Tän joulunajan kokeellisen keittiön tuotoksista parhaiten onnistunut, eli kokonaisena savustettu ankka.
Matkalla tuohon, mitä kuva esittää, tapahtui seuraavia:
Ostettiin Lidlistä edullinen ankka, oisko ollut 19.90/3.2kg tirppa. Pakkasessa asui siellä. Ankka sai ensin sulaa vuorokauden kylmässä, n.6-8asteessa ja sitten vielä 4h keittion pöydällä ja 2h upotettuna suola&sokeri-veteen (6l vettä, 600gr merisuolaa ja 100gr ruoksosokeria). Odottavan aika on pitkä, mutta nou hätä. Olut.
Ankka pois vedestä ja paprilla kuivaus. Koska ankalla näytti olevan tyhjää tilaa sisällään, päätin täyttää sen. Sisään meni 500gr varsiselleriä, nippu wasabirucolaa ja 2 limeä muutamann osaan lohkastuna. Rehut kävi mutkan soossissa ennen ankan sisään sukeltamistaan.
Ja soossi, jossa siis kävi sekä rehut jotka uppos ankaan ja jota käytettiin myös pinnan voitelussa.
- soijaa n.2dl
- hunajaa n.2rkl
- sienikastiketta n.1dl
- peukalon kokoinen pätkä tuoretta inkivääriä suikaloituna
- poppamiehen savuchili tahnaa n.1rkl
- rypsiöljyä n.1dl
- pakkaskuivattuja valkosipulin lastuja
--> keitettiin hetki kasaan ja otettiin lastut ja inkiväärin suikaleet pois.
Ankka voideltiin tuolla soossilla ja laitettiin uuniin ritilälle vuokapäälle 200 asteeseen, rintapuoli alaspäin.
Tällä välin tuli pihaan ja pönttö liekin päälle.
Jahka pönttö oli kuuma ja ankka ollut uunissa ehkäpä noin 45min, otettiin ankka uunista pois ja käännettiin savustupöntön ritilälle nyt rintapuoli ylöspäin. Eli kuvassa olevaan asentoon. Kerättiin vuokasta rasva, joka oli kerennyt tiristyä ulos ja sekoitettiin se olemassa olevaan soossiin.
Ja sitten ankka savustuspönttöön, alkuun mietosavu ja n.40min kevyttä tulta pöntön alla. Sen jälkeen ankka kävi ulkona pöntöstä, saamassa sen kuuluisan viimisen voitelunsa. Eli kaikki soossit tirpalle niskaan ja takas pönttöön. Nyt reilu savu ja armoton tuli pöntön alle. Ja koska pakkanen, oluen tilalle viski.
Sitten ei tarvinutkaan kuin unohtaa tirppa pönttöön ja lähteä työstään kylkiäiset valmiiksi. Eli bataatti-porkkana-varsiselleri muusssi kookoskermaan sekä kikherneistä paistettuja lettuja, jotka täytettiin kevyesti etikoidulla ja maustetulla avokado-punanen paprika-tuore chili-kurkku-punanen omena salaatilla. Letut oli tarkootus syödä ankan nahan kanssa ja muussi sitten revityn lihan. Aika pitkälti suunnitelmissa pysyttiin, vaikka neuvoa antavia oli matkalla jo kerennyt kohtuullisen mukavasti taas maistuakin.
Suosittelen! Päätyi tuollainen ankka kerrasta yhdeksi suosikeista, liekö vahingossa onnistuneena vai miten, mutta varmuudella joskus uusiksi!