Kokkausketju, reseptit

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Mulla on blenderi mukana tota varten.

Muistelin, että oli jossain ohjeessa neuvottiin laittaan jogurttia sekaan kanss. Jäitä ei oo sit käytössä, ja laktoosi-hässäkkä pitää kanss huomioida.
 
Tarkoitus ois tehdä kerhossa kahta-kolmea pirtelöä.

Älä tee tätä siellä kerhossa, mutta pakko jakaa tällainen pirtelöohje :D

Vaniljajäätelöä, turkinpippureita ja vodkaa blenderiin. Uujea, toimii!!!!
 
En ole itse kokeillut tätä pirtelöä ja se ei sovi nyt tohon hakemaasi, mutta laitan sen silti tänne:


Milkshake

1 purkki kookosmaitoa
reilu litra jäätelöä
purkki ananasmurskaa mehuineen
pakastettua mangoa
koristele hedelmillä
 
Tarkoitus ois tehdä kerhossa kahta-kolmea pirtelöä.

Osaisko joku kertoa hyvän ja yksinkertaisen ohjeen silleen, että aineena ois banaani, mansikka ja suklaa. Tarkennuksena että tarkoitus on tehdä kolmea eri pirtelöä, joissa vaihtuu ainoastaan toi yksi ainesosa.

Makusiirappia (mansikka, banaani, suklaa)
Jäämurskaa
Noita hedelmiä/suklaata
Condensed milk (maitotiivistettä?), Ei paljoa, kuten sanottua se on tiivistettä. Pitäisi löytyä säilykepurkeissa kaupasta, jos ei niin ainakin etnisistä kaupoista (ainakin vii voan Hämeenkatu, Hakaniemi):

gro_carn_milk_01_z.jpg


Tehosekoittimessa pari minuuttia ja voilá. Eikä huolta laktoosista. Noi jätskistä tehdyt pirtelöt on aivan liian äklöjä.
 
Pizzan tekijöille:

1. Hankkikaa pizzakivi. Sähköuuni maksimille ja kivi uunin pohjalle. Pizza paistuu 350 asteessa kivellä n. 2-3 minuutissa.

2. Kun Pizza paistetaan oikeasti kuumassa, vähemmän on enemmän. Raaka-aineiden määrän sijaan kannattaa satsata laatuun. Hyviä päällisiä ovat esimerkiksi artisokka, sienet, sipulit, italialaiset makkarat ja juustot. Näitä saa Helsingissä esimerkikisi Hakaniemen kauppahallista.

Täytteiden ei saa eikä tarvitse muodostaa mitään kekoa, vaan makuyhdistelmiä kannattaa harkita ja hakea internetistä ja italialaisista keittokirjoista yleensäkin

3. Muista yrtit, vaikka nyt tuore basilika. Raikas ja näyttävä pizza rakentuu punaisesta tomaattikastikkeesta, valkoisesta juustosta ja vihreistä yrteistä. Yrtit kannattaa hakata aivan pieniksi.

4. Esim. seuraava resepti toimii:

- 1 purkki herkkusieniä, ellei tuoreita huvita käyttää
- sipulia ja valkosipulia
- basilikaa
- provlonea
- fontinaa
- mozzarellaa
- oliiviöljyä
- mustapippuria
- tomaattikastiketta, vaikka aiemmin ketjuissa tehdyistä resepteistä.

1. Pieni herkkusienet, sipuli ja valkosipuli. Ruskista ja hauduta oliiviöljyssä, heittele päälle mustapippuria jos huvittaa.

2. Sekoita juustot. Tuore mozzarella on tietenkin paras, mutta edullista raastetta on helppo käyttää.

3. Pizzapohjan päälle ensin oliiviöljyä, sitten tomaattikastiketta.

4. Heitä seos pannulta - turhan rasvan voi poistaa - tomaattikastikkeen päälle

5. Pieni basilika ja vapaavalintaiset yrtit, heitä pizzan päälle

6. Sekoita juustot ja viimeistele

Uunista otetun pizzan päälle on suotavaa heittää oliiviöljyä. Vaikka ihan fiiliksen vuoksi.

EDIT: Hakaniemen Hallin Lentävä Lehmä on todella hyvä juustokauppa. Sieltä sitten vaan.

Itse ajattelin tehdä Lasagnea illalla pitkän kaavan mukaan, eli leipoa itse pastan ja hauduttaa ragukastiketta 2-3 h. Saas nähdä, onko vaivan väärtiä. Jos on, pistän huomenna reseptin.
 
Tässä ois taas tavallista kotiruokaa... Kyseessä on maitokastikepohjainen (béchamel-kastike) kananmunakastike, josta olen tehnyt oman versioni. Kastike tarjoillaan kalan ja perunoiden kera. Tavallisen maitokastikkeen (béchamel) tekisin muuten täsmälleen samoin, mutta maustaisin sen ainoastaan suolalla, muskottipähkinäjauheella sekä valkopippurijauheella. Jättäisin kastikkeesta pois kananmunan sekä tuorejuuston.




KUHAA KANANMUNAKASTIKKEEN KERA


Kala:

kuhafileitä (tai muuta kalaa oman maun ja syöjien lukumäärän mukaan)
voita
suolaa, valkosipulijauhetta, sipulijauhetta, valkopippurijauhetta


1. Paista kalafileet paistinpannulla voissa kauniin kullanruskeiksi ja mausta ne.

2. Nauti kananmunakastikkeen, keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera.



Kananmunakastike (n. 6 hengelle):

1 litra maitoa
3-4 rkl voita
3-4 rkl vehnäjauhoja
4-5 keitettyä kananmunaa
suolaa, muskottipähkinäjauhetta, valkosipulijauhetta, sipulijauhetta, valkopippurijauhetta
2-3 rkl ruohosipulituorejuustoa, jos haluaa
tuoretta ruohosipulia koristeluun, jos haluaa


1. Laita kananmunat kattilaan kiehumaan ja silppua ruohosipuli pieneksi

2. Sulata voi paistinpannussa ja lisää joukkoon vehnäjauhot pienissä erissä koko ajan vispilällä sekoittaen niin, että seoksesta tulee tasaista. Kypsennä voi-jauhoseosta joitakin minuutteja (n. 5min.) ja koko ajan vispilällä sitä sekoittaen varoen kuitenkin, ettei seos ala ruskistumaan liikaa. Maitopohjaisen kastikkeen pohjaan palamista voi yrittää välttää tekemällä kastike teflonpannussa ja jotta paistinpannu ei vahingoittuisi, kannattaa käyttää muovista vispilää.

3. Kun voi-jauhoseos on kypsä, kaada paistinpannulle maitoa ohuena norona pieni määrä kerrallaan koko ajan seosta vispilällä voimakkaasti sekoittaen. Tällä pyritään siihen, että kastikkeesta tulee samettisen pehmeää eikä siihen tule paakkuja. Kun seos on tasainen, kaada joukkoon lisää maitoa pienenä norona koko ajan vispilällä sekoittaen. Jatka tätä niin pitkään, että kaikki maito on kaadettu. Anna kastikkeen hautua yhteensä noin 20-30min. Jos kastike maistuu jauhoille, anna sen kypsentyä lisää. Kastiketta voi halutessaan ohentaa maidolla. Jos haluaa, maidon voi lämmittää etukäteen kattilassa. Itse olen toisinaan tehnyt kastikkeen maidosta sekä kermasta.

4. Sekoita joukkoon ruohosipulituorejuusto sekä mausteet

5. Kuori kypsäksi keitetyt kananmunat ja viipaloi ne munaleikkurissa kahteen eri suuntaan (pysty- ja sivusuunnassa). Lisää kananmunasilppu kastikkeen sekaan

6. Tarjoa kananmunakastike kalan ja keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera. Koristele annos ruohosipulisilpulla




Laita perunat ja kanamunat kattilaan kiehumaan. Silppua ruohosipuli:
KalaaJaKananmunakastiketta012.jpg
KalaaJaKananmunakastiketta021.jpg
KalaaJaKananmunakastiketta035.jpg



Sulata voi ja lisää joukkoon vehnäjauhot pienissä erissä koko ajan vispilällä sekoittaen niin, että seoksesta tulee tasaista. Kypsennä voi-jauhoseosta joitakin minuutteja (n. 5min.) ja koko ajan vispilällä sitä sekoittaen varoen kuitenkin, ettei seos ala ruskistumaan liikaa. Kun voi-jauhoseos on kypsä, kaada paistinpannulle maitoa ohuena norona pieni määrä kerrallaan koko ajan seosta vispilällä voimakkaasti tasaiseksi sekoittaen, jota toistetaan niin pitkään, että kaikki maito on käytetty. Anna kastikkeen hautua yhteensä noin 20-30 minuuttia. Kastiketta voi tarvittaessa ohentaa maidolla:
KalaaJaKananmunakastiketta008.jpg
KalaaJaKananmunakastiketta009.jpg
KalaaJaKananmunakastiketta019.jpg
KalaaJaKananmunakastiketta018.jpg
KalaaJaKananmunakastiketta020.jpg



Lisää kastikkeen joukkoon mausteet sekä ruohosipulituorejuusto:
KalaaJaKananmunakastiketta023.jpg
KalaaJaKananmunakastiketta025.jpg
KalaaJaKananmunakastiketta031.jpg
KalaaJaKananmunakastiketta032.jpg



Viipaloi keitetyt kanamunat pysty- ja sivusuunnassa munaleikkurissa ja lisää kastikkeen joukkoon:
KalaaJaKananmunakastiketta040.jpg
KalaaJaKananmunakastiketta041.jpg
KalaaJaKananmunakastiketta042.jpg



Paista kalafileet paistinpannulla voissa kullanruskeaksi ja mausta ne:
KalaaJaKananmunakastiketta038.jpg



Tarjoile kala kananmunakastikkeen ja keitettyjen perunoiden tai perinamuusin kera. Koristele ruohosipulilla. Tämä kuvassa näkyvä annos ei valitettavasti ole se kaikkein kaunein:
KalaaJaKananmunakastiketta048.jpg
 
Suklaa-tryffelikakku

Mä en ole mikään hirveän hyvä leipomaan, mutta päätin silti kokeilla eilen tätä ihanan makuista Pirkan reseptiarkistoista löytynyttä suklaista kakkureseptiä, jota ystäväni oli aiemmin minulle leiponut. Alkuperäinen resepti löytyy täältä: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptihaku/resepti/?id=3908&rname=suklaa-tryffelikakku

Jostain kumman syystä kuvittelin, että minulta ei löytynyt kunnollista pyöreää 3 litran kakkuvuokaa (vaikka sellainen oli) ja siksi tein kakkupohjan tavalliseen uunivuokaan. Tämä oli virhe, sillä vuoka oli sen verran laakea, ettei kakku noussut tarpeeksi ja kakkua oli vaikeaa leikata kolmeen osaan. Kakku siis kannattaa minun mielestäni tehdä pyöreään ja korkeahkoon vuokaan.

Kostutin kakkua suuremmalla määrällä kahvia, mitä reseptissä mainittiin. Konjakkia sekoitin kahvin sekaan reseptissä mainitun määrän. Itse en ole mikään konjakin tai kahvin ystävä, mutta tässä kakussa nuo maut eivät häiritse lainkaan - päinvastoin. Lisäksi tein kakun kuorrutuksen kaksinkertaisena annoksena ja siitä tuli paksu. Ohuempikin olisi riittänyt. En myöskään osannut koristella kakkua kovinkaan kauniisti ja lopputulos näyttää juuri niin amatöörimäiseltä, kuin sen amatöörin jäljiltä kuuluukin. Joka tapauksessa kakusta tuli hyvää ja parhaimmillaan se on seuraavana päivänä *ähky*...
:kuola:




SUKLAA-TRYFFELIKAKKU (20 annosta --> à 75 grammaa)


Pohja:
150g tummaa leivontasuklaata
150g voita tai leivontamargariinia
4 kananmunaa
2dl sokeria
2,5dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta (tummaa)
1,5tl leivinjauhetta

Kostutus:
1dl vahvaa kahvia (tai noin 1,5dl)
0,5dl konjakkia (saa myös pienissä minipulloissa)

Täyte:
1 tlk (420g) Pirkka -aprikooseja sokeriliemessä (tai persikkaa)
100g tummaa leivontasuklaata
1,5dl kuohukermaa

Pinnalle:
0,5dl kuohukermaa
100g tummaa Fazerin premium -leivontasuklaata
1 tlk (420g) Pirkka -aprikooseja sokeriliemessä (tai persikkaa)



1. Voitele ja korppujauhota 3 litran kakkuvuoka. Paloittele suklaa kattilaan. Lisää rasva. Sulata miedolla lämmöllä rauhallisesti sekoittaen. Siirrä kattila levyltä.
2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon suklaa-rasvaseos. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakao- ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta vältä turhaa sekoittamista.
3. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys tikulla. Kakku saa jäähtyä vuoassa noin 1/2 tuntia ennen kumoamista.
4. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja 3 osaan.
5. Soseuta valutetut aprikoosit sauvasekoittimella. Sulata suklaa miedolla lämmöllä kattilassa ja anna se hieman jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon sulatettu suklaa varovasti sekoittaen.
6. Kostuta alimmainen pohjalevy kahvi-konjakkiseoksella. Levitä päälle puolet aprikoosisoseesta ja puolet suklaa-kermaseoksesta. Kostuta ja täytä toinen väli samoin. Nosta viimeinen kakkulevy päälle ja kostuta myös se. Peitä kakku hyvin ja siirrä se jääkaappiin kostumaan. Pane päälle pieni paino, esimerkiksi muovinen leikkuulauta. Anna kostua mielellään yön yli.
7. Kuumenna kerma kattilassa höyryäväksi. Ota kattila levyltä ja paloittele suklaa joukkoon. Anna suklaan sulaa ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrutus ensin kakun reunoille ja lopuksi kakun päälle. Koristele esimerkiksi lohkotuilla aprikooseilla.




Voitele kolmen litran kakkuvuoka voilla ja korppujauhota se:
Suklaa-tryffelikakku141.jpg


Paloittele suklaa vesihauteessa olevaan kattilaan ja sulata suklaa kattilassa miedolla lämmöllä sulattaen voi suklaan joukkoon. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakao ja leivinjauhe:
Suklaa-tryffelikakku143.jpg
Suklaa-tryffelikakku136.jpg


Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat vaahdoksi ja lisää sekaan sokeri. Vatkaa seosta niin pitkään, että seoksesta tulee kuohkea sekä napakka vaahto. Sekoita kananmuna-sokerivaahto ja suklaa-voiseos keskenään varovaisesti sekoittaen:
Suklaa-tryffelikakku149.jpg
Suklaa-tryffelikakku151.jpg
Suklaa-tryffelikakku152.jpg


Sekoita jauhoseos siivilän läpi muun taikinan joukkoon varovasti tasaiseksi taikinaksi sekoittaen. Kaada taikina korppujauhotettuun vuokaan ja anna paistua 175 asteessa alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Tarkista kakkupohjan kypsyys puutikulla. Anna kakkupohjan jäähtyä puolisen tuntia ennen kumoamista:
Suklaa-tryffelikakku153.jpg
Suklaa-tryffelikakku157.jpg
Suklaa-tryffelikakku159.jpg


Soseuta valutetut aprikoosit sauvasekoittimella, keitä kahvi ja mittaa konjakki. Kahvia voi keittää varmuuden vuoksi hiukan enemmän, jos kostuketta tarvitsee enemmän:
Suklaa-tryffelikakku161.jpg
Suklaa-tryffelikakku167.jpg


Sulata suklaa kattilassa vesihauteessa ja vatkaa kerma vaahdoksi. Kun suklaa on sulanut, sekoita jäähtynyt sulatettu suklaa varovasti kermavaahdon kanssa sekaisin:
Suklaa-tryffelikakku162.jpg
Suklaa-tryffelikakku170.jpg
Suklaa-tryffelikakku171.jpg


Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan ja kostuta alimmainen pohjalevy konjakki-kahviseoksella. Levitä päälle puolet aprikoosisoseesta sekä puolet suklaa-kermavaahtoseoksesta. Nosta keskimmäinen kakkupohjalevy alimmaisen päälle, kostuta se ja lisää aprikoosi sekä suklaa-kermavaahtotäytteet. Nosta päällimmäinen kakkulevypohja päällimmäiseksi ja kostuta se myös. Siirrä kakku jääkaappiin kostumaan. Laita kakun päälle leivinpaperi ja ja pieni paino, esimerkiksi lautanen tai muovinen leikkuulauta. Anna kostua muutamia tunteja tai mielellään yön yli:
Suklaa-tryffelikakku174.jpg
Suklaa-tryffelikakku175.jpg
Suklaa-tryffelikakku176.jpg


Kuumenna kerma höyryäväksi ja ota kattila pois liedeltä. Paloittele suklaa sekaan ja anna sen sulaa kerman joukkoon. Sekoita seos tasaiseksi (tämä työvaihe jäi valitettavasti kuvaamatta). Levitä suklaa-kermakuorrutus ensin kakun reunoille ja lopuksi kakun päälle. Koristele kakku esimerkiksi lohkotuilla aprikooseilla:
Suklaa-tryffelikakku179.jpg
Suklaa-tryffelikakku185.jpg



Nauti kakkuviipale esimerkiksi kahvin kera:
Suklaa-tryffelikakkua138.jpg
 
Mozzarella-tomaattilautanen

Selailin kamerassa olevia valokuvia ja tällaisenkin olin tehnyt. Helppo iltapala: siivuta mozzarella, tomaatti ja makea sipuli. Asettele hienosti (tämä on tärkeää). Koristeluun (ja mausteeksi) sopii tuore basilika. Mausta suolalla, pippurilla ja punaisella balsamikolla (ehkä öljyäkin). Syö kerralla.
 

Liitteet

  • P1000599.webp
    P1000599.webp
    94,9 KB · Katsottu: 722
No nyt se sitten kävi ja kaikki photobucketiin ladatut kuvat hävisivät...

Noita kuvia avataan täällä pakkiksella varmaan siihen tahtiin, että noitten ilmasten kuvapalveluiden latausrajat ylittyy. Kannattaa lykätä palveluntarjoajan kotisivutilalle niin on paremmassa tallessa.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kuuluis ehkä enemmän tonne grillauskeskusteluun, mutmut...

Miksi marinadissa jossa käytetään colajuomaa ei "saa" käyttää light colajuomaa?
Monessa paikassa tullut vastaan, että lightia ei saisi käyttää, mutta ei mitään selitystä.

Marinadi pitäs tehdä ja kaapissa nyt sattuu olemaan light colaa. Pitääkö tässä nyt lähteä kiskalle näinkin turhan asian takia?
 
Kuuluis ehkä enemmän tonne grillauskeskusteluun, mutmut...

Miksi marinadissa jossa käytetään colajuomaa ei "saa" käyttää light colajuomaa?
Monessa paikassa tullut vastaan, että lightia ei saisi käyttää, mutta ei mitään selitystä.

Marinadi pitäs tehdä ja kaapissa nyt sattuu olemaan light colaa. Pitääkö tässä nyt lähteä kiskalle näinkin turhan asian takia?

Nyt mennään ihan mutu-tuntumalla, mutta johtuisiko siitä että light-colassa ei ole sokeria joka karamellisoituessaan toisi grillattavan tuotteen pintaan kaivattuja makuja.

Tai sitten kyseessä on se että light-colan keinotekoiset makeutusaineet eivät tykkää kuumasta.
 
Nyt mennään ihan mutu-tuntumalla, mutta johtuisiko siitä että light-colassa ei ole sokeria joka karamellisoituessaan toisi grillattavan tuotteen pintaan kaivattuja makuja.

Tai sitten kyseessä on se että light-colan keinotekoiset makeutusaineet eivät tykkää kuumasta.

Jotain tommosta tuumailin itsekin ja pinkaisin kiskalle. Toivottavasti oli vaivan arvoista :jahas:
 
Noita kuvia avataan täällä pakkiksella varmaan siihen tahtiin, että noitten ilmasten kuvapalveluiden latausrajat ylittyy. Kannattaa lykätä palveluntarjoajan kotisivutilalle niin on paremmassa tallessa.


Joo. Mä taidan olla photobucketissa jäänhyllä muutaman viikon ja käsitykseni mukaan sen jälkeen noi kuvat tulevat uudestaan näkyviin, jos latauskerrat eivät ylity.

Pitää alkaa lataamaan noita kuvia esim. pakkiksen kotisivuille, kuten Mikekin vähän aikaa sit ehdotti. Mä en vaan vielä oikein tajua sitä hommaa. Tarttee kait harjoitella.
 
Eilinen nauta-siiderikokeilu oli suorastaan menestys. Pähkinänkuoressa:

~kilo naudan paahtopaistia
Jotakin savunmaku-soosia
Puolisen desiä rypsiöljyä
1 kiinalainen valkosipuli (yksikyntinen)
1 tlk Crowmoor Extra Dry omenasiideriä

- Pilko pöydällä lämmennyt liha kuutioiksi
- Sekoita rypsiöljy, bbq-soosi ja murskattu valkosipuli (mausta mielen mukaan)
- Pyörittele lihakuutiot soosissa niin, että kaikki kastike imeytyy niihin
- Paista lihoihin kevyt väri
- Laita lihat uunivuokaan tai pataan, kaada päälle siideri (itsellä jäi vähän yli, join loput)
- Laita uuniin 175 asteeseen noin 1,5 tunniksi

Liha oli niin mureaa, ettei sitä tarvinnut oikeastaan edes pureskella, ja todellä hyvän makuista. Tarjosin itse tehtyjen lohkoperunoiden kanssa, mutta kevyesti omenainen ja jotenkin oluinen maku sopisi erinomaisesti jonkin muusin tai kasvislisäkkeen kanssa.

Löytykö joltain jotain tämmöstä vinkkiä heittää? Liha mielellään saisi olla kokonainen uuniin laitettaessa. Kauanko kestää, että marinaadi imeytyy?
Jos joku alan osaaja kerkeisi ennen klo 13 heittämään jotain ohjetta. Ja jos hyviä valkosipuliperunoita joku osaa vääntää niin ruutuun vaan.
 
Semmosia amerikkalaisia muffinsseja tahtoisin tehdä. Eli helvetin isoja, tuhteja ja herkullisia. Ei mitään matalia suomalaisia kakkupohjataikina-oksetuksia.

Mites tehdään?

Taikina on sellainen herkullinen ja kostea vielä monta tuntia paistamisen jälkeen, veikkaisin että ainakin kermaviiliä tuo vaatii että saadaan kosteutta/täyteläisyyttä, mitäs muuta?

Voimahalista löytyi tämmöinen:

Mä olen tehnyt tällä ohjeella ja tulee varmasti kuohkeita ja hyviä. Ohjeen sain joskus ystävältä.

5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl raastettua sitruunankuorta (en käytä kylläkään)
16 rkl voisulaa
2,5 dl sokeria
2 munaa
1,25 dl piimää tai kermaviiliä
2,5 dl mustikoita

Sekoita kuivat aineet keskenään ja toisessa kipossa voisula, sokeri ja munat. Lisää joukkoon kermaviili.

Sekoita joukkoon jauhoseos. Sekoita mieluummin liian vähän ko liian paljon, mitä vähemmällä sekottamisella menee niin sitä parempia tulee.

Sekoita mustikoihin ensin varovasti 1 rkl jauhoseosta että ne ei värjää taikinaa niin helposti.

Nostele mustikat taikinan sekaan. Jaa muffinipellille tai vuokiin ja paista 190 asteessa 20-25 minuuttia.

Ohjeesta tulee noin 12-16 muffinia.
 
Mustikkaisia Muffinsseja:

5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
nyrkillinen voita
2,5 dl sokeria
3 rkl vanilliinisokeria (vaniljatiiviste on parempi vaihtoehto)
2 munaa
1,25 dl maustamatonta jugurttia (kermaviili olisi parempi ehkä)
2,5 dl jäisiä mustikoita
12tl kuningatarhilloa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja toisessa kipossa ensin voi ja sokeri vaahdoksi ja munat, sekoita taas. Lisää joukkoon jugurtti. Omani juoksettui tässä vaiheessa, ehkä se kermaviili olisi parempi. Ei vaikuttanut makuun, siitähän tuli käytännössä piimää.

Sekoita joukkoon jauhoseos puulusikalla.

Nostele mustikat taikinan sekaan, sekoita varovasti. Jaa muffinipellille mutta jätä taikinaa vajaa puolet. Laita jokaisen muffinssin päälle 1tl kuningatarhilloa, peitä lopulla taikinalla. Paista 190 asteessa 20-25 minuuttia. Vuoka saa tulla aivan täyteen, se on kiva kun noi turpoavat hyvin.

Kuva:
muffinit.jpg
 
Semmosia amerikkalaisia muffinsseja tahtoisin tehdä. Eli helvetin isoja, tuhteja ja herkullisia. Ei mitään matalia suomalaisia kakkupohjataikina-oksetuksia.

Mites tehdään?


En ole tehnyt, mutta tarkoitatko sellaisia, jossa on vähän "löllöä" sisällä vai suklaahippuja? Sellaisia Wayne's Coffee -tyyppisiä?

Pistän korvan taakse ja pistän ohjetta, jos osuu jostain silmään.
 
Minä teen paljon leivonnaisia ja täten myös muffinsseja, koska ovat aika nopeita valmistaa. "Reseptivihosta" löytyy useita ohjeita. On sellaisia, joita ei tarvitse vatkata lainkaan vaan sekoitetaan aineet keskenään. Nämä ovat nopeimpia ohjeita. Tällaisiin usein tuleekin kermaviilia ym. Sitten on ohjeet, joiden pohjana on voi-sokeri -"vaahdotus" tai vaihtoehtoisesti muna-sokeri-vaahto. Erillaisa ovat siis. Jos löytää hyvän ohjeen voi sitä varioida oikeastaan miten vaan. Mukaan voi heittää erilaisia marjoja, suklaata, rouheita (kuten mariannerouhe ja suklaarouheet ym.) tai vaikka laittaa esim. nougatista/dumlesta ym. sydän keskelle muffinssia. Muffinsseja voi myös täyttää jollakin kreemillä (tähän tarkoitukseen on myös omat pursotustyllat).

Sellaisen muhkean muffinssin saa helposti millä ohjeella tahansa. Hyviä vuokia ovat paperiset amerikanmuffinssivuoat, koska ova jämäköitä eikä siis paistovaiheessa leviä leveyssuuntaan vaan pystyyn. Sellaisten kotitekoisten muffinssien ongelma onkin se, että moni paistaa ne sellaisissa kevyissä, venyvissä aaltovuoissa ja sitten leivonnainen leviääkin paistuessaan leveyttä. Samoin muffinssipelti on hyvä ostos. Näihin voi sitten jo upottaa minkä tanhansa paperivuoan joka koloon, niin ei tarvitse taistella jokaista herkkupalaa erikseen ulos tai voidella jokaista koloa hyvin. Paperivuoat voi toki tarvittaessa irroittaa valmiista muffineista niin näyttävät erilaisilta. Muffinipelti on kyllä yksi käytetyimmistä leivontavälineistäni. Näin muffinssit kohoavat kauniisti ylöspäin. Hätätapauksessa jos kotona on vain näitä aaltoilevia paperivuokia, niin paistoon voi laittaa muutaman vuoan päällekäin, niin leviäminen estyy hieman.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom