Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Alkoholi ja tupakka aiheuttaa terveysongelmia, niitä verotetaan. Ihan hyvin voisi verottaa kovemmin myös sipsejä, limsoja, karkkeja, pizzoja, hampurilaisia ym paskasafkaa nykyistä kovemmin ja päinvastaisesti keventää verotusta esim kasviksissa ja vähärasvaisissa lihoissa jne.
Ei liene käytännössä mahdollinen toi sun skenaario... Lähinnä sillä ajattelin tota verotusta, että tupakka ja alkoholi on veronalaisia kaiketi siks, että niistä aiheutuu terveyshaittoja jotka lisää hoitokustannuksia. Myös liikalihavuudesta ja epäterveellisestä safkasta aiheutuu hoitokustannuksia, joten en nää ihan hölmönä sitä, että myös niitä koitettaisiin kompensoida verottamalla turhia paskasafkoja.
"The study, paid for by the Dutch Ministry of Health, Welfare and Sports, did not take into account other potential costs of obesity and smoking, such as lost economic productivity or social costs."
Ja tutkimuksessa käytetty 2003 tilastotietoa tutkimusmallin pohjana, lisäks Suomessa on vielä vähän eri systeemi ku muissa Euroopan maissa ton terveydenhoidon suhteen
Eivätkä myöskään ottaneet huomioon ruoasta ja tupakoinnista seuraavia huomattavia verotuloja (aktiiviselta tupakoitsijalta helposti yli tonni vuodessa, kunnon läskiltä vastaavia summia), joten tuskinpa tulos olisi muutkin taloudelliset muuttujat huomioiden mainittavasti erilaisempi.
Tokkopa terveydenhuollon suhteelliset kustannuserot vaikkapa lihavan ja normipainoisen tai tupakoitsijan ja tupakoimattoman välillä ovat kymmenessä vuodessa juuri mihinkään muuttuneet.
Hollantilainen terveydenhuoltojärjestelmä on pohjoismaalaisen mallin mukainen eli melkeinpä niin lähellä suomalaista kuin ulkomaalaisia tutkimuksia hyödyntämällä ylipäätään pääsee.
Mutta kyllä se silti vaikka tupakointia verotetaan ja ruuassa on alvit niin silti esimerkiksi tuo yhteiskunnan tuottoisuuden menetys on jo aika mojovampi summana kuin tupakoijan ja läskin elämäntapaverotulot...
Mutta kyllä oon silti samaa mieltä, että ei tupakoinnin ja liikalihavuuden estäminen saa yksinomaa nojata taloudelliseen motiiviin, vaan yleisesti ihmisen hyvinvointi ja terveys tulisi olla kauniina ajatuksena myös kampanjoinnin taustalla.
No joo, nää tutkimuset ei oo koskaan oikeestaan semmosia, että niitten perusteella vois vetää mitään yleispäteviä johtopäätöksiä. Tuo tuottoisuus on laskettu sen mukaan, että tupakoivat ihmiset elävät yleisellä tasolla enemmän valtion rahoja käyttäen esim. moni yhteiskunnan sosiaalituilla elävät (täysin työttömät eivät tuo verotuloja ja kuluttavat valtion rahoja -> miinusta) tupakoivat (mikä korreloi mitäkin vai korreloiko ollenkaan on sitten asia erikseen mihin tämä ja moni muukin tutkimus kusee).
Painava syy on se, että pienikin tulo on tulo.
Siis tarkoitatko "painavan syyn" ihmisten vapauden rajoittamiselle ja hyysäämiselle olevan se, että he eivät hallitse rahankäyttöään muutoin kuin virkamiesten määräyksiä noudattamalla? Eli kansalaisilta olisi kai kiellettävä päihteet ja muut "väärät asiat", jotta he käyttäisivät rahansa jotenkin hyödyllisemmin (hyödyn määritelmäkin on vähän häilyvä, koska minusta suurin hyöty on yksilön oma onnellisuus ja täyttyminen)? En ole aivan vakuuttunut, että tahtoisin elää sellaisessa yhteiskunnassa.
Valistusta kansanterveyden edistämiseksi kannatan, mutta mutta kieltoja, rajoituksia ja hyysäämistä vastustan elleivät kyseessä ole todella painavat syyt. .
Ruokaa nyt meidän jokaisen on ostettava elääksemme, siksipä sitä onkin hyvä verottaa valtion pyörittämiseksi, koska sitä kautta saadut tulot ovat mittavat.
Toi on toki loogista, että jos tekee työuransa loppuun veroja maksaen ja kuolee sen jälkeen, tulee yhteiskunnalle halvemmaksi kuin jos eläisi eläkeiän päälle sen 25 vuotta eläkkeitä nostaen. Mielenkiintosta olis tosiaan tietää, miten toi on tarkalleen ottaen laskettu, onko huomioitu mahdollisia välillisiä menetyksiä vai pelkät hoitokustannukset. Tupakointi ja liikalihavuus lisää mm. aivoinfarktin riskiä noin kaksinkertaiseksi ja aivoinfarktin saaneista 20% jää tarvitsemaan pysyvää laitoshoitoa, joka on helvetin kallista. Tällaisissa tapauksissa ei kuitenkaan pystytä suoraan osoittamaan, että aivoinfarktin syntyminen johtuis suoranaisesti tupakoinnista ja lihavuudesta, joten sitä ei voi laskea mukaan. Lisäks on sit kaikki sairauspoissaolot ja tuottavuuden väheneminen jne jne, joita ei pystytä suoraan laskemaan kovin helposti. Ei sillä, ettei toi vois olla totta, mutta itse oon eläny uskossa, että tupakointi ja liikalihavuus aiheuttaa merkittävät menoerät valtiolle vuodessa.Tupakan ja lihavuuden kohdalla ei vaan taida pitää paikkansa.
Tupakoitsijat ja lihavat tulevat hoitokustannuksiltaan halvemmaksi kuin terveinä pidempään elävät:
http://www.nytimes.com/2008/02/05/health/05iht-obese.1.9748884.html?_r=1
Tupakointi ja liikalihavuus lisää mm. aivoinfarktin riskiä noin kaksinkertaiseksi ja aivoinfarktin saaneista 20% jää tarvitsemaan pysyvää laitoshoitoa, joka on helvetin kallista. Tällaisissa tapauksissa ei kuitenkaan pystytä suoraan osoittamaan, että aivoinfarktin syntyminen johtuis suoranaisesti tupakoinnista ja lihavuudesta, joten sitä ei voi laskea mukaan.
Lisäks on sit kaikki sairauspoissaolot ja tuottavuuden väheneminen jne jne, joita ei pystytä suoraan laskemaan kovin helposti.
Jännä, että mm. ylipaino ja tupakointi on mainittu aivoinfarktin riskitekijöiks (lähde), mutta silti tupakoimattomat ja normaalipainoiset saa ton NY Timesin artikkelin mukaan eniten aivoinfarkteja. Voihan se olla, että tossa on tarkasteltu absoluuttista määrää, eikä suhteutettu potilatapauksiin.
Nyt en oo ihan varma ymmärsinkö tän lauseen sisällön ja laskutavan. Tarkoitatko, että tuo 1100 euron verotulo päivässä vastaa kolmisen tonnia tienaavan maksaman verotulon menetystä yhteiskunnalle jos hän on reilun kuukauden poissa per vuosi? Minä ymmärsin että Katski puhui sen poissaolon aiheuttaman työpanoksen menetyksestä yhteiskunnalle, ei siitä että poissaolijan verotulojen menetyksestä. Varsinkin kun ei sairaspoissaolot noin pääosin ole palkattomia.Jos tupakoitsijalta saadaan vaikkapa se 1100 euroa veroa vuodessa (aski päivässä), niin esimerkiksi työstä poissaolona paremmin tienaavalle kansalaiselle (noin 3000e/kk) se vastaisi yli kuukauden vuotuista poissaoloa töistä.
Nyt en oo ihan varma ymmärsinkö tän lauseen sisällön ja laskutavan. Tarkoitatko, että tuo 1100 euron verotulo päivässä vastaa kolmisen tonnia tienaavan maksaman verotulon menetystä yhteiskunnalle jos hän on reilun kuukauden poissa per vuosi? Minä ymmärsin että Katski puhui sen poissaolon aiheuttaman työpanoksen menetyksestä yhteiskunnalle, ei siitä että poissaolijan verotulojen menetyksestä. Varsinkin kun ei sairaspoissaolot noin pääosin ole palkattomia.