Han Moo Do :-)
Lajista löytyy lyöntejä, potkuja, heittoja, taklauksia, lukkoja, nunchakut, miekka, keppi, kaatumistekniikat, paini (ei
mielestäni kovin paljoa), murskaus, ottelut ja TIETENKIN lihaskunto & venyttely (jäiköhän jotain mainitsematta?).
Itse olen harrastanut ko. lajia n. puoli vuotta (lyhyen aikaa siis), joten voin kertoa vähän omaa mielipidettäni lajista.
Harjoitusten alussa venytellään ja lämmitellään vähäisen (pyöritellään ranteita, niskaa, kyynerpäitä, polvia, venytellään vähän nilkkoja yms.) ja sitten seuraa varsinainen alkulämmittely. Esimerkiksi juostaan salia ympäri ja tehdään erinäisiä harjoituksia (käsi maahan huudosta, ympäripyörähdys, nopeusharjoitus yms.) Tämän jälkeen seuraa lihaskunto-osio. Yleisimpiä lihaskuntoharjoituksia ovat punnerrukset, selkä, siltapunnerrus, kylki- ja vatsalihakset. Montako niitä tehdään riippuu vetäjästä (20, 30, 50, 60..?). Lihaskuntoharjoitukset tehdään joko ns. "nopeasti" tai "hitaasti", eli jos nopeasti -> kaikki tehdään putkeen, jos hitaasti -> 1 lihaskunto -> 1 venytys -> 1 lihaskunto -> 1 venytys jne.
Ketään ei tietenkään pakoteta tekemään enempää kuin itselle on mahdollista!! Jos vetäjä sanoo, että 100 jokaista liikettä ja itse saat tehtyä esim. 20 kaikkia, niin se riittää! Ajan kanssa kunto kasvaa ja jaksaa tehä enemmän (voin omasta kokemuksesta sanoa!)
Mainittakoon vielä, että mustan vyön kokeessa on lihaskuntotesti. Kopioin seuraavan pätkän Lieksan Han Moo Do:n kotisivuilta (
http://www.geocities.com/lieksanhanmoodo/hanmoodo.html#mustanvyonkoe):
"Mustan vyön vaatimukset
Kuntotesti
1.koe
Linkkuveitsi 300
Kylkinosto 200
Punnerrukset 150
Selkälihakset 500
Silta 200
Niskalihakset eteenpäin 150
Niskalihakset taaksepäin 200
Kuminauhavedot eteen 150
Kuminauhavedot sivuttain 150
Kyykkyliikkeet 1500
Hypyt jalat rintaan 150
Hypyt sivuttain toisen yli 1000
Juoksu 3 km/11 min
Juoksu 10 km/50 min
Toinen (lopullinen)testi suoritetaan 2 vuoden kuluttua ensimmäisestä. Toisessa kokeessa tarkoituksena on parantaa 1. kerrasta (tai ei voi saavuttaa 2.dania). Ennen 2.dania täytyy juosta 20km, 30km, 40km ja 50km (aika rajoja ei ole asetettu). Lisäksi 1.danin kokeeseen kuuluu rentoutusharjoitukset eli spagaati ja sivuspagaati pitää saada (ei voi saavuttaa 2.dania ilman rentoutuksen ymmärtämistä). Toisen testin suoritettuaan harrastaja on osoittanut olevansa valmis siirtymään seuraavalle tasolle eli 2.danille (Tässä tulee muistaa, että 2.dan vaatimuksiin kuuluu kunnon lisäksi paljon muuta).
Askeleet
Perusaskeleet
Potkut
Putoamistekniikat
Itsepuolustus
Heittotekniikat
Nunchaku-perustekniikka
Keppitekniikat, 3 liikettä ja ottelu
Miekkatekniikat, 2 liikesarjaa
Murskaus
Moodo-ajattelu
Korealainen sanasto "
En mene vannomaan tekstin paikkaansa pitävyyttä, mutta se varmaan antaa jonkinlaista osviittaa.
Tämän jälkeen sitten aloitetaan harjoittelemaan eri tekniikoita. Perustekniikoita, mitä opetellaan, ovat esim. otteluasento, lyönti (ihan peruslyönti), etupotku, työntävä etupotku, sivupotku, kiertopotku, takapotku, takakiertopotku, otteluasennossa liikkuminen, väistäminen, suojaaminen, potkun palautus, lyönnin palautus, vastatekniikka (vastustaja potkaisee, mitä teen?) jne. Kaikkia ei tietenkään opeteta yhden eikä kahden eikä kolmenkaan viikon aikana. Näyttäminen on eri asia kuin opettaminen. Opettelu kestää niin kauan kuin harrastat lajia.
Treenit eivät ole sellaiset, että kun sinulle näytetään esimerkiksi joku potku kerran ja sinun pitää osata se. Ei todellakaan. Sitten kun olet potkinut etupotkua 1000 kertaa, niin olet jo
ehkä pääsemässä jyvälle, että miten se potku oikeasti menee. Mielessäsi osaat kuvitella sen oikeaoppisesti, mutta sitten fyysisesti potku ei ole se ns. oikeaoppinen. Mikä auttaa? Pitkäaikainen harjoittelu tietenkin! Ei välttämättä uskoisi, mutta em. potkut eivät todellakaan ole mitään helppoja potkuja vaikka joku niin saattaisi luullakkin. Kaikki tekniikat vaativat paljon harjoittelua (oli se mikä tahansa, vaikka ihan peruslyönti). Kun toistat tiettyä asiaa 10 000 kertaa, niin sitten se alkaa
ehkä jo tulemaan ihan luonnosta (eikä sittenkään vielä "oikein").
Tämä saarnaus koskee siis ihan mitä tahansa lajia. Potku kuin potku ihan missä tahansa lajissa kestää pitkään ennen kuin sen "osaa". Koska aina löytyy parannettavaa.
Lihaskuntotestit, lämmittelyt ja venyttelyt eivät sitten AINA ole samanlaisia ja samassa järjestyksessä. Tämäkin asia riippuu niin paljon vetäjästä. Joskus jätetään joku liike välistä ja tehdään toinen ns. uusi liike sen sijasta. Punnerrukset eivät välttämättä aina ole niitä "tavallisia" punnerruksia, vaan voi olla kreikkalaisia punnerruksia (mielestäni sen nimi on kreikkalainen) jne. Ja tietty se, että miten paljon tiettyä asiaa harjoitellaan, niin sekin riippuu paljolti vetäjästä. Toisella saattaa olla enemmän painia harjoituksissa, toisilla esim lukkotekniikoita. Mutta luulisin, että aika "fifty-fifty":llä mennään.
Kaikki harrastajat, joita olen tavannut, ovat olleet poikkeuksetta todella mukavia. Ylempi vöisiä ei tarvitse pelätä, kaikki on oikeasti rentoa porukkaa. Mukava treenata kivassa ilmapiirissä. :-)
Mitähän muuta? Hmm. Ei kai muuta kuin, että kokeilemaan!
Ps. Han Moo Do:n alkeiskursseja alkaa nyt syksyllä (osa on varmaan alkanut jo, ja osa alkaa kohta). Jos omalla paikkakunnallasi oleva alkeiskurssi on jo alkanut, niin kannattaa olla yhteydessä vetäjään ja kysyä asiasta, että voiko sinne vielä tulla (enpä usko, että vaikka kurssi olisi alkanut 2 viikkoa sitten, niin se olisi mikään este).