Lihavuus - yhteiskunta ja yksilö

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja J.Rossi
  • Aloitettu Aloitettu
Mutta IMO nuorten valistamisen kulta-aika on eletty. Nyt ois vanhempien valistamisen aika.
Erittäin hyvin tiivistetty!

Koko homman ydin on jälleen kerran raha, mistä/keneltä, paljonko ja millä toimenpiteillä sitä tulee sekä mihin se menee ja paljonko sitä menee.

Korostettakoon jälleen kerran sitä, että erinäisten ruoka-ainesten haittaverot tuskin tuntuisivat kenenkään muun budjetissa missään, kuin suurkuluttajien, eli päivittäin limua, sokerimehuja, karkkia, suklaata, jädee, sipsejä jne. mössöjä mussuttavien. Satunnaisille kohtuukäyttäjille on varmasti se ja sama, vaikka em. kamoihin lätkäistäisiin 50% lisää hintaa. Silti ostaisivat tyytyväisinä ja nauttisivat, kuten ennenkin.

Olen hyvin kyllästynyt ainaiseen länsimaiseen yksilönvapauden korostamiseen. Milloin ruetaan korostamaan yksilön vastuuta samalla mitalla, eli myös vastuuta itsestään, niin kropastaan kuin mielestäänkin ja mielellään myös lähimmäisestään ja yhteiskunnasta laajemminkin? Eikö vastuun ja vapauden määrän pitäisikään kulkea käsi kädessä?

Milloin lakataan puhumasta roskaruoasta ja käytännössä kaikista päihteistä (teoriassa huumeet ovat laittomia ja kiellettyjä, mutta käytännössä kyllä kuka tahansa pystyy ittensä romuttamaan ja tappamaan vaikka amfetamiinilla tai heroiinilla, ei sitä kukaan estä) lähes pelkästään repliikillä "No se on jokaisen oma asia ja valinta! Ei kuulu mulle!"?

Siinä on myös ristiriitaa kyllikseen, että niin kauan, kuin menee hyvin, vaaditaan veroja alemmaksi, mussutetaan scheissee rauhassa, löhöillään, kiskotaan röökiä, päihteitä jne., kunnes kroppa tai polla prakaa tavalla tai toisella. Sitten kyllä huudetaan niin pirusti verovaroilla maksettua terveyden/sairaudenhoitojärjestelmää apuun ja kritisoidaan sitä samalla lujasti ihmetellen, mihin kaikki ne verovarat oikeen menevät, kun ei terveyspalveluitakaan ny saa, kun niitä tarviisi. :rolleyes:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tuohon liikalihavuuteen taitaa vaikuttaa tämä Suomalainen ryyppäyskulttuuri. Jokainen tuntee useita henkilöitä jotka vetävät sen 12-päkin joka viikonloppu ja jotkut jopa kolmesti viikkoon. Sitten baarireissun jälkeen käydään grillillä ja seuraavana päivänä syödään krapulaan mikropizzoja, niin ei ole ihmekkään että "noin 30% menee kakkos/aikuistyypin diabeteksen ja siihen liittyvien elintasosairauksian hoitoon".

taa on totta.
 
Kun kerran olemme hyvinvointiyhteiskunnan tielle ajautuneet niin ehkäpä jonkinnäköisiä verojen korotuksia näihin tuotteisiin vois lätkästä + se "liikennevalosysteemi" kuulosti kans hyvältä. Mutta..

..IMO :D

On jokaisen oma asia lihoaako vai ei. Ala-aste ikäiset ehkä ei jaksa vielä laskea kaloreita, mutta hehän kasvavat ja ravaavat ulkona (yleensä) joten heillä ei pitäisi olla pelkoa liikakaloreista. Tietysti sen on ikävää kun jotkut vanhemmat ihmiset lihottaa itsensä läskeiksi ja sitten vaativat yhteiskunnalta korvauksia, mutta hei täähän on hyvinvointiyhteiskunta, jonka tarkoitus on kerätä veroja kansalaistensa huoltoon; siksihän me niitä veroja maksetaan.
En siis millään tavalla kannata tätä riistoa, mutta enemmistö kansasta näyttää kannattavan joten paras kai tottua siihen.
 
Ruuan hintoja pitäisi laskea huomattavasti, jotta niillä jotka haluaa syödä muutakin kuin valmiseineksiä, on siihen mahdollisuus...

... Väittäisin, että moni haluisi syödä muutakin kuin ns."paskaa", mutta harvalla, etenkään perheellisellä on siihen oikeasti varaa. Ehkä niitä veroja olisi pitänyt laskea ruuista, alkoholin sijaan...

Toinen mitä voisi miettiä on liikuntaharrastusten tukeminen. Niin taloudellinentuki, kuin harrastuspaikkojen ja mahdollisuuksien luominen. Tuskin jotain 10-v. poikaa motivoi ainakaan se, että nurmikentillä on maalit metalliverkoissa kiinni munalukoilla ja ketjuila, jotta nurmet ei kulu kun niillä pelataan c-junnujen sm-sarjapelejä.

Tässä olis kyllä MythBusterssien paikka. Näitä vaittämiä valmiseineiden edullisuudesta verrattuna muihin ruoka-aineksiin on tullut nähtyä jossain yleisönosastokirjoituksissa tai iltapäivälehtien keskustelupalstoilla. Mutta nyt törmäsin ensi kertaa Pakkiksella kyseiseen myyttiin. Miten ihmeessä jonkin tuotteen hinta voi muka laskea, kun sitä jalostetaan eteenpäin? Ei einesvalmistaja laske potun hintaa kun kuorii ja siivuttaa sen, lisää vähän lihan näköistä staffia ja heittää lisä-aineet sekaan. Se olisi huonoa bisnestä. Päinvastoin se lisää joka työvaiheen ja lisämyrkyn kustannukset lopputuotteen hintaan katteiden kera.

Minä ihmettelen miten jotkut heikkotuloiset raaskivat hankkia tarvitsemansa ravinnon, eli kaikki ne tärkeät roheiinit hiilarit rasvat ja hivenaineet sun muut systeemit, valmiseineitä popsimalla. Se on KALLISTA. Laskin käteen ja räknäämään sinne eineshyllylle, mikä se pakettiin kätketyn lihapalan kilohinta oikeasti on. Sitten lihatiskille katsomaan mitä hyvää piffiä samalla rahalla saa, kele. Ja purkitettu tonnikala ei sitten muuten oikeasti ole niin kovin edullista - ks. yksikköhinta(€/kg).

Liikuntaharrastusten tukemisesta en vois olla enempää samaa mieltä. :thumbs:
 
Asiaa. Valitettavasti esimerkiksi tuo Fogelholmin ja Borgin esittämä PorGrow:n anti (mm. nihkeys verotuksellisiin keinoihin) kuvaa hyvin päättäjätason alttiutta toiveajatteluun ja ihmepelastuksiin. Toivottavasti tässä ei käy samalla tavalla kuten alkoholiverotuksen kanssa; kohta poliisit saa korjailla puistoista sokerihumalaisia :). Hieman sekavaa on lisäksi se, että terveysviranomaisten koulutusta tulisi lisätä, kuitenkaan lihavuustutkimukseen ei olla valmiita satsaamaan samassa suhteessa. Mistähän se uusi tieto lihavuuden ongelmien ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi tulee ellei tutkimuksen piiristä?

Käytännössä ainoat oikeasti tehokkaat keinot lihavuuden ehkäisemisessä taitavat olla hyvin pitkälle samat kuin alkoholihaittojen osalta; hintaan ja saatavuuteen vaikuttaminen. Saatavuuteen vaikuttaminen olisi todennäköisesti tosin liian radikaali ratkaisu :). Harhaanjohtavien mainosten karsiminen voisi olla hyvä idea, oli kyse sitten vähärasvaisista, hiilihydraattipitoista ”kevyttuotteista” tai lapsille suunnatuista pikaruokaloiden leluaterioista. Liikuntakasvatuksen/terveyskasvatuksen lisäämisestä kouluissa on jo hyviä kokemuksia kansainvälisesti, eikä se ole edes kallista. Konsensuskokouksen puitteissahan noita keinoja on kotimaassakin ehdoteltu, taitaa osa löytyä Lihavuuden Käypä hoito –suosituksistakin.
 
Muutamia mielipiteitä...

A) elintarvikemarkkinoinnin kieltäminen lapsille etenkin television välityksellä Jaa, kun ei ole tuota telkkaria, niin en tiedä mikä tilanne tällä hetkellä oikeasti on. Mutta... mitä vikaa kunnon ruoan mainoksissa olisi?

B) ruuan merkitseminen ravintosisällön mukaan ”liikennevalovärein” Äkkiseltään hymyilyttää ajatella, miten kansalaiset puikkelehtivat kaupoissa ostoskorejaan piilotellen ja helottavat kassalla kilpaa eieiei-ruokiensa kanssa... teoriassa ihan kannatettava idea, mutta mitähän vaikutusta tuollakin sitten oikeasti olisi. Ja päätellen siitä metelistä mitä viinavaroituksista nyt pidetään, ei niitä suosituimpia keinoja?

C) jalankulkijoita ja pyöräilijöitä huomioonottavien liikennejärjestelyjen suosimista Näkisipä vain käytännössäkin jotain tällaista, mutta kun ei niin ei. Voiko muuten mikään vituttaa ihmistä enempää kuin se, että ns. pyöräteitä rakennellaan täysin epäloogisesti ja ajokelvottomasti sinne tänne, entisiä ei vaivauduta edes päällystämään, ja keskustassa niiden pääasiallinen tehtävä näyttää olevan olla ilmaista parkki- ja paskansäilytystilaa. Ja jos yrität päästä tien yli ilman panssarivaunua... ei saatana, mä hankin vielä singon JA TEEN ITSELLENI TILAA :curs: . No, eiköhän tullut selväksi: kaunis periaate, ei liene koskaan käytäntö.

D) makeis- ja juoma-automaattien poistaminen kouluista Miksi helvetissä niitä on sinne alun perinkään raahattu???

E) verotuksellisten keinojen käyttäminen terveellisen ruoan kulutuksen lisäämiseksi Punttimimmi kannattaa lämpimästi... lienee viina kovasti terveellistä kun sen veroa niin kovin alennettiin (karsitaan kansasta heikko aines pois liuottamalla se viinaan?). Pitääkö kaikkea ruokaa muka verottaa saman verran, ihmetelenpä vain.


Todellakin. Henkilökohtaisia mielipiteitä, henkilökohtaisia valintoja. Onhan se kiva jos kansaa jaksetaan kaitsea kaidalle tielle verottamalla ja varottamalla, mutta lopultakin vastuu on jokaisella itsellään.

Se ei vain aina tunnu niin reilulta, että epäterveelliset valinnat tulevat usein halvemmiksi (lue: en halua, että maustamatonta rahkaa joka on sekä terveellistä että pahaa verotetaan yhtä paljon kuin exquisaa, joka ei ole niin paljon kalliimpaa mutta maistuu mukavalta - jos maustamaton veroilla saataisiin erittäin paljon halvemmaksi kuin exquisa, söisin tietysti entistäkin enemmän maustamatonta, vai mitä? Vaikka eipä sillä, että tuo olisi oikea ongelma :) ).
 
Ala-aste ikäiset ehkä ei jaksa vielä laskea kaloreita, mutta hehän kasvavat ja ravaavat ulkona (yleensä) joten heillä ei pitäisi olla pelkoa liikakaloreista.

Ikävä kyllä tämä ei enää ole näin, vaan sohvautuminen ja pleikkariutuminen (hienoja uudissanoja by Gilly :D) alkavat useassa tapauksessa jo jopa ennen ala-asteelle menemistä. Ala-asteella sitten moni on jo selkeästi lihava.
 
Olen hyvin kyllästynyt ainaiseen länsimaiseen yksilönvapauden korostamiseen. Milloin ruetaan korostamaan yksilön vastuuta samalla mitalla, eli myös vastuuta itsestään, niin kropastaan kuin mielestäänkin ja mielellään myös lähimmäisestään ja yhteiskunnasta laajemminkin? Eikö vastuun ja vapauden määrän pitäisikään kulkea käsi kädessä?

Milloin lakataan puhumasta roskaruoasta ja käytännössä kaikista päihteistä (teoriassa huumeet ovat laittomia ja kiellettyjä, mutta käytännössä kyllä kuka tahansa pystyy ittensä romuttamaan ja tappamaan vaikka amfetamiinilla tai heroiinilla, ei sitä kukaan estä) lähes pelkästään repliikillä "No se on jokaisen oma asia ja valinta! Ei kuulu mulle!"?

Siinä on myös ristiriitaa kyllikseen, että niin kauan, kuin menee hyvin, vaaditaan veroja alemmaksi, mussutetaan scheissee rauhassa, löhöillään, kiskotaan röökiä, päihteitä jne., kunnes kroppa tai polla prakaa tavalla tai toisella. Sitten kyllä huudetaan niin pirusti verovaroilla maksettua terveyden/sairaudenhoitojärjestelmää apuun ja kritisoidaan sitä samalla lujasti ihmetellen, mihin kaikki ne verovarat oikeen menevät, kun ei terveyspalveluitakaan ny saa, kun niitä tarviisi. :rolleyes:

Ongelmaa kannattaisi IMO lähestyä siltä puolelta, että miten saataisiin poistettua roskaruokaa liikaa syövien typerysten aiheuttamaat kulut terveydenhuollosta ilman että rangaistaisiin kaikkia tästä samasta asiasta.
Olisiko Hollannin malli (yksityiset terveysvakuutukset kaikille jotka ne kykenevät hankkimaan) mitään?

Ongelmahan ei liity vain roskaruokaan vaan on paaaaaljon laajempi, esim. alkoholin, tupakan tms. kanssa. Kieltämättä olen sekä sen verran antelias että maksan mukisematta veroja terveyspalveluista (joita en itse juurikaan käytä) jos niillä saadaan köyhän perheen tytölle hammasraudat tai portaissa liukastuneen mummun lonkka kuntoon että sen verran itsekäs, että minua

VITUTTAA

maksella tupakalla ja hampurilaisilla ehdoin tahdoin, kaikille tarjolla olevasta valistuksesta huolimatta, terveytensä pilanneen ihmisen sairaskuluja. :)
 
Kyllähän tota verotusta voisi vähän rukata oikeaan suuntaan. Eli nuo selkeät pahat, eli karkit ja sipsit ja sokerilmpparit vähän korkeammalle verolla ja taas vastaavasti normaali perusruoka vaikka ALV:n alennuksen kautta halvemmiksi. Ei välttämättä tarttis ees mitään kovin radikaalia että ohjaisin oikeaan suuntaan.

Tuo liikennevalojuttu voisi myös toimia, JOS vaan joku taho osaisi edes suht järkevästi "pisteyttää" eri ruokien terveellisyyden.

Ja ne karkkiautomaatit helvettiin sieltä kouluista, samoin sokerilimpparit. Tilalle vichyä ja lightilimppareita ja karkkipatukoiden tilalle jotain välipalapatukoita tai vastaavia.

Yksi uus työkaveri veti kauheet kilarit kun sanoi juovani pelkkää lightia limppareissa. Sanoi että ne on ihan järkyttäviä myrkkyjä mitä itseeni kiskon. :jahas:
 
Verotus olisi minunkin mielestä se fiksuin tapa vaikuttaa terveellisen ruuan kulutukseen. Ikävä kyllä nykyään saa halvemmalla ravintoköyhää ruokaa ym. epäterveellisiä herkkuja kuin terveellistä safkaa. Kasviksien ja hedelmien hinnat ovat melko korkeita, kuten myös vähärasvaisen lihan. Lisäksi kouluista pois kaikenmaailman limuautomaatit sun muut, tarjoaisivat vaikka sitten terveellisen/edullisen välipalavaihtoehdon. Liikennevalojuttu voisi toimia tietämättömille hyvin mutta itse kyllä saattaisi naurahdella noille "valoille" eri ruuissa.
 
Ikävä kyllä tämä ei enää ole näin, vaan sohvautuminen ja pleikkariutuminen (hienoja uudissanoja by Gilly :D) alkavat useassa tapauksessa jo jopa ennen ala-asteelle menemistä. Ala-asteella sitten moni on jo selkeästi lihava.

Niin alkaa ja tässä kohtaa voi näyttää ihan suoraan sormella kodin suuntaan. Kahden kummilapsen kasvatusta olen seurannut aika läheltä ja molemmissa perheissä ollaan aika perkeleen tarkkana siitä, että kakara tekee muutakin kuin katsoo töllöä. Oikeastaan kummassakaan perheessä ei katsota televisiota ennen yhdeksää (lapsi nukkumassa). Tämä tietenkin vaatii vanhemmiltakin paljon. Pitää keksiä jotain muuta tekemistä tilalle, kuten ulkoilua yms.

Molemmille perheille pitää nostaa peukkua, että jaksaa puuhailla illat lapsen kanssa vaikka töissä on varmasti pirun raskasta.
 
Ongelman ydin omasta mielestäni on tiedon puute. Esimerkiksi tavallisen koululaisen ravintotietämys on aivan perseestä suoraan sanottuna.
Eikä se sen parempaa ole aikuisillakaan...
Jotain makeisteollisuuden aivopesua tämä on tai sitten ihmiset on ihan vitun tyhmiä. :D
 
Kahden kummilapsen kasvatusta olen seurannut aika läheltä ja molemmissa perheissä ollaan aika perkeleen tarkkana siitä, että kakara tekee muutakin kuin katsoo töllöä. Oikeastaan kummassakaan perheessä ei katsota televisiota ennen yhdeksää (lapsi nukkumassa). Tämä tietenkin vaatii vanhemmiltakin paljon. Pitää keksiä jotain muuta tekemistä tilalle, kuten ulkoilua yms.

Molemmille perheille pitää nostaa peukkua, että jaksaa puuhailla illat lapsen kanssa vaikka töissä on varmasti pirun raskasta.

Niin no, nykyaikana kun hyvä aika on mukamas "laatuaikaa" (lauantaisin pari tuntia tehdään jotain jännää ja kivaa arjesta poikkeavaa) ja vanhemmat tekevät töitä klo 8-21, ei lapsille ole aikaa. Eikä vanhemmilla ole tarjota lapsilleen varsinkaan henkistä / fyysistä läsnäoloa.

Niinpä vanhemmille (lyhyellä tähtäimellä) helpoin ratkaisu on istuttaa lapset tv:n tai pleikkarin ääreen. Se, että vanhemmat oikeasti jaksaisivat touhuta lastensa kanssa (arkiaskareita tai leikkiä), on luksusta. Erittäin harvinaista. :worship: niille jotka sitä mallia jaksavat toteuttaa. (Toivottavasti palkitsee itsensä, kun lapsista kasvaa henkisesti ja fyysisesti tasapainoisia ihmisiä.)
 
A) elintarvikemarkkinoinnin kieltäminen lapsille etenkin television välityksellä

B) ruuan merkitseminen ravintosisällön mukaan ”liikennevalovärein”

C) jalankulkijoita ja pyöräilijöitä huomioonottavien liikennejärjestelyjen suosimista

D) makeis- ja juoma-automaattien poistaminen kouluista

E) verotuksellisten keinojen käyttäminen terveellisen ruoan kulutuksen lisäämiseksi

a) Ei mitään järkeä. Mainonta ei kuitenkaan vaikuta siihen syödäänkö roskaa, vaan ainoastaan siihen mitä roskaa syödään.

b) Ei kovin toimiva ratkaisu. Toimimattomuuden lisäksi se pienellä panoksellaan edistäisi laiskuutta ja typeryyttä entisestään, joka pahentaisi nykytilannetta ennestään.

c) Asia ei varsinaisesti aiheeseen kuulu, mutta ehdottomasti hyvä idea.

d) Tietenkin

e) Ehdoton! Pakkamattomista elintarvikkeista alvi pois. Lisäksi hieman lisäveroa niihin, joissa on "turhaa energiaa".
 
A) elintarvikemarkkinoinnin kieltäminen lapsille etenkin television välityksellä

B) ruuan merkitseminen ravintosisällön mukaan ”liikennevalovärein”

C) jalankulkijoita ja pyöräilijöitä huomioonottavien liikennejärjestelyjen suosimista

D) makeis- ja juoma-automaattien poistaminen kouluista

E) verotuksellisten keinojen käyttäminen terveellisen ruoan kulutuksen lisäämiseksi

A) elintarvikemarkkinoinnin kieltäminen lapsille etenkin television välityksellä

B) ruuan merkitseminen ravintosisällön mukaan ”liikennevalovärein”

C) jalankulkijoita ja pyöräilijöitä huomioonottavien liikennejärjestelyjen suosimista

D) makeis- ja juoma-automaattien poistaminen kouluista

E) verotuksellisten keinojen käyttäminen terveellisen ruoan kulutuksen lisäämiseksi

Kaikki varmaan ihan hyviä ehdotuksia, mutta eikö jalankulkijoita muka huomioida liikenne järjestyksessä, jos jalankulkija astuu jalkakäytävälle autoilijan on väistettävä. Tosin hyvin harva autoilija ei kunnioita suojatiesääntöjä, eikä hiljennä vauhtia juuri lainkaan ennen suojatietä päästääkseen jalankulkijan kävelemään yli. Harva myöskään uskaltaa astua suojatielle keskellä liikenne ruuhkaa.
Sitäpaitisi, myös suoraan lapsille tarkoitettu mainonta on suomen lain mukaan kiellettyä, tuotteesta riippumatta.
Myös tuo B kohta on osittain käytössä, tosin merkitsemään ruuan sydänystävällisyyttä, esimerkiksi myslipaketeissa saattaa nähdä sen vihreän avaimen, joka kuitenkin taitaa olla vain jonkun yrityksen mainoskikka terveellisemmille tuotteille. Tosin en tiedä onko tuotteiden merkitseminen vaikuttanut niiden myyntiin juurikaan. Tosin jos merkinnät laajennettaisiin valtakunnalliseksi käytännöksi, saattaisi se vaikuttaa ainakin joidenkin lihavienkin kuluttajien ostopäätöksiin, tosin laiskuus on pääsyynä monien lihavuuteen ja monet tulisivat yhä käyttämään niitä. Mitä noita dokumentteja ja reality sarjoja, missä ihmiset pyrkivät laihduttamaan on huomannut, että monet luulevat itsetehdyn ruuan kalliiksi, joten E kohta on vallan mainio ehdotus. Veronkevennysten tulisi myös tuottaa enemmän rahaa yrittäjille, jotta kannatus tuottaa terveellisiä elintarvikkeita olisi suuri, myös kulutus hintaa pitäisi laskea, näiden kummankin toteuttaminen voi olla melko hankalaa.
 
A) elintarvikemarkkinoinnin kieltäminen lapsille etenkin television välityksellä Jaa, kun ei ole tuota telkkaria, niin en tiedä mikä tilanne tällä hetkellä oikeasti on. Mutta... mitä vikaa kunnon ruoan mainoksissa olisi?
Käytännössä kaikki lapsille suunnatut elintarvikemainokset mitä mä olen ikinä nähnyt, koskee karkkia, vanukkaita tms. herkkuja. Ei kukaan mainosta sisäfileitä pennuille.
 
Käytännössä kaikki lapsille suunnatut elintarvikemainokset mitä mä olen ikinä nähnyt, koskee karkkia, vanukkaita tms. herkkuja. Ei kukaan mainosta sisäfileitä pennuille.
Pitihän se arvata. Vaikka... eipä ne pennut sisäfileitä paistele, sellaiset kun on vanhempien vastuulla (siinä missä telkkari, karkit ja... saarna jatkuu).
 
A) elintarvikemarkkinoinnin kieltäminen lapsille etenkin television välityksellä

B) ruuan merkitseminen ravintosisällön mukaan ”liikennevalovärein”

C) jalankulkijoita ja pyöräilijöitä huomioonottavien liikennejärjestelyjen suosimista

D) makeis- ja juoma-automaattien poistaminen kouluista

E) verotuksellisten keinojen käyttäminen terveellisen ruoan kulutuksen lisäämiseksi

Tämä on mielenkiintoinen aihe:
A) Ensinnäkin lapsille suora mainostaminen on jo nyt kiellettyä, ja mielestäni tällä luotaisiin herkuista ns. "kiellettyhedelmä" jolloin se kiinnostaisi entistä enemmän.
Enemmänkin painottaisin terveellisten ruokatottumusten opastusta vanhemmille, jotka ne ruoat lapsille ostavat. Kaupassa karkkihyllyn edessä itkevän lapsen tahtoon on niin helppo taipua ja karkkipäivä kerran viikossa muutuu helposti joka päiväiseksi palkinnoksi, jotta lapsi olisi kiltisti. Kotoa ne tavat opitaan ja jos vanhemmat ostavat lapselle/teini-ikäiselle iltapäivävälipalaksi einespitsan tai -hampurilaisen, pitäisi tietoutta tässä asiassa viedä juuri aikuisille lasten sijaan.

B) Tämä on jo nyt osittain ainakin käytössä Englannissa ja tässä tulee juuri se ongelma vastaan, mistä monet ovat täällä kirjoittaneetkin, eli mikä nyt on sitä punaisella/keltaisella merkittyä ruokaa...koulukunnat eroavat. Muutamat Englannissa myytävät vihreällä merkityt tuotteet on ollut juuri niitä sokerisia myslipatukoita tms.

C) EOS. En usko, että tämä on se ongelma, vaan tietokoneen eteen jumittaminen. Tai sitten tietokonepeleihin vaihtelua, kuten viimeisimmässä Kauneus&Terveys (en muista oliko se se?) -lehden jutussa kirjoitettiin tanssipeleistä, ne jossa astellaan matolla, tulisi ainakin pelatessa liikuntaa ;) . Innovaatioita pelimaailmaan, jotta saadaan lapset liikkeelle.

D) Ehdottomasti, muistan aikoinaan kun meidän koulussa oli jopa ranskalaisperuna-automaatti, joka onneksi pahan hajun takia poistettiin aika nopeasti. :urjo:

E) Kannatan. Ainakin kasvisten, hedelmien ja täyslihojen kohdalta. Samalla voisi lähiruoan verotusta helpottaa ja samalla voitaisiin helpottaa kotimaisten tuottajien kulutaakkaa, jotta saisimme kotimaisia puhtaista raaka-aineista peräisiä tuotteita edullisemmin.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom