Sekä kansainvälisesti että Suomessa on ehdotettu mm. seuraavia keinoja lihavuuden ehkäisemiseksi:
A) elintarvikemarkkinoinnin kieltäminen lapsille etenkin television välityksellä
B) ruuan merkitseminen ravintosisällön mukaan ”liikennevalovärein”
C) jalankulkijoita ja pyöräilijöitä huomioonottavien liikennejärjestelyjen suosimista
D) makeis- ja juoma-automaattien poistaminen kouluista
E) verotuksellisten keinojen käyttäminen terveellisen ruoan kulutuksen lisäämiseksi
Aiheesta on käytykin aiemmin rakentavasti Pakkiksella keskustelua, mutta mukava olisi tosiaan kuulla taloustieteilijöiden heittoja verokevennyksiin.
Pääsääntöisesti liputtaisin tylsille koulutukselle ja valistukselle ja näistä radikaalimmista tempuista ainakin hyötyliikunnan helpottamista olisi laajennettava parempiin liikuntamahdollisuuksiin ja -tarjontaan koko kansalle.
Pakkausmerkinnöistä saataisiin muutamilla selkeillä kikoilla ja yhdenmukaisilla visuaalisilla ratkaisuilla varmasti peruspertsankin silmään paljon helppolukuisempia, menemättä tuossa ruoan polarisoinnissa ja arvottamisessa edes kovin pitkälle. Jo pelkkä tehostetumpi elintarvikevalvonta niittäisi varmaan räikeimmät tapaukset pois markkinoilta. :KnorrVie: Eri asia sitten, mikä vaikutus tällä on lihavuustilastoihin kokonaisuudessaan. Oikeudenmukaista se joka tapauksessa olisi.
Kouluruokailun mahdollisuuksien kehittämistähän (välipalat, automaattien tarjonnan uudelleen profilointi jne.)on jo kokeiltu ja sille on myöskin helppo liputtaa. Tosin jälleen tulemme valistuksen merkitykseen, positiivisten kokemuksien ohellahan esim. tuo terveellisempien välipalojen kauppaaminen loppui muutamassa koulussa, kun niiden menekki jäi minimaaliseksi.
Lapsille markkinoinnin kieltoahan on vähintäänkin lipsautellen hyväksytty kaikilla tahoilla, tuolle on mielestäni helpoin näyttää vihreää valoa.
Oikeastaan piti lähinnä muistuttaa eräästä taannoisesta, erittäin mielenkiintoisesta EU-projektista, jossa kartoitettiin poliittisen päättäjätason ja viranomaishenkilöiden asenteita erilaisiin toimenpiteisiin, joilla etsiä ratkaisuja kasvaviin ylipaino-ongelmiin. Suosittelen erittäin lämpimästi tutustumaan tuohon tutkimukseen, jossa Suomen tilastoista vastasivat Fogelholm&Borg. Antaa hieman perspektiiviä ja realismia näihin monelta eri taholta heitettyihin kehitysehdotuksiin ja niiden todennäköisyyksiin toteutua päättäjätasolla.
Lyhyesti: toimenpidetasolla pääsääntöisesti siis nuo kannustavat ja positiiviset porkkanat saivat kannatusta päättäjätasolla. Uudet, radikaalimmat rajoitukset saivat sitten vähiten kannatusta, verotukselliset muutokset itse asiassa kaikista vähiten. Tosin ilmenee tuosta tutkimusaineistosta paljon muutakin. Tuloksia kannattaa tarkastella Suomen osion lisäksi kaikista tutkimuksen EU-maista koottuja tuloksia, niin muodostuu näistä realiteeteista ja ilmapiiristä konkreettinen kuva. Suomessa kun esimerkiksi rajoituksiin suhtauduttiin huomattavasti pessimistisemmin kuin muualla. Paljon positiivista, mutta paljon myös sitä synkempää realismia joukossa siis. Hintapolitiikka sen sijaan sai kannatusta enemmän kuin keskimäärin muissa maissa. Koulutus ja valistus saivat tukea kaikissa maissa :KTL: .
Patrik olisi tietysti paras mies näitä kommentoimaan, mutta jokainen voi ao. linkistä tutustua matskuun itse:
http://www.sussex.ac.uk/spru/1-4-7-1-8-2-2.html
Wankki-editti Emissiolle&muille: tilasto siis kertovat lähinnä asenteista, ei eri ratkaisujen mielekkyydestä.
:kippis1: