Öljyn kulutuksen verotusta ei pidä laskea, sanoivat rekkamiehet mitä tahansa. Osmo Soininvaaran blogista tältä vuodelta perustelut:
Öljyn kulutusta pitäisi verottaa ankarasti
Teollisuusmaiden pitäisi sopia, että ne nostavat öljytuotteiden kulutusveroja tuntuvasti. Tämä voi kuulostaa äkkiseltään hölmöltä, kun hinta on muutenkin nopeassa nousussa. Veron tarkoitus ei olisi nostaa kuluttajahintoja, vaan ohjata hinnannoususta koituvat voitot kuluttajamaiden hallituksille.
Yllä oleva voi kuulostaa vähän yllättävältä. Väitän ihan tosissani, että kansainvälinen, harmonisoitu öljyn kulutusvero ei vaikuttaisi juuri mitään öljyn hintaan. Tämä lähtee oletuksesta, että öljyn tarjonnan hintajousto on liki olematonta ja että öljyn kulutus on nousemassa tarjontaa suuremmaksi. Näissä oloissa öljyn hinta nousee tasolle, joka riittää leikkaamaan kulutuksen tuotannon tasolle. Tuo tasapainottava hinta on lähes riippumaton siitä, kuinka suuri osa tuloista menee öljyntuottajamaille ja kuinka suuri osa verotetaan kuluttajamaiden valtioiden käyttöön.
Öljyn hinta on nyt noin 100 dollaria tynnyriltä ja se menee kaikki öljyntuottajamaille. Jos kuluttajamaat verottaisivat yhteisellä sopimuksella vaikkapa 30 dollarilla tynnyriltä, hinta olisi edelleen 100 dollaria,mutta siitä hinnasta meni tuottajamaille 70 dollaria ja kulutusmaiden hallituksille 30 dollaria. Näin saataisiin aikaan 2,5 miljardin dollarin tulonsiirto öljysheikeiltä julkisen sektorin hyväksi päivässä.
Ei se tietysti ihan noin yksinkertaista ole. Jos tuollainen kulutusvero saataisiin aikaan tänään, öljyn maailmanmarkkinahinta ei huomenna laskisi 70 dollariin tynnyriltä, mutta pienen sopeutumisen jälkeen päädyttäisiin lähdes samoihin hintoihin. Nykyisten öljyesiintymien hyödyntäminen oli erittäin kannattavaa silloinkin, kun öljyn hinta oli 20 dollaria tynnyriltä. Muistissani on varmentamaton tieto, että Venäjän valtio antaa raakaöljystä öljyä pumppaaville energiayhtiöille 20 diollaria tynnyriltä ja verottaa itselleen loput, siis noin 80 dollaria tynnyriltä.
Kriittistä tässä on väite, että öljyn tarjonta on joustamatonta. Kokemukset tältä vuosikymmeneltä osoittavat asian olevan näin. Tietysti öljyn korkea hinta kannustaa etsimään sitä vaikka pohjoisnavalta jään alta, mutta asiaan vaikuttaa myös toinen tekijä, joka voi tehdä tarjonnan hintajoustosta jopa negatiivisen.
Öljy on loppumassa tai ainakin monen öljyntuottajamaan öljy on loppumassa. Jos hallussasi on öljyä vastaamaan 20 vuoden hyödyntämistä, öljyn tasaisesti nouseva hinta ei kannusta sinua pumppamaan sitä ulos nopeammin saadaksesi sen loppumaan 15 vuodessa. Pikemminkin moni ajattelee, että öljyä kannattaa pumpata hitaammin, koska myöhemmin se on vielä kalliimpaa. Jos kuluttajamaat antavat signaalin, että ne tulevat verottamaan kuluttajahintojen nousun itselleen, houkutus hidastaa öljyn pumppaamista heikkenee.
Sitä pohjoisnavan öljyä ei ehkä saada hyödynnetyksi, ellei siitä makseta enempää, mutta ilmastoa ajatellen, mikä kiire meillä on siirtää kaikki fossiilinen hiili ilmakehään?
Selvää tietysti on, että yllä oleva toimii vain, jos öljyn verottamisesta päätetään ylikansallisesti. Jos Suomi nostaa yksin öljyn verotusta, se ei laske raakaöljyn hintaa New Yorkin pörssissä.
Toinen samasta aiheesta:
http://www.soininvaara.fi/wordpress/2008/01/26/oljyn-kulutusta-on-verotettava