Kuinka kauan lihas kasvaa rasituksen jälkeen?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Räkä
  • Aloitettu Aloitettu

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Lihasten proteiinisynteesi on koholla yhden lähteen mukaan n. 36 h harjoituksen jälkeen ja toisen mukaan yli 48 h, jälkimmäisessä kyseessä oli aloittelijat. Tällöin myös energiankulutus on koholla lepotilaan verrattuna eli pitää muistaa syödä enemmän kuin luulee olevan tarpeeksi jollei halua laihtua :)
 
jhulmi sanoi:
Lihasten proteiinisynteesi on koholla yhden lähteen mukaan n. 36 h harjoituksen jälkeen ja toisen mukaan yli 48 h, jälkimmäisessä kyseessä oli aloittelijat.

Entäs mitä tapahtuu, jos lihasta kuormitetaan, vaikka sen proteiinisynteesi on vielä koholla edellisestä harjoituksesta? Jääkö sen lihaksen "kasvu" ikään kuin kesken, vai osaako keho kompensoida tuota jotenkin?
 
Toi on mielenkiintoinen kysymys johon ei ole tehty tutkimuksia proteiinisynteesin suhteen...Periaatteessa voisi ajatella noin kuten sä sanoit eli samaa lihasryhmää ei kannattaisi kuormittaa useammin kuin joka kolmas päivä jos reeni on tuollainen hypertrofinen ja kauan proteiinisynteesiä nostava. Mutta eihän nämä bulgarialaiset, sheikot yms. olekaan sellaisia.
 
jhulmi sanoi:
Periaatteessa voisi ajatella noin kuten sä sanoit eli samaa lihasryhmää ei kannattaisi kuormittaa useammin kuin joka kolmas päivä

Ellei juuri treenitapa mahdollista tiheämpää rutiinia, eli vähemmän volyymiä ja intensiteettiä kerrallaan. Kuten itsellä, kropalla aikaa hoitaa ittensä kondikseen 48h. Tosin en ikinä missaa ateriaa (tässä ymmärtää myös jokaisen aterian tärkeyden kun aikaa on vain 48h) ja hoidan ravinnon huolella himaan niin tarkkaan kuin taidan. Hyvin pyyhkii.
 
Juu noin se menee. Mitä useammin reenaa, niin sitä suuremmassa roolissa on tuo palautumisravinto. Proteiinisynteesiä ei ole mitattu kauaa kuin nuo kaksi tutkimusta, mutta on päivänselvää, että ei se jatku noin kauaa suuressa mittakaavassa jos reenien kestot on lyhyemmät. Tuon voi epäsuorasti päätellä ns. EPOC tutkimuksista eli harjoituksen jälkeen energiankulutuksen ylimäärätutkimuksista, jotka osoittaa että hypertrofisen reenin jälkeen energiankulutus on eniten ja kauimmin koholla. Tällöin juuri uusitaan lihasten proteiineja ja palautetaan keho lepotasoon yms.
 
jhulmi sanoi:
Tuon voi epäsuorasti päätellä ns. EPOC tutkimuksista eli harjoituksen jälkeen energiankulutuksen ylimäärätutkimuksista, jotka osoittaa että hypertrofisen reenin jälkeen energiankulutus on eniten ja kauimmin koholla. Tällöin juuri uusitaan lihasten proteiineja ja palautetaan keho lepotasoon yms.

Ja tämä on pelkkää hyvää uutista jos haluaa käydä salilla myös painonhallinta (läskinhallinta-) tarkoituksessa. Sen lisäksi että kulutus on kohonneena koko ajan, koko kropan treenaaminen parantaa mm. insuherkkyyttä koko kehossa ja tavallaan "puskuroi" satunnaisia (tai bulkin) ylikaloreita. Dieettipuolella taas suurempi kokonaiskulutus on jo itsessään bonusta. (Oletan että 1-jakoisessa kulutus per treeni on suurempi kuin monijakoisessa sekä treenin aikana että EPOCin kautta sen jälkeen....?)

Ja huomaahan tuon HST:ssäkin - nälkä on välillä suorastaan pohjaton.
 
Mielenkiintosta tekstiä kyllä on. Oon just itekki miettiny tota että miten se tällain teoriassa toimii tuo laihdutus salitreenillä. Aina aatellu että eiköhän se juoksu oo paras jos haluaa laihduttaa. (siis tietenkin salitreenin ohessa juoksua vielä niin varmaa tehokkaampaa)

Eli nyt pääsin jyvälle optimaalisesta laihdutuksesta salilla:
-> Joka treenissä kaikki lihasryhmät noin kolmella sarjalla läpi
--> parin päivän välein salille
---> joka salitreenin jälkeen lihakset pitävät ihmisen keskikulutusta 48h korkeammalla kuin että et olisi käynyt salilla. Näin diattaajan on helpompi pitää kalorit kurissa kun niitä tasaisesti kuluu ton ajan ja sitten taas salille uudet "poltot" alle

voisiko tämmöistä treenimenetelmää suositella niille jotka koittavat laihutella salitreenillä, eli käsitinkö nyt oikein?
Onko sitten esim. juoksulenkki semmoinen "täsmäisku" tohon kulutukseen? eli ei noin pitkäaikainen kalorien polttaminen

JSmith sanoi:
Mites se kasvupuoli? :)
Niin tota itekki mietin ku pojjaat niin kehuivat tota HST tyyppistä hommaa eli joka toinen päivä joka lihasryhmä kolmella sarjalla, perusliikkeillä. Sillä saavat tuloksia mutta ei sanottu saako sillä paremmin massaa vai onko heidän kehityksensä enemmän voimapainoitteista?
Eikös massan kasvattamiseen ole se noin viikon kierto paras kuitenkin eli se 3-4-jakonen?
Aloin vaan miettimään kun itse tein ton 6vk HST syklin niin kyllä kasvoin ihan kiitettävästi ja voimatasot nousi samalla (niihin en tosin keskittynyt niin silloin)mutta oisinko saanut siinä ajassa paremmin massaa esim. 3-4-jakoisella ohjelmalla samoilla syömisillä. Henkilökohtasia hommia nämä tietenkin on että mikä toimii itsellä, toinen tykkää tyttärestä pla pla pla..
 
btw. jhulmi. Mielenkiintoista tekstiä toi Lihasmassan kasvattamiseen tähtäävän voimaharjoituksen fysiologiset vasteet -tutkielma mikä löytyy sigus urlista :)

jhulmi sanoi:
jotka osoittaa että hypertrofisen reenin jälkeen energiankulutus on eniten ja kauimmin koholla. Tällöin juuri uusitaan lihasten proteiineja ja palautetaan keho lepotasoon yms.
Aloin miettiin että mikäs helvetti on hypertrofinen reeni ja sieltähän se löyty :D
Pitää koulun jälkee lueskella pitemmälle jos jotain vielä tajuaa sieltä, näin koulussa ei viitti alkaa lueskeleen tarkemmin ku pitäs tätä maantiedon tutkielmaaki tehä :curs:
 
Tosiaan paljon lihasmassaa ja paljon lihasta hajottavaa ja rakentavaa reeniä, niin kyllä siinä myös kehon koostumuksellisesti ollaan hyvällä mallilla. Esimerkkinä pikajuoksijat. Periaatteessa itsellekin pääasiallinen aerobinen reeni nuo EPOC:it tai oikeastaan EPEC:it: eliharjoituksen jälkeinen lisääntynyt energiankulutus (EPOC on vastaava, mutta hapenkulutus) sarjojen välissä (juoksuspurtit yms. ja puntti) ja toisaalta koko harjoituksen jälkeen. Tällöin elimistö harrastaa kevyttä aerobista harjoittelua vaikkei sitä helposti ehkä tajuakaan :thumbs: Bodausreenihän toisin kuin voimanostotyyppinen lisää myös lihasten verisuonitusta ja yleensäkin aerobisen puolen tehokkuutta kehossa.

Ja lisäyksenä vielä, että kehon ylimääräisen rasvan kannalta HST on varmasti tehokasta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom