Linux Ubuntu

Alkasin tässä tosissani harkitsemaan Ubuntun laittamista koneelle, pari kyssää kuitenkin vielä olis....
- kone on wanha 350MHz Celeron, mahtaako U pyöriä?
- näyttis on diamond viper vuodelta -96, johon ei meinannut löytää enää edes windows-ajuria, mahtaako toimia U:lla, pitääkö vaan testata livelevyllä?
- tohtiiko vetäistä C:ltä toimivan windows98:n matalaksi heti alkuun, vai kantsiiko koittaa alkuun rinnakkaisasennusta?

E - ai niin, tärkein unehtu. Toimiiko muumipelit ubuntulla? :D

Täytyypäs heti sanoa että hyvä että porukka on huomannut että muitakin käyttiksiä on kuin wintoosat :rock:

Mikään raketti tuo koneesi ei ole. Sanoisimpa että Ubuntu pyörii kyllä välttävästi jos koneessasi on muistia 256=> megaa. Kaikista eniten käyttöä hidastaa jos kovalevyä joudutaan käyttämään muistin jatkeena. Jos asetat nopeuden silmäkarkin edelle, niin vaihtoehtona olisi Xubuntu. Tässä Ubuntun versiossa työpöytä on "kevyempi" ja täten vikkelä myös vanhoissa koneissa. Xubuntusta taitaa olla vastaava Live/asennuslevy kuin Ubuntulle ja Kubuntulle. Valitset sitten Xubuntun Kubuntun tai Ubuntun niin sillä ei sinänäsä ole merkitystä. Ubuntun eri variaatioiden erona on oletus työpöytäympäristö. Jos haluat käyttää Xubuntussasi Kubuntun KDE-työpöytää tai Ubuntun Gnome-työpöytää, niin uuden työpöytäympäristön asentaa viidessä minuutissa. Valinnanvaraa siis riittää;D. Tietoa Xubuntusta löytää täältä:

http://www.xubuntu.org/
http://www.xubuntu.org/screenshots

Näytönohjaimestasi sanoisin sen verran että kyllä se mukisematta pitäisi toimia. 3D-kiihdyttämisen kanssa saattaa olla hankalampaa mutta ei tuo kortti mihinkään pelaamiseen sovi muutenkaan.

Muumipelien en tunnusta kokeilleeni joten omakohtaista kokemusta ei ole;D. Linuxille on tehty Wine emulaattori, jolla voi ajaa useita wintoosan ohjelmia. Kokeilemalla tuo selviää. Jos tämä muumipeli on dos-pohjainen niin uskon että toimii. Linuxille kun saa dos emulaattoreita.

Voithan kokeilla tuota rinnakkaisasennusta. Jos se menee pieleen, niin sitten wintoosat pittiavaruuteen kylmästi :whip:

Niin ja loppuun pitää vielä mainostaa kaikille tuota Automatixia. Se nimittäin helpottaa käyttöönottoa kummasti. Ohjelmalla voi asentaa ison kasan näppäriä ohjelmia nvidian3D-ajurit kaikki tarvittavat kodekit leffaja musakäyttöön ym. ym. Ei vois elämä helpommaksi tulla :rock:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Hienoa, sain asennettua ja nyttenkin näpyttelen tätä ubuntun puolella. On näköjään paljon oppimista, on vähän kuula hukassa. Yritin asentaa skypeä ja ei onnistunut.. voisiko joku kertoa lyhyesti ja selkeästi että miten saan skypen asennettua ubuntulle?

Hienoa että Skype alkoi pelittämään.

Linuxille on muuten kehitetty uusi helpompi tapa asentaa ohjelmia, nimittäin "Klik". Käytännössä asennus käy siten, että klikataan nettisivulla olevaa linkkiä ja ohjelma asentuu sen jälkeen ihan automaattisesti. Tämä asennustapa ei sotke järjestelmää millään tavoin. Latauksen jälkeen ohjelmapaketti näkyy työpöydällä ja sitä klikkaamalla ohjelma käynnistyy. Jos ohjelmasta haluaa pysyvästi eroon niin se tapahtuu deletöimällä ohjelmapaketin ikoni työpöydältä. Tuon helpommaksi asiaa ei voine tehdä :worship: . No homma on vielä hiukan kokeiluasteella eikä ihan kaikki paketit toimi. Tuohon Klikkiin voi tutustua täällä:

http://klik.atekon.de/
 
Noniin! Nyt on asennettuna emännän koneelle Ubuntu. Toistaiseksi ainakin hyvin pelittää, mitä nyt on hieman kokeiltu. Yllättävän kivuttomasti sujui asennus, kun vähän kyseli tiezapiipparituttavalta/ystävältä neuvoja. :)

Samaan syssyyn ruuvailin kovot koneissamme paikoilleen ja uudelleenasensin XP:n omalle koneelle, ei ongelmia siinäkään ja :)
 
Threadnekrofiliaa: mitä mieltä työ ootte tuosta ubuntun uusimmasta versiosta? Plussia ja miinuksia. Minulla on käyny mielessä, että ens kesästä lähtien olis pääkäyttiksenä ubuntu tai xubuntu. Mitään huomioitavia seikkoja tai vinkkejä käyttämiseen, kun puhtaalta windows-pohjalta lähetään kuitenkin?:D
 
Ensimmäisenä tulee mieleen erittäin kova kehittyminen alkupään versioista. Ensi kuussahan tulee 8.04 niin saa sit nähdä et mitä se tuo mukanaan.

Miinuksia en osaa oikein luetella, mutta johtuu lähinnä siitä, että minulle on tullut aina sellainen kone eteen jonka kanssa ei ole ollut ongelmia ubuntua asentaessa/käyttäessä. Noh yleinen linuxpuolen miinus on ATI:n suljetut ajurit, eikä ne avoimetkaan mitkään kovin hyvät oo. Just sain uuden koneen jossa on nvidian näyttis niin ai että, on kuin eri maailmasta käyttö kun ei oo ollu minkäänlaista säätöä näyttiksen ajureiden kanssa. Mut nuo huonot atin ajurit on ihan yleinen linuxpuolen ongelma, ei pelkästään ubuntun.

Hyvin paljon oma asenne vaikuttaa linuxin käyttämiseen ja käytön oppimiseen, tässä kun ei esim softan asennuksia tehdä windows -tyyliin nextiä naputellen. Itse oon nyt puoltoista vuotta käyttäny pääkäyttiksenä ubuntua, eikä oo enään todellakaan windowsmaailmaan paluuta kotikoneessa, kuin cod4:sta pelaamaan. Tosin pyörittelin sitäkin toissapäivänä winen kautta ubuntussa, mut ei saanu ihan niin hyviä FPS:iä että jaksais hakata.

Netti on pullollaan apua ja hyviä ohjeita ja varsinkin http://ubuntuforums.org :ia kannattaa käyttää. Toisena sivuna vielä mainittakoon http://ubuntuguide.org/. Google on myös hyvä ystävä. Jos irkkaa, niin esim quakenetin #ubuntu -kanavalta saa apua. On myös olemassa #ubuntu.fi samassa verkossa, mutta oli sen verran mulkkua porukkaa siellä, etten itse oo menossa sinne enään.

Eiköhän näillä rahkeilla pääse jotenkuten alkuun kun sen aika tulee, ja aina voi kysyä. :thumbs:

EDIT: Mainittakoon vielä, että vaikka terminaalia saattaisi aluksi vierastaa, on se pienen opettelun päästä erittäin kätevä osa käyttöjärjestelmää ja sitä kannattaa opetella käyttämään!

Niinjoo ja käyttöoikeuksien kanssa saattaa aluksi olla hieman säätämistä
 
Threadnekrofiliaa: mitä mieltä työ ootte tuosta ubuntun uusimmasta versiosta? Plussia ja miinuksia. Minulla on käyny mielessä, että ens kesästä lähtien olis pääkäyttiksenä ubuntu tai xubuntu. Mitään huomioitavia seikkoja tai vinkkejä käyttämiseen, kun puhtaalta windows-pohjalta lähetään kuitenkin?:D

Jos windows maailmasta tulee, niin ainakin kannattaa lähteä liikkeelle oikealla asenteella. Linuxissa tietyt asiat toimivat toki samalla tapaa kuin windowsissa, mutta enemmän asioita toimii hyvinkin eri tavalla. Monien linux distrojen (esim ubuntu) peruskäyttö on melko helppoa, mutta sitten kun lähtee säätämään sieltä pinnan alta, niin se vaatii jo vähän(/aika paljonkin) opiskelua.

Oman kokemukseni mukaan suurin osa linuxiin liittyvistä "pahoista" ongelmista liittyy laitetukeen. Jos on hyvin linux-yhteensopivat osat koneessa, niin säästää paljon aikaa ja vaivaa. Linux tunnistaa kuitenkin melko paljon laitteita automaattisesti, joten jos vain laitepuolen saa ratkaistua niin on selvästi jo plussan puolella.

Mitä tulee ubuntuun, niin omasta mielestäni se ei ole paras distro, mutta se on kuitenkin helpoimmasta päästä oleva distro. Itse yleensä suosittelen aloittelijoille mint -linuxia tai opensusea. Opensuse on varsinkin hyvin windowsmainen distro.
 
Joo, kiitoksia. Siskonmies on pienen elämänsä pyöriny linuxin parissa, että siltä saan apua sitten asennukseen, mutta se ei oo muistaakseni käyttäny ubuntua (redhatilla pyöritti vielä 00-luvun alkupuolella jonkin aikaa) joten ihan vaan käytännön syistä kysyin sitten täältäkin
 
täytyy sanoa että aika paljon kehittynyt parissa vuodessa nyt oon ubuntua muutaman päivän käyttänyt.
parivuotta sitten kokeilin linuxia mutta silloin totesin että ei sovi mulle.
nyt tuntuu että ainut ongelma on wlan toimimattomuus löytää kyllä verkot mutta ei kytkeydy siihen.
piuhan kanssa on kyllä pirun nopea verrattuna winukkaan.
nyt tuntuu että tää vanha läppäri pelittää paremmin kuin pöytäkone wintoosalla.

nettiradion kanssa sai ehkä ihmetellä. mutta kun latasin http://vesama.googlepages.com/radiot.pls
niin johan rupes rytmilaatikko soimaan.

jos löytyy vinkkejä tohon wlan ongelmaan niin saa vastata korttina d-link dwl-g650+ b
a-malliin löytyy dlinkin kautta suoraan ajurit mutta ei b:hen.
 
jos löytyy vinkkejä tohon wlan ongelmaan niin saa vastata korttina d-link dwl-g650+ b
a-malliin löytyy dlinkin kautta suoraan ajurit mutta ei b:hen.
Täältä löytyy ohjeet. Huom. osa kommennoista on suoritettava pääkäyttäjänä. Siirry pääkäyttäjäksi komennolla "sudo -s" sen jälkeen, kun olet muokannut GPLUS.INF-tiedostoa. Ohjeessa selostettu /etc/wpa_supplicant.conf:n säätäminen ei välttämättä ole tarpeen, vaan voit säätää wlan-asetuksia jollakin graafisella työkalulla esim. wlassistantilla (pitää asentaa erikseen).
 
Täältä löytyy ohjeet. Huom. osa kommennoista on suoritettava pääkäyttäjänä. Siirry pääkäyttäjäksi komennolla "sudo -s" sen jälkeen, kun olet muokannut GPLUS.INF-tiedostoa. Ohjeessa selostettu /etc/wpa_supplicant.conf:n säätäminen ei välttämättä ole tarpeen, vaan voit säätää wlan-asetuksia jollakin graafisella työkalulla esim. wlassistantilla (pitää asentaa erikseen).
siis kortti kyllä löytää eri langattomat verkot mitä täällä on ei tarvii ssid tietoja tai salauksia purkaa.
mutta se ei vain kytkeydy niihin vähän aikaa kun yrittää niin hukkaa kaikki verkot ja verkko kortinkin.
joku bugi siinä on????
 
Asensin Fedora 9:n ja olin vaipua epätoivoon kun en päässyt puusta pitkälle. Muutaman päivän pähkäiltyäni löysin Paneelista --> Järjestelmä --> Lisää ja poista ohjelmistoja --> ja sieltähän pompsahti valikkoa jos jonkinmoista...Ja eikun asentamaan mieleisiä ohjelmia...Parilla klikkauksella, lähes aivankuten wintoosassa.

Eli jos olet Linux-aloittelija kuten minä ja kokemusta MS-ympäristöstä niin unohda aluksi komentorivi ja asenna ohjelmat graafisesti em. tavalla...Säästyy hermot ja tupakat!
 
juuri asensin ubuntun ja nätiltähän toi näyttää. ei vaan langaton verkko halua toimia.

aikaisemmin käyttänyt pääkäyttiksenä mandrivaa ja ainakin siitä siirtyminen tuntu muuten sujuvan näppärästi.

ihme kyllä ettei linux yleisty "normikäytössä". Siihenhän se juuri on parhaimmillaan. mandrivan olen asentanut useammalle kaverille joka ei tietokoneella tee muuta kuin tekstinkäsittelyä,surffailua,mailien lukua, mesetystä jne.. ja kaikilla on se muuttunut pääkäyttikseksi parissa kuukaudessa. Tänäänkin yksi osti uuden läppärin ja pyysi heti et asennappa tähänkin linuxi, ettei tarvi kokoajan vastailla kaikenmaailman kyselyihin :)

edit: ja melkein aina kun winukan korvaa linuxilla niin kone nopeutuu pirusti :) eikä se hidastu ajanmittaan kuten windows. se on todella suuri etu, jos ei halua kerran vuodessa asennella käyttistä uudestaan
 
juu toi langaton vähän tökkii ja zyxelin reitittimeen en pääse selaimella sisään.
pitäs varmaan ostaa ton pcmcia kortin tilalle usbi tikku sillä pitäs wlanin pelittää.
onko kellään kokemusta noista nettitikuista/mokkuloista toimiiko ne kuinka kivuttomasti.
 
juuri asensin ubuntun ja nätiltähän toi näyttää. ei vaan langaton verkko halua toimia.

Millä verkkokortilla?

onko kellään kokemusta noista nettitikuista/mokkuloista toimiiko ne kuinka kivuttomasti.

Suunnilleen yhtä hyvin kuin pci ja pcmcia kortitkin, riippuu kortin/mokkulan käyttämästä piiristä. Osa toimii heittämällä, osa vaatii hieman säätämistä.

Kannattaa vilkaista yhteensopivuus Ubuntun ohjeista ennen hankintaa.
 
Millä verkkokortilla?

broadcom 802.11g verkkokortti. koneena hp 6720s läppäri. sellaisen ohjeen löysin että pitäisi ensin winukalla "aktivoida" se kortti et toimii. sen tein, mutta eipä löydy. Suurin ongelma säätämisessä. ettei mulla ole tällä hetkellä mahdollista saada verkkopiuhan päähän konetta. Tekee säätämisestä aika hankalaa :D
 
No niin, tulipas sitten asennettua itsellekin tämä paljon hehkutettu Ubuntu. Asennus poikennee melko paljon totutusta: Koneessa XP jonka jätinkin, asensin VMware Server Consolen jolla loin itselle uuden virtuaalikoneen (kovalevyltä napattu 25 gigaa tilaa)johon sitten asensin Ubuntun. Eli kun käynnistän koneen, käynnistyy perinteisesti XP. Jos/kun haluan ubuntun käyntiin, voin käynnistää sen tuon server consolen kautta. Eli yhdessä koneessa kaksi konetta (nyt Ubuntu päällä, Windows taustalla), Windowsissa ja Linuxissa eri ip:t,Ubuntun verkko toimii Windowsin kautta (niin Elisan mobiililaajakaistamokkula kuin naapurin WLan).

Tätä Server Consolea käytetään joskus töissä kun pitää kokeilla jotain installaatioita eikä ole ylimääräistä rautaa käsillä.
Jos jotakuta kiinnostaa kokeilla, niin check out http://register.vmware.com/content/download.html

Meni vähän off topiciksi mutta olkoot....
 
broadcom 802.11g verkkokortti. koneena hp 6720s läppäri. sellaisen ohjeen löysin että pitäisi ensin winukalla "aktivoida" se kortti et toimii. sen tein, mutta eipä löydy. Suurin ongelma säätämisessä. ettei mulla ole tällä hetkellä mahdollista saada verkkopiuhan päähän konetta. Tekee säätämisestä aika hankalaa :D

No niin tekee ja Broadcomin kortit osaavat olla hankalia muutenkin. :)

Kun saat koneen verkkoon, kokeile komentoa
Koodi:
sudo apt-get install b43-fwcutter
 
Viimeksi muokattu:
Pannaas tänne.

Nyt on "uusi" kone alla ja pitäisi ubuntu asentaa tähänkin. Ongelma tulee siinä, kun koitan käynnistää live cd:tä. Eli ensin se latailee hetken aikaa ubuntu teksti näyttöä komistaen, mutta sitten tulee näytöntäydeltä tekstiä. "buffer I/O error on device SR0" ja jotain numeroita molemmin puolin. Ei liiku mihinkään siitä, muutakun samaa tekstiä tulee kokoajan lisää.

Nyt tarvittaisiin linux konkareitten apua jälleen. Tänks juuks.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom