• Käy heittämässä ääni Pakkotoistolle vuoden Podcast äänestyksessä.KIITOS!
  • Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Kokkausketju, reseptit

Liittynyt
13.10.2015
Viestejä
475
TOJIRO shirogami nakiri lähti myös tilaukseen..

Kaupoilla osu muuten tänään silmiin joku Fiskarssin santoku/vihannesveitsi, siinä ainakin oli maininta että 55-56HRC, eli aika pehmoinen terä.

Tällä kanavalla on hyviä sushi pätkiä, jos niiden teko kiinnostaa:
https://www.youtube.com/channel/UCbULqc7U1mCHiVSCIkwEpxw

Tuolla myös välissä KnifeMerchantin veitsipätkiä, mm:
View: https://www.youtube.com/watch?v=7nTBEbMQBGQ

Tuossa pätkässä hyviä lähtökohtia mitä kannattaa huomioida veitsiä valitessa.

Teroittamisesta ja yleisimmistä mokista miten porukka teroittelee niitä(purkan mässyttäminen pikkusen rasittavaa...):
View: https://www.youtube.com/watch?v=z27nM4Zfdu0


 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
28.7.2007
Viestejä
6 324
Jos joku nyt sattumoisin ei ole vielä testannut, niin nyt on aika! Eli LIDLin korma ym. kastikkeita. 3 eri makua, tuo vihreäetikettinen on aivan loistava, se punainen taas melko tulinen vaikka tulista menee muutenkin.

Paras kombo tuon vihreän kanssa on IMO ollut pangasius+leipäjuusto, mutta nyt mentiin lohella+savulohella(meinasin loppu puolikkaista tehdä keiton vielä), ja portobellokin piti hukata vielä mukaan.

Paras valmis-/ruokakastike mitä on tullut vastaan.




 
Liittynyt
28.7.2007
Viestejä
6 324
Terottelua ja kiillotusta vanhalle Kaille:



 
Liittynyt
28.7.2007
Viestejä
6 324

NHB

Liittynyt
13.10.2002
Viestejä
4 946
TOJIRO shirogami nakiri lähti myös tilaukseen..

Kaupoilla osu muuten tänään silmiin joku Fiskarssin santoku/vihannesveitsi, siinä ainakin oli maininta että 55-56HRC, eli aika pehmoinen terä.

Fiskars ilmoittaa niille jokaisesta suomalaiskodista löytyville perusveitsilleen HRC 53 +/- 2, puukavaisille HRC 54 +/- 2 ja Royal-veitsille HRC 55 +/- 2. Itseäni tuo Fiskarsin brändillä koristeltu kiinanroina suorastaan ärsyttää. Tuota halpisroinaa tyrkytetään jokaisessa kaupassa ja vaihtoehtoja ei juurikaan ole. Aivan liian moni suomalainen ei pääse koskaan kokemaan sitä, millaista on kokata kunnollisella terävällä veitsellä. Fiskarsin veitset ovat todella vaatimattomia, mutta silti niistä saa maksaa ihan setelirahaa. Ongelmat eivät rajoitu pelkästään pehmeään metalliin, vaan myös teroitus voi olla tehty pahasti hutiloiden. Ensimmäisen terotuksen yhteydessä viisteet joutuu aina tekemään uudestaan ja toisinaan geometriaa pitää korjailla enemmänkin. Ja kyseisellä firmalla ei ole mitään yritystäkään parantaa tuotteitaan. Kehitystyä keskittyy muovikahvan ylimuotoiluun ja mainoslauseiden luomiseen tyyliin Functional form. Itse tuote on pysynyt surkeana vuosikymmenestä toiseen. Jos ei tee mieli satsata veitsiin, niin ostakaa ennemmin vaikka Ikean veitset. Fiskarsia on myös tarjolla jokaisella kirppiksellä ja markkinahinta on noin 2 euroa veitseltä. Se on noille sopiva hinta.

Fiskarsin kanssa samassa hintaluokassa olevat Victorinoxit ovat paljon parempia ja nuo Kai Wasabit ovat jo oikein toimivia käyttöveitsiä. Stockan hulluilta päiviltä ostin muistaakseni 40 eurolla Kai Wasabi nakirin, josta pidän todella paljon. Se ottaa varsin hyvän terän, eikä sitä tarvitse teroitella koko ajan.

Parhaat veitset tehdään japanissa ja nuo Tojirot ovat hintaisekseen mainioita. Itsellänikin löytyy kaksi Tojiron hammeted black sarjan veistä deba ja yanagi. Terät on tehty hyvin, mutta kahvat eivät ole aivan samalla tasolla. Pitänee joskus vahtaa kahvat noihin. Japanilaisissa veitsissähän se on yksikertainen toimenpide.
 

NHB

Liittynyt
13.10.2002
Viestejä
4 946
Perus 1000 grit vesikivi riittää aika pitkälle pelkkään terottamiseen, riippuen ihan millasta milläkin veitsellä veistelee. Nuo pienempi kovuuksiset terät vaatii aika tiuhaan terottamista, eikä terää voida vetää liian teräväksi.
Veitsien teroitus on yksi olennaisimpia kokkailuun liittyviä taitoja jokaiselle. Jos ei ole koskaan veitsiä teroittanut, niin aloittaminen varmasti arveluttaa, kutta ei se niin hankalaa ole. Siitä Fiskarsista saa helposti terävämmän kuin mitä se uutena oli. Kaikki pienet ja näppärätmteroituslaitteet ovat huonoja ja teroituspuikotkin ovat todella vaativia käyttää, eikä niillä pääse teroituskivien tasolle lopputuloksessa. Suosittelen jokaista ostamaan rohkeasti teroituskiven tai mielellään pari eri karkeuksista ja hakemaan lähimmältä kirpparilta pari harjoitusveistä. Siitä se lähtee ja sen jälkeen veitset pysyvät terävinä.

Itsellä alkaa olemaan kaapeissa turhankin paljon noita kiviä. Pikku hiljaa olen paneutunut hommaan aina vain syvemmälle ja nyt viimeisin hankintani oli kasa japanilaisia luonnonkiviä, jotka toimivat japanilaisen hiiliteräksen kanssa todella hyvin.
 
Liittynyt
3.7.2002
Viestejä
8 970
Fiskars ilmoittaa niille jokaisesta suomalaiskodista löytyville perusveitsilleen HRC 53 +/- 2, puukavaisille HRC 54 +/- 2 ja Royal-veitsille HRC 55 +/- 2. Itseäni tuo Fiskarsin brändillä koristeltu kiinanroina suorastaan ärsyttää. Tuota halpisroinaa tyrkytetään jokaisessa kaupassa ja vaihtoehtoja ei juurikaan ole. Aivan liian moni suomalainen ei pääse koskaan kokemaan sitä, millaista on kokata kunnollisella terävällä veitsellä. Fiskarsin veitset ovat todella vaatimattomia, mutta silti niistä saa maksaa ihan setelirahaa. Ongelmat eivät rajoitu pelkästään pehmeään metalliin, vaan myös teroitus voi olla tehty pahasti hutiloiden. Ensimmäisen terotuksen yhteydessä viisteet joutuu aina tekemään uudestaan ja toisinaan geometriaa pitää korjailla enemmänkin. Ja kyseisellä firmalla ei ole mitään yritystäkään parantaa tuotteitaan. Kehitystyä keskittyy muovikahvan ylimuotoiluun ja mainoslauseiden luomiseen tyyliin Functional form. Itse tuote on pysynyt surkeana vuosikymmenestä toiseen. Jos ei tee mieli satsata veitsiin, niin ostakaa ennemmin vaikka Ikean veitset. Fiskarsia on myös tarjolla jokaisella kirppiksellä ja markkinahinta on noin 2 euroa veitseltä. Se on noille sopiva hinta.
Fiskarsithan taitaa olla aika pitkälti isolla V-kulmalla, joka vaikuttaa terävältä uutena jos et koskaan ole oikeasti terävää veistä käyttänyt. Ehkä isompi etu kotikokille terän muodossa on se, että terä pysyy suht pitkään ja tuon voi vetää sellaisella rullateroittimella nopeasti. Bulkkiveitsethän tehdään valmiista teräsrullasta eikä niitä sen kummemmin taota, on vähän eri hommaa kuin lähteä pari senttiä paksusta teräspulikasta ajan kanssa hakkaamaan.


Veitsinörteille vielä kuriositeettina tällainen kanava, jossa mm. tehdään veitsiä pahvista, riisistä ja pastasta.

https://www.youtube.com/channel/UCg3qsVzHeUt5_cPpcRtoaJQ/videos
 
Liittynyt
13.10.2015
Viestejä
475
Stockan hulluilta päiviltä ostin muistaakseni 40 eurolla Kai Wasabi nakirin, josta pidän todella paljon. Se ottaa varsin hyvän terän, eikä sitä tarvitse teroitella koko ajan.

Parhaat veitset tehdään japanissa ja nuo Tojirot ovat hintaisekseen mainioita. Itsellänikin löytyy kaksi Tojiron hammeted black sarjan veistä deba ja yanagi. Terät on tehty hyvin, mutta kahvat eivät ole aivan samalla tasolla. Pitänee joskus vahtaa kahvat noihin. Japanilaisissa veitsissähän se on yksikertainen toimenpide.

Joo yllätyin itseasiassatuohon Kain Wasabiin kun terotin sen kunnolla. Taisin pienen tutkimisen jälkeen löytää että ne ovat ~60HRC mikä on aika passeli.

Itsellä myös proggiksena tehdä uudet kahvat noihin TOJIROihin, Suomalaisista verkkokaupasta saa ihan muutamalla eurolla puukkomatsku puuta kun vähän etsii. Visakoivua, jotain kovaa punaista puuta, leppää ja hopealevyä tilailin joku aika sitten..

View: https://www.instagram.com/p/BikD7UQg30o/?taken-by=jonassamuel87


View: https://www.instagram.com/p/BikPjoaAWz0/?taken-by=jonassamuel87


Aika näppärää ja rentouttavaa näperrellä ihan perus työkaluilla partsillakin, jos vaan on hermoja eikä ole kiire.
 
Liittynyt
3.7.2002
Viestejä
8 970
Onkos porukalla kokemusta paremman lihan pakastamisesta? Ajatuksena olis ostaa kerralla pari kiloa sisäfileetä, leikata ja pakastaa pihveinä. Jos tuossa on jotain mitä pitää ottaa huomioon, niin mielelläni opin. Onko jotain kikkaa saada mahdollisimman ilmatiiviisti (vakuumikonetta ei ole)? Sulattaminen kannattanee hoitaa rauhakseen jääkaapissa ja tietty seisottaa huoneenlämmössä vielä sulamisen jälkeen ennen paistamista?
 
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
14 708
Kaupunki
Pirkanmaa
Itellä on nykyään vakuumikone ja helpottaa hommaa huomattavasti. Ostan kaupasta välillä jauhelihaa monta kiloa ja teen niistä pakkaseen kilon levyjä vakumoimalla.

Yks hyvä keino poistaa ilma ohkasesta pakastepussista on törkätä se veden alle. Eli pihvi pussiin ja kädellä painat pussin veden alle niin, että suuaukko jää pinnan yläpuolelle. Käsillä pussin suu suppuun ja solmuun. Pakastepussit muuten hyviä, mutta niin perhanan helposti hajoaa kovaa lihaa vasten pakkasessa. Mutta ajaa asiansa.

Oon myös nähnyt, kun on pillillä imetty ilma pois minigripistä. Lienee myös ok korvike vakumikoneelle.
 
Liittynyt
28.7.2007
Viestejä
6 324
Uutta veitsivideota Knifemerchantilta. Pitää sisällään vesikivillä sekä puikoilla teroittelua:

 
Liittynyt
23.8.2016
Viestejä
556
Onkos porukalla kokemusta paremman lihan pakastamisesta? Ajatuksena olis ostaa kerralla pari kiloa sisäfileetä, leikata ja pakastaa pihveinä. Jos tuossa on jotain mitä pitää ottaa huomioon, niin mielelläni opin. Onko jotain kikkaa saada mahdollisimman ilmatiiviisti (vakuumikonetta ei ole)? Sulattaminen kannattanee hoitaa rauhakseen jääkaapissa ja tietty seisottaa huoneenlämmössä vielä sulamisen jälkeen ennen paistamista?
Juu jääkaapissa vaan sulattaa yön yli ja sitten tunti tai kaksi huoneelämmössä ennen paistamista. Naudanliha säilynee pakastimessa ihan syömäkelpoisena +6kk jos kunnolla pakattu.
 
Liittynyt
28.7.2007
Viestejä
6 324
DIY terotusta Kai Wasaki santokulle.

1000 vesipaperi
1000 vesipaperi + metallikiillotus compoundia
2000 vesipaperi
2000 vesipaperi + metallikiillotus compoundia

 
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
14 708
Kaupunki
Pirkanmaa
Tuo paperin leikkely on näppärä keino tietää että on terävä, mutta kun joskus jaksoi leikkiä enemmän teroittelupuuhissa, niin fileerausveittellä sai leikattua sanomalehteen kiekuroita.

Itse saan parhainpaan terään parkitulla nahalla, kiillotusvahalla ja kiillotustahnalla.
 
Liittynyt
25.10.2014
Viestejä
4 734
Ainakin meidän lähi Prismasta löytyy.
Foodie nettisivuilta tsekkaat oman kauppasi tilanteen, näyttää hyllypaikankin niin ei tartte seikkailla kaupassa.
Olenkin etsinyt ihan väärästä paikkaa kun näyttää olevan kylmähyllyssä kun kaikki muut vastaavat tuubit on on lämpimissä hyllyissä.
Näin Suomalaisena miehenä ei ole koskaan vaihtoehto kysyä myyjältä.
 
Ylös