Kunto ja kalorien palaminen

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Matti juoksee maksimaalisesta suoritustehostaan prosentuaalisesti suuremmalla teholla kuin Pekka. Tilannetta kärjistämällä on helpompi tajuta eli, jos Pekka kävelisi saman matkan, jonka Matti juoksee, on Matin kulutus suurempi.
Syytä en osaa eritellä, mutta Matin hapenottokyky, hormonituotanto ja hermotus ovat elintavoistaan johtuen huonompia ja vaikuttavat hyötysuhteeseen. Minkään koneen hyötysuhde ei ole 1, ja Matilla sen ollessa ko. syiden vuoksi alhaisempi, tarvitaan suurempi energiamäärä saman liike-energian tuottamiseen.
Kemisti, fyysikko tai biologi en ole, joten totuus ei mahdollisesti ole tämä.
 
Kulutus on sama. Ajalla ei ole merkitystä, ts parempikuntoinen voisi vaikka juosta täysillä ylös ja kulutus olisi edelleen sama. Näin siis periaatteessa.

(eka viesti, jei!)
 
eli jos 2 henkilöä lähtee vetämään 5km lenkin, toinen armoton sohvaperuna ja toinen maratoonari.
Lenkki tietenkin vedetään yhtälujaa, sohvaperunan keskisyke on 170 ja maratoonarin 115 (koska helvetin hyvä kunto ja sohvapossu vetää "lujaa" mut maratoonarille silti todella hiljaista vauhtia.
jos katsotaan sykemittareista kulutusta, niin ollaan hiukka eriasteikolla..
Tiedän sykemittareiden suuntaa antavat tiedot kulutuksesta, mutta aika kova mutu, että kaloreita kuluu aika paljon enemmän possulta..

aloitus postissa mietittiin fyysisen kunnon vaikutusta kaloreiden palamiseen, niin aika moni kuka on nostanut kuntoaan on huomannut että pitää tehdä enemmän/kovempaa tms, jotta saa saman "tuloksen" treenistä.
 
Kulutus on sama. Ajalla ei ole merkitystä, ts parempikuntoinen voisi vaikka juosta täysillä ylös ja kulutus olisi edelleen sama. Näin siis periaatteessa.

Ei se kyllä noin mene, ei alkuunkaan. Tässä menee monilla sekaisin tehdyn työn määrä (=molemmilla sama) ja siihen tarvitun energian määrä. Noin yksinkertaistettuna tilannetta voisi kuvitella vertaavansa kahteen autoon jotka ajavat maantietä 80 km/h vauhtia. Ensimmäinen 6. vaihteella, toinen 2. vaihteella. Molemmat tekevät saman työn, vetäviltä pyöriltä voidaan mitata identtiset tehot mutta toinen vie tuhottomasti enemmän bensaa kuin ensimmäinen.
 
En usko koordinaatiokyvyllä olevan tässä käytännössä mitään merkitystä. Edelleen mutuilen eron johtuvan suurimmilta osin aerobisen ja anaerobisen energiantuoton hyvin erilaisista hyötysuhteista, jospa joku asiasta tietävä tulis valaisemaan tarkemmin.

EDIT: tosiaan fysikaalisesti ajateltuna potentiaalienergian muutokseen tarvittava energiamäärä on sama, kyse on nimenomaan ihmiskehon hyötysuhteesta, mutuiluna.
Tämä on oikea vastaus. Molemmat siirtävät saman verran energiaa kehonsa potentiaalienergiaksi painovoimaa vastaan, mutta parempikuntoinen pystyy tekemään tämän paremmalla hyötysuhteella, johtuen varmaankin pääosin juuri tuosta anaerobinen vs aerobinen energiantuotto-kysymyksestä. Muitakin tekijöitä toki on, kuten parempi lihaskoordinaatio jne, mutta tuo lienee tärkein.

Jonkun mainitsemassa autoesimerkissä on ihan sama asia. Jos sitä moottoria joutuu huudattamaan hirveillä kierroksilla niin sen hyötysuhde laskee, eli se joutuu polttamaan enemmän bensaa saadakseen saman verran energiaa muutettua auton liike-energiaksi kuin optimaalisella tehoalueella käyvä moottori.
 
Pekalla menee pirusti happea ja energiaa vittuiluun ja hyvällä kunnolla prassailuun. Lopun viimein Matti kyrpiintyy ja lippaa Pekan niskaperseotteella takaisin portaiden alapäähän.
 
Kun massa, kuljettava matka ja korkeuden muutos on molemmille henkilöille sama, niin olettaisin, että liikkumista varten tehty työ on molemmille sama. Silti väitän, että Matilla kuluu enemmän energiaa, koska hänellä kuluu sitä energiaa enemmän kaikkeen muuhun kuin liikkumiseen sen liikkumisen aikana. Voisi ikäänkuin sanoa Matilla olevan huonompi hyötysuhde: energiaa muutuu enemmän lämmöksi yms. Sen sijaan molempien ollessa levossa väitän Pekan kuluttavan enemmän energiaa, ja tämän moni varmasti täällä allekirjoittaakin.

e: Siellä olikin joku pari postia ylempänä sanaillut pitkälti saman..
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom