Tuota kysymystä voisi lähteä avaamaan vastakysymyksellä, miksi sellaisia lääkkeitä ylipäätänsä on olemassa, jotka kasvattavat lihaksia paremmin kuin mitkään muut lääkkeet? En mene yksityiskohtiin, mutta dopingin, testosteronin ja (urheilu)lääketieteen historia, erityisesti 2.maailmasodan jälkeinen tieteellinen tutkimus, ihmisen suorituskyvyn paradigman muutokset ja informaatioteorian soveltaminen ihmisen biologiaan (kemiallinen muokkaus) antavat vastauksen siihen, miksi ne ovat ja miksi niitä käytetään: tarve loi tiedon ja tieto uuden tarpeen, joka loi kysynnän. Tiivistettynä voidaan sanoa, että lääkkeet(roinat) ovat maailmassa, koska "tarve on keksintöjen äiti" ja ihmiset niin tahtoivat. Suorituskyvyn parantamisen tarve on hyvin varhaista perua ihmiskunnan historiassa, mutta sitä myöten myös sosiaalisesti opittua.
Miksi sitten yksittäisellä bodarilla on tarve roinata? Tähän voi vastata vain roinaaja itse, mutta yleisellä tasolla voidaan vastata käytännöllisen päättelyn kaavalla eli HALU+USKOMUS=>TEKO: henkilö A haluaa vartolon X, ja hän uskoo että tehokkain tapa saada se, on käyttää lääkettä Y. Siispä henkilö A käyttää lääkettä Y. Eli nyt me tiedämme mitä henkilö A haluaa ja uskoo, jolloin hänen tekonsa (roinaaminen) pitäisi myös tulla ymmärettäväksi (hänen näkökulmastaan katsoen). Tässä täytyy myös huomata, että halut paljastavat myös henkilön arvostukset ja käsitykset asioista.
Eli jos haluan kilpabodarin tai roinaajan vartalon, niin tästä myös loogisesti seuraa, että terveys ei ole arvoista tärkein, vaan "roinaajan vartalo". Mutta sama pätee myös kaikissa terveyttä koettelevissa, vammautumisherkissä ja vaarallisissa urheilulajeissa ja extremelajeissa sekä harrastuksissa. Mainittakoon myös, että monissa näistä on myös halvaantumis- ja kuolemanriski olemassa. Ja kaiken ikäisiä ihmisiä oikeasti kuolee lajiensa ja harrastustensa parissa. Toisin sanoen, huippu-urheilussa lajimenestys menee kaikista juhlapuheista huolimatta terveyden edelle. Mutta näin tapahtuu monesti myös aivan harrastelijatasolla, varsinkin extremelajiessa. Roinat kuuluvat myös monissa lajiessa oletusarvoisesti mukaan. Mutta kaiken paheksunnan kruununjaloki on kuitenkin yksimielisesti varattu roinaaville harratelijabodareille ja kilpakehonrakentajille. Sekä eläville, että kuolleilla!
Perimmäinen kysymys voisi sitten olla, miksi henkilö A haluaa, niin kuin haluaa (esim. roinata)? Toisin sanoen, mistä yksilön halut ovat alunperin syntyneet? Tähän ei kuitenkaan kannata tässä yhteydessä mennä, koska halut ja uskomukset eivät yleensä ole tietoisia valintoja ja niiden selvittäminen vaatisi esi-kausaalista selvitystä, jota voi sitten miettiä toisissa yhteyksissä.