- Liittynyt
- 13.1.2012
- Viestejä
- 3 956
Saako kysyä asiaa kun täällä on paljon asioista tietäviäkin?
Jos työntekijä kysyy että lähteekö työpaikalta kun perheessä kuumetta ja epäilee että voisi olla koronaa niin maksanko palkan vai kela vai ei saa mistään?
6. Miten työntekijän on meneteltävä, jos itse on terve, mutta lapsi tai puoliso tai iäkäs vanhempi sairastuu?
Työntekijän oikeus tilapäiseen hoitovapaaseen tai poissaoloon pakottavista perhesyistä määräytyy työsopimuslain mukaisesti.
Pienemmän sairaan lapsen hoitamiseksi työntekijä voi käyttää tilapäistä hoitovapaata. Työsopimuslain mukaan työntekijän lapsen tai muun hänen taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen, joka ei ole täyttänyt 10 vuotta, sairastuessa äkillisesti työntekijällä on oikeus saada lapsen hoidon järjestämiseksi tai tämän hoitamiseksi tilapäistä hoitovapaata enintään neljä työpäivää kerrallaan. Sama oikeus on myös lapsen vanhemmalla, joka ei asu tämän kanssa samassa taloudessa. Tilapäiseen hoitovapaaseen oikeutetut saavat olla tilapäisellä hoitovapaalla saman kalenterijakson aikana, mutta eivät yhtäaikaisesti. Kyse on lähtökohtaisesti palkattomasta vapaasta, mutta monissa työehtosopimuksissa on sovittu tilapäisen hoitovapaan olevan palkallista.
Lapsen tai muun läheisen hoidon järjestäminen tai hoitaminen saattaa joissain tapauksissa edellyttää työntekijän poissaoloa työstä sellaisissa olosuhteissa, ettei työntekijällä olisi poissaolo-oikeutta tilapäistä hoitovapaata koskevan säännöksen perusteella (esim. 10-vuotiaan tai sitä vanhemman lapsen sairastuminen, muun perheenjäsenen tai läheisen sairastuminen). Työntekijän poissaolo voisi kuitenkin tällöin olla sallittua pakottavista perhesyistä.
Työntekijällä on oikeus tilapäiseen poissaoloon työstä, jos hänen välitön läsnäolonsa on välttämätöntä hänen perhettään kohdanneen, sairaudesta tai onnettomuudesta johtuvan, ennalta arvaamattoman ja pakottavan syyn vuoksi. Tässäkään tilanteessa työnantajalla ei ole lakiin perustuvaa palkanmaksuvelvoitetta, mutta poissaolo voi joissain tapauksissa olla palkallista esimerkiksi työehtosopimuksen perusteella.
Perheen käsitettä ei ole määritelty tyhjentävästi. Lain esitöiden mukaan perheellä tarkoitetaan säännöksessä samassa taloudessa perheenomaisissa oloissa asuvien ihmisten lisäksi esimerkiksi heidän takenevassa tai etenevässä polvessa olevia lähisukulaisiaan. Kyse on tilanteesta, jossa työntekijän välitön läsnäolo on välttämätöntä. Tämä tarkoittaa lain esitöiden mukaan esimerkiksi tilannetta, jossa työntekijän on hänen perheen jäsentään kohdanneen onnettomuuden vuoksi mentävä onnettomuuspaikalle tai sairaalaan.
Oikeutta poissaoloon pakottavista perhesyistä lapsen tai läheisen sairastumisen perusteella joudutaan toisin sanoen arvioimaan viimekädessä tapauskohtaisesti. Esimerkiksi sairastuneen lapsen terveydentila ja oireiden vakavuus ja lapsen ikä joudutaan varmasti ottamaan tässä arviossa huomioon.
Lain esitöiden mukaan säännöksen nojalla on mahdollista olla pois töistä vain tilapäisesti. Poissaolopäivien määrää ei ole rajattu, mutta kyseeseen voi tulla vain lyhyehkö, väliaikainen poissaolo. Lain esitöiden mukaan säännöksen nojalla ei esimerkiksi ole mahdollista jäädä hoitamaan iäkkäitä vanhempiaan useiden viikkojen ajaksi.
Muissakin tilanteissa työntekijä voi perheenjäsenen tai läheisen hoitamiseksi sopia työnantajan kanssa esimerkiksi etätyöstä, palkattomasta vapaasta tai mahdollisesti pitämättömien työajan tasaamisvapaiden, ylityövapaiden, työaikapankkivapaiden tai vuosilomapäivien käyttämisestä.