kuulee sanottavan, että tietyillä peuraeläimillä (poro, peura - ihan sama) on valkoinen tupsu hännässä, jottai niiden olisi helpompi seurata toisiaan letkassa. Mutta eihän evoluution näkökulmasta katsottuna tuolla täplällä voi olla ns. määriteltyä tehätävää? Onko asia siis niin, että kyseinen mutaatio on yleistynyt koska häntätäplättömät laumat ovat hukkuneet kimpassa suohon tjsp? Samaa asiaa läheltä liipaten olen ihmetellyt tiettyjen eläinten erittäin tarkkoja suojavärejä. Jotkut hyönteiset ja sammakot esimerkiksi maastoutuvat täydellisesti elinympäristöönsä ja niiden väri/kuviointi vastaa tarkalleen, vaikka tietyn kasvin ulkonäköä. Ja nytkin on kyseessä random värihäiriö, joka on sattumalta natsannut? Moiseen kehitykseen on varmasti kulunut miljoonia vuosia ja loogisesti ajatellen pitäisi esimerkiksi sammakoilla olla historian varrella vilkkunut vaikka mitä värejä neonista beigeen. Ja eikös samaanaikaan pitäisi olla vastaavia yksilöitä, että ominaisuus pääsee leviämään ilman rukurutsausta ja muita saatanallisia kurimuksia? Tsäänssi tarkan suojavärin kaltaiselle muutokselle kuulostaa siis käsittämättömän pieneltä

On siis hyvin vaikea käsittää, että esimerkiksi tämän sammakon esi-isä on sattumalta saanut moisen habituksen mutaation myötä:

FrogCamouflaged.jpg


Nämä mutaatiot myös vievät aikaa, mutta omalla logiikallani pitäisi koko ajan ympärillämme sattua kaikenlaisia mullistuksia ja luulisi, että kirjoitetun historian aikana joku laji olisi jo muuttanut olemustaan huomattavasti. Voi tietysti olla, että en alkuunkaan hahmota mikä on pitkä aika ja mikä puolestan oikeasti piiiiiiiiitkä.

Jottei postaus menisi vain kehäpäättelyksi voisin hieman tiivistää: onko vallallaanolevan tieteellisen käsityksen mukaan moiset ilmiöt siis täysin sattumasta johtuvia? Erikseen tietysti mukautuminen, kuten ilman kenkiä talsivan viidakkomuriaanin jalkojenkovettuminen. Pahoittelut sekavuudesta, mutta nyt perjantaituimaan en asiaa selkeämmin saa tänne ähellettyä.
 
Mistä allergiat tulevat? Tuntuisivat evoluutiollisesti ajatellen olevan tyhmä juttu.
Johtuu ympäristön muutoksesta, siis siitä miten meidän ihmiskunta kehittyy. Allergiat ovat harvinaisempia kehittyvissä maissa.
 
Mistä allergiat tulevat? Tuntuisivat evoluutiollisesti ajatellen olevan tyhmä juttu.

Allergiat ovat (evoluution tuottaman) mainion vastustusmekanismin epäideaalisuus. Kehon kannalta ei ole helppo tietää milloin reagoida, milloin ei. Autoimmuuni reaktio syntyy kun keho reagoi vieraaseen mutta vaarattomaan aineeseen. Evolutiivisesti on perusteltua olla liian varovainen kuin liian lepsu. Nykyelinympäristössä saattaa olla tekijöitä jotka korostaa mekanismia riesaksi asti. Itse en ole kuullut että allergioita pystyttäisi selittää tyhjentävästi.
 
Mistä allergiat tulevat? Tuntuisivat evoluutiollisesti ajatellen olevan tyhmä juttu.

En ole mikään asiantuntija, mutta vastaan kuitenkin.

Itse käsitän asian niin että evoluutio ei "poista" ominaisuuksia, joista ei ole haittaa lisääntymisen kannalta (välttämättä). Ensimmäisessä maailmassa allergioita voidaan hoitaa, joten allergiset ihmiset saavat lapsia siinä missä allergiasta kärsimättömät.Sama logiikka pätee sairauksiin, jotka puhkeavat vanhemmalla iällä ja periytyvät. Koska nämä sairaudet eivät vaikuta lisääntymiseen, niitä aiheuttavien geenien poistumiseen populaatiosta ei ole mitään mekanismia.

ps.
suht. koukuttava ketju.

Samuello:
Sammakon väritys, aivan kuten ihmisen silmien väri, määräytyy tiettyjen geenien perusteella tiettyjen sääntöjen mukaan. Oletetaan että sammakko on sattumanvaraisesti jonkin värinen. Tietyssä paikassa ja maastossa tietynnäköinen sammakko on lähes huomaamaton, kun taas muun väriset sammakot erottuvat suhteessa paremmin. Näin ollen sammakkoja syövä saalistaja syö suhteessa enemmän "väärän"värisiä sammakoita, kun taas sattumalta "oikean"väriset sammakot jäävät henkiin ja tekevät lisää "oikean"värisiä sammakoita. Se, että sammakko maastoutuu käytännössä täydellisesti ympäristöönsä on kieltämättä aika käsittämätöntä. Toisaalta asiaa voi ajatella niin, että maailmassa on valtavasti eläinlajeja, joille sammakon kaltaisesta camosta olisi hyötyä, mutta joilla ei sitä ole. Sammakko on poikkeus, evoluution nappisuoritus, joka on mahdollinen kun aikaa ja sammakkoja kuluu tarpeeksi.
 
Mistä allergiat tulevat? Tuntuisivat evoluutiollisesti ajatellen olevan tyhmä juttu.
Puhtaushypoteesia on ehdotettu. Immuunijärjestelmämme on aika aggressiivinen ja se on evoluution kuluessa sopeutunut tappelemaan huomattavasti suurempaa ja laajempaa määrää taudinaiheuttajia vastaan kuin länsimaissa tällä hetkellä esiintyy. Harvalla on esim. sisäloisia koska kaikki liha tarkastetaan, kalat keitetään ja lääkkeet ovat niin tehokkaita. Immuunijärjestelmä on vähän liikaa virittynyt ja vaikka imusolujen kehityksessä oma kontrollimekanismi onkin, niin sekään ei ole täydellinen. Epäilisin, että allergioita on esiintynyt ennenkin, kun kyllä allergioita esiintyy myös kehitysmaissa.


Ihan hauska topic, vaikken yhtä tieteelliseen analyysiin kykenekkään. Biologiantunneilla lukiossa tuli vähän havahduttua tähänkin asiaan ja kysymyksiä tuli kyllä mieleen. Opetettiin siis, että mutaatiot aiheuttavat muutoksia olioissa ja luonnonvalinnan kautta vahvat selviytyvät ja suotuisa ominaisuus periytyy (esim. vaalea talviturkki).
Spontaanit mutaatiot eivät ole ainoa asia, joka aiheuttaa muutoksia ilmiasussa eli fenotyypissä. Geneettinen rekombinaatio, endogeeniset virukset, tietyt infektiot, epigeneettiset muutokset(DNA:n metylointi ja histoniproteiinien deasetylaatio), metabolomimuutokset..

Kyseessä ovat aika monimutkaiset tapahtumat. Mutaatioita ja muutoksia siis tulee mutta millä tavalla ja kuinka suurella todennäköisyydellä tai voimakkuudella muutokset tulevat esiin. Aika harva ominaisuus genomissa on samalla tavalla on-off kytkimen takana kuin vaikka lamppu. Biologiassa kytkimiä voi olla monta rivissä, kytkimien päällä voi olla suojauksia tai kytkin voi kasvaa kokoa, jotta sitä voisi painaa helpommin, monta sormea voi haroa kytkimiä - ja välillä taas ei yhtään, huoneessa voi pyöriä sakset, jotka yrittävät katkoa sormia, lamppuja voi olla monenvärisiä monella eri intensiteetillä ja jostain lentää aina välillä suurennuslasi tai pimennysverho lampun eteen.
Tämmöinen kiva vertaus miltä lampun ja kytkimen suhde näyttää biologiassa, tästä sekamelskasta pitäisi sitten ottaa selvää :dance: Duunia riittää.

Aika moni asia voi muuttua genomi => vaalea talviturkki välillä. Tässä on myös yksi syy miksi meillä on syöpiä. Eliöille on pitkällä aikavälillä ja varmasti muuttuvissa olosuhteissa hyötyä, että genomi ei ole 100% jäykkä ja turvallinen informaatiovarasto, jossa ei voisi koskaan tapahtua muutoksia. Mutaatiokuorma kannattaa pitää sen verran korkealla, että eliö voi mukautua nopeasti ajan kuluessa vallitseviin olosuhteisiin, mutta ei kuitenkaan niin korkealla, että jälkeläiset tai vanhemmat kuolevat kasvaimiin ja suku ei jatku.


En ollut oikeastaan aikaisemmin suuremmin kyseenalaistanut jänöjussin valkoista suoja-asua, sillä sen tarkoitus oli looginen -> väri on ikäänkuin "suunniteltu" suojaksi. Anyway eihän evoluutio voi ajatella ja kyse on siis sattumasta.
Evoluutio ei ajattele mutta miljoonien vuosien kehitys, yritys ja erehdys on johtanut siihen, että tällä hetkellä havaitsemamme eliöt näyttävät olevan erittäin hyvin sopeutuneita olosuhteisiin ja siksi ne näyttävät taidokkaasti suunnitelluilta.


Tästä pohjustuksesta päästään asiaan. Kaikista faktoista huolimatta on mielestäni hankala miettiä, että nämä asiat ovat syntyneet sattumalta.
Mutta kun ne eivät synny täysin sattumalta. Mutaatiot genomissa syntyvät sattumalta mutta luonnonvalinta karsii tai ainakin vähentää huonoja mutaatiota pois ja hyvät rikastuvat eliöissä.


Ja ei, en lipsu nyt jumaluuteen tai muuhunkaan. Usein kuulee sanottavan, että tietyillä peuraeläimillä (poro, peura - ihan sama) on valkoinen tupsu hännässä, jottai niiden olisi helpompi seurata toisiaan letkassa. Mutta eihän evoluution näkökulmasta katsottuna tuolla täplällä voi olla ns. määriteltyä tehätävää?
Valkohäntäpeuralla on koko hännän alaosa kirkkaan valkoinen ja sen paljastaminen (pystyyn nostettu häntä) on varoitusmerkki muulle laumalle. En tiedä onko porolla samanlainen signaali.


Samaa asiaa läheltä liipaten olen ihmetellyt tiettyjen eläinten erittäin tarkkoja suojavärejä. Jotkut hyönteiset ja sammakot esimerkiksi maastoutuvat täydellisesti elinympäristöönsä ja niiden väri/kuviointi vastaa tarkalleen, vaikka tietyn kasvin ulkonäköä. Ja nytkin on kyseessä random värihäiriö, joka on sattumalta natsannut?
Tummensin tärkeitä kohtia. Lajin yksilöiden välillä on eroja suojavärityksessä, jos valintapaine on ollut erityisen rankkaa niin suojaväri voi kehittyä nopeastikin + suojaväri ei ole ainoa tärkeä tekijä ympäristöön sulautumisessa. Vaikka elukalla olisi kuinka hyvä suojaväri, niin se ei paljoa auta, jos se panikoi vaaran lähestyessä ja liikkuu.

Aikaisemmin laitettu mustekalavideo:



Moiseen kehitykseen on varmasti kulunut miljoonia vuosia ja loogisesti ajatellen pitäisi esimerkiksi sammakoilla olla historian varrella vilkkunut vaikka mitä värejä neonista beigeen.
Onhan niitä neon-värisiä sammakoita nytkin olemassa.
http://www.darkroastedblend.com/2007/02/colorful-poisonous-frogs.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Poison_dart_frog

Vaikea tosin sanoa, että miten pitkään tuo on vienyt, fossiileista on vaikea nähdä värejä vaikka jotkut tutkijat yrittävät niitäkin selvittää fossiileista löytyneistä pienistä kemikaali ja värihiukkasista.

Ja eikös samaanaikaan pitäisi olla vastaavia yksilöitä, että ominaisuus pääsee leviämään ilman rukurutsausta ja muita saatanallisia kurimuksia? Tsäänssi tarkan suojavärin kaltaiselle muutokselle kuulostaa siis käsittämättömän pieneltä.
Ei se vaadi sukurutsausta ja sukurutsauskaan ei ole aina paha asia, se vain lisää riskiä tiettyjen huonojen ominaisuuksien ilmentymiseen. On lisäksi vaikea sanoa fossiilien perusteella, että mikä on kehittynyt ensin. Liikkumattomuus vai suojavärin asteittainen parantuminen vai ovatko ne molemmat kehittyneet samaan aikaan toisiaan täydentäen. Suojavärin ei myöskään tarvitse olla aivan 100% tarkka, jotta saalistaja ei näe, riittää, että saalistaja ei huomaa tai valitsee toisen huonommin ympäristöön sulautuneen saman lajin yksilön.


Nämä mutaatiot myös vievät aikaa, mutta omalla logiikallani pitäisi koko ajan ympärillämme sattua kaikenlaisia mullistuksia ja luulisi, että kirjoitetun historian aikana joku laji olisi jo muuttanut olemustaan huomattavasti. Voi tietysti olla, että en alkuunkaan hahmota mikä on pitkä aika ja mikä puolestan oikeasti piiiiiiiiitkä.
Ympärillämme sattuu jatkuvasti kaikenlaista - ei välttämättä sellaista mullistavaa, jonka me näämme - mutta erittäin paljon sellaista mitä me emme huomaa ellemme lähde nimenomaan sitä tutkimaan. Ihmisen aistit eivät ole sopivia havaitsemaan vuosien tai kymmenien vuosien kuluessa tapahtuvia muutoksia. Istuta pihalle puun taimi ja aikaa myöten kyllä huomaat, että se kasvaa mutta niin hitaasti, että et päivien tai viikkojen tarkkailulla huomaa yhtään mitään. Lehtien laskeminen paljastaa, että niiden määrä lisääntyy ja mittanauha näyttää, että puu kasvaa pituutta ja paksuutta. Samanlaista hidasta muutosta tapahtuu jokaisessa elävässä eliöissä maapallolla mutta niiden mittaaminen ei ole ihan yhtä helppoa kuin puun kasvun toteaminen.


Jottei postaus menisi vain kehäpäättelyksi voisin hieman tiivistää: onko vallallaanolevan tieteellisen käsityksen mukaan moiset ilmiöt siis täysin sattumasta johtuvia?
Eivät, sattumaa ja luonnonvalintaa eri muodoissa.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Kiitos ja kumarrus Dragonille. Jätkähän näki vaivaa selittääkseen tyhmälle! Jaksaisitko vielä avata tätä:

"Lajin yksilöiden välillä on eroja suojavärityksessä, jos valintapaine on ollut erityisen rankkaa niin suojaväri voi kehittyä nopeastikin"

Tarkoitatko kovalla valintapaineella ja nopealla kehityksellä esimerkiksi tilannetta, jossa muinaisrusakkoja (ei talviturkkia) alkaa piinata uudenlainen ahmatti, joka nopeasti popsii valtaosan populaatiosta. Tällöin ennen värinsä vuoksi koulukiusattu kalkkinaamarusakko pääseekin bylsimään niin hirveitä määriä, että suojaväri "kehittyy" nopeasti yhteisölle, kun valkoturkkipoikasia alkaa tupsahdella joka kolosta. Sillä eihän väri voi ns. tyhjästä putkahtaa vaikka tarve uudelle turkille olisikin?
 
Samaa asiaa läheltä liipaten olen ihmetellyt tiettyjen eläinten erittäin tarkkoja suojavärejä. Jotkut hyönteiset ja sammakot esimerkiksi maastoutuvat täydellisesti elinympäristöönsä ja niiden väri/kuviointi vastaa tarkalleen, vaikka tietyn kasvin ulkonäköä. Ja nytkin on kyseessä random värihäiriö, joka on sattumalta natsannut? Moiseen kehitykseen on varmasti kulunut miljoonia vuosia ja loogisesti ajatellen pitäisi esimerkiksi sammakoilla olla historian varrella vilkkunut vaikka mitä värejä neonista beigeen. Ja eikös samaanaikaan pitäisi olla vastaavia yksilöitä, että ominaisuus pääsee leviämään ilman rukurutsausta ja muita saatanallisia kurimuksia? Tsäänssi tarkan suojavärin kaltaiselle muutokselle kuulostaa siis käsittämättömän pieneltä

On siis hyvin vaikea käsittää, että esimerkiksi tämän sammakon esi-isä on sattumalta saanut moisen habituksen mutaation myötä:

FrogCamouflaged.jpg

Tartun tässä eläinten tarkkaan suojaväritykseen:

Mutaatioita voidaan ajatella sattumanvaraisina tapahtumina eliön geneettisessä koodissa. Luonnonvalinta ei ole kuitenkaan sattumaa, koska se valitsee parhaat yksilöt ja tuhoaa huonot. Pitää muistaa, että mikään muutos ei ole ollut yksi iso harppaus nyky-yksilöön, vaan muutokset ovat tapahtuneet pikku hiljaa. Lajin evoluutio on reagointia ympäristön luomiin paineisiin, mm. saalistajiin tai ilmastoon.

Antamassasi esimerkissä sammakko on maastoutunut kiven rakoon. Kuvassa oleva sammakko on nykyaikainen versio jostain toisesta, lähes samanlaisesta sammakkoeläimestä. Miten tämä lähes samanlainen on voinut säilyä hengissä? Kuten aikaisemmin kirjoitin, lajin evoluutio on reagointia ympäristön paineisiin, tässä esimerkissä se on reagointia saalistajan luomaan paineeseen. Sammakon tarkka suojaväritys ei ole aina ollut yhtä tarkka. Miksei? Koska sen ei ole tarvinnut olla, koska saalistajilla on ollut heikommat aistit. Alla on kuva kuvitellun saman lajin sammakosta, jolla ei ole samanlaista suojaväriä, kuin nykyään, mutta sillä ei ole tarvinnutkaan, koska sen saalistajilla oli heikompi näkökyky ja näin se välttyi joutumasta saaliiksi. Toisaalta sama sammakko (vasen kuva) voidaan sijoittaa nykymaailmaan, jolloin se ehkä ei selviytyisi niin hyvin, kuin nykysammakko kuvioineen.

Sammakot1000.jpg

Edit. No voi hitsin vitsi, täällähän mentiin jo eteenpäin :).
 
"Lajin yksilöiden välillä on eroja suojavärityksessä, jos valintapaine on ollut erityisen rankkaa niin suojaväri voi kehittyä nopeastikin"

Tarkoitatko kovalla valintapaineella ja nopealla kehityksellä esimerkiksi tilannetta, jossa muinaisrusakkoja (ei talviturkkia) alkaa piinata uudenlainen ahmatti, joka nopeasti popsii valtaosan populaatiosta.
Kyllä.


Tällöin ennen värinsä vuoksi koulukiusattu kalkkinaamarusakko pääseekin bylsimään niin hirveitä määriä, että suojaväri "kehittyy" nopeasti yhteisölle, kun valkoturkkipoikasia alkaa tupsahdella joka kolosta. Sillä eihän väri voi ns. tyhjästä putkahtaa vaikka tarve uudelle turkille olisikin?
Menee vähän mustavalkoiseksi... tuskin on ollut olemassa vain kalkkinaamarusakoita, ruskeita ja mustia rusakoita vaan jokin väritys ja ko. värityksen eri sävy ja väriasteet ovat voimistuneet tai heikentyneet saalistuksen seurauksena + vuodenaikaisrytmiin liittyen tilastollisesti pitkän ajan kuluessa.

Ja niin kuin sanoit, niin ei evoluutio toimi niin, että valkoinen turkki on ns. tyhjästä putkahtanut valintapaineen seurauksena. Luonnonvalinta kun ei voi mitenkään suosia tai karsia ominaisuutta, jota ei ole olemassa. Väritys ei ole edes mikään niin kauhean monimutkainen asia, koska sitä säätelee monta eri geeniä ja on myös olemassa melanistisia ja albiinotapauksia.
 
Miksi hyeenat ovat ns. matriarkaalisia? Onko ryhmävalintaa kyetty osoittamaan luonnossa tapahtuneeksi? Miten esim. elefantit, simpanssit ja delfiinit muodostavat ns. liittoumia? Matemaattisia malleja asiasta?
 
Miten esim. elefantit, simpanssit ja delfiinit muodostavat ns. liittoumia? Matemaattisia malleja asiasta?

Heh, tästä keskusteltiin taannoin biologituttujen kanssa, lähinnä siis vähän korkeampaan ajatteluun pystyvien eläinten laumakäyttäytymisestä. Tulimme siihen tulokseen, että omalle laumalleen kannattaa olla ystävällinen, mikäli yksilölle on hyötyä saalistaa ryhmässä, tai mikäli yksilön eloonjääntiä parantaa lauman osana oleminen. Tällöin laumassa on käytössä sääntöjä, joiden mukaan yksilöitä suositaan tai hyljitään. Loppupeleissä kyse on kuitenkin siitä, että parhaiten menestyvät geenit jatkavat liikenteessä, huonoimmat tippuvat pois, eli evoluution perusajatus.

Toisaalta taas kun mennään sosiaalisen ajattelun puolelle, alkaa tilanne mennä vähän kaoottisemmaksi, varsinkin kun tulee mukaan oppiminen ja pitempi muisti. Uskon itse että mukaan alkaa tulla "muoti-ilmiöitä" ja muita vastaavia aaltomaisia liikkeitä. Riippuu ihan millaisia yksilöitä milloinkin laumassa sattuu olemaan, ja millaisia haasteita lauma kohtaa.
 
Jossain dokkarissahan tuota apinoiden "laumautumista" availtiin sillä, että puissa elämiseen ja hedelmien syömiseen apua tuovat lähempänä olevat, stereonäön mahdollistavat silmät, jotka auttavat etäisyyksien mittauksessa, joka puolestaan auttaa puissa liikkumisessa, aiheuttivat sen, että näkökenttä kaventui, jolloin saalistajia oli vaikeampi nähdä. Tämä puolestaan palkitsi niitä apinoita, jotka liikkuivat ryhmissä. Kaksi silmäparia näkee paremmin kuin yksi ja sitä rataa.
 
Mikä on geneettinen raja sille että on kyseessä eri laji. Entä onko tietoa paljonko voi olla geneettistä eroavaisuutta jotta kaksi eri lajin eläimiä voi vielä lisääntyä keskenään. Onko tämä geneettinen raja kaikilla eläimillä sama vai onko siinä jotain eroavaisuuksia...
 
Mikä on geneettinen raja sille että on kyseessä eri laji. Entä onko tietoa paljonko voi olla geneettistä eroavaisuutta jotta kaksi eri lajin eläimiä voi vielä lisääntyä keskenään. Onko tämä geneettinen raja kaikilla eläimillä sama vai onko siinä jotain eroavaisuuksia...

Samaan lajiin lasketaan kuuluvaksi yksilöt jotka kykenevät keskenään tuottamaan lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom