- Liittynyt
- 8.10.2006
- Viestejä
- 3 347
Hyvä kirjoitus, mutta nappaan täältä kuitenkin tämän yhden lauseen.;)Ravintoketjun alimmat ja heikoimmat kärsivät.
Mitä on kärsimys? Tuokin on ihmisen keksimä termi, jolla viitataan fyysiseen tai henkiseen kokemukseen, jonka kokeminen vaatii myös aivot. Kasvit eivät näin ajateltuna kärsi. Eläimistä on kasveille myös hyötyä. Osa hyötyy suoraan, kun niiden siemeniä syövät eläimet auttavat niitä leviämään. Joidenkin kasvien siemenet eivät edes ala itää ennen kuin ovat käyneet ruoansulatuskanavan läpi. Ja jo nyt olemme saaneet paikoitellen kokea mitä seuraa jos pölyttävien hyönteisten määrä vähenee. Laiduntavavien eläinten syödessä yhtä kasvia ne samalla tekevät tilaa toiselle (siis myös kun hirvi syö sen puuntaimen;)). Tietyt niittykasvit ovat jo harvinaistuneet luonnonlaidunnuksen vähettyä.
Eläin kärsii jos sillä on esim. kylmä, nälkä, kipuja, tauteja.. Vähemmän sille on merkitystä sillä että saattaa tulla syödyksi. Kauanko siihen kuolemiseen menee? Saaliseläin on joka tapauksessa shokissa ja adrenaliineissaan ei ehkä koe kipuakaan niin voimakkaana. Koko tapahtuma on vain yksi hetki. Tai sitten se on yksi hotkaisu tai napsaisu linnun napatessa hyönteisen tai ketun myyrän. Ja kuoleehan se eläin joka tapauksessa muutenkin, jos ei saaliina niin todennäköisesti tuskallisemmin.
Ihmisillä sitä kärsimystä vasta tuntuukin olevan. Niin paljon nälänhätää ja köyhyyttä, pidetään toisia hengissä vaikka väkisin vaikka kaikkien kannalta olisi parempi antaa kuolla jotta olisi vähemmän suita syömässä. Taudit haittaavat ja leviävät etenkin köyhissä maissa, hyvinvointivaltioissa ollaan masentuneita ja ahdistuneita, aina halutaan jotain enemmän ja parempaa, ihmiset satuttavat toisiaan joka maassa, henkisesti ja fyysisesti. Näin täällä ravintoketjun huipulla.