Läheisen kuolema

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ZannaZ
  • Aloitettu Aloitettu
En ole tänne juurikaan kirjoitellut, vaikka pakkista säännöllisen epäsäännöllisesti luenkin. Nyt kuitenkin kun tälläinen otsikko pisti silmään, niin ajattelin jonkinlaisen muistokirjoituksen yrittää tehdä, vaikka kyse nyt onkin vain koirasta. Ja tuskin tätä voi samalla tavalla edes verrata teidän kokemiin menetyksiin...

Tänään töistä aamuvuorosta tullessa puhelin soi ja oudolta kuulostava äiti kysyi, että voisinko tehdä sen mihin hän ei kykene. Eli viedä rakkaan koiravanhuksemme eläinlääkäriin, sille viimeiselle käynnille. Olin viimeisen neljän vuoden ajan Fellow:ta jo monesti eläinlääkärissä käyttänyt, vanhuus tuo mukanaan monet vaivat. Ja kyllä tämä oli tiedossakin, oli hyvin epätodennäköistä että hän enää seuraavaa kesää näkisi.

Kevät 1998
Perheemme päättää, että koira pitää saada. Äitini on hieman ajatusta vastaan, mutta myöntyy lopulta. Koira tulee siis minun ja siskoni hoidettavaksi. Itse olen kymmenvuotias ja siskoni kahdeksan. Siskoni luki kovasti koirakirjoja ja mietinnän jälkeen ajattelimme käydä katsomassa Papiloneja ja Phaleneja. Tarkoituksenamme oli ottaa luovutusikäinen pentu, mutta siskoni ihastuu vajaan puolentoistavuoden ikäiseen uros phaleneen. Kasvattajan mukaan sillä on ollut jo aikaisemmin kaksi omistajaa, molemmat ovat pitäneet sitä huonosti. Toinen jopa potkinut ja jälkimmäinen laiminlyönyt hoitoa ja ilmeisesti tukistanut sitä korvasta niin kovasti, ettei sen toinen korva phalenen ominaiseen tyyliin enää nouse korkealle pystyyn. Päätimme varmistaa, ettei tämä koira joudu enää kärsimään vaan se tulee meille ja pidämme siitä hyvän huolen.

Fellow on todella arka ensimmäiset viikot, mutta alkaa pian asettua kodiksi. Pieni koira jaksaisi leikkiä vaikka koko päivän. Ahkerasti sitä kyllä ulkoilutetaankin. Meni kuitenkin melkein neljä vuotta että se luotti meihin täysin. Ei se meitä pelännyt, mutta tuntui että se uskoi alituisesti meidän hylkäävän hänet.

2000-2007
Pienenä seurakoirana Fellow on kaikkialla mukana. Lapsuuden kesälomamatkat, sukulaisvierailut, lähes kaikki nykyiset kaverit olen saanut koiran ollessa osa elämää. Se on ollut mukana surullisina ja iloisina aikoina. Se rakasti autossa olemista, sillä oli oma pieni sänky auton takapenkillä, koska sen oli aina päästävä mukaan autoilemaan. Toisinaan kun äiti on tullu töistä ja ollut hieman huonolla tuulella, ja on vähän korottanut ääntään ärsyyntyneenä koiran tervetuliaishaukkumisista. Niin Fellow on juossut hullunkurisen näköisesti ympäri asuntoa kauheata vauhtia, eikä äidille jää muuta vaihtoehtoa kuin ruveta nauramaan. Se on ihan oikea perheenjäsen, ei pelkkä lemmikki. Syksyllä 2007 muutan omaan asuntoon ja näen Fellowta harvemmin.

2007-2011
Ensimmäistä kertaa Fellow alkaa näyttämään vähän vanhenemisen merkkejä, ulkoillessa ei ole enää niin kova vauhti ja harmaita karvojakin alkaa jo ilmaantua. Se on silti todella eloisa vielä kolmetoistavuotiaaksi asti. Kaksitoistavuotiaana aloimme sitä käyttää säännöllisemmin eläinlääkärissä. Eturauhanen alkoi rakkoontua ja sitä muutaman kerran tyhjennettiin, kolmetoistavuotiaana todettiin kivessyöpä joka leikattiin ja siitä se toipuikin oikein hyvin. Hieman ennen Fellown neljätoistavuotissynttäreitä eläinlääkäri totesi, että Fellowlla on parantumaton munuaissairaus, hoitona oikeanlainen ruokavalio joka olisi helpompi munuaisille. Lopulta kuitenkin urean määrä veressä kasvaisi ja aiheuttaisi koiralle ruokahalun menettämistä, laihtumista, huonoa oloa, väsymystä ja lopulta jatkuvaa oksentelua.

2012
Jouluna tiesimme, että ei tässä enää kauoa ole. Ruokahalu on muuttunut satunnaisesti ja päätämme, että jos koira selvästi voi pahoin tai alkaa oksennella useammin päivässä, niin aika on koittanut.

Tänään
Äiti ja siskoni eivät halua lähteä mukaan, molemmat pidättelevät itkua. Niin kyllä minäkin, mutta paremmin kuin he, tai ainakin uskon niin. Fellow on eilisen illan aikana oksentanut kaiken mitä sille on koitettu syöttää. Tänään ei enää vesikään pysynyt sisällä. Se tuntuu laihalta sylissä, otan sen oman peiton ja nukkumapaikan mukaani. Molemmat ovat olleet sillä vuosikausia ja haisevat varmasti tutuilta. Vastaanottava hoitaja sanoo, että pitäisi varata aika. Sellainen olisi maanantaina. Eläinlääkäri tulee kuitenkin nopeasti tarkastamaan koiran kunnon ja päättää että asia hoidetaan samantien. Fellow on sylissä niinkuin niin monesti aikaisemminkin, ainoa merkki sairaudesta on, että se vaikuttaa niin kovin väsyneeltä. Toimitus on ohi nopeasti. Viimeisillä minuuteillä tuntuu kuin pitäisi huutaa ja kysyä että olethan varmasti saanut elää onnellisen elämän. Lasken sen omalle pedilleen ja asettelen ja peittelen. Se näyttää siltä kuin se olisi nukkumassa, niinkuin aina ennenkin. Paitsi ettei se nosta päätään ja aukaise suuria kirkkaita silmiään kun silitän sitä. Kantaessani Fellow:n pois näen muutaman lapsiperheen joilla on koiranpentuja mukanaan, ovat ilmeisesti menossa antamaan niille rokotuksia.

Siskoni ja äitini eivät enää voi pidätellä itkua kun näkevät minun tulevan. Alan tehdä koiralle arkkua ja saan olla yksin, jotenkin tuntuu oikealta tehdä se itse. Ahertaa. Kaivan takapihalle hautapaikan, jäistä maata on raskas kaivaa, mutta sekin tuntuu oikealta... kaivaa tuulisessa pakkasilmassa. Naapuri sanoi jotain mutta se tuntuu jotenkin etäiseltä enkä vastaa.

Isä tulee aikaisin töistä ja laskemme arkun yhdessä maahan. Päätämme että paikalle laitetaan kesällä jonkinlainen kukkaistutus. Tuntuu turtalta ja oudolta, Fellow on ollut niin itsestäänselvä asia elämääni ja nyt se vain on poissa...

Silkytouches Fellow 27.6.1997-27.1.2012
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Se on jännä juttu miten itseäni ei oikeastaan yhtään liikuta ihmisen kuolema. Sen ajattelee jotenkin vaan osana elämän kiertokulkua ja tietäen, että se tulee tapahtumaan, mutta lemmikki... se vaan jotenkin koskettaa enemmän.
 
Nämä on aina ikäviä asioita. Minulla on kokemusta lähisukulaisten pois menosta "ennenaikaisesti". Sukulaisperheessä, jossa oli kolme poikaa, kuoli ensin äiti tapaturmaisesti kun pojat olivat kaikki alaikäisiä. Sitten kuoli isä sairaskohtaukseen kun nuorimmainen oli vielä alaikäinen ja jäi siis orvoksi. Sitten keskimmäinen veljeksistä parikymppisenä oman käden kautta ja heti perään nuorimmainen veljeksistä 18vuotiaana oman käden kautta. Perheestä on siis jäljellä vanhin pojista, ja minä käsittelen näitä tapahtumia edelleen joka viikko. Varsinkin lapsena touhuttiin tosi paljon porukassa poikien kanssa ja on mahdotonta ikinä tulla ymmärtämään tätä tapahtumasarjaa ja ennenaikaisia lähisukulaisten pois menoja.
 
Kaikki isovanhemmaat jo hautaneena voi todeta että kavereiden hautaaminen on kyllä rankempaa. Edes omien vanhempien kuolema ei pelota yhtä paljon koska ennemmin tai myöhemmin me kaikki lähdetään täältä. Kuitenkin se että nuori ihminen kuolee onnettomuudessa tai oman käden kautta, siihen ei ole ikinä valmistautunut.
 
Kaikki isovanhemmaat jo hautaneena voi todeta että kavereiden hautaaminen on kyllä rankempaa. Edes omien vanhempien kuolema ei pelota yhtä paljon koska ennemmin tai myöhemmin me kaikki lähdetään täältä. Kuitenkin se että nuori ihminen kuolee onnettomuudessa tai oman käden kautta, siihen ei ole ikinä valmistautunut.
Sama!

Tosiaan isovanhempien kuolemaan sitä on osannut jo varautua pidemmän aikaa. Toiselta puolelta mennyt jo pidemmän aikaa sitten ja toiset on jo useamman vuoden oollet välillä tosi huonossa kunnossa. Jos vanhemmat soittavat jotenkin erikoiseen aikaan niin sitä jotenkin jo ennen puhelimeen vastausta on valmistautunut siihen että huonoja uutisia on tulossa. Onneksi ei ole kuitenkaan vielä. Omien vanhempien kuolemaan en kyllä myöskään olisi mitenkään valmis, koska jotenkin sitä olettaa heidän elävän vielä pitkään vaikka lähenevätkin jo kohta seitsemääkymmentä. Kun suku on kohtuu pitkäikäistä, niin sitä ei osaa oikein odottaa vielä mitään.

Mutta toissa vuonna kun kaveri kuoli yllättäen sairaskohtaukseen 25 vuotiaana, ja toinen kaverini soitti ja kertoi minulle siitä puhelimessa, niin pakko sanoa ettei ikinä ole ollut pää niin tyhjänä ettei osannut sanaakaan ulos saada. Todella paska olo sen jälkeen.
 
Itselläni juuri päinvastoin. Läheisten kuolemasta en toivu vuosiin tai itse asiassa en oikeastaan koskaan, kun taas kavereiden kuolema ei herätä juuri mitään tunteita. Tai jos herättääkin niin ne menee päivässä ohi.
 
Silkytouches Fellow 27.6.1997-27.1.2012

Punkilta aika jäätävä avausviesti. Ihan mielettömän kaunis muistokirjoitus jota lukiessa kieltämättä silmät kostuivat. Tekstin luettuani pyysin oman 10kk ikäisen pennelipojan kainaloon ja paijasin sitä pitkän aikaa. Tämänlaiset viestit herättää ihmisen ajattelemaan, että kaikki on katoavaista.
 
Multa on kuollut huumeisiin jonkun verran rave- ja teknoaikojen tuttuja Turun alueelta, ei oikeastaan tuntunut missään. Lapsuudenkaveri kuoli syöpään 21 vuotiaana, se pysäytti vaikka emme olleetkaan vuosiin olleet tekemisissä - en ehtinyt sairaalaan tapaamaan kaveria, vaikka kutsui. Ihan lähituttuja ei ole mennyt vielä yhtään. Kissan kuolema oli vaikea paikka, kun se kuitenkin oli ollut lähes 20 vuotta perheessä. En itkenyt mummini hautajaisissa, koska kuolema oli enemmänkin helpotus vanhalle, sairaalle ja dementoituneelle ihmiselle, kissan takia itkin ja paljon, kun piti kantaa katti sisään ja pahvilaatikossa ulos.

Jollain tavalla kuitenkin järkyttävin oli syksyllä Raisiossa tapahtunut entisen työkaverin ja vaimon kuolema... molemmat yli 65v. mutta aluksi ymmärsin huhupuheista, että vaimo olisi kuollut syöpään ja mies tehnyt sen jälkeen itsemurhan. No totuus paljastui sitten jonkun ajan päästä, että tällä työkaverin vaimolle ei ollut koskaan mitään syöpää ollutkaan, vaan mustasukkainen mies oli hakannut lapiolla vaimoltaan pään tohjoksi ja tappanut itsensä hukuttautumalla pihakaivoon. Niin sitä vaan luulee tuntevansa tyypit, joiden kanssa on kuukausia tehnyt duunia - edes jotenkin. En näköjään sitten tuntenutkaan.
 
Surullinen tarina
Puhkesi raavas mieskin kyyneleisiin kun tätä luki ja mietti samalla että omallakin koiralla on piikki joskus edessä. Osanottoni menetykseen.

Moni läheinen on haudattu viimeisen kymmenen vuoden aikana, suurimmalla osalla ollut syynä syöpä mutta yhdellä vanhuus + sydän. Viimeisimpänä isoäiti josta pidin suuresti, kuoli rintasyöpään 74 vuotiaana. Viimeisin muisto hänestä on kun hän tuli sairasvuoteeltaan kävelytuen kanssa sukulounaalle vaikka hänen olisi pitänyt pysyä vuoteessa. Viimeisen tapaamisen (luulin/toivoin ettei olisi viimeine) tapaamisen sairaalassa missasin jonkin mitättömän syyn takia, hävettää ja vituttaa nyt pahasti.
Toinen vähintään yhtäpaljon riipaiseva tapaus oli kun isoisoisäni (isän isän isä) kuoli sydänkohtaukseen, oli sentään päässyt kunnioitettavaan yli 90-vuoden ikään. Tuli varsin surullisin mielin kannettua arkkua kun tiesi arkussa lepäävän talvi- ja jatkosodan veteraani. Tulee aina veteraanipäivänä sekä jouluna vietyä kynttilä lähisukulaisten haudoille.

Pitää ihan pyyhkiä kyyneleitä kun tuli muisteltua ja kirjattua muistoja. Levätkää rauhassa ;(
 
Tänään tuli sitten pitkään pelätty puhelu, mummo kuoli kunnioitettavassa 93 vuoden iässä. Äkkiä se kunto huononee, vielä tammikuussa asui omassa talossa, sen jälkeen pari kuukautta palvelutalossa ja lauantaina joutui sairaalaan. Vaikka tähän on useamman vuoden osannut varautua, niin silti tuli yllätyksenä. Aika vaikea käsittää kuinka paljon kärsimystä yhteen ihmiselämään voi mahtua. Mummo kokenut molemmat maailmansodat, joutunut hautaamaan mm. kaikki sisaruksensa, kaverinsa, aviomiehen, 3 lasta neljästä ja lapsenlapsen. Viimeset 5 vuotta mentiin todella vahvoilla kipulääkkeillä.
 
Otan osaa. Mutta varmasti 93 ikävuoteen on mahtunut aina välillä niitä hyviäkin hetkiä. Han kuitenkin sai neljä lasta ja lapsenlapsia, joista varmasti oli onnellinen :)
 
Oon varmaan yli tunnin miettiny, et viittinkö postaa tätä tänne vai en, kun en hirveemmin mitään henkilökohtaisia asioita tänne kirjoittele. Koen jotenkin kuitenkin helpottavana, että kirjoitan tänne.

Sain eilen elämäni hirveimmän puhelinsoiton. Broidi soitti iltapäivällä.

- Onks paha paikka, pystytkö puhumaan?
- Mä oon himassa
- Nyt on huonoja uutisia, sun on parempi istua alas
- Mitä on tapahtunu?
- Isä on kuollu


Tää tuli kaikille aivan puun takaa. Kukaan ei osannu odottaa mitään tällästä. Viime sunnuntai-iltana puhuttiin puhelimessa tunti ja eilen vielä viestiteltiin aamulla ja päivällä. Tässä on ollu nyt niin paljon kaikkea hässäkkää ja faija on ollu tosi huolissaan. Oon koittanu parhaani mukaan auttaa kaikissa asioissa. Mut sit se ihminen kuolee, joka oli eniten huolissaan ja halus kaikille vaan hyvää.

Ite luultavasti pärjään, mutta oon niin helvetin huolissani muusta perheestä. Mies joka ei itke koskaan, on itkenyt nyt kaksi päivää putkeen. Tää kaikki on, kuin pahaa unta...

Miten te muut olette edenneet tälläisessä tilanteesta eteenpäin? Kannattaisiko yrittää jatkaa jotain rutiineja vähän väkisin vai surran aivan kaikessa rauhassa? Heti helpottaa, kun tekee jotain muuta tai saa ajatukset hetkeksi pois, mutta en halua siirtää surua mihinkään. Pitää koittaa lääkärin kanssa varmaan puhua noista "hässäköistä".
 
Miten te muut olette edenneet tälläisessä tilanteesta eteenpäin? Kannattaisiko yrittää jatkaa jotain rutiineja vähän väkisin vai surran aivan kaikessa rauhassa? Heti helpottaa, kun tekee jotain muuta tai saa ajatukset hetkeksi pois, mutta en halua siirtää surua mihinkään.
Osanottoni. Ei kai ole mitään oikeaa tapaa surra tai mennä eteenpäin, sinulla on oikeus tehdä se juuri omalla tavallasi. Kuuntele itseäsi ja vältä väkisin tekemistä ja teennäisyyttä. Pyri rohkeasti kohtaamaan sekä suru että edessä oleva elämäkin. Apua kannattaa varmaan hakea mikäli arki menee pitkäksi aikaa sekaisin.
 
Tuosta on kulunut niin vähän aikaa, että varmasti tunteet vaihtelee laidasta laitaan. Itse olen menettänyt molemmat vanhempani ja se on kyllä kova paikka.
Kun menetin isäni, otin koulusta pari kuukautta lomaa ja menin pienelle paikkakunnalle rakennustöihin. Työskentelin erään hyvän tuttavan kanssa aamusta iltaan. En oikeastaan halunnut paljon jutella, enkä ainakaan olla suuressa ihmisvilinässä.

Viimeisimmän menetyksen jälkeen seuraavana päivänä tapasin lapsuuden kavereita. Osaa en ollut nähnyt moneen vuoteen. Saunottiin ja istuttiin iltaa. Ei sitä tuossa tilanteessa halunnut kertoa. Halusi edes hetkeksi työntää kaikki ikävät tunteet syrjään. Ei kannata syyllistää itseään jos ei pystykään suremaan, eikä siitä jos ei pysty muuta kuin suremaan.

Lähimpien ystävien ja sukulaisten kanssa tuli puhuttua noihin aikoihin paljon. Huomasin, että osa syyllisti itseään. "Olisinko voinut tehdä jotain?" Tai miettivät sitä mitä jäi tekemättä tai sanomatta. Tuolloin ei oikein ollut mahdollista pitää lomaa. Oli paljon arkisia asioita hoidettavana, kun ne oli saanut hoidettua koulu jatkui.

Suosittelen, että käytte asiaa läpi perheen kesken. Ja voihan asiasta kertoa niille joiden kanssa tuollaisten asioiden jakaminen tuntuu luonnolliselta.

Nämä on sellaisia pysäyttäviä asioita jotka palaa mieleen aina uudestaan ja uudestaan. On päiviä ettei ne ole mielessä ja on päiviä jolloin ne valtaavat ajatukset.
Voimia, kyllä se elämä kantaa tuostakin eteenpäin.
 
Miten te muut olette edenneet tälläisessä tilanteesta eteenpäin? Kannattaisiko yrittää jatkaa jotain rutiineja vähän väkisin vai surran aivan kaikessa rauhassa? Heti helpottaa, kun tekee jotain muuta tai saa ajatukset hetkeksi pois, mutta en halua siirtää surua mihinkään. Pitää koittaa lääkärin kanssa varmaan puhua noista "hässäköistä".

Osanottoni :(.

Jos puuhailu helpottaa niin ilman muuta kannattaa puuhailla. Se, että välillä saa ajatukset pois hetkeksi noinkin tuoreeltaan, on hyvä asia ja auttaa jaksamaan, kunhan se ei mene niin pitkälle että alkaa pakenemaan tilannetta tai yrittää taikoa sen olemattomiin. Asiat työstyvät siellä taustallakin, vaikka niitä ei koko aikaa aktiivisesti ajattele ja siitä lähtee taas järki, jos jää sataprosenttisesti paikalleen miettimään ja murehtimaan. Toki niitä miettimishetkiäkin tarvitaan, mutta niitä kertyy kyllä tarpeeksi ihan luonnostaan. Valmistaudu myös siihen, että se pahin shokki saattaa tulla vasta viiveellä.

Mitään yleispäteviä ohjeita tai sääntöjä selviytymiseen ei ole, joten kannattaa toimia pitkälle ihan niin kuin itsestä parhaalta tuntuu, kuitenkin dokaamista, tosiasioilta pakenemista tai muita selviä virheratkaisuja vältellen.
 
Otan osaa.

Rutiineja kannattaa jatkaa, mutta kannattaa myös antaa aikaa surulle. Ihmiset suree eri tavoin. Osa tarvitsee jotain tekemistä, osa aikaa olla ja ajatella. Kannattaa puhua fiiliksistään, vaikka ne tuntuisivat typeriltä ja asiaan kuulumattomilta.

Voimia sulle. Ajan kanssa helpottaa, vaikkei se siltä aluksi tuntuisi.

(Itseltäni ei ole läheistä vielä kuollut, mutta n. viikko sitten sain tietää äitini sairastavan Alzheimerin tautia. Sen ajatteleminen tuntuu melkein pahemmalta kuin kuolema.)
 
Miten te muut olette edenneet tälläisessä tilanteesta eteenpäin? Kannattaisiko yrittää jatkaa jotain rutiineja vähän väkisin vai surran aivan kaikessa rauhassa? Heti helpottaa, kun tekee jotain muuta tai saa ajatukset hetkeksi pois, mutta en halua siirtää surua mihinkään. Pitää koittaa lääkärin kanssa varmaan puhua noista "hässäköistä".

Sain tuollaisen samanlaisen puhelun suurinpiirtein kuukausi sitten. Sureminen riippuu ihan ihmisestä. Olisin saanut töistä vapaata, mutta en halunnut. Ei sitä vieläkään oikein käsitä, vaikka hautajaiset oli parisen viikkoa sitten ja kuolema oli konkreettisesti siinä läsnä.

Suosittelen kuuntelemaan omia olotiloja. Välillä tuntuu, että elämä jaksaa kannattaa, välillä tuntuu, että tekisi mieli jäädä peiton alle makaamaan koko päiväksi. Kaikki tavat surra ovat ihan oikeita, väärää tapaa kun ei yksinkertaisesti ole. Muut ihmiset kyllä ymmärtävät, jos sitä ylipäätään murehtii.

Itse olen huomannut olevani enemmän sulkeutunut. En jaksa kysellä kavereiden kuulumisia, enkä jaksa aina edes muita ihmisiä ympärillä. Yllättäen saattaa tulla padon murtumisia, niinkuin viime viikolla dösässä kun poistelin puhelinnumeroita luurista ja faijan nimi sattui olemaan siinä edessä. Jätin sen poistamatta. Olkoon se jollain tavalla muistona.

Tsemppiä sinulle!
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom