Pitäisi mennä tuttaville vappua alottamaan ja ajattelin kantaa oman korteni kekoon syömisien suhteen! Eli jotain vinkkejä mitä pientä purtavaa voisi tehdä, pitäis olla myös aika helposti kuljetettavaa. Pitsaa ja munkkeja kuulemma on jo tiedossa eli ne on pois laskuista.
Nämä reseptit ja kuvat olen laittanut tänne aiemminkin, mutta mielestäni ne sopivat vappusyöminkeihin. Nämä kaikki salaatit ovat mun mielestä maukkaita:
PERUNASALAATTI
(yht. noin 3700g = noin 15 hengelle)
3 kg perunoita (isoja, kiinteitä perunoita 17 kpl)
2-3 kpl isoja omenoita
4 kpl isoja maustekurkkuja
1 sipuli
6 rkl kapriksia
1 valkosipulimajoneesi/aioli (esim. Kavli, 275g)
2-3 prk Creme Fraiche
(2 rkl etikkaa)
1 ruukku persiljaa
2-3 rkl sinappia
sokeria (noin 2 tl)
suolaa
mustapippuria myllystä / mustapippurijauhetta
(valkosipulijauhetta)
• Kuori ja keitä perunat
• Kuori omenat, poista niistä siemenkodat ja kuutioi ne
• Kuutioi maustekurkut
• Leikkaa sipuli pieneksi kuutioiksi
• Hienonna persilja pieneksi silpuksi
• Sekoita omena-, maustekurkku- ja sipulikuutiot keskenään, sekoita joukkoon kaprikset
• Sekoita omassa astiassaan kastike Creme Fraichesta, majoneesista, sinapista, (etikasta), persiljasta ja mausta kastike sokerilla sekä oman maun mukaan (valkosipulijauheella), suolalla ja mustapippurilla
• Kun perunat ovat kypsiä, anna niiden jäähtyä. Jäähtymisen jälkeen kuutioi perunat kuutioiksi, lisää joukkoon muut ainekset sekä kastike
• Laita perunasalaatti jääkaappiin vetäytymään yön yli
• Laita perunasalaatti kauniiseen tarjoiluastiaan ja koristele se persiljalla
Huom! Pienennä raaka-aineiden määrää tarpeen mukaan
Kuori ja keitä perunat:
Kuori ja kuutioi omenat:
Kuutioi maustekurkku:
Leikkaa sipuli pieniksi silpuksi:
Silppua persilja:
Mittaa kaprikset:
Tee kastike:
Koristele perunasalaatti persiljalla:
******
HEDELMÄINEN MAKARONISALAATTI SINIHOMEJUUSTOLLA
1 pss (400g) makaronia
1 tlk säilykepersikkaa (tölkki painaa n. 400g, jossa persikkaa n. 250g)
1 iso omena
250-300 g siemenettömiä viinirypäleitä
1 maustekurkku
1 pss (150g) sinihomejuustoa murusina (tai muuta juustoa kuutioina, esim. Edam)
n. ½ prk (100g) ranskankermaa
n. 200 grammaa valkosipulimajoneesia
loraus Kartanon salaattikastiketta (jos haluaa)
valkopippuria
(halutessaan joukkoon voi laittaa lihaa, esim. broilerin rintafileestä leikattuna kuutioita paistettuna ja maustettuna tai kinkusta)
1. Keitä makaronit ja viilennä ne juoksevan veden alla
2. Pilko persikat, omenat, viinirypäleet, maustekurkku (sekä mahdollisesti käytettävä liha)
3. Sekoita ranskankerma, valkosipulimajoneesi ja salaattikastike keskenään ja mausta kastike valkopippurilla. Sekoita kastike makaronien sekaan
3. Ripottele sinihomejuustomuruset makaronin sekaan ja sekoita (sinihomejuusto tuo enemmän makua kuin tavallinen juusto)
4. Sekoita hedelmä-, maustekurkku ja mahdolliset lihakuutiot makaronin sekaan
5. Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua. Tarvittaessa salaattia voi ohentaa ranskankermalla
Keitä makaronit ja viilennä kypsät makaronit:
Halkaise viinirypäleet, kuutioi maustekurkku, persikat sekä omena:
Sekoita ranskankerma, valkosipulimajoneesi, salaattikastike sekä valkopippuri keskenään kastikkeeksi ja sekoita kastike makaronin sekaan:
Ripottele sinihomejuusto makaronin sekaan ja sekoita. Sekoita makaronin sekaan hedelmä-, maustekurkku ja mahdolliset broilerinlihakuutiot ja anna salaatin vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin:
Tarjoile kylmänä:
******
Tässä maukkaan makuinen ja ruokaisa salaatti, jos vaan tykkää noista aineksista. Jos ei tykkää katkaravuista, niin voisin kuvitella, että tämä toimii myös mozzarella-juuston kanssa. Tosin mozzarellan maku on sen verran mieto, että se voi peittyä muiden makujen alle. Söin tätä ensimmäistä kertaa serkkulikan järjestämissä bileissä ja sen jälkeen olen tehnyt sitä itse muutamia kertoja. Helppo ja suht' nopea tehdä. Hyvää on myös se, että tämän voi valmistaa edellisenä päivänä ennen juhlia.
Muokkailin reseptiä siltä osin, että lisäsin alkuperäiseen reseptiin puolikkaan yksikyntisen valkosipulin. Tavallistakin voi tietty käyttää, mutta mun mielestä se on hiukan voimakkaamman makuista, joten se kannattaa huomioida. Silppusin sen veitsellä, koska puristetussa valkosipulissa voi olla vähän kitkerä maku. Käyttämäni katkaravut olivat yrteillä ja valkosipulilla maustettuja ja oliivit yrtti-valkosipulimarinoituja. Mielestäni salaatissa ei kuitenkaan ollut liikaa yrtin makua tai valkosipulia. Jos ei näistä niin välitä, niin voi tehdä salaatin alkuperäisen reseptin mukaan (linkki kuvien alla). Lisäksi laitoin katkarapuja ainoastaan 200 grammaa ja hyvin riitti.
Sitruunamehu estää avocadoa tummumasta. Kypsästä avocadosta irtoaa kuori sekä kivi helposti sormin irroittamalla. Kypsän avocadon tunnistaa:
http://www.fruitbox.fi/index.asp?val=601&fruit=29
KATKARAPU-PASTASALAATTI (noin 4 hengelle pääruokana)
200 g = 5 dl pastaa (esim. värikästä simpukkapastaa)
vettä ja suolaa pastan keittämiseen
100 g vihreää pesto-kastiketta
2 avokadoa suikaleina tai kuutioina
1/2 sitruunan mehu
400 g kuorittuja pakastekatkarapuja (itse käytin valkosipuli-yrttimaustettuja 200g, hyvin riitti)
200 g lohkottuja kirsikkatomaatteja
2 dl tummia oliiveja (itse ostin tuoretiskiltä yrtti-valkosipulimarinoituja)
1/2 yksikyntinen tai tavallinen valkosipuli (voi jättää pois tai laittaa pienemmän määrän)
1. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsäksi. Valuta keitinliemi tarkkaan pois, jätä jäähtymään
2. Sekoita jäähtyneen pastan joukkoon pesto-kastike
3. Kuori ja suikaloi avokadot, mausta sitruunamehulla. Lisää pastaan avokadosuikaleet, jäiset katkaravut, lohkotut kirsikkatomaatit ja oliivit sekä halutessasi silputtu valkosipuli
4. Anna salaatin maustua viileässä jonkin aikaa ennen kuin laitat salaatin tarjolle
Alkuperäinen resepti: http://www.alko.fi/reseptit/fi/BA448...256D1F0036E3C2
Julkaistu: Etiketti 2/2001