– Influenssavirus on valitettavasti poikkeuksellisen kova muuntumaan. Siksi maailman huomion keskipiste on nyt meidän turkistiloillemme, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Otto Helve.
www.iltalehti.fi
Vähän vois tarkentaa ja puhua koronarajoituspandemiasta.
Suomi on vastikään irtaantunut monin tavoin dramaattisesta koronapandemiasta. Mitkä olivat suurimmat virheet pandemian yhteydessä?
– Torjuntatoimista päättäminen keskittyi liiaksi yhteen paikkaan eli sosiaali- ja terveysministeriöön. Korona ei pitkittyessään ollut pelkästään terveysalan pandemia, vaan se vaikutti koko yhteiskuntaan.
– Yhteen ministeriöön keskitetty koronahallinto ei ollut paras ratkaisu.
– Uudessa hallitusohjelmassa on nyt linjattu, että poikkihallinnollinen arvio koronakriisistä on tulossa. On äärettömän tärkeää, että Suomikin tekisi oman kartoituksensa, sillä esimerkiksi Britanniassa laajat selvitykset ovat jo johtaneet terveysturvallisuutta parantaviin toimenpiteisiin.
Miksi sitä ei ole vielä tehty? Pelottaako päättäjiä?
– En tiedä, mitä taustalla on, mutta kritiikkiä ei pitäisi pelätä. Kokonaisuudessaan pandemian hoito on ollut verrattain hyvää Suomessa.
Olisiko koronanyrkki sittenkin ollut hyvä ratkaisu?
– En kutsuisi sitä tuolla latautuneella nimellä, mutta kyllä. Esimerkiksi rajoitusten kohdalla päätöksenteon olisi ollut hyvä jakautua muuallekin kuin sosiaali- ja terveysministeriölle. Rajoituksien vaikutuksia olisi pitänyt arvioida laajemmin.
– Jälkiarvioinnissa pitäisi arvioida pandemian hoidon lisäksi sitä, miten yhteiskunta kriisitilanteissa tukee eri ryhmiä. Yrittäjillä ja esimerkiksi kulttuuri- ja tapahtuma-alojen työntekijöillä meni paikoin kaikkein huonoimmin. Terveyttä pidettiin ykkösasiana ja muut asiat jäivät sivuun.
– Valtavia virheitä tehtiin mielestäni esimerkiksi lukioiden, yliopistojen ja etenkin vanhusten kohdalla. Sosiaalisen eristämisen hintaa tärkeimmässä kasvuiässä tai elämän loppupuolella ei milloinkaan saada selville. Se ei tule koskaan näkyväksi, vaikka vaikutus on ollut valtava.
Mikä oli koronan suurin lasku?
– Emme tiedä vielä, mitä esimerkiksi harrastustoiminnan alasajo, nuorisopsykiatrian hoidon ruuhkat tai lasten ja nuorten oppimisvaje tulevat maksamaan.