Taustalla on omat kokemukset ja kollegoiden kokemukset. Myönnettäköön, että vilkkaina aikoina nuo henkilökunnan kanssa vääntämiset kävi työhyvinvoinnin päälle. Ei mitenkään merkittävästi, mutta mun mielestä noissa duuneissa riittää se, että asiakkaat on vittumaisia. Työnantajan turvallisuusedustajat ja työnjohto tuntee lait, joten mitään työsuhdetta vaarantavia ongelmia ei synny.
En toki voi puhua kuin yhden sairaalan henkilökunnasta, mutta sama tietämättömyys yhdistää koko laitosta lukuun ottamatta ensiapua/päivystystä. Sairaala on vahvasti hierarkinen ympäristö, jossa lääkärin sana on muulle hoitohenkilökunnalle laki. Ikävä kyllä edes lääkärit eivät ole kartalla lakiasioissa (tai saattaa olla että ovatkin, mutta kiinnostus on enemmän hoidon sujuvuudessa kuin vartijan/jv:n työnkuvassa), joten väärinkäsityksiä syntyy helposti.
Sairaala ei ole vankila. Jokaisella potilaalla on itsemääräämisoikeus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos ei huvita olla osastolla, eikä ole psyykkisiä tai välittömästi henkeä uhkaavia sairauksia, voi sairaalasta poistua koska tahansa. Varsinkin sisätautiosastot ja neurologian osastot ovat täynnä potilaita, jotka syystä tai toisesta poistuvat vastoin lääkärin suositusta sairaalasta. Ulos pyrkivä potilas saattaa olla aggressiivinen, joten hoitohenkilökunta pyytää vartijalta tukea. Vartijan ensisijainen tehtävä uhkatilanteissa on turvata henkilökunnan koskemattomuus ja työrauha, ei rajoittaa potilaiden liikkumista osastolta pois. Tähän ei olisi edes oikeutta, vaikka työnantaja määräisikin näin tehtävän. Edit: ongelmaksi muodostuu siis se, että hoitohenkilökunta välillä jopa
vaatii vartijaa estämään fyysisesti potilaan liikkumista. Pahimmillaan joutui repimään hoitajia irti potilaasta, koska kenelläkään ei tosiaan ole oikeutta estää järjissään olevan ihmisen liikkumista. En oo kuullutkaan, että kukaan olisi oikeudessa ollut maksumiehenä jossain tämän luontoisessa jutussa, mutta ei niillä liksoilla kannata ottaa riskejä.
Osalla potilaista on pakkohoitolähete, joka muuttaa tilannetta huomattavasti.
Tahdosta riippumaton psykiatrinen sairaalahoito ? Wikipedia
Käytännön esimerkkejä en viitti kertoa, kun ne mielenkiintoisimmat stoorit on yleensä sen verran yksityiskohtaisia, että joku saattais jopa tunnistaa mut, ja pidän mieluummin homman anonyyminä.