Kumpaa arvostat enemmän, ihmis- vai eläinkuntaa?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Valte
  • Aloitettu Aloitettu
Ravintoketjun alimmat ja heikoimmat kärsivät.
Hyvä kirjoitus, mutta nappaan täältä kuitenkin tämän yhden lauseen.;)

Mitä on kärsimys? Tuokin on ihmisen keksimä termi, jolla viitataan fyysiseen tai henkiseen kokemukseen, jonka kokeminen vaatii myös aivot. Kasvit eivät näin ajateltuna kärsi. Eläimistä on kasveille myös hyötyä. Osa hyötyy suoraan, kun niiden siemeniä syövät eläimet auttavat niitä leviämään. Joidenkin kasvien siemenet eivät edes ala itää ennen kuin ovat käyneet ruoansulatuskanavan läpi. Ja jo nyt olemme saaneet paikoitellen kokea mitä seuraa jos pölyttävien hyönteisten määrä vähenee. Laiduntavavien eläinten syödessä yhtä kasvia ne samalla tekevät tilaa toiselle (siis myös kun hirvi syö sen puuntaimen;)). Tietyt niittykasvit ovat jo harvinaistuneet luonnonlaidunnuksen vähettyä.

Eläin kärsii jos sillä on esim. kylmä, nälkä, kipuja, tauteja.. Vähemmän sille on merkitystä sillä että saattaa tulla syödyksi. Kauanko siihen kuolemiseen menee? Saaliseläin on joka tapauksessa shokissa ja adrenaliineissaan ei ehkä koe kipuakaan niin voimakkaana. Koko tapahtuma on vain yksi hetki. Tai sitten se on yksi hotkaisu tai napsaisu linnun napatessa hyönteisen tai ketun myyrän. Ja kuoleehan se eläin joka tapauksessa muutenkin, jos ei saaliina niin todennäköisesti tuskallisemmin.

Ihmisillä sitä kärsimystä vasta tuntuukin olevan. Niin paljon nälänhätää ja köyhyyttä, pidetään toisia hengissä vaikka väkisin vaikka kaikkien kannalta olisi parempi antaa kuolla jotta olisi vähemmän suita syömässä. Taudit haittaavat ja leviävät etenkin köyhissä maissa, hyvinvointivaltioissa ollaan masentuneita ja ahdistuneita, aina halutaan jotain enemmän ja parempaa, ihmiset satuttavat toisiaan joka maassa, henkisesti ja fyysisesti. Näin täällä ravintoketjun huipulla.:rolleyes:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jaa´a, arvostaminen voi olla aikalailla väärä sana, mutta kyllä lokit, rotat ja torakat jonnin verta arvostusta ansaitsevat enempi suhteessa muihin elukoihin. Sen verta vauhdikkaasti kaikkiin muutoksin sopeutuvaa porukkaa on nuo, että ei voi kuin ihmetellä.

Riippumatta mitä tapahtuu (sodat, luonnon katastrofit, ilmaston muutokset ym.) niin nuo sällit ne vaan sopeutuu ja jatkaa elintilojensa valtausta muiden (ihmisten) tekemisistä välittämättään. Pakkohan moista sopeutuvuutta on joissain määrin arvostaa, vaikka muuten perin ärsytävää sakkia ovatkin.

Ja eniten arvostusta.... hmmm... jänikset ahvenanmaalla ansaitsee kyllä rennolla asenteellaan arvostuksen. Ne vain syö, nai, paskoo ja nukkuu. Ovat siis ymmärtäneet olennaisen olemassa olemisesta paremmin kuin suurin osa :)
 
Käytiin eilen hesan uusitussa eläinmuseossa ja on muuten mahtava paikka ja tekee vaikutuksen oikeesti. Mankää kaikki käymään kyllä eläimet on ihmeellisiä ja kauniita myös täytettynä.

Itse ko. kysymyksen asettelu on niin absurdi etten vastaa mitään...
 
Mukavaa että on keskustelua syntynynnä. On täällä ihan mukavia ihmisiäkin, mutta kyllä 94% on paskaa. Jos olisi vaan ne loput 6% ja eläimet, niin sit olis ok planeetta maa.
 
Jos ihminen katoaisi maapallolta, siitä seuraisi muiden lajien kannalta vain etuja; enemmän tilaa, vähemmän saasteita.. Jos taas eläimet katoaisivat, no, koko järjestelmä romahtaisi. Miksi ihmeessä ihmistä pitäisi arvostaa enemmän? Koska se on oma laji? Muita perusteita?
Olipa harvinaisen typerä vertaus, jos Yksi eläinlaji katoaisi, sillä tuskin olisi sen suurempaa merkitystä kuin ihmisen katoamisella.

Mielestäni ei voi kysyä kumpaa arvostaa enempää, ihmis- vai eläinkuntaa, ihminenhän kuuluu eläinkuntaan, laji muiden joukossa. Tosin ihminen on ainoa joka tiedostaa itsensä ja on ravintoketjun huipulla, vähän kuin kunkku. Ei ihmisiä voi syyttää sen perusteella että ihminen pitää itseään kunkkuna ja aliarvostaa muita eläimiä itseensä nähden sekä ajattelee itseään aina ennen muita eläimiä. Se vain seuraa siitä että on päässyt tällaiseen asemaan, ihan sama mistä elukasta olisi se suuripäisin kehittynyt niin se tuntisi ittensä kunkuks.

Ihmiset eivät edes käytä täysin väärin tätä valta-asemaansa, on kaikenmaailman viherpiipertäjiä ja luonnonsuojeluyhdistyksiä joiden ansiosta pistetään rahaa palamaan kohteisiin joista ei välitöntä hyötyä välttämättä ole. Jos ihminen tekisi tasan niinkuin sillä hetkellä hyvältä tuntuu eikä ajattelisi yhtään pitemmälle tämä maailma olisi vieläkin paskempi paikka. Vieläkin on kehittymisen varaa mutta ei me täysin häijyjä kuitenkaan olla.
Arvostan siis ihmistä tietenkin kun ihminen itsekkin olen eniten kaikista elukoista, ei me sen pahempia olla kuin mikä tahansa muu elukka joka saisi tällaisen aseman.
 
Aiheeseen liittyen pitää nostaa puheeksi tämä ajankohtainen susikeskustelu.

Jotenkin outoa, että vaikka ihminen onkin tosi älykäs blaablaablaa, niin silti jollain tasolla puuttuu terve järki. Aikanaan metsästettiin susia niin paljon, että kanta Suomessa romahti. Alettiin suojella ja nyt kun kanta on palaamassa, niin kaatolupia niille ei saa millään. Muuten ihan hyvä, mutta kaikki ovat varmasti seuranneet uutisointia miten ne nykyään levittäytyvät ihmisen "reviirille". Tiedän pienellä aluella liikkuneen suden, joka on tappanut kolmen eri tutun metsästyskoiran. Ei kaatolupaa. Ja tuskin sitä kohta edes kysellään..

Sinänsä hienoa, että huolehditaan lajin säilymisestä joo. Harmi vaan, ettei susikanta koskaan ole ollutkaan vaarassa hävitä. Ne on vaan ovelasti aina menneet rajan yli kun metsästysaika on koittanut:)
 
Olipa harvinaisen typerä vertaus, jos Yksi eläinlaji katoaisi, sillä tuskin olisi sen suurempaa merkitystä kuin ihmisen katoamisella.

Minunkaan mielestäni noita asioita ei voi vertailla keskenään, mutta mietipäs uudestaan miten maailma muuttuisi jos ihminen katoaisi. Ihminen on melkoinen ympäristön muokkaaja. On pellot ja talousmetsät, kaupungit, kylät, tiet.. hakkuuaukeat, kuivatut suot, ojitetut metsät, padotut joet, saastutetut vesistöt, ... Ihminen on joka puolella ottanut aika hyvin "pallon haltuunsa".

Sinänsä hienoa, että huolehditaan lajin säilymisestä joo. Harmi vaan, ettei susikanta koskaan ole ollutkaan vaarassa hävitä. Ne on vaan ovelasti aina menneet rajan yli kun metsästysaika on koittanut:)
..vai salakaadettu?:rolleyes: Rajan takana niitä on muuten paljon vähemmän kuin mitä oltiin aiemmin arvioitu.
 
Hyvä kirjoitus, mutta nappaan täältä kuitenkin tämän yhden lauseen.;)

Mitä on kärsimys? Tuokin on ihmisen keksimä termi, jolla viitataan fyysiseen tai henkiseen kokemukseen, jonka kokeminen vaatii myös aivot.

Kärsimys oli ehkä väärä sana, tarkoitin lähinnä sitä että vahvempien ehdoilla mennään. En niinkään sitä että eläin fyysisesti kärsisi. Nopeat syövät hitaat (eivät) :rolleyes:
 
Jep, survival of the fittest. Parhaiten sopeutuneet/sopeutuvat selviävät.
 
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200810138381646_uu.shtml
Tuossa joku jamppa on kirjoittanut kirjan, että mitä tapahtuisi jos ihminen katoaisi maapallolta. Kuvauksen puolesta vaikuttaa aika kiehtovalta.
Muutaman sadan vuoden päästä olevana tulevaisuutena tuo ei kuulosta pahalta.
http://video.google.com/videoplay?docid=4939078184096254535
Ja linkki history channelin dokumenttiin life after people. Mainittu tällä forumilla aiemminkin, mutta oli mielestäni niin vaikuttava, että ansaitsee tulla mainituksi jälleen. :5:
 
Olen tätä joskus miettinytkin. Arvostan toki molempia. Ihminen on vaan aika ahne, laiska ja julma. Sitten taas kun miettii eläimiä niin ne ovat aika viattomia. Toki niidenkin maailmassa on julmuutta ja raadollisuutta, mutta ei tahallista. Ne eivät kuitenkaan tahdo pahaa kellekään, eivätkä omaa koston tunteita. Ilman ihmistä eläimiä jäisi enemmän eloon, kun niitä ei teurastettaisi huvin vuoksi. Myöskään ei saasteita olisi. Ihminen on aika kova tuhoamaan, saastuttamaan ja omimaan sen minkä haluaa. Eläin taas ottaa sen minkä tarvitsee elääkseen.

En osaa tähän vieläkään vastata kumpaa arvostan, mutta toisaalta arvostan ihmisen älyä ja kyvykkyyttä kehittää kaikkea ja toisaalta eläinten vaatimattomuus on kaunista ja kunnioitettavaa.
 
Aika moni jaksaa olla mustavalkoisesti sitä mieltä, että ihminen vaan saastuttaa ja tuhoaa. Mutta kuinka kauan ihminen on pallolla ollut (jos nyt unohdetaan se kun ihminen on 6000 vuotta sitten elänyt dinojen kanssa täällä yhdessä ym uskonasiat) ja kuinka kauan täällä oikein ollaan saastutettu?

Ihminen on ollut pallolla murto-osan monista muista lajeista (tod näk) ja melkein voi sanoa, että eilen on edes keksitty sähkö tälle tellukselle. Nyt jo ollaan huolissaan siitä ettei tuhottaisi planeettaa eli voisi sanoa, että ollaan sikäli nopeita oppimaan. Myös sodat ovat jokseenkin vähentymässä ja niiden luonne on muuttunut ja tulee muuttumaan. (edit- lukekaa tuo lause oikein. Vähemmän maailman valloituksia nyt kuin ennen mutta odotellaan nyt yksi 100 vuotta ja katsotaan sitten taas uudelleen)

Jokainen joka kuvittelee, että ihminen on jollakin tapaa älykäs olento ja ylivertainen tällä hetkellä niin voisi hetken miettiä historiaa. Siitä ei tosiaan ole kauaa kun porukkaa kuoli tavallisiin tulehduksiin ja muihin nykyään helposti parannettaviin vaivoihin. Entäs miksi vieläkin porukkaa on pyörätuoleissa kun ollaan kerran niin osaavia?

En millään näkisi, että ihmiset tuhoaisi planeettaansa muutamassa sadassa vuodessa sillä niin mukavuuden haluisia sitä ollaan että ihan halutaan hengissä pysyä. Jatkuvasti kehitetään uutta ja isoimpina uhkina nykyään on valtavat ihmismassat jotka eivät ole todellakaan kiinnostuneita päästöjen vähentämisistä tai muustakaan (esim USA ja Kiina).

Joidenkin mielestä lentoliikenne saastuttaa niin jumalattomasti (2% hiilidioksidi päästöt) mutta eivät ole esim tietoisia, että heidän suurin äänitorvensa internet saastuttaa lähes täsmälleen saman verran.
 
Aika moni jaksaa olla mustavalkoisesti sitä mieltä, että ihminen vaan saastuttaa ja tuhoaa. Mutta kuinka kauan ihminen on pallolla ollut (jos nyt unohdetaan se kun ihminen on 6000 vuotta sitten elänyt dinojen kanssa täällä yhdessä ym uskonasiat) ja kuinka kauan täällä oikein ollaan saastutettu?

Lyhyessä ajassa saatu planeetta aika paskaan kuntoon. Omiin muroihin kusemista.

Ihminen on ollut pallolla murto-osan monista muista lajeista (tod näk) ja melkein voi sanoa, että eilen on edes keksitty sähkö tälle tellukselle. Nyt jo ollaan huolissaan siitä ettei tuhottaisi planeettaa eli voisi sanoa, että ollaan sikäli nopeita oppimaan. Myös sodat ovat jokseenkin vähentymässä ja niiden luonne on muuttunut ja tulee muuttumaan. (edit- lukekaa tuo lause oikein. Vähemmän maailman valloituksia nyt kuin ennen mutta odotellaan nyt yksi 100 vuotta ja katsotaan sitten taas uudelleen)

Murto-osa muista lajeista, ja silti ollaan tehty enemmän haittaa ku vois kuvitellakkaan. Ei olla nopeita oppimaan, vaan opitaan kantapään kautta. Siinä vaiheessa ku ei enää oo metsää kaadettavaks ni pakkohan niitä on alkaa säästää. Sotien luonne on muuttunut, mutta ei yhtään parempaan suuntaan. Ennen oli ees kunnon tarkotus sillä sotimisella.

Jokainen joka kuvittelee, että ihminen on jollakin tapaa älykäs olento ja ylivertainen tällä hetkellä niin voisi hetken miettiä historiaa. Siitä ei tosiaan ole kauaa kun porukkaa kuoli tavallisiin tulehduksiin ja muihin nykyään helposti parannettaviin vaivoihin. Entäs miksi vieläkin porukkaa on pyörätuoleissa kun ollaan kerran niin osaavia?

Koska lääketidettä ja teknologian kehitystä(ainakaan tavikselle) ei tueta tarpeeks isolla kädellä? Teoriassa olis varmaan mahollista parantaa kaikki nää ihmiset. Sen sijaa keskitytään rahan ahnehtimiseen.

En millään näkisi, että ihmiset tuhoaisi planeettaansa muutamassa sadassa vuodessa sillä niin mukavuuden haluisia sitä ollaan että ihan halutaan hengissä pysyä. Jatkuvasti kehitetään uutta ja isoimpina uhkina nykyään on valtavat ihmismassat jotka eivät ole todellakaan kiinnostuneita päästöjen vähentämisistä tai muustakaan (esim USA ja Kiina).

Tuskin kokonaan tuhotaan, mutta ei luonto enää oo entisensä. Se jätetään siihen minimi kuntoon ihmisen säilyvyyden kannalta. Voidaan sit netistä katella kuvii laguuneista ja kirkkaasta vedestä.

Joidenkin mielestä lentoliikenne saastuttaa niin jumalattomasti (2% hiilidioksidi päästöt) mutta eivät ole esim tietoisia, että heidän suurin äänitorvensa internet saastuttaa lähes täsmälleen saman verran.

2% hiilidioksidi päästöt? Mitä toi nyt tarkotti?

Tässä jotain asiaa, en tiedä kuinka tarkkaa todellisuudessa:

Lentokone on kaikkein eniten energiaa kuluttava kulkuneuvo. Vaihda lentokone junaan aina kun voit. Lentokoneen hiilidioksidipäästöt ovat 100 kilometrillä 20 kg henkilöä kohden, kun vastaava luku junalle on 4 kg/henkilö ja linja-autolle 6 kg/henkilö.


Tosta internetin saastuttavasta vaikutuksesta olis kiva saada muutaki faktaa ku sun sana.
 
Leikkasin tosta tarkoituksella vähän pois niin se ei vastaa alkuperäistä sanomaasi, sorry.

Totta kyllä että eläimet syövät toisiaan, mutta se on niiden luonnollista käyttäytymistä. Ravintoketjun alimmat ja heikoimmat kärsivät. Eläimet tekevät aina niille kannattavaa toimintaa, oli se sitten oikein tai väärin. Ei niillä ole omatuntoa eivätkä ne tunne katumusta.

Ihmisistä ahneimmat tekevät aina niille kannattavaa toimintaa, oli se sitten oikein tai väärin. Ei niillä ole omatuntoa eivätkä ne tunne katumusta. Ryhmästä pienin osa pilaa aina enemmistön "maineen".

Ihmisistä suurin osa tappaisi ihmisen tai eläimen puolesta mitä vaan jos rakkaus on ehdotonta. Jopa itsensä vain säilyttääkseen rakkaansa koskemattomuuden. Esimerkkinä äidin rakkaus lapseensa.
 
Uusin Tekniikka & talous, perusinsinööri Veijo Miettinen: "Muista kylmä totuus, että omaisuuksia ei tienata ilman moraalittomuutta. Siksi suurten omaisuuksien tienaajat usein vanhemmiten muuttuvat lahjoittajiksi."
 
Khyl varmaan ihmisille kuitenkin ahneuttani antaisin. Vaikka mitäs mä muuten noista elukoista jollen peilissä näkis samanmoista. Loppuujen loppuun aika samanlaisia ollaan elukoitten kanssa.
 
Ihmisaivot ovat jotain niin uskomatonta, että täytyy niiden puolesta jo antaa ihmiselle aika paljon 'rispektiä'. Vähän aikaa sitten tuli dokkari lapsesta, joka kärsi niin pahoista epilepsiakohtauksista, ettei lääkäreillä ollut muuta mahdollisuutta kuin amputoida ko. henkilön toinen aivopuolisko. Siis puolet aivoista leikattiin vittuun. :eek: Aivothan kontrolloivat ruumista ristiin, eli vasen puolisko ohjaa oikeaa puolta kehosta ja oikea puolisko kehon vasenta puolta. Alkuun kaveri oli tietenkin ihan halvaantunut ja kykenemätön liikuttamaan toista puolta kehostaan, mutta ei tainnut mennä kuin kuukausia kun lapsi jo käveli ja kykeni käyttämään molempia käsiään kun jäljelle jäänyt puolisko sopeutui tilanteeseen, ja otti hoidettavakseen myös puuttuvan puolikkaan tehtävät. :wtf:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom