Harmittaa kun en ruotsia osaa, koska olisi mielenkiintoista tietää miten korona on vaikuttanut ruotsissa taloudellisesti? Eli onko työttömyys räjähtämässä, valtavia määriä firmoja ajautumassa konkurssiin yms, niin kuin suomessa, epäilen että ei. Aika tietenkin näyttää vasta todelliset madonluvut, mutta kyllä se siltä näyttää, että ruotsilla vain kastui nilkat, kun vastaavasti suomella....
Kyllä se suht kovaa lyö täälläkin, kaikesta huolimatta. Nyt en osaa kunnolla vertailla mitään avainlukuja Suomi vs. Ruotsi keskenään, mutta tässä jotain uutisia viime viikoilta:
Sverigesradio kertoo, että maaliskuun alun ja huhtikuun 12.päivän välillä 82.000 uutta työntekijää on ilmoittautunut työttömäksi lomautusten tai irtisanomisten takia. Myös osa-aikalomautuksia on yrityksillä mahdollisuus hyödyntää, mutta näitä lukuja ei raportoida työvoimatoimistoon.
SvD Näringsliv mukaan maaliskuun lopussa arvioitiin, että Ruotsin työttömyysprosentti tulee nousemaan 9%:iin tämän vuoden aikana, mikä on suurin luku sitten 90-luvun laman. Finanssiministeri arvioi, että BKT tulisi laskemaan 4%, mutta että se myös palautuisi nopeasti 3,5% jo ensi vuoden aikana. (Suomen työttömyystilanne oli Ruotsia parempi ennen tätä kriisiä, helmikuun luvut 6,5% vs. 7,6%,
lähde Eurostat).
SvD Näringsliv uutisoi tänä aamuna, että konkurssien määrä huhtikuun kahden ensimmäisen viikon aikana on kaksinkertainen vuoden takaiseen verrattuna. 643 yritystä hakeutui konkurssiin tänä aikana. Eniten kasvua konkursseissa näkyy hotelli- ja ravintola-alalla sekä kaupanalalla.
SvD Näringsliv mukaan suurilla vaateketjuilla on tällä hetkellä vaikeaa. Myynti on romahtanut paikoittain 70% viimeisten viikkojen aikana. Suuret ja pitkään olemassa olleet ketjut Flash ja Dea Axelsson hakeutui konkurssiin maaliskuussa, samoin MQ Holdingin omistama Joy. Nyt viimeisimpänä saman yrityksen omistama MQ-ketju (muuttanut juuri nimensä Marquetiksi), joka käsittää yhteensä 159 liikettä Ruotsissa. Polarn o Pyret, Brothers ja Intersport on asetettu yrityssaneeraukseen.
Regeringskansliet ilmoitti maaliskuun lopussa uudesta pienille ja keskisuurille yrityksille suunnatusta kriisipaketista, joka pitää sisällään mm. valtion takaamaa lainaa (takaus 70% asti), väliaikaisesti alennettuja työnantamaksuja ja verohelpotuksia sekä valtion kohdentamaa avustusta toimitilojen vuokriin hotelli-, ravintola- ja kaupanalojen yrityksille (valtio kustantaa 50% kuukausivuokrista kesäkuun loppuun saakka).