Lukuvinkkejä?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Venla
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
5.12.2005
Viestejä
2 237
Omistaaksemme What the F*** -ketjun Huhtamolle ja saavuttaaksemme tasa-arvon muiden kulttuurin alojen kanssa (elokuville ja musiikille on suotu niin paljon threadeja että oksat pois!) - tänne lukuvinkkejä. Mitä loistavaa olette lukeneet? Sarjakuvia, lehtiä, romaaneja, runoja? Miksi kolahti?

Silläkin uhalla että tämä threadi katoaa saman tien jonnekin historian hämäriin... Siis kai joku nyt kuitenkin vielä kirjoja lukee, lukeeko?

Omasta listasta tulisi niin pitkä ja valtaisa etten vielä ala laatia edes moista.

Heräkkeinä sanottakoon että uusi suomalainen kirjallisuus on viime aikoina tullut tutuksi. Arto Salminen ja Kari Hotakainen ovat loistavia kirjailijoita. LUKEKAA Salmisen Kalavale, se on loistoteos. Se pistää viihdeteollisuutta niin alta lipan että pahaa tekee. Myös muut Salmisen teokset ovat loistavia. Lamanjälkeisen Suomen ja nykyaikaisen työväenluokan groteskia kuvausta.

Sarjakuvista Sin City taitaa olla ylitse muiden. Ja maailman paras kirja on Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogia.

No vielä pari heräkettä: Vonnegut, Kafka, Henry Miller iha ehottomasti kuuluvat suosikkeihin. Vähä heikosti tunnen scifiä ja fantasiaa, Terry Pratchett ny lähinnä on tuttu. Suositelkaa jotain!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tuntematonta parempi on se sensuroimaton versio, julkaistu nyttemmin nimellä "Sotaromaani".
Luettua tulee lähinnä kirjoa, ei sarjiksia. Historiaa, mytologiaa, kulttuuria + kaikkea sälää...
Myös sotaromaaneita, elämänkertoja jne. Suomalaisista Kalle Päätalo, Veikko Huovinen, Lehväslaiho, Paasilinnaakin joskus. Jotain dekkareita joskus.

Parasta vessa-lukemista ovat bodi/voimailu/kamppailu-alan lehdet..niitä onkin tuossa aika pino..
 
No niinpä tietty. Mutta täähä yhdistää nuita aiheita kai ihan hyvin?

Tuntematon on kyllä hyvä. Se on maailman toisiks paras kirja ehkä ;) jos se Pohjantähti -trilogia on paras.Onhan noita hyviä sotaromaanejakin tosiaan muitakin.

Jotkut elämäkerrat ovat loistavia. Tosin itseen ovat kolahtaneet Lauri Viidan elämästä kertova teos, mitään urheilijoiden elämäkertoja ei ole tullut kalutuksi. (Viita on runoilijanakin loistava. Samoin Uuno Kailas, jonka synkkyyttä nuo suomimetallistit eivät kykene tavoittamaan vaikka samoilla linjoilla liikkuvat...) Käännökset tökkivät usein noissa ja pahasti. Olisiko tällaiseen vinkkejä? Joku hieno kamppailijaelämäkerta?
 
Aleksis Kiven - Seitsemän veljestä on kyllä loistava luettavaa. Todella rikasta kielenkäyttöä ja hauskasti kirjoitettu.
 
Laitetaan nyt tänne oma IMO-lista kirjoista joiden pariin tulee palattua yhä uudestaan ja uudestaan eri elämäntilanteissa ja fiiliksissä. Kirjat eivät ole missään järjestyksessä:

1. Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen - elämän syvät totuudet ovat aina olleet samoja. Suloisen katkera teos ihmisenä olemisesta; mukana uskomaton määrä lämpöä ja ymmärrystä ihmistä kohtaan.

2. Joseph Cambel: Sankarin tuhannet kasvot - Ehdoton klassikko kaikkien tarinoidemme ja myyttiemme synnystä. Avaa silmät ja auttaa ymmärtämään kaikkien tarinoiden taustalla olevaa tarinaa.

3. Umberto Eco: Foucaultin heiluri - Upea seikkailu läpi maailman ja uskontojen historian. Tarina jota Dan Brown plagioi säälittävyyksiin yksinkertaistetussa Da Vinci- koodissaan. Semiotiikan kehittäjä Eco rakentaa romaanissaan uskomattoman upean, vaihtoehtoisen kuvan maailmanhistoriasta.

4. Arthur Rimbaud: Kausi helvetissä - Ainoa runokirja joka on sytyttänyt minut. Ranskalaisen palkkasoturin tekstit hehkuvat hurjalla tavalla: "Palaan takaisin raajat rautaisina, päivettyneenä ja hurjakatseisena: naamioni ansiosta minut luetaan vahvaan rotuun. Minulla on kultaa: olen joutilas ja raaka".

5. Bret Easton Ellis: Amerikan Psyko - Ei se seksi eikä se väkivalta, vaan oodi 80-luvulle. Meille, jotka tunnistavat tuon käsittämättömän ajanjakson ja sen asenteet ja ilmiöt. Niinkuin eräs ystäväni sanoi minulle: "80-luvulla kaikki oli hauskempaa. Silloin me kaikki uskoimme, että kaikki on mahdollista".

6. Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys - Henkilökohtaisista syistä tärkeä kirja minulle. Myös hieno ajankuvaus, joka auttaa ymmärtämään lähihistoriaamme ja sen tapahtumia. Luettuani tämän ymmärsin ensimmäistä kertaa kunnolla miksi Jagr pelaa numerolla 68.

7. Jim Harrison: Noita - Yhteen väliin aikamme Hemingwayksi tituleeratun kirjailijan upea, hauska ja liikuttavakin kirja miehen elämästä... Ei, se ei todellakaan ole helppoa mutta onneksi se on pirun hauskaa.

8. Anthony De Mello: Havahtuminen - Kokoelma jesuiittamunkin luentoja. Nimensä mukaisesti havahduttavia ja äärimmäisen yksinkertaisia ajatuksia kaiken itseluomamme hulluuden keskeltä.

9. Niccolo Machiavelli: Ruhtinas - Käsikirja mielistelyyn, petokseen ja siihen miten ihmisten luomat järjestelmät toimivat. On riemastuttavaa todeta, että kaikki ilmiöt, jotka näkyvät tänä päivänä politiikassa ja työelämässä ovat olleet tuttua kauraa jo 1500-luvulla. Mikään ei ole todellakaan muuttunut.

10. Raamattu - Olipa suhde uskontoon mikä tahansa; uskovainen tai ateisti niin kulttuurimme, moraaliarvojemme ja toimintamme perusta löytyy täältä. Suurinpiirtein jokaiselta sivulta löytyy ajatus tai lause joka on lainattu parintuhannen vuoden aikana johonkin toiseen ympäristöön: romaaniin, elokuvaan, TV-sarjaan, tietokonepeliin, sarjakuvaan... Siinä mielessä kirjojen kirja.

Tällaisen listan teko on muuten ehdottoman kivaa: aivankuin tekisi listaa 10 parhaasta biisistä, kaikkien muiden listat ovat varmasti erilaisia ja tasan yhtä hyviä tai huonoja kuin omanikin :) Ja jo nyt huomaan, että tästä listasta puuttuu vähintään 10 muuta ehdottoman tärkeää kirjaa.
 
Kaikkien Kokoomus-Jugendin jäsenten tulisi koetella vakaumustaan lukemalla jotain vasemmistolaispropagandaa. Jos mediakriittinen jenkkinäkökulma kiinnostaa , ei Noam Chomskyn lätinöistä koottu Understanding Power ole huono vaihtoehto.
 
Stephane Courtois-Nicolas Werth-Jean Louis Panne-Andrezej Paczkowski-Karel Bartosek-Jean louis Margolin
KOMMUNISMIN MUSTA KIRJA
suosittelen
 
Klassikoista:
linnunradan käsikirja liftarille :kuola:
Bukowskin tuotanto :kuola:

Dekkarilinja
Reijo Mäen kirjat
Ilkka Remeksen riipustukset
Clancyn terroristikirjat on ihan viihdyttäviä
Ääh, tulee ihan liikaa kun rupeaa miettimään. Ei jaksa listata

Jaa, niin Paasilinnan tuotanto pitää myös lisätä, mukavaa ja erittäin kevyttä luettavaa.


Tuntematonta en ole edes jaksanut lukea, leffa riittää mulle. Noita jotain lehväslaihon? sotaromaaneja luin yhden tai kaksi aika paskaa oli meikäläiselle.

Maajilmassa on liikaa hyviä kirjoja ei perkele riitä aika millään lukea.
 
Se on totta, että kun lukee yhden Lehväslaihon, on lukenut kaikki:) On mulla silti niitä itselläni about tusinan verran..
 
littledragon67 sanoi:
5. Bret Easton Ellis: Amerikan Psyko - Ei se seksi eikä se väkivalta, vaan oodi 80-luvulle. Meille, jotka tunnistavat tuon käsittämättömän ajanjakson ja sen asenteet ja ilmiöt. Niinkuin eräs ystäväni sanoi minulle: "80-luvulla kaikki oli hauskempaa. Silloin me kaikki uskoimme, että kaikki on mahdollista".

Vakuuttava listaus Littledragonilla muutenkin mutta tämä on näistä kyllä se, jonka oikeastaan olisin halunnut itse muistaa mainita. Ainutlaatuinen yhteiskunnallinen satiiri ja tyylikäs lopetus: "No exit."

Jotain ihan muuta taas on Erlend Loen Supernaiivi. Aivan ihana kirja, yksinkertaisista asioista.

EDIT: Lehväslaihoa en ole tainnut koskaan lukea loppuun asti. Mun sotakirjat on enempi sitten jotain Rintalaa tai Korpelaa. Dekkareita pitäis lukea enemmänkin, jotain Chandleria. Oon lukenu vaan Seppo Jokista :D . Suurin osa omista suosikeistani taitaa olla jotain muuta kuin tätä viihdekirjallisuutta. Ai niin ja Muumit on hyviä. Ne alkuperäset oikeat muumit. (Tiesittekö että Pikku-Myy on Nuuskamuikkusen sisarpuoli?)

Ja perhana. Bukowskinkin unohdin. Mutta Henry Miller vie kyllä voiton.
 
venla sanoi:
Ai niin ja Muumit on hyviä. Ne alkuperäset oikeat muumit. (Tiesittekö että Pikku-Myy on Nuuskamuikkusen sisarpuoli?)

Ja perhana. Bukowskinkin unohdin. Mutta Henry Miller vie kyllä voiton.

Ei vie Miller, ei perkele. Hyvä on tosin sekin :D

Ja jos tolle Pikky-Myy linjalle lähetään niin Elina Karjalaisen Uppo-Nallet on ihan pääliköitä. Oli se kamala kohta kun laulavalintukoira pissas kukkaan ja kukka söi sen. Noita tulee vieläkin mökillä luettua, jos ei muuta ole tullut matkaan :nolo:
 
Mulla tulee luettua kaikkia Wilbur Smithin kirjoja uudelleen ja uudelleen. Niihin seikkailuihin on helppo tempautua mukaan. Kirjoissa kuvataan myös Afrikkaa kiehtovasti. Suosittelen.
 
Jos fantasiasta tykkäät niin Stephen Kingin Musta Torni sarja kannattaa katsastaa.

Muita:

William Fellows - The Damage Done, täältä luin että tämä kirja kannattaa katsastaa. Katsastin, näin ja tykkäsin aivan saatanasti! Kaikki kaverini ovat lukeneet tämän kirjan ja kaikki sanoivat lukeneensa "yhdessä yössä".

Bret Easton Ellis - Glamorama, todella hyvää satiiria nykyajan julkkiskulttuurista, tästä kirjasta Ben Stiller tahtoi tehdä leffan, ei saanut ja teki Zoolanderin... Kirjaa kuvaa hyvin "synkkä Zoolander älykkäillä vitseillä" Bonuksena 3 sivuinen yksityiskohtainen threesome/homostelukohtaus.

Bret Easton Ellis - Lunar Park, saman äijän kirja perheestä. Vielä kesken mutta todella hyvältä vaikuttaa... Eka kirja joka piti ottaa kaverille mukaan ja luetuttaa sillä pätkiä :kippis1:

Lisäksi Kody Scottin Monster kannattaa katsastaa. Sekä Marilyn Mansonin elämänkerta The Long Hard Road Out of Hell.

Kirjoittelen lisää kirjavinkkejä huomenna jos keksin lisää :rolleyes:
 
Kirjahullu ilmoittautuu ja listaa hyviä kirjoja mitä erilaisimpiin mielenlaatuihin:

1. Anais Nin:n koko tuotanto, sellaista ajatuksen virtaa, että oksat pois

2. Henry Millerin koko tuotanto, Anais:n "frendi" ja loistava kirjoittaja

3. Tuntematon, ihan klisee, mutta huippu hyvä

4. Jörn Donnerin tuotanto, kyllä äijä osaa kirjoittaa

5. Dostojevskin Rikos ja Rangaistus, alku aika nihkeetä jos ei ole tottunut venäläisiin, mutta kun kirjaan sisälle pääsee, ei malta laittaa käsistä pois

6. John Irving: n tuotanto, lemppareita Kaksi kättä, Garpin maailma ja Leski vuoden verran

7. Dumas Monte Criston Kreivi, miten helkkari se kirjoitetaan...?

8. Papillon, todella paljon parempi kuin leffa

9. Rosa Liksom, novelli silloin tällöin

10. Paasilinnan vanhempi tuotanto, Ulvova Mylläri ja Jäniksen vuosi, aiai

....ihan tässä hullaantuu, olen tällä hetkellä määrännyt itteni kirjojenostokieltoon, kun kirjahyllyyn ei enää mahdu mitään, täytyypä käydä lukemassa noi vanhat ketjut ja ottaa vinkkejä sieltä...;)
 
Jakob sanoi:
Bukowskin tuotanto
Tuotantoa en o lukenu mutta siinä yhdessä kirjassa oli se "Rakkaus on rakkikoira helvetistä" vai miten se meni. Tossa muodossa se on joka tapauksessa polttoraudalla leimattu mun tajuntaan. On loistavaa kyllä.


venla sanoi:
(Tiesittekö että Pikku-Myy on Nuuskamuikkusen sisarpuoli?)
Tiesin! Mulle papukaijamerkki...
 
Alotin eilen Japanin kamikaze lentäjistä kertovan kirjan jossa on haastateltu entisiä lentäjiä (eivät kerinneet toteuttaa tehtäväänsä kun sota loppui) ja omaisia/läheisiä. Todella mielenkiintoinen kirja. Valottaa hienosti Japanilaisten sisintä, bushidoa (oikein?) ja poliittisia taustoja jotka ajoivat Japanin sotaan eli heidän näkökantaansa.

Tekijöitä en nyt kyllä muista mutta voin myöhemmin laittaa ne.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom