SUPERCARB 1kg -40%

Linux Ubuntu

Live-CD on rompulta boottaava Ubuntu, ja sen voi siitä myös asentaa kätevästi. Eli asennuksen aikana voi vaikka surffailla netissä ja seurailla asennuksen kulkua.

Ja sitten yksi huomio minkä tein tuossa äskettäin. Eli jos koneessa on atin X800 -näytönohjain niin sisäänkirjautumissivu ei näy live-cd:llä ainakaan mulla ja näyttö jää pimeäksi. Asensin Dapperin (6.06:n) alternate-cd:llä käyttäen tekstipohjaista asennusta, ja sitten muutin /etc/X11/xorg.conf -tiedostosta "ati" -ajurin "vesa" :ksi. Tuon jälkeen kaikki toimikin loppuun asti ja pystyi asentamaan ihan Gnomessa sitten varsinaisen atin näytönohjainajurin, eli fglrx:n.
 
Supermass Nutrition: Super Meal 1 KG -30%
Linuxin osiointityökalu (fdisk) _osaa_ käsitellä ntfs:ää ihan hyvin, vain kirjoittaminen ntfs-osioille ei ole suositeltu, joka on yleensä estetty liittämällä kyseiset osiot vain lukuoikeuksilla.

Mutta kun osioimisesta on kyse, ei pelkillä lukuoikeiksilla juuri mitään aikaan saada. Siksi se osiointi kannattaa tehdä jollain Windowsin alla toimivalla työkalulla

(tai ottaa talteen DVD kovolta kaikki tärkeä, ja asentaa Windows niin että osioita on useampi).
 
Imutin äsken sen imagen ja osioin d-asemani partition magicillä.. tein sinne uuden osion, jonne haluasin ubuntin asentuvan. Se on fat32 formaatissa, d- aseman on ntfs.. ja c missä xp on fat32.. Mihinkähän se ubuntu asentuu noista? Ymmärtääkseni siinä on jotenkin erilainen logiikka kuin xp:ssä..
 
Mutta kun osioimisesta on kyse, ei pelkillä lukuoikeiksilla juuri mitään aikaan saada.

Saadaanpas.
Osioitaessa muutokset tehdään MBR:n osiotauluun, osioiden tiedostojärjestelmillä ja niiden oikeuksilla ei ole väliä.



Osion jolle Ubuntu asentuu, voi valita itse asennuksen aikana. Kannattaa lukea niitä ohjeita.
http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Osiointi
 
Imutin äsken sen imagen ja osioin d-asemani partition magicillä.. tein sinne uuden osion, jonne haluasin ubuntin asentuvan. Se on fat32 formaatissa, d- aseman on ntfs.. ja c missä xp on fat32.. Mihinkähän se ubuntu asentuu noista? Ymmärtääkseni siinä on jotenkin erilainen logiikka kuin xp:ssä..

Muista tehdä myös se swap osio ja tee Ubuntulle ext3 osio
 
Saadaanpas.
Osioitaessa muutokset tehdään MBR:n osiotauluun, osioiden tiedostojärjestelmillä ja niiden oikeuksilla ei ole väliä.

Ihan miten vaan, mutta en kuitenkaan lähtisi raivaamaan käytössä olevalle NTFS osiolle sitä Linux tilaa Linuxin omilla ohjelmilla.
 
Ihan miten vaan, mutta en kuitenkaan lähtisi raivaamaan käytössä olevalle NTFS osiolle sitä Linux tilaa Linuxin omilla ohjelmilla.

Minäpä lähtisin.
Pari kertaa olen ko. operaation tehnytkin, hyvällä menestyksellä. Hommaan löytyy valmiita, helppokäyttöisiä työkaluja, mm. GParted. Muokattava NTFS-osio kannataa eheyttää ensin.
 
3 kpl Basic Nutrition Whey (3 kg) -25%
Hienoa, sain asennettua ja nyttenkin näpyttelen tätä ubuntun puolella. On näköjään paljon oppimista, on vähän kuula hukassa. Yritin asentaa skypeä ja ei onnistunut.. voisiko joku kertoa lyhyesti ja selkeästi että miten saan skypen asennettua ubuntulle?
 
Hip hurraa, onnistuihan se pienten ihmettelyjen jälkeen. Nyt vielä kun saisi sen philipsin langattoman luurin asennettua. Luurin mukana tuli asennus cd, mutta äkikseltään näytösti että ubuntu ei ymmärtänyt sitä. Mitäs nyt tehdään?
 
Hienoa, sain asennettua ja nyttenkin näpyttelen tätä ubuntun puolella. On näköjään paljon oppimista, on vähän kuula hukassa. Yritin asentaa skypeä ja ei onnistunut.. voisiko joku kertoa lyhyesti ja selkeästi että miten saan skypen asennettua ubuntulle?

Tossa olisi ohjeet Easy ubuntun asentamiseen, siitä löytyy myös skype
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Asentaminen
Täältä kannattaa etsiä apua kaikkiin Ubuntu ongelmiin
http://forum.ubuntu-fi.org/
 
Reipas vuosi sitten kokeilin Ubuntua. Ihan mainio käyttis, kunnes piti saada ATI:n 3d-kiihdytys futaamaan. Kauan siinä meni mutta onnistui lopulta. Tässä vaiheessa kuitenkin huomasin, että resoluution vaihto ei enää onnistu kovinkaan helposti ja xorg.conffia säätämälläkään se ei muistaakseni toiminut enää ihan kunnolla. Lisäksi tuossa vaiheessa hävisi myös äänet koneesta. Lueskelin ongelmasta minkä löysin, mutta eipä kellään ollut ratkaisua hommaan. Tästä seurasi vitutus ja liinuska lähti koneelta. Pari kuukautta myöhemmin päätin kokeilla Susea paremmalla menestyksellä. Noh, tällä kertaa pelitti 3d ja äänetkin yhtä aikaa, hienoa. Ongelmat tulivatkin tällä kertaa eteen, kun flash-videoiden/pelien äänet eivät olleet missään määrin synkassa, samoin dvd-äänet olivat välillä aivan päin vittua. TV-out ei suostunut toimimaan kummallakaan kunnolla ja leffojen katselu jäi sitten siihen. WMV-tiedostot eivät auenneet aina ihan kunnolla ja tuo flash-homma jäi vituttamaan lukuisista korjausyrityksistä huolimatta. Suse myös sekoili fonttikokojen kanssa, kun välillä kokeilin KDE:tä. Fonttikoot eivät olleet yhteen sopivat ja taas otti aikansa ennenkuin työpöytä oli taas käyttökunnossa. Jossain vaiheessa piti jotain ohjelman pätkääkin kääntää itse suoraan sourcesta, kun ei valmista pakettia löytynyt. Tässähän sitten pätkähti ongelmaksi se, että kääntäjäni oli liian uutta versiota. Tuossa vaiheessa sanoi sitten Susekin hei hei. Nyt olen taas jossain määrin onnellisempi XP-käyttäjä. Macin hankintaan riittäviä rahoja odotellessa. Sitten vasta vituttaakin jos se ei toimi omassa käytössä kunnolla.

Linuxista hyviä ja huonoja puolia:
+Nätin näköinen ja mukavasti muokattavissa
+Toimii tietyissä jutuissa pirun vikkelästi
+Ei kaatuile ja jumita
+Jos koneesi osat sattuvat olemaan yhteensopivat, etkä tarvitse joitakin ohjelmia/ominaisuuksia, elämä on kuin leikkiä vaan
+Vekkuleita ohjelmia vekkuleilla ominaisuuksilla, joita ei löydy mikki$oftalle

-Jos näytönohjaimesi ja äänikorttisi piirisarjat eivät olekaan sopivat, niin et saa molempia toimimaan yhtä aikaa
-Jos tarvitset jotain spesifisiä ominaisuuksia varaudu käyttämään tunteja saadaksesi sen toimimaan
-Varaudu ohjeisiin, joissa ei ratkaista ongelmaasi vaan kerrotaan lukuisia tapoja kiertää se jollakin tavalla, joka ei sinua juurikaan miellytä (Käytä toista ohjelmaa, joka kas vain, ei teekään sitä mitä haluaisit)
-Jos pyörit paljon netissä ja haluat katsoa helposti kaikki kivat videopätkät ja turhat web-härpäkkeet, saatat törmätä ongelmiin.
-Vekkuleita ohjelmia vekkuleilla ominaisuuksilla joita ei löydy Liinuskalle.
-Oudomman merkkisen piirtopöydän paineentunnistus ei toiminut

Ja kyllä, molemmat + ja - listat pätevät myös wintoosan puolella, siellä vain olen tottunut jo pettymyksiin ja voin hyväksyä ne. Lisäksi useimpiin pettymyksiin on olemassa helpompi ratkaisu kuin Linuxin tapauksessa. Ja ei, en halua käyttää tuntikausia etsien ratkaisua puolen minuutin clipin pyörittämiseen ja hakata päätäni seinään conf-tiedostoja räpeltäen ja lopulta saada selville, että homma ei toimikaan juuri minun näytönohjaimellani :curs: :curs: :curs: :wall: :wall: :wall: :piis:

Kaikki oli helpompaa silloin, kun suurin osa hommista hoidettiin vakituisesti komentoriviltä :haart:
 
Pelottaa jo etukäteen se päivä, jolloin emännän koneelle (eli mun vanha 366mhz Celeronin rutku, joku wanha 3d näyttis siinä on ja oisko 256 + 64 megaa muistia) pistetään Ubuntu Linux, loppukuusta siis. Tosin käyttö tulee olemaan vähintään 99% Open Officen tekstinkäsittelyä ja netissä surffailua, joten kai on toivoa, että tommonen rajoitetumpi käyttö sujuisi ainakin suht vähillä ongelmilla. Mitään kikkailuja tai pelailuja tuskin koneella ikinä harrastellaan, on melkein pelkästään opiskelu- ja surffailukäytössä.

JUURI tommonen Joonan kuvailema meininki, että saadakseen pikkujutun toimimaan, joutuu säätämään tunteja, on mun ehdoton painajainen. :( Mutta jospa tommosella todella peruskäytöllä ei tulisi ongelmia....ainakaan melkein ikinä.

Toisaalta ko koneella oli aiemmin Win98, joten ihan hirveen hyvä ja vakaa käyttis siinä ei ollut silloinkaan. Oli varmaan vaan ajan kysymys, milloin se kosahtaa.

Mä soittelen sulle sit Joona epätoivoisia puhelinkyselyitä pitkin päivää :wall:, :itku: ja :curs: meiningillä, kun asennuksen aika koittaa.

Ennemmin lähtisin poistattamaan ilman puudutusta tota vimosta, isoa ja tiukkaan juurtunutta viisaudenhammasta, kuin asentelisin yhtä ainoaa käyttistä yhdellekään pc:lle. Prkl, että osaa olla ankiaa ja turhauttavaa hommaa.
 
Ei se asennus ollut paha homma laisinkaan. Pahin kohta taisi olla siinä osiointi vaiheessa, mutta onnistuin niin kuin pitikin.. ja nyt on sitten kaksi käyttistä koneella. Jos sulla iivili ei ole windowsia samalla koneella niin kuvittelisin että homma menee ihan ok. Itellä eniten rassasi kun en saanut philipsin skype luuriani toimimaan-- ja tuskin saankaan. Mutta muuten netti löytyi nätisti kun laitoin adls-piuhan verkkokorttiin.. office paketti toimii niin kuin pitääkin. Toivottavasti saat homman toimiin :)
 
Samoja kokemuksia kuin Joonalla (atin näyttis oli mullakin) :D Linux on hyvä, toimiva ja ennen kaikkea vakaa mutta säätämiseen voi joskus mennnä ikuisuus mikä on turhauttavaa, varsinkin jos tietää miten ongelman korjaisi vintoosalla minuutissa.
 
Joo, no yleensäkin ei oo kovin suositeltavaa käyttää atin näytönohjaimia linuxin kans. ATI ei oo koskaa tehny kunnon ajureita linuxille. Nvidian näyttiksil sit sujuuki iha suffelisti. :)
 
Taman thredin innoittamana hommasin itelleni uudestaan linuksin (linux Puppy :D ) On muuten hyva jakelu! Kaikki toimii ilman saatamista hyvin, leffat ja musat jne. Kaiken lisaksi se mahtuu muistitikkuun joten voin kantaa kayttista mukanani kaikkialle ja liittaa sen toisiin koneisiini. :D Valitettavasti en ole viela loytanyt kuinka saan suomalaiset kirjaimet toimimaan nappiksessani.
 
Suomalaisen näppäimistön saa käyttöön lisäämällä /etc/X11/xorg.conf -tiedostoon, kohtaan jossa määritellään näppäimistö, rivin:
option "XkbLayout" "fi"

Konsoleissa auttaa jokin seuraavanlainen loitsu:
loadkeys /usr/share/keymaps/i386/qwerty/fi.kmap.gz
 
Alkasin tässä tosissani harkitsemaan Ubuntun laittamista koneelle, pari kyssää kuitenkin vielä olis....
- kone on wanha 350MHz Celeron, mahtaako U pyöriä?
- näyttis on diamond viper vuodelta -96, johon ei meinannut löytää enää edes windows-ajuria, mahtaako toimia U:lla, pitääkö vaan testata livelevyllä?
- tohtiiko vetäistä C:ltä toimivan windows98:n matalaksi heti alkuun, vai kantsiiko koittaa alkuun rinnakkaisasennusta?

E - ai niin, tärkein unehtu. Toimiiko muumipelit ubuntulla? :D
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom