Kokkausketju, reseptit

Porkkana-juusto-teeleipä

Erinomainen välipala tai hyvä lisä muuten kevyen aterian tueksi. Ainekset ovat halpoja, löytyvät jokaisesta lähikaupasta, eikä tätä voi tehdä väärin. Mutta silti todella maukasta.

Teeleivän perusresepti on suoraan Saarioiselta, johon on lisätty juusto ja porkkana. Aineosat ovat (suluissa kokopellin version ainemäärät):
1 1/2 (3)dl hiivaleipäjauhoja
1 (2) dl kaurahiutaleita
1/4 (1/2) tl suolaa
1 (2) dl vettä tai maitoa
1 (2) rkl öljyä
1 (2) dl juustoraastetta
2 (4) keskikokoista porkkanaa raasteena
Väriä halutessa esim Sweet Chili Saucea sekaan tunteen mukaan.


Ainekset
ainekset1.jpg


Kuivat aineet kippoon, öljy sekä maito perään ja vaikka puuhaarukalla sekaisin. Taikina on valmis, kun se näyttää sidosaineettomalta töhnältä, jonka ei koskaan uskoisi muuttuvan herkulliseksi teeleiväksi.
taikina2.jpg


Levitetään pellille ja kaulitaan/tasoitellaan hieman alle sentin paksuiseksi
Tehdään haarukalla tms katkoviivat pilkkomista helpottamaan
pilkottu.jpg


Uuniin 10-15 min keskitasolla @ 225°C ja voilá!
valmis.jpg
 
Siis onko tuo viimeinen kuva leipää?
On ja ei. Juuretonta, kohottamatonta ja hiivatonta teeleipää. Erittäin kuitupitoista pizzapohjaa missä on porkkanaa ja juustoa. Vähän vaikea kuvailla. Kokeile, vaikea kuvitella etteikö tuo maittaisi kevyen pääruoan, esim kasvissosekeiton tms kera.
 
No, nuo kuvat on niin hankala katsoa kun yksitellen pitää kopipasteta eri ikkunaan selaimessa. Katselin vain lopputuloksen kuvan joka näytti röstiltä mutta reseptissä luki teeleipä. Olihan tuo näköjään pellille taputeltu tuossa edellisessä kun sitä nyt katselin.

Eikö tuohon tule edes leivinjauhetta?
Google löysi tällaisen kuvan teeleivästä jossa leivät näyttävät kohonneelta:

157915.jpg
 
Pihvit kannattaa paistaa loppuun miedolla lämmöllä uunissa (mitä matalampi lämpö, sitä parempi lopputulos) 225 on jo aika kova lämpö pihvin kypsentämiseen, itse suosin jotain 120 asteista uunia.

Alussa käytin myös aina n. 120 asteista uunia. Toi 225 kokeilu sai alkunsa siitä, kun pihvin lisukkeet, eli uunijuurekset olivat uunissa tuossa lämmössä ja laitoin sitten pihvitkin samaan lämpöön. Mitään eroa ei lopputuloksessa ollut, aikaa vain meni 2/3 vähemmän. Korkeamman lämpötilan kanssa tosin helposti käy niin, että 30s liian kauan uunissa ja pihvit ovat pilalla. Sikäli 120 astetta on ainakin turvallisempi vaihtoehto.
 
Olisi tarkoitus alkaa jatkossa vääntämään erilaisia sushi/sashimivariaatioita kun nuo Turun sushipaikat ei oikein ole auki iltaisin. Olisiko jotain hyviä vinkkejä kalan suhteen, tai mitä nyt tuollaisessa värkkäilyssä pitäisikään ottaa huomioon? Varmaankin kala pitäisi syödä aikalailla heti ostamisen jälkeen yms yms.

Laittakaapa kuvia sushiseteistä. Huppekin voisi ryhdistäytyä ja hakea marketista parit muikut lautaselle kuvattavaksi.
 
Perkuleen tuoretta lohta ja vielä tuoreempaa tonnikalaa on liene syytä ostaa jos sushia tai sashimia tekee. Sätkivästä lienee paras leikellä sopivia palasia ;) Itse asiassa eilen taisin eukolle sanoa että voitaisiin tehdä sushia tässä joku päivä. Saksassa vaan noita kalatiskejä ei kaupoissa ole, joutuu sen vuoksi ajamaan 60km lenkin että saa pari palaa kalaa. Sushihan on varmasti maailman halvinta ruokaa, kalaa siinä on vain nimellisesti ja riisiä sitäkin enemmän, eikä nuo merilevätkään juuri mitään maksa.

Täällä Saksassa on nyt kovassa huudossa tommoset sushi-tilausmestat. Eli toimii kuten pizzeriat, esitteet kuvineen tulee postissa ja siitä voi tilata 4.90e 2kpl sushipaloja. Kyllähän tossa 100e menee nopeasti jotta saa mahansa täyteen.
 
Teinpä tossa äsken tommosia kanarullia! Löysin jääkaapista kananpojan minuuttipihvejä ja mietin, että ei jaksais niitä iän ikuisia paistettuja kanan rintafileitä. Latasin väliin koskenlaskijaa ja paprikaa ja käärin rullalle, (hammastikku pitämään kasassa), sivelin öljyllä ja mausteet päälle --> uuniin 200*C n. 20min. Järettömän hyvää, vaikka itse sanonkin. Ja onnistu vielä tälläseltä kundilta joka ei oo tommosta ikinä tehny.

Siinä vielä jotain kuvaa:
3384892350_4f30cb36bd.jpg
 
Olisi tarkoitus alkaa jatkossa vääntämään erilaisia sushi/sashimivariaatioita kun nuo Turun sushipaikat ei oikein ole auki iltaisin. Olisiko jotain hyviä vinkkejä kalan suhteen, tai mitä nyt tuollaisessa värkkäilyssä pitäisikään ottaa huomioon? Varmaankin kala pitäisi syödä aikalailla heti ostamisen jälkeen yms yms.

Laittakaapa kuvia sushiseteistä. Huppekin voisi ryhdistäytyä ja hakea marketista parit muikut lautaselle kuvattavaksi.

Panosta siihen riisin tekemiseen, koska se nyt aika pitkälti määrittää miltä ne pallerot maistuu. Kalaa ei myöskään tarvitse paljon ostaa joten vaikka kilohinta olisi rivo niin kannattaa sitä tuoretta tonnikalaa kotiin kantaa.
 
KUIVALIHAKEITTO (nopea tehdä!)

150gr naudan kuivalihaa (melko suolasta)
400gr parsakaalta
2 punasipulia
2dl kermaa
voimakasta koskenlaskijaa
mustapippuria
öljyä

Öljy pannulle ja pilkotut sipulit kuulottumaan kattilan pohjalle. Hetken päästä silputtu parsakaalen kukinto mukaan ja päälle 2dl kermaa ja 2-3dl vettä. Maustetaan mustapippurilla ja annetaan kiehahtaa muutaman minuutti ja lisätään kuivalihasta leikatut ohkaset sormen pään kokoset lastut ja annetaan kiehua vielä hetki hiljalleen.

Lopuksi sulatetaan sekaan n. kolmasosa pkt voimakasta koskenlaskija sulatejuustoa maustamaan ja suurustamaan keitto. Levy pois päältä ja hetken hauduttaminen kannen alla.

Oikein herkullista oli ja nippu Ryvitan ruisnäkkäreitä sopi kaveriksi varsin hyvin.
 
Onko kellään kokemuksia hirven sisäfileestä? Kannattaako se tehdä samalla tavalla kuin naudan sisäfile vai onko siihen jotain erikoisniksejä? Riistan kanssahan punaviinikastike on yleensä poikaa, joten taidan mennä sillä..
 
. Olisiko jotain hyviä vinkkejä kalan suhteen, tai mitä nyt tuollaisessa värkkäilyssä pitäisikään ottaa huomioon? Varmaankin kala pitäisi syödä aikalailla heti ostamisen jälkeen yms yms.

Vaikka tämä nyt varmaan on itsestäänselvyys, niin mainitaan kuitenkin, että kalan täytyy olla mahdollisimman tuoreen lisäksi suolaisesta vedestä kotoisin.
 
Tein tommosta täysjyväruisleipää. Hintaa isolle noin kilon vuokaleivälle tuli noin 0,30 euroa eikä aikaakaan mennyt juuri lainkaan. Ostin Lidlistä tommosen kilon paketin leipäjauhoa, jossa siis on kaikki mukana hiivaa myöten. Sekoittelin 5min 500gr sitä veden kanssa, kohotin 30min ja vielä vuoassa vartin, sitten 220 astetta n. 40 min. Tuli tismalleen saman näköistä kuin kuvassa.

Tuli aivan törkeen hyvää, paljon parempaa kuin kaupan paskaleivät enkä tehnyt käytännössä mitään itse, sekoitin vain :)

Eli tommosta:
2008_06_30_16-21-32-new2.jpg


http://www.eifeko.de/-p-214.html?manufacturers_id=28

1.90e maksaa kaupassa tommonen vuokaruisleipä. Eli säästöä tulee pirusti. Tietty paahtoleipää saa 0,25e iso paketti, tuota ei kannata alkaa itse väsäilemään.
 
Kermainen Currykanapasta - gratinoitu pasta"ruukku"

Tarpeet kahdelle:
Mozzarellajuustopallero
Koristetta, vaikka tuoreita yrttejä

Kanapalat:
300gr marinoimatonta kanafilettä sopivina palasina
2 valkosipulin kynttä hakkeena
2rkl "rubia"

Noi paistetaan tosi kuumalla pannulla öljyssä nopsaan ja pistetään sivuun.

Kermainen currykastike
2prk kermaa
3tl kuivaa timjamia
1tl kuivaa basilikaa
---------tuoreista toki parempi
1tl sokeria
1tl merisuolaa
2rkl currymaustetta
1rkl kurkumaa
ripaus cayennea
ripaus valkopippuria
ripaus juustokuminaa
ripaus chilijauhetta
ripaus muskottipähkinää
ripaus jauhettua korianteria
mustapippuria myllystä
loraus hunajaa

Kastiketta keitetään hellalla niin pitkään että se on kastikemaista, eli sakeaa. Tätä ei siis suurusteta erikseen, kyllä se siitä sakenee kun maltat.

Samalla keitetään makaroonia, itse käytin tällä kertaa fusillia, se pitää hyvin sisällään kastiketta, kestää lämpöisenä hyvin ja on halpaa.

Aletaan rakentamaan annosta uuninkestävälle lautaselle. Ensin pohjalle makaroonit. Päälle kaadetaan tasaisesti kastike, sitten ripotellaan kanapaloja reilusti myös. Kanapalojen päälle revitään puolikas mozzarellasta. Heitetään koko roska varovasti uuniin grillivastuksen alle 300 asteeseen gratinoitumaan hetkeksi, eli kunnes mozzarella kuplii ja saa hieman väriä. Otetaan lautanen varovasti pois uunista ja laitetaan pöytään toisen lautasen päälle, ettei pöydän pinta pala. Ripsautetaan yrttejä päälle vielä koristeeksi.

Tämä on mahtava yllätysruoka mikä kannattaa syödä niin että heti ensimmäisenä kauhoo tuon lusikalla sekaisin, pohjalta tulee herkullinen tirisevä kastike ja päällimmäinen juusto sekoittuu hyvin myös ruokaan. Toimii varmasti myös niin että pasta + kastike sekoitetaan jo ennen uuniin laittoa. Kanapaloja ei kannata kuitenkaan sekoitella kuin vasta juuri ennen syöntiä, niissä on mahtava tulinen maku joka peittyy muuten kermaiseen kastikkeeseen jos niitä alkaa hauduttaa siinä. On oikeasti todella hyvä pasta! Yksi parhaista.

Lopputulos:
currykanapasta.jpg


Kuva sekoitettuna epäonnistui hieman:
currykanapasta2.jpg

Sitä kastiketta siis tosiaan on siellä pohjalla...
 
Maksapihvit

Jostain syystä minulla oli mielikuva että maksa on hyvää. No on jo pitkään tehnyt mieli paistaa maksapihvejä. Lihatiskissä ei ollut naudanmaksaa, otin sitten porsaanmaksaa, ajattelin siinä vaiheessa että samapa toi, kai sekin maistuu. Mausteeksi ihan yksinkertaisesti myllyistä merisuolaa ja mustapippuria.

No tein tohon muussia ja sipulipaistosta ja paistelin maksoja valurautapannulla hetken. Ei meinannut kypsyä, joten heitin kermaa sekaan ja hauduttelin niitä aikani siinä. No kyllähän tuo kypsäksi tuli mutta aivan paskaahan tuo oli. Jäi syömättä. Noh, kai tuo ihan hyvää maksaruokaa oli, eipähän tartte taas hetkeen (toiseen 20 vuoteen) maksaa alkaa safkailemaan. :lol2:

Tällaista tällä kertaa. :david:

Lopputulos:
maksapihvi.jpg


Jälkkäriksi grillailin makkaroita sitten :D
 
Back
Ylös Bottom