Kysymyksiä Jto:lle

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Raven
  • Aloitettu Aloitettu
Laitetaanpas vähän tarkempia tietoja eli 35v ikää, alottanut treenaan 16 tai 17 vuotiaana. Oma paino 73-75, pituus 171. Koronan aikaan alkoi alamäki painoissa mutta tämän hetken maksimit mave 200kg, kyykystä ei tietoa mutta muutama vuosi sitten 140kg (pohjasta pompulla), nyt ehkä 130-135kg, salipenkki ilman stoppia arviolta sarjapainojen mukaan 105-110kg.

Suuri haaste tässä on tuo ammatti, eli teen metsurin töitä ja sillai harvinaista että teen melko vähän raivaussahalla. Eli siis paljon moottorisahalla hakkuuta ja siellä puut pinotaan kourakasoiksi, tämä tarkoittaa sitten sitä että nostoja tulee paljon päivässä. Mavea aika varovasti teen treeneissä että tuo alaselkä ehtisi jotenkin palautua 🤔

Lopetin vuosi sitten Personal Trainerin työt jota ehdin tekemään kymmenen vuotta hyvällä menestyksellä, tuli kyllästyminen. Siitä jäi paljon tietoa myös itselle, mutta silti varsinkin tuo voimanostossa käytetty lowbar kyykky on itselle vieras homma ja sitä pitää nyt ainakin opetella.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
No joo olihan näistä juttua. Jos se kisaaminen yhtään innostaa, kamat hankintaan vaan. Aikalailla on nykyään brändit määrättyjä, joten kisaan tarvii tiettyä tavaraa. Treeneissä ei tiukkoja polvilämppiä tarvi, joten peruslöysät markettihömpät on parhaat. Ne jopa oikeesti lämmittää.
 
Ihan ok peruste on musta myös se, ettei vaan yksinkertasesti diggaa ylimääräsistä apuvälineistä, & haluu nostaa täysin omin avuin. Mut ei siitä sen enempää. Mitä tarkotat ettei keskivartalon vahvistumista saavuteta? Ai ei saavuteta parempaa/tasavertaista kehitystä ku vyön kanssa, vai väitätkö siis, että keskikroppa jotenki maagisesti pysyy heikkona? Ton voi lukea kahella tapaa, mut tuskinpa noin tyhmää väitettä meinasit. Vyön hyöty on hyvin simppeliä tiedettä, mut väittäisin silti että joku joka vetää ikuisuuden ilman sitä, ei välttämättä tarvii/hyödy siitä juuri mitään. Kaikkeen tottuu, vahvistuu, ja tulee siinä asiassa väkisin hyväks lopulta.
On se ihan hyvä peruste olla käyttämättä. Mutta jos kisata haluaa niin kyllä se ylimääräinen hyöty kannattaa ottaa mitä niistä varusteista saa. Ja kyllä niistä kiistatta saa jos niitä käyttää osaa. Tarkoitin niin päin että vyötä ei tarvitse olla käyttämättä sillä perusteella että sen käyttö estäisi keskivartalon kehittymistä, tällainen ajatus on edelleen varsin yleinen. Jos vyöstä saa merkittävää hyötyä kiloina tankoon, niin kyllä se harjoitusvaikutus kannattaa vaan käyttää ja harjoittaa sitä keskivartaloa erikseen.

Viimeiseen väittämään olisin taipuvainen sanomaan että jos ikuisuuden nostaa ilman vyötä niin ei osaa vyötä käyttää eikä sen takia saa siitä hyötyä kun sitten joskus päätyy kokeilemaan :D
 
Vyö ylle vain kovimpaan sarjaan, näin se menee. Ei sen vyön käytön opettelu mitään tähtitiedettä ole, pallea täyteen ja työntää sen vyötä vasten.

Enemmän opettelua vaatii esim.polvisiteiden käyttö, jos varusteliitossa nostaa.
 
Minkä takia vain kovimpaan sarjaan? Mitä jos vyön käyttämättä jättämisellä jää sarjoista toistoja vajaaksi verrattuna siihen että vyötä käyttäisi?
 
Kauheen pienissä raudoissa sitä ei kannata käyttää, mutta semmonen 80% on jo aika ok raja vyölle. Mahaa ei työnnetä minnekään, eikä tietenkään sisäänkään vedetä. Aika hyvä mielikuva on semmonen jännittäminen, jos oltais lyömässä mahaan.
 
Kauheen pienissä raudoissa sitä ei kannata käyttää, mutta semmonen 80% on jo aika ok raja vyölle. Mahaa ei työnnetä minnekään, eikä tietenkään sisäänkään vedetä. Aika hyvä mielikuva on semmonen jännittäminen, jos oltais lyömässä mahaan.
Miksi pienemmissä raudoissa ei kannattaisi vyötä käyttää?
Minulla ainakin hyvin harvassa treenissä painot edes on yli 80% luokkaa, mutta kyllä vyö on käytössä aina ihan jo ekasta lämmittely sarjasta lähtien.
 
No ei se tietenkään kiellettyä oo ja monilla tapana käyttää missä liikkeessä tahansa. Monilla myös semmonen rituaali ja sarjaan valmistava juttu. Toi nyt on vaan semmonen perushyvä, mitä joskus kysellään. Sanosin ehkä ennemmin, että tuossa vaiheessa sitä olis fiksua alkaa jo käytteleen, ellei ilman vyötä tee kokonaan.
 
Ajattelin siirtyä normipenkistä tekemään sotilaspenkkiä ja nostamaan siinä voimatasoa (ykköstä).
Voiko siinäkin treenit tehdä samanlaisilla penkkiohjelmilla, vai suositteletko jotain erityylisiä treenejä/treenimetodeja?

Kiitos etukäteen.
 
Hieman se alkuun on tasapainon hakemista, mutta jos selässä on jerkkua, se pysyy ok. Eli hieman enemmän olis tarvetta leveellä selkälihakselle ja lavanlähentäjille, että pysyy asento. Ei kyllä huonoa tee pitää osassa treeneistä ne jalat maassa myös. Muuten ihan normaalia penkkitreeniä ja tietenkin ne ongelmakohdat mietinnässä aina.
 
Tämmöinen tuli mieleen, että mikä suhde on "normaali" stoppikyykyssä vs normaalissa takakyykyssä? Itsellä stoppikyykky on noin 80% normaalin takakyykyn sarjapainoista. Lisäksi etukyykky on huomattavasti vahvempi kuin stoppikyykky takaa, mikä tuntuu erikoiselta.
 
Treenistä kiinni se staattinen voima. Ellet oo tehnyt, ei oo niin hyvä. Dynaaminen voima ei niin hyvin staattista kehitä siis. Mä teetän erilaisia stoppeja kyykyssä ja joillekin pohjassa myös, jos siihen on selkee tarve. Sen verran paljon noissa on vaihtelua, ettei mitään tarkkaa voi sanoa. Joku 70-90% on jo aika summittainen liukuma. Pikasesti muistellen olisko noin 250kg kyykkääjä ottanut 230kg stopilla.
 
Kysytäänpä Jto:lta pohkeiden kasvattamisesta. Miken ketjussa aiheesta on ollut viime aikoina juttua, ja vallalla oleva käsitys tuntuu olevan se, että jos et omaa edes kohtalaisia pohjegeenejä, on niiden kasvattaminen lähes mahdotonta.

Eli kun sinulla on varmastikin ollut melko suuri määrä treenautettavia, niin oletko törmännyt henkilöön, jolla olisi ollut oikeasti erittäin huonot pohjegeenit, mutta silti olisi saanut niihin selkeää kehitystä aikaiseksi? Ja jos olet tällaiseen tapaukseen törmännyt, niin minkälaisella rääkillä tähän on päästy? Itsellä on todella paskat pohkeet, ja homma on mennyt vähän niin, että kun kunnollista uskoa niiden kehitykseen ei oikein ole, niin treeniajan ollessa rajallinen niihin ei oikein ole tullut panostettua aikaa ja resursseja, joka sitten varmistaa sen etteivät ne kasva mihinkään.

Yksikin sankaritarina tikkupohkeista edes kohtalaisiin pohkeisiin antaisi itselle uskoa pohjeprojektin aloittamiseen.
 
No kyllähän ne geenit tässä aivan valtavasti sanelee. Maailmalla on kovia bodareita, ketkä on sielunsa myyneet isommista pohkeista, mutta ei ne kovin hääppöset silti muuhun kroppaan nähden ole.

Voi niihin jopa tulla rutkasti voimaa, mutta ei läheskään samassa suhteessa kokoa. Ehkä yks parhaiten toimivista on ollut sen työmäärän kasvattaminen naurettavan ja älyttömän rajamaille. Puntilla perus 6-15 -alueella ellei oo tulosta juuri tullut vuodessa kahdessa, eipä tule jatkossakaan.

Siksipä pitää tehdä jotain ihan muuta. Yks hyvä on kova kestävyystreeni. Pohjenousukävely päkiällä kuopaisten ylämäkeen on tuonut muutamalle vuodessa enemmän tulosta kuin muu treeni aiempina 10 vuotena esimerkiksi. Progressio noissakin pitäs olla eli ei heti hakata tulehdusta sinne. Alkuun vaikka 3 treeniä viikossa å 3x20m.

Yks ukko teki joka päivä 100m pätkiä etu- ja takaperin. Tais olla lisäpainoreppu mukana usein. Kaikki kävelyt teki pohjetreeniperiaatteella. En muista kasvulukuja, mutta kyllä ne oli ihan komeet ja tosi hyvä lihaserottuvuus.
 
No jos se maksimi on se 4 vaikkapa, ykköset on ihan hyvä keino kyllä. Niiden vain pitää pysyä helppoina. Jos sun penkkimaksimi olis vaikka 100, ei se 90 juuri paina ykkösinä. Sama leuoissa. Opeta sitä kroppaa tuottamaan tehoja. Ideaalisti teet niitä sarjoja pitkin päivää, et kaikkia kerralla.

Sitten kun ykköset tuntuu naurettavan helpoilta, alat tekeen kakkosia. Kuitenkin se kolme viikkoa nousujohteista määrissä. Nelosviikko iisisti palautellen ja siellä lopussa se toistomaksimitesti kertoi tilanteen.

Jos se loppu on sulla hankala, ihan hyvin osa treeneistä voi olla kummareilla. Sillonkin sama periaate: jätä reilusti varaa ja tee sarjoja enemmän.

Tein tällä ohjeella siten että ekalla viikolla luokkaa 7 ykköstä, seuraavalla 10 ja sitä seuraavalla taisin tehdä 15. Sitten tein 1. Treenissä ykkösiä ja kakkosia sekaisin ja nostelin sarjamäärää. Sitten taisin tehdä pienillä lisäpainoilla ykkösiä ja kolmosia sekaisin.

4. Viikolla otin toistomaksimin, jossa 8.

Äsken otin ykköstestin jossa noin 125 kokonaispaino (bw 105), 140 jäi otsan yläreunaan, siihen perään toistomaksimi: 10 leukaa. 💪🏼

Ajattelin raportoida, kun täältä hyvät vinkit. 🙏🏼🙏🏼
 
Ymmärtääkseni olet kiipeilylajien harrastaja? Oletko kokeillut kiivetä burden of dreams reittiä Loviisassa?

Juuri luin kuinka joku skotti tuon kiipesi ja jutusta ilmeni myös että vain kaksi ihmistä on onnistunu kiipeämään reitin.

Tällaista lajista mitään tietämätöntä alkoi mietityttämään että minkälaisia voimia tuollaisen suorittamiseen oikeen tarvitaan. Näpeissä sanomattakin voimaa täytyy olla ihan älyttömästi, mutta jos jotenkin pystyisit avaamaan tän tason kiipelijän voimatasoja niin että tavan punttaajakin ymmärtäisi kuinka vahvoja nää kaverit on.
 
Joo 23v olen harrastanut mokomaa. No sanotaan näin, ettei Suomesta löydy juuri ketään, kuka sais tehtyä yhtäkään niistä viidestä muuvista, mitä tuossa on. Vaikka Suomessa kovia tyyppejä muutama onkin. Ensinousija työsti tuota kolmisen vuotta ja oli siis suomalainen Nalle Hukkataival 2016. Maailman terävintä kärkeä.

Eli en ole kokeillut 😄

Voimista... No ruuvaa alkuun vaikka 20mm ovilista tiukemmin kiinni ja sit vedä siitä yhden käden keskarin ja nimettömän sormenpäillä muutama yhden käden leuka. Neljällä sormella yhdellä kädellä, jos saat roikuttua siinä 20 sekkaa, olis toinen kokeilun arvoinen juttu. Noi olis semmosia sopivia voimatason osoittajia.

Sitten lisäksi pitäis osata vielä tuottaa sitä voimaa oikeisiin suuntiin oikeeseen aikaan tuolla reitillä, mikä onkin ihan eri asia jo sitten. Pelkkä yleisvoima ei riitä. Sitä on nyt maailman ehdoton kärki käynyt työstämässä muutamia vuosia ja tänä vuonna erityisesti, eikä ne oo saanu siinä kovin hurjaa edistystä aikaan tuota Will Bosia lukuunottamatta viimein.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom