Deleted member 50241
Noinhan se juuri menee, mutta nythän ei varmuudella tiedetä rokotteen haittoja, kuten ei myöskään koronan. Tilastot toki puhuvat selkeää kieltä koronasta, että:Se päättelyketju ei mene niin, että "en ota rokotetta mutta en myöskään saa tautia" vs "otan rokotteen ja voin saada haittavaikutuksia". Se pitää ajatella niin, että "en ota rokotetta, kuinka suuri todennäköisyys on saada tauti ja sen haittavaikutukset" vs "otan rokotteen, kuinka suuri mahdollisuus on saada haittavaikutukset" ja sitten pitää vielä vertailla niitä haittavaikutuksia millaisia ne on ja millaisia ongelmia ne mahdollisesti tuo loppuelämään.
Coronavirus disease (COVID-19)
WHO is continuously monitoring and responding to this pandemic. This questions and answers page will be updated as more is known about COVID-19, how it spreads and how it is affecting people worldwide. For more information, regularly check the WHO coronavirus pages. https://www.who.int/covid-19
www.who.int
"People aged 60 years and over, and those with underlying medical problems like high blood pressure, heart and lung problems, diabetes, obesity or cancer, are at higher risk of developing serious illness.
However, anyone can get sick with COVID-19 and become seriously ill or die at any age."
Among those who develop symptoms, most (about 80%) recover from the disease without needing hospital treatment. About 15% become seriously ill and require oxygen and 5% become critically ill and need intensive care.
Complications leading to death may include respiratory failure, acute respiratory distress syndrome (ARDS), sepsis and septic shock, thromboembolism, and/or multiorgan failure, including injury of the heart, liver or kidneys.
In rare situations, children can develop a severe inflammatory syndrome a few weeks after infection.
Koronavirus SARS-CoV-2 ja koronavirustauti COVID-19 - THL
Koronaviruksen oireet, tarttuminen ja ehkäisy. Mitä teen, jos altistun? Miten toimin, jos sairastun?
thl.fi
Kuinka vakava koronaviruksen aiheuttama tauti on?
Valtaosa koronavirustartunnan saaneista sairastaa lievän taudin.Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on havaittu eniten yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, esimerkiksi vaikea-asteinen sydänsairaus tai diabetes, johon liittyy elinvaurioita. Korkein riski on yli 80-vuotiailla.
Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) mukaan noin 20 - 30 % todetuista COVID-19-tapauksista on tarvinnut sairaalahoitoa. Heistä 4 % on sairastanut vakavan taudin. Luku kuitenkin vaihtelee maiden välillä huomattavasti, mikä heijastaa seurantajärjestelmien ja testausperiaatteiden eroja.
Todellinen tautitapausten määrä Suomessa on todennäköisesti ilmoitettua suurempi. Kaikkia lieväoireisia ei epidemian alkuvaiheessa testattu, eikä oireettomien tartuntojen tämän hetkisistä määristä ole tietoa. Tämä vaikuttaa taudin vakavuuden ja kokonaiskuolleisuuden arviointiin.
Kokonaiskuolleisuuden arviointiin vaikuttavat myös muun muassa, kuinka suuri osuus tapauksista on saatu diagnosoitua sekä väestön ikärakenne. Kuolleisuuslukujen vertailu eri maiden välillä voi antaa harhaanjohtavan kuvan siitä, mikä todellinen kuolleisuusprosentti tällä hetkellä on, tai tulee epidemian edetessä olemaan.
Rokotteesta Who kertoo seuraavaa:
"There are currently more than 100 COVID-19 vaccine candidates under development, with a number of these in the human trial phase. WHO is working in collaboration with scientists, business, and global health organizations through the ACT Accelerator to speed up the pandemic response. When a safe and effective vaccine is found, COVAX (led by WHO, GAVI and CEPI) will facilitate the equitable access and distribution of these vaccines to protect people in all countries. People most at risk will be prioritized."
COVID-19 vaccines
www.who.int
Eli vielä ei ole 100% turvallista ja tehokasta rokotetta.
Saako pieni ihminen olla hieman skeptinen ja odottaa hetken, ennen kuin ottaa rokotetta? Onko pakko ottaa ensinmäisten joukossa? Oletko itse testiryhmässä, kun voit muita skeptisyydestä moittia? Nythän olisi suuri teko ihmiskunnalle, kun olisi vapaaehtoisena testiryhmässä.