- Liittynyt
- 17.8.2006
- Viestejä
- 15 238
- Ikä
- 34
Nyt on aika mennä kotiin" – Kanadassa otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön hätätilalaki mielenosoittajien nujertamiseksi
Viimeksi hallitukselle laajoja valtuuksia antanutta lakia on käytetty Kanadassa vuonna 1970. Tuolloin sen valjasti käyttöön pääministeri Justin Trudeaun isä, pääministeri Pierre Trudeau.Kanadan pääministerin panokset kovenevat mielenosoittajia vastaan, kun hätätilalaki otetaan maassa käyttöön. Mielenosoittajat tukkivat katua Kanadan pääkaupungissa Ottawassa sunnuntaina. Kuva: Andre Pichette / EPA
MARKUS HEIKKILÄ
15.2. 01:15•Päivitetty 15.2. 04:23
Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoo hallituksensa ottaneen käyttöönsä hätätilalain nujertaakseen rekkakuskien Freedom Convoy -mielenosoitukset.
Hätätilalaki antaa liittovaltion hallitukselle laajat valtuudet järjestyksen palauttamiselle. Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että hätätilalain myötä Trudeaun hallitus voi lain myötä 30 päivän ajan muun muassa kieltää julkiset kokoontumiset, matkustamisen ja tiettyjen tilojen käytön.
Trudeaun mukaan hätätilatoimia tullaan käyttämään "aikarajoitteisesti, maantieteellisesti kohdistetusti sekä kohtuullisesti ja oikeasuhtaisesti niihin uhkiin, joihin sen avulla on tarkoitus puuttua".
– Nämä saarrot ovat laittomia. Jos olet vielä osallisena niissä, niin nyt on aika mennä kotiin, Trudeau sanoi keskusteltuaan virtuaalisesti maan provinssien johtajien kanssa.
Ainakin kolmen provinssin, Quebecin, Albertan ja Saskatchewanin, johtajat olivat hätätilalain käyttöönottoa vastaan. Quebecin provinssin pääministerin Francois Legaultin mukaan hätätilalaki voisi vain pahentaa jo valmiiksi hankalaa tilannetta.
– Tässä tilanteessa se (lain käyttöönotto) ei auttaisi sosiaalisen ilmapiirin suhteen. Nyt on paljon painetta, ja meidän on syytä olla varuillaan. Laki ei auttaisi kansan jakautumiseen, Legault sanoi.
Mielenosoittajien määrät ovat nousseet välillä tuhansiin kanadan pääkaupungissa Ottawassa, jossa rekat ja muut ajoneuvot ovat tukkineet katuja ja motittaneet parlamenttia jo yli kaksi viikkoa. Lisäksi rekkakuskit tukkivat useiden päivien ajan Yhdysvaltojen ja Kanadan välisen Ambassador-sillan Kanadan Windsorin ja Yhdysvaltojen Detroitin välillä. Silta saatiin avattua lauantaina.
Mielenosoittajat ovat vastustaneet Kanadan koronatoimenpiteitä, kuten pakollisia rokotuksia tietyissä ammattiryhmissä ja Trudeaun hallitusta. Tukea he ovat saaneet muun muassa rajan takaa Yhdysvaltain entiseltä presidentiltä Donald Trumpilta ja Fox News -kanavan tv-kasvoilta.
Hätätilaki on ensimmäistä kertaa käytössä
Kanadan parlamentti sääti hätätilalain (Emergencies Act) vuonna 1988, eikä sitä ole käytetty ennen Trudeaun maanantai-iltaista ilmoitusta. Lain käyttöönotto vaatii BBC:n mukaan "kiireellisen ja kriittisen tilanteen, joka vaarantaa vakavasti kanadalaisten hengen, terveyden tai turvallisuuden".Hätätilalaki otettiin Kanadassa käyttöön sotatoimilain tilalle. Edeltäjääkään ei käytetty sen reilun 70-vuotisen historian aikana kuin kolmesti: ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa sekä vuonna 1970 lokakuun kriisin aikaan.
Lokakuun kriisi viittaa tapahtumiin vuoden 1970 lokakuussa, jolloin Quebecin osavaltion itsenäistymistä ajanut separatistiryhmä Quebecin vapautusrintama (FLQ) kaappasi brittiläisen diplomaatin ja provinssin varapääministerin. Sotatoimilain myötä armeijan tankit ja yli tuhat sotilasta saapui paikallisen poliisin tueksi.
Quebecin varapääministeri Pierre Laporte ehti kuolla FLQ:n käsissä, mutta brittidiplomaatti James Cross vapautui. Kriisi kesti lähes koko lokakuun.
Tuolloin sotatoimilain käyttöönotosta määräsi pääministeri Pierre Trudeau, nykyisen pääministerin isä