Kysy hierojalta!

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
onko mitään hyötyä käydä esim. 1-2kk välein hieronnassa jos opiskelijabudjetilla viikottaiseen käymiseen ei ole mahdollisuuksia?
 
valitsu ->
On. Tällöin suosisin itsevähintään 90 Min tai päälle, pitkiä hierontoja. Näissä sessioissa otetaan koko kroppaa mukaan hierontaan tai keskitytään joihinkin jatkuvasti ongelmallisiin paikkoihin tai vaikkapa jos maastaveto tuottaa salilla ongelmia niin maastavedon suorittaja lihaksiin tms. Näitä käyntejä voi sitten tukea omatoimisella lihashuollolla kotona ja uskon että hieroja voi vinkata vähän mitä paikkoja kannattaa hoitaa ja mitkä jättää rauhaan.
 
Koskaan en ole ollut hieronnassa ennen, nyt olisi tarkoitus mennä koska ajattelin että kannattaisi nyt käydä kun on alkanut oikeasti venyttely ja kehonhuolto nyt kiinnostamaan. Joten voisi ehkä availla paikkoja näin aluksi :p

Montako käyntiä/millä syklillä/kuinka pitkiä aikoja suosittelet? Itselläni on lähetteessä nyt 8xkertoja (max) tällä lähetteellä, toki soittamalla saan lisää. Joten ihan säännöllisesti olisi tarkoitus alkaa käymään.

edit: Taustoista sen verran että urheillut paljon pienestä pitäen, fudista pelannut mutta venyttely ei koskaan ennen oikein kiinnostanut että selkä/takareidet yms ihan jumissa, olin aina joukkueen kankeimpia.

ja hierojaksi ajattelin paikallisen kiekkojoukkoeen urheiluhierojaa, pitäisi hänelle ainakin olla tuttua punttailijan käsittely.
 
Alkuun varmaan 1-2 krt/viikko. Riippuen pikkasen jumin määrästä. Jos et tosiaan aikaisemmin ole käynyt, niin saattaa mennä availuun muutamat kerrat.
 
Juuri niinkuin yllä sanottu. Kerta viikkoon jos haluaa että hyödyt pääsee kumuloitumaan.
Ajan pituudesta sanoisin että väh. 90 Min. Monilla on tapana nuukailla mutta se ei ainakaan silloin kannata kun käyntejä ei ole takana. Toki alkuun kannattaa kokeilla hieroja ennenkuin mitään sarjakortteja hommaa tms. Näin ei sitten tule laitettua rahoja sellaiseen hierojaan joka ei miellytä tai jonka kanssa ei "kemiat kohtaa", mikäli näin käy hoidotkin voivat olla teholtaan vajavaisia.

Tossa 90Min. se hieroja kerkiää ottamaan melko laajastikkin ja keskittymään myös ongelma alueisiin. Itse kävisin kropan läpi kolmessa osassa: Takaa, varpaista aina kalloon saakka. Edestä, nilkasta aina leukoihin, sekä sivusta peroneuksista (pitkä pohjeluulihas) aina kaulaan. Näiden kertojen jälkeen keskittyisin nimen omaan ongelmakohtiin eritavoin.

Kertoihin oman tuntemusten ja hierojan ammattitaidon mukaan.
 
Minkä verran "tavallisessa" hierojakoulussa käsitellään kaulan ja naaman alueen hierontaa? Jos vaikka pitäis mm. scaleni, m. masseter tai kieliluun ja leuan välisiä lihaksia käsitellä, niin oisko ne silleen ihan tuttua kauraa vai kovin nopeasti käytyjä juttuja?
 
Minä ainakin hoidan ne myös. Omat jumit on ollut noilla alueilla ja hoidan niitä sen takia. Hirmu huonosti hierojat noita käsittelee. Poikkeus on tietysti Voice Massage ja Voice Well osaajat, joiden leipätyö on juuri nuo alueet. Mutta omat kokemukset on melko heikkoja pääosalta hierojista.
 
Kouluissa annetaan lähes täysin koulujen mukaan noihin opetukset. Suurin osa hierojakouluista kun on yksityisiä niin taso vaihtelee aiheittain. Varmasti voidaan mainita tai nopeasti käydä läpi kaikkialla mutta jos en nyt väärin muista niin eivät kuulu hierojien ammattitutkintoon, ei ainakaan urheiluhieronnan. Kipu- janiveltoiminnan ammattitutkinnossa voidaan käydä ehkä enemmän. Sinällään harmillista koska kasvojen ja kaulan alue on yhtälailla tärkeä kuin isommat lihasryhmät. Toki, länsimaalaisessa hieronnassa normaalistikkin suositaan isoja lihasryhmiä ja kokonaisuuksia, toisin kuinidässä jossa olen kuullut että painotetaan hyvin paljon pään, kämmenten ja jalkapohjien aluetta.

Itselleni tuttua kauraa koska sain noihin koulutuksen työharjoittelussa tutulta fyssarilta sekä erikseen käydyssä faskiakoulutuksessa. Jatkokoulutukse ja muu opettelut, niin itsenäisesti kuin myös kursseilla käyminen on iso osa tätä alaa. Kouluista saa pätevyyden, osaaminen ja syvempi ymmärrys haetaaan itsenäisesti. Tästä syystä myös hyvin rankka ala tuntuu olevan. Kilpailua on paljon ja se on kovaa.
 
Eikös teilläkin siellä Tampereella valmistu melkosen monta kaveria alalle vuodessa. PK-seudulla on ainakin kuusi paikka, mitä itse tiedän kouluja. Sen on melkoinen määrä vuodessa, jos on normi ilta ja aamuryhmät ja siihen vielä pari kertaa vuodessa aloitus.
 
Lavan kohottajalihakselle jotain vapautustekniikkaa (Pallolla tai venyttelyllä tms?), sekä kuinka usein suotava tehdä jos jumittelee kyseinen alue ?
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Sokka ->
Juu. En hirveän väärässä ole jos sanon että n.200 per vuosi plus viikonloppukurssilaiset päälle, mitä täällä valmistuu vuodessa. On se kova määrä ja jotenkin imo noihin määriin pitäis vähän puuttua. Toki ymmärrän että moni käy koulun sen vuoksi että pääsee suoraan korkeamman opintojen pääsykokeisiin, mikäli ei lukio tms. ole napannut aikanaan, niin tuolla voi korvata sen. Mutta alalle haluavia pitäisi infota realistisemmin. Mikäli asuisin yksin niin ei olisi ollut mitään jakoa laittaa firmaa pystyyn ilman hyviä säästöjä ja/tai lainaa. No, elämä alkaa mukavuusalueen ulkopuolella. Millasta kilpailua pk-seudulla on?

Lumbago ->
Mieti ensin miksi on "jumissa" Onko lihas heikko, jatkuvassa venytyksessä pään tai lavan asennon takia vai yliaktiivinen?
Mikäli se on heikko niin se kaipaa vahvistusta ja kevyttä hierontaa.
Jatkuvassa venytyksessä niin kevyttä hierontaa, vahvistamista sekä pään tai lavan oikealle paikalle integroimista. Leuka pystyyn ja katse eteen tai yläviistoon. Kinesioteipit voi toimia muistutuksena pään oikeasta paikasta tän lihaksen suhteen jos joku tuttu osaa laittaa. Lavat yhteen niin tän lihaksen on hyvä olla. Liian eteenpäin kaatuneet lavat rasittavat tätä. Fyssarit voi neuvoa paremmin jos tarvii.
Mikäli taas yliaktiivinen niin, kokeile vähän kovempaa hierontaa etsien niitä kipeitä kohtia ja pidä niissä painetta kunnes kipu hellittää (vaikka pallolla tai kipu koukulla). tämän jälkeen met venytyksen voivat tehä hyvää kunhan pidät venytykset tasolla "mukava"

Kevyen hieronnan voi suorittaa foam rollerilla laittamalla kallonpohjan rullan päälle jä liikuttaen päätä hitaasti oikealta vasemmalle ja takaisin. Toki myös harjanvarren pyörittäminen lihaksen pituussuuntaisesti toimii hyvin. Kyse on vahvasta mutta melko pienestä lihaksesta. Älä liikaa hoida. 2 krt./vko on hyvä.

Lisäksi pidä mielessä kumpi tuli ensin muna vai kana. Toisesta ketjusta muistelen että sulla oli lantion anteriaalisen tiltin kanssa ongelmia. Tähän yksi tekijä on kireät lonkan koukistajat mutta syy miksi ne ovat kireät voivat olla myös pään asennossa. Mikäli pää on kallistunut tai kaattuu eteenpäin aiheuttaa se kovaa rasitusta kaularankaan ja rintarangan ylänikamille. Keho ei kestä pitkään tässä asennossa pään painon takia, joten se adaptoituu kiristämällä lonkankoukistajia. Kiristyminen aiheuttaa liiallista mutkaa lannerankaan joka haijastuu liiallisena kyfoosina rintarangassa joka heijastuu myös liiallisena lordoosina kaularangassa mutta kyseinen asento helpottaa pään asennon kanssa.
AIheesta tarkemmin http://www.kitlaughlin.com/Articles/roleofiliopsoas.php
 
Sokka ->
Juu. En hirveän väärässä ole jos sanon että n.200 per vuosi plus viikonloppukurssilaiset päälle, mitä täällä valmistuu vuodessa. On se kova määrä ja jotenkin imo noihin määriin pitäis vähän puuttua. Toki ymmärrän että moni käy koulun sen vuoksi että pääsee suoraan korkeamman opintojen pääsykokeisiin, mikäli ei lukio tms. ole napannut aikanaan, niin tuolla voi korvata sen. Mutta alalle haluavia pitäisi infota realistisemmin. Mikäli asuisin yksin niin ei olisi ollut mitään jakoa laittaa firmaa pystyyn ilman hyviä säästöjä ja/tai lainaa. No, elämä alkaa mukavuusalueen ulkopuolella. Millasta kilpailua pk-seudulla on?

Itseasiassa olen vielä opiskelija, mutta kovaa vauhtia koitetaan päästä valmistumaan. Sen takia ole vain vastaillut helppoihin kysymyksiin, mitä ihmiset kyselee täälläkin ja jättänyt sulle ne "oikeat" kysymykset :D Asun Vantaan Tikkurilassa ja kyllähän tällä alueella on useampi kymmentä hierojaa. Sitten on fyssaria, osteopaattia ja kiropraktikkoa. Todella kovia osaajia. Itse käynyt Backbone Clinicilla asiakkaan ennen koulua ja kyllä osaaminen on todella rautaista. Jos kuntoutusta keho tarvii, niin täältä löytyy kyllä todella hyvin osaajia. Helsingin puolella kilpailu onkin sitten ihan omaa luokkaansa, mitä olen ymmärtänyt. Erikoituminen ja halu auttaa ihmistä on kova juttu, millä pääsee pitkälle. Tosin ei sekään takaa asiakkaita. Itse pyrin kokoaika lisäämään omaa asiakaskantaa koulun ohella. Olen melkoinen pelle peloton vastailemaan asiohin. Jos menee väärin, niin sitten korjataan. Tosin 99% olen ainakin lähellä oikeaa, kun tulee selvitettyä pohjat. Varmaan johtuu pätemisen tarpeesta, mitä tuli oppittua it-alalla. Tullut tehtyä töitä siellä 16 vuotta. Alkoi kyllästyttämään istuminen ja sen vaikutukset omaan kroppaan. Tällä hetkellä ei ole harmittanut opiskelujen aloittaminen pätkääkään. Imen tieto googlen tietokannan tavoin täällä hetkellä :)
 
Mistä johtuu esim. pohjelihaksessa tuntuvat muhkurat? Ne tuntuu kun lihas on jumissa ja peukalolla hieroo.

Kun treenaa paljon ja hieman laiminlyö lihashuoltoa, kulkee alkuun hyvin, sitten paremmin, kunnes huomaa että juna meni jo ja lihakset on jumissa.

Mitä hieronta tekee lihakselle kun sitä murjotaan? Tapahtuuko rentoutuminen hermostollisista syistä vai laittaaako hieronta lihasnesteet liikkeelle? Mitä aineita sinne lihakseen oikeastaan kertyy? Pelkkää nestettä vai jotain kuona-aineita?

Mitä mieltä flossbandeista? Tekeekö samankaltaista vaikutusta kuin hieronta?
 
LA99 ->
Muhkuroita voi olla monenlaisia ja vaikea sanoa mistä johtuu kun ei tiedä mitä muhkuroita siellä on. Muutama selitys voisi olla esim. turvotus. Turvotus syntyy kun kudokset hajoaa ja vuotavat soluvälitilaan solunesteitä samalla kun pehmenneet kapillaarit (hiussuonet) tihkuvat tulehdusnestettä. Mikäli aineenvaihdunta on heikkoa kyseisellä aluella, saattaa lymfakierto heikentyä niin että turvotus jää "päälle"
Toinen selitys voisi olla jatkuvan pohjetreenin aiheuttamat lihaskudosvauriot ja niihin muodostuneet kollageenikimput eivät ole saaneet tarvittavaa venytysrefleksiä jolloin ne ovat voineet jäädä lyhkäisiksi.
Kolmas voisi olla että kyseiset muhkurat ovat triggerpisteitä joita saattaa muodostua huonon aineenvaihdunnan takia. Nämä tuntuvat palpoitaessa hypertonisilta (jännittyneinä, kovina) ja kipeiltä.

Joskus kävi asiakas jolla oli pohkeessa ganglio. En tiedä kuinka harvinaista se on mutta en ollut ennen kuullutkaan muuta kuin ranteen alueen ganglioista.

Lihakset tarvitsevat jatkuvaa huoltoa. Aineenvaihdunnan pitäminen hyvässä kunnossa on kehon oma tapa hoitaa lihaksia. Lihaksissa tapahtuu jatkuvasti venytystä ja supistusta kun liikutaan. Tämä pitää myös nesteet liikkeessä pumppaamalla niitä eteenpäin. Kun aineen vaihdunta on heikkoa, pumppaamista ei tapahdu alueella tarpeeksi. Hieronta on osittain passiivista pumppaamista ja on yksi sen monista tavoista vaikuttaa. Eli kyllä laitaa nesteitä liikkeelle.

Hieronnan ehdottoman tarkkoja vaikutusmekanismejä ei tiedetä mutta hermosto on varmasti yksi iso osa sitä. Katso porttikontrolliteoria https://fi.wikipedia.org/wiki/Porttikontrolliteoria

Aineista ja siitä mitä kertyy lihakseen ei hirveämmin ole tietoa, itselläni. Jotkut väittävät että lihaksiin jäävä maitohappo olisi yksi tälläinen aine mitä hieronta poistaisi mutta tästä on paljon vastakkaistakin tietoa. Kuona-aineita kertyy kaikkialle kehoon. Näin ainakin olen itse ymmärtänyt. Vaikka keho niistä suurimman osan taitavasti hoitaakin pois systeemistä, niin osa saattaa varastoitua soluihin. Monet käyttävät paastoamisia, mehudiettejä sekä detox-kuureja siinä uskossa että pääsevät näistä eroon. Hieronnan en usko vaikuttavan näihin muuta kuin sen kautta mitä ylös kirjoitin.

Tälläisen artikkelin löysin joskus mutta kun sitä lukee niin omaan mieleen tutkimus on vähän hassu. http://well.blogs.nytimes.com/2012/02/06/how-massage-heals-sore-muscles/?_r=1
Laitan sen kumminkin koska on sen verta isossa lehdessä julkaistu.

Flossbandiä olen päässyt kerran kokeilemaan. Varmasti ihan ok omatoimiseen lihashuoltoon siinä missä foam rolleri tai auton vahauskone. Tosin tuon käyttö rajoittuu raajoihin. Tuskin aiheuttaa tarpeeksi suurta kompressiota, joka myös tuntuisi paikallisesti että voisi käyttää kehon muilla alueilla.
 
Meneekö hieronta hukkaan, jos menee seuraavana päivänä treenaamaan hierottua lihasta? Joskus olen tuollaisen väitteen kuullut jostain.
 
Hieronta menee harvemmin hukkaan. Iän lisääntyessä palautuminen hidastuu ja itsellä ainakin kroppa vaatii hyvän ryskäämisen jälkeen lepopäivän. Ikää jo itsellä 40v. Nuoremmilla palutuminen on nopeampaa. Samana päivä en menisi enää salille. Seuraava päivä kiinni iästä ja kehon palutumiskyvystä. Esim hyvän jälkähieronnan jälkeen itse pidän aina ainakin päivän palauttelun. Heino osaa varmaan tarkemman analyysin antaa tähänkin.
 
Juurikin näin mutta on nimen omaan mietittävä kuinka raskasta se hieronta on ollut ja kuinka helposti siitä palaudut. Kehon kuuntelu ja tiedostaminen on se juttu. Tämä, kuten moni muukin on yksilöllistä.

Asia minkä kumminkin pitäisin mielessäni on lihasten epätasapaino. Mikäli lihaksen ja tämän vastavaikuttaja lihaksen voimat eivät kumoa toisiaan, tapahtuu kompensaatio. Esim Sahalihas, rintalihakset ja trapeziuksen yläosa ovat ylijännittyneet, kaatuu olkapäät silloin eteenpäin, mikäli näiden voimat kumoavat näiden vastavaikuttaja lihasten voimat. Lihakset kumminkin adaptoituvat tilanteeseen ja heikot lihakset saattavat kiristyä jolloin niiden kestämä vetovoima suurenee. Tilanne tasapainottuu mutta sillä hinnalla että vastavaikuttajalihasten tonus muuttuu ja aineenvaihdunta heikkenee. Jos tälläistä selkää menee hieromaan niin varmasti voidaan aiheuttaa lisääntynyttä loukkaantumisriskiä.
Esim. Sahalihaksen vastavaikuttajalihas vaikkapa m. rhomboideus on alkanut kiristymään pitkään jatkuneen lihasepätasapainon vuoksia. Hieroja hieroo kyseisen alueen hyvin, jolloin lihas rentoutuu ja aineenvaihdunta paranee. Hierottavana ollut menee kumminkin salille tekemään leukoja ja ihmettelee jälkeenpäin kun olkapäihin sattuu. Kyseisen lihaksen kireys on pitänyt yllä stabiliteettiä kyseisellä alueella. Tähän on puututtu ja sen jälkeen rasitettu jolloin on voitu mahdollisesti saatu aikaan haittaa. Asia ei mene näin aina mutta on hyvä tietää ja pitää mielessä.

Jos epäilet hieronnan jälkeen treenaamista niin lämmittele ja tunnustele liikettä, tee vaikkapa nouseva lämmittely treeni treenattavalle liikkeelle. Josvielä epäilet niin ei se yksi tai kaksi lepo päivää pahaa tee. Treenien jatkuvuus on se mikä on tärkeintä jos haluaa jatkuvaa kehitystä, ei yksittäinen kovalla intesiteetillä tehty treeni.
 
Mikä olisi paras tapa saada pakaralihas ja alaselkä venytettyä? Mulla on ongelmana tietyin aikavälein jumittavat pakara/alaselkä, joka haittaa jo jossain määrin normaalia elämää (viimeksi meni jumiin helmikuun alussa). Esimerkiksi sukkien ja kenkien pukeminen sekä pitkään paikallaan istuminen tekevät pahaa (teen istumatyötä). Heti kun lähtee liikkeelle ja (kun) saa oikaistua itsensä niin helpottaa. Salia ja lenkkeilyä tuo ei oikein rajoita millään tavalla. Jossain liikkeissä tunnen, että siellä jokin painaa, muttei pahasti. Päivittäin pyrin venyttelemään ja pari kertaa viikossa rullailen jalkoja ja selkää, mutta ne eivät ole auttaneet selkäjumiin. Onko lihas vain niin pahasti jumissa? Mikä voi aiheuttaa, että sama lihas menee jumiin aina (se kipu tulee aina samalle puolelle, eli oikean pakaralihaksen yläpuolella)? Kenties vain huono ryhti? Olen pyrkinyt käymään urheiluhierojalla kerran kuukaudessa, mutta siltikin tämä vaiva tulee aina takaisin.
 
Kuulostaa ns piriformissyndromalta. Piriformis on lihas, joka on menee näin junttikielellä poikittain alaviistossa pakaran sisäosasta ulkoreunaa kohdin. Tunnetaan myös päärynälihaksena. Lihas painaa iskiäshermoa ja ongelmat on moninaiset. On myös muita vaihtoehtoja, mutta tämä on niistä yleisin ja tilannetta helpottaa hierojalla käynti. Hyvin tuttu ongelma istumatyöläisillä. Tämä myös lisää painetta pahimmillaan etu- ja takareisiin. Saattaa tuntua myös varpaissa asti. Lisää myös jalkojen ulkokiertoa, mikä lisää painetta myös reisissä. Myös monet alaselän ongelmat johtuu samasta asiasta. Tuo kuukausi on pitkä aika hierojalla käynnistä, jos olet istumatyöläinen. Kannattaa harkita kertojen tihennystä ainakin pariin kertaan kuukaudessa. Triggerpallo on hyvä avaamaan tuota osiota. Rullaillaan samaan malliin, mitä foamrolleria. Tähän hommaan kelpaa myös tennispallo ja jääpallo. Paikan kyllä löytää helposti, kun istut pallon päälle. Jos hieronnasta taikka omatoimisesta avaamisesta ei ole apua, niin kannattaa piipahtaa hyvällä fyssarilla. Mielummin vaikka OMT koulutuksen saaneella. Ne kyllä löytää ongelmat monesti. Akuutissa tilassa on parempi käydä useammankin kerran hierojalla, että tuon saa auki. Venyttelyä kannattaa harrastaa.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitokset vastauksesta! Tästä piriformissyndroomasta en ole aikaisemmin lukenut. Aina tulee vastaan iskias ja välilevynpullistuma, mutta hieroja ja fyssari olivat sitä mieltä, että kyseessä tosiaan lihasjumi. OMT fyssarin luona olen kerran käynyt ja urheiluhierojalla useampia kertoja. Hierojalla käynti on aina helpottanut. Kipu ei ole pahemmin levinnyt ja pysyy tiukasti tuolla alaselän alueella. Eilen illalla tunsin ehkä ihan pientä pistelyä/kihelmöintiä reiden ulkosyrjässä, muttei sen ihmeellisempää. Kävellessä minulla on taipumus kääntää jalkaa ulospäin (tulee jääkiekosta nuoruudessani) ja juostessa saattaa rasittaa enemmän ko. lihasta? Kiitos vinkistä, laitetaa triggerpallo ostoslistalle. Miten tällaiselta voisi tulevaisuudessa välttyä? Parempi tuoli vai nostettava pöytä, jotta voi tehdä töitä seisten?
 
Back
Ylös Bottom